Αυτό είναι το πράσινο πιστοποιητικό - Μητσοτάκης: Περήφανοι για τη δουλειά που έγινε - Πώς θα το βγάλετε, πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης

Κόσμος
Tools

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό παρουσίασε η κυβέρνηση, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

«Ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες» χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό "EU Digital COVID Certificate" ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο Πρωθυπουργός μίλησε για «κουλτούρα νεοφυούς εταιρείας για την δημιουργία του πιστοποιητικού» και τόνισε ότι με το πιστοποιητικό επιδιώκεται «η ελευθερία κινήσεων» και συμπλήρωσε πως το «πιστοποιητικό περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένα κράτος μέλος για να επιτρέψει την είσοδο σε έναν ταξιδιώτη.»

Ακόμα δήλωσε πως «είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό».

Στην παρουσία συμμετείχε ακόμα ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ο οποίος έκανε λόγο για μία «ψηφιακή χορογραφία».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Πώς θα το βγάλετε, πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης

Πώς μπορείτε να βγάλετε το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού και πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης. Τι ακριβώς αναφέρει το «διαβατήριο» αυτό που θα μας επιτρέπει να κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια τα ταξίδια μας.

Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες που επίσης είναι πανέτοιμες να εκδώσουν το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό (πιστοποιητικό εμβολιασμού) και θα το εφαρμόσουν πιλοτικά άμεσα, πριν δηλαδή το ορόσημο της 1ης Ιουλίου, οπότε και οι “27” ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να τεθεί επίσημα σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Το «EU digital Covid certificate» θα εκδίδεται μέσω του https://emvolio.gov.gr/ χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικού κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ μας. Eπίσης, μπορεί κάποιος να το βγάλει και μέσω ΚΕΠ όπως είχε ενημερώσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με το news4health.gr, θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Θα πιστοποιεί ότι ο κάτοχος του δηλαδή: α) έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο. β) έχει αρνητικό αποτέλεσμα τεστ γ) έχει ασθενήσει από την covid_19 και έχει αναρρώσει.

Πόσο διαρκεί η βεβαίωση νόσησης

Σημειώνεται ότι η απόδειξη προγενέστερης νόσησης (άρα, ύπαρξης αντισωμάτων) θα είναι έγκυρη για έως 180 ημέρες.

Ένας πολίτης θα θεωρείται ότι έχει ανοσία, αν διαθέτει θετικό τεστ PCR που να αποδεικνύει ότι μολύνθηκε από τον κορονοϊό, ενώ τεστ αντισωμάτων δεν θα γίνονται δεκτά.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα παρέχεται σε ψηφιακή ή εκτυπωμένη μορφή και θα διατίθεται δωρεάν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν παντού στην Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που πραγματοποιήθηκε η τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://emvolio.gov.gr/ (με τη χρήση κωδικών Taxisnet).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα χορηγούνται 3 εμβόλια σε 2 δόσεις και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

H 2η δόση χορηγείται για το εμβόλιο της:

Pfizer: 21 μέρες μετά την 1η δόση

Moderna: 28 μέρες μετά την 1η δόση

AstraZeneca: 8-12 εβδομάδες μετά ην 1η δόση

dikaiolog