Πλούτωνας: Ένας πλανήτης με μπλε ουρανό και κοιτάσματα πάγου

Επιστήμη
Tools

ploutonas atmosf

Μετά την ιστορική ανακοίνωση για τον Άρη προ ημερών, η NASA επέστρεψε την Πέμπτη με μία νέα σημαντική αποκάλυψη για τονΠλούτωνα. Ανακοίνωσε ότι ο πλανήτης έχει κοιτάσματα πάγου στην επιφάνειά του κι έναν μπλε ουρανό που θυμίζει τη Γη. 

Το New Horizons, ο διαστημικός ρομποτικός ταξιδιώτης της NASA έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα τις πρώτες φωτογραφίες που τράβηξε από την ομιχλώδη ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον Πλούτωνα. "Ποιος θα περίμενε έναν μπλε ουρανό; Είναι πανέμορφο!", είπε ο Άλαν Στερν, ο επικεφαλής της διερεύνησης του Πλούτωνα.

"Αυτό το εκθαμβωτικό μπλε φως, μας κάνει να καταλαβαίνουμε τη σύσταση της ομίχλης αυτής", αναφέρει η NASA.  "Ένας μπλε ουρανός προκύπτει επειδή το φως σκιάζει όταν συναντά μόρια ύλης μικρότερα από το μήκος κύματός του.  Στη Γη αυτά τα μόρια είναι πολύ μικρά μόρια αζώτου. Στον Πλούτωνα φαίνεται να είναι λίγο μεγαλύτερα, και ονομάζονται thollins", εξηγούν.

Η NASA επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί μικρές περιοχές παγωμένου νερού στον πλανήτη - νάνο. Αυτά τα κομμάτια πάγου, φαίνεται να σχετίζονται με κόκκινες κηλίδες που οι επιστήμονες του διαστημικού οργανισμού είχαν εντοπίσει στο παρελθόν στην επιφάνεια του Πλούτωνα, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν ακόμα πως.  

Σύμφωνα με τα όσα ξέραμε ως τώρα για τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, η επιφάνειά του καλύπτεται από ένα στρώμα παγωμένου αζώτου και ίχνη μεθανίου, το οποίο όταν ο Πλούτωνας είναι πιο κοντά στον Ήλιο εξαχνώνεται, σχηματίζοντας έτσι μία αραιή ατμόσφαιρα γύρω από τον πλανήτη. Λόγω της έκκεντρης τροχιάς του Πλούτωνα, όταν απομακρύνεται από τον Ήλιο, η ατμόσφαιρά του σταδιακά παγώνει και πέφτει στην επιφάνειά του σαν χιόνι.