Στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών

Επιστήμη
Tools

physics

Ο 12ος Ευρωπαϊκός μαθητικός διαγωνισμός για το πείραμα στις Φυσικές Επιστήμες EUSO 2014 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 30 Μαρτίου έως 6 Απριλίου.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ), δηλαδή οι εκπαιδευτικοί των Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών που επιμορφώνουν τους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης στην προσπάθεια τους για την ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών.

Ως συνδιοργανωτές, συμμετέχουν η Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, στα εργαστήρια της οποίας θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Φυσικών Επιστημών (European Union Science Olympiad – EUSO) είναι ένας διαγωνισμός για μαθητές έως 17 ετών από τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τα μέλη κάθε ομάδας συνεργάζονται και αξιοποιούν τις δεξιότητες που διαθέτουν για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων μέσω πειραματικών μετρήσεων στη Φυσική, τη Χημεία και την Βιολογία.

Στους σκοπούς του διαγωνισμού περιλαμβάνονται η ένταξη του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών και η ανάδειξή του ως βασικό εργαλείο της επιστημονικής μεθόδου, η προώθηση της ομαδοσυνεργατικής μάθησης, η εξοικείωση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση προβλημάτων, η ανάδειξη της δημιουργικής σκέψης των μαθητών και η συμβολή στη δημιουργία της κοινής ταυτότητας του Ευρωπαίου πολίτη.

Στην Ολυμπιάδα θα συμμετάσχουν 25 χώρες της ΕΕ με δυο τριμελείς μαθητικές ομάδες η κάθε μία. Αυτό συνεπάγεται ότι θα φιλοξενηθούν για μια βδομάδα 150 μαθητές και 100 εκπαιδευτικοί της τριτοβάθμιας ή της δευτεροβάθμιας.

Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν απευθείας από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο στην ιστοσελίδαhttp://vod.sch.gr/video/iptv/646.