Ολα ηλεκτρονικά για τους πολίτες με την ολοκλήρωση της ενιαίας πύλης Gov.gr - Αναλυτικά

Τεχνολογία
Tools

ypolog taxis

Το νέο μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η δημιουργία – ολοκλήρωση της ενιαίας πύλης Gov.gr, μέσω της οποίας θα παρέχονται ηλεκτρονικά στους πολίτες πάνω από 1.000 υπηρεσίες του Δημοσίου και κρατικών φορέων, κατά το πρότυπο της βρετανικής πύλης Gov.uk.

Την ελληνική πύλη Gov.gr, που θα είναι προσπελάσιμη μέσω των νέων ψηφιακών ταυτοτήτων που θα πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους στο τέλος του 2021, παρουσίασε προχθές στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου που γίνεται στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Συγκεκριμένα, μόλις λειτουργήσει η διαδικτυακή πύλη Gov.gr, όπου θα βρίσκονται κωδικοποιημένες όλες οι βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου, o πολίτης θα έχει άμεση πρόσβαση σε αυτές από το σπίτι, το γραφείο ή ακόμα και από το κινητό του τηλέφωνο με ένα απλό κλικ. Η πρώτη εκδοχή του Gov.gr θα είναι διαθέσιμη στους πολίτες μέσα στην άνοιξη. Θα αποτελεί δε τον κεντρικό κατάλογο δημόσιων δεδομένων των φορέων της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη, στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες που βγήκε πρόσφατα στον αέρα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει πρόβλεψη για υποδομή eIDAs (είναι το ευρωπαϊκό πρότυπο ταυτοποίησης – πιστοποίησης), που θα συμβάλει στην ασφαλή ταυτοποίηση των χρηστών του Gov.gr.

Σημειώνεται ότι στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας(DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ, με βάση τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το Δημόσιο προς τους πολίτες, με τελευταία τη Ρουμανία.Στόχος του φιλόδοξου σχεδίου είναι να αντικατασταθούν από ένα ενιαίο portal οι εκατοντάδες ιστοσελίδες κρατικών οργανισμών, μέσω των οποίων παρέχονται υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Ο «ΕΡΜΗΣ»

Η ενιαία πύλη παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από το Δημόσιο προς τους πολίτες δεν είναι καινούργια ιδέα στη χώρα μας. Το έργο για την ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης«Ερμής»,που θα ενοποιούσε σειρά ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου, δημοπρατήθηκε τον Ιούνιο του 2007. Ωστόσο, η πύλη «Ερμής» ουδέποτε λειτούργησε πλήρως, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ μιας επιχείρησης και του ελληνικού Δημοσίου.

Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε ανασκόπηση των κυριότερων δράσεων που έφερε εις πέρας το υπουργείο μέσα στο πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης (ολοκλήρωση λειτουργίας του 112, διασύνδεση μητρώων όπως π.χ. της ΑΑΔΕ με το Μητρώο Πολιτών, θεσμοθέτηση υποχρεωτικής μετάβασης στο G-cloud για όλη τη Δημόσια Διοίκηση, απλούστευση νομοθεσίας για εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για το 2020.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η ψηφιοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού από τον Φεβρουάριο: θα γίνεται μέσα στο μαιευτήριο, με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς.

dimarx