Δευ12172018

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 17 Δεκ 2018 2am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εργασιακα-Ασφαλιστικα Ασφαλιστικα

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις. Οι ημερομηνίες

syntaxeis

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι η εβδομάδα των συντάξεων μιας και από την Τετάρτη θα αρχίσουν να πιστώνονται τα ποσά των συντάξεων Ιανουαρίου στους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα,

  • την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις των:

- συνταξιούχων αγροτών (πρ. ΟΓΑ)

- συνταξιούχων ελευθέρων επαγγελματιών (πρ. ΟΑΕΕ) 

  • την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου

- συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων

- συνταξιούχων αυτοαπασχολουμένων (πρ. ΕΤΑΑ)

- συνταξιούχων πρ. ΙΚΑ

- συνταξιούχων ναυτικών (πρ. ΝΑΤ)

Επίσης,  

- η έκτη δόση του Επιδόματος Παιδιού σε περισσότερες από 880.000 οικογένειες

- τα αναδρομικά των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων αποστράτων, συνταξιούχων καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ, γιατρών ΕΣΥ κλπ

- το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης σε 302.158 δικαιούχους 

  • την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου:

οι επικουρικές συντάξεις.

Διεκδικήσεις 13ου,14ου μισθού,συντάξεων: Η αλήθεια για τις αιτήσεις - Νομική ανάλυση

grammateas

Στις νομικές συνέπειες της υποβολής αιτήσεων διαμαρτυρίας/διακοπής της παραγραφής για την διεκδίκηση 13ου και 14ου μισθού αλλά και τις περικοπές συντάξεων αναφέρεται σε άρθρο του στην aftodioikisi.gr, ο δικηγόρος στον Άρειο Πάγο-εργατολόγος, συνεργάτης της ιστοσελίδας, Δημήτρης Περαπατάρης. Σύμφωνα με τον κ. Περπατάρη:

-Οι μόνιμοι υπάλληλοι (δημοσίου δικαίου) του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Ασφαλιστικών Φορέων και των Δήμων και των ΝΠΔΔ των Δήμων (προσοχή όχι των Δημοτικών Επιχειρήσεων) μπορούν με νομική ασφάλεια να αρκεστούν σε υποβολή αίτησης διαμαρτυρίας μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2108 στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας τους . Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται μάλιστα είτε ατομικά είτε και με ομαδικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν δε μετά μεγάλη χρονική άνεση δύο ετών για να ασκήσουν τις σχετικές αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων που τους περικόπηκαν.

-Αντίθετα οι υπάλληλοι (αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι) των Δημοτικών Επιχειρήσεων, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των ανωνύμων εταιρειών που ανήκουν τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή που ακολουθούν μισθολογικά το Ενιαίο Μισθολόγιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ (καταθέσουν και επιδώσουν) με Πληρεξούσιο Δικηγόρο δικόγραφο αγωγής το αργότερο μέχρι 31/12/2018 αλλιώς ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ από τη διεκδίκησή τους.

-ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ επειδή οι Ασφαλιστικοί Φορείς τους είναι ΝΠΔΔ τόσο για τις περικοπές της κύριας όσο και της επικουρικής σύνταξης μπορούν να αρκεστούν στην εμπρόθεσμη υποβολή ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ για πλήρη διασφάλιση του δικαιώματός τους.

Αναλυτικά το κείμενο:

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Ν 4270/2014: Αρχές δημοσ/ικής διαχείρισης(Οδ.2011/85) ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ κλπ

Άρθρο 142

Αναστολή παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου

Οι περί αναστολής της παραγραφής διατάξεις των άρθρων 257 έως 259 του Αστικού Κώδικα, εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντα νόμο, εφαρμόζονται και επί απαιτήσεων κατά του Δημοσίου. Η παραγραφή απαίτησης κατά του Δημοσίου αναστέλλεται για όσο χρόνο ο έχων την απαίτηση λόγω ανωτέρας βίας έχει εμποδιστεί να ασκήσει την αξίωση μέσα στο τελευταίο εξάμηνο του χρόνου της παραγραφής.

Άρθρο 143

Διακοπή παραγραφής απαιτήσεων κατά του Δημοσίου

Με την επιφύλαξη ειδικών διατάξεων, η παραγραφή των χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου διακόπτεται μόνο:

α. Με την υποβολή της υπόθεσης στο δικαστήριο ή σε διαιτητές, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από την τελευταία διαδικαστική πράξη των διαδίκων, του δικαστηρίου ή των διαιτητών.

β. Με την υποβολή στην αρμόδια δημόσια αρχή αίτησης για την πληρωμή της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία που φέρει η έγγραφη απάντηση του διατάκτη ή της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης αρχής. Αν η αρμόδια δημόσια αρχή δεν απαντήσει, η παραγραφή αρχίζει μετά πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

γ. Με την υποβολή αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την αναγνώριση της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία θεώρησης ή έγκρισης του οικείου πρακτικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν δεν εκδοθεί πρακτικό, η παραγραφή αρχίζει μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

δ. Με την επίδοση επιταγής για εκτέλεση, όπου αυτή επιτρέπεται.

ε. Με την έκδοση τίτλου πληρωμής. Η ολική ή μερική συμψηφιστική εξόφληση δεν διακόπτει την παραγραφή.

στ. Με την αναγνώριση της απαίτησης από το Δημόσιο με πρακτικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έχει εγκριθεί από τον Υπουργό Οικονομικών. Αυτό ισχύει επί οποιασδήποτε απαίτησης κατά του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της απαίτησης από αδικαιολόγητο πλουτισμό.

Από το σύνολο των πιο πάνω διατάξεων πρέπει να συναχθούν ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ για τους δικαιούχους τα ακόλουθα συμπεράσματα για τις ελάχιστες εργάσιμες μέρες που απομένουν μέχρι την λήξη του ημερολογιακού (τρέχοντος) έτους 2018 :

-Οι μόνιμοι υπάλληλοι (δημοσίου δικαίου) του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των Ασφαλιστικών Φορέων και των Δήμων και των ΝΠΔΔ των Δήμων (προσοχή όχι των Δημοτικών Επιχειρήσεων) μπορούν με νομική ασφάλεια να αρκεστούν σε υποβολή αίτησης διαμαρτυρίας μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου 2108 στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας τους . Οι αιτήσεις αυτές υποβάλλονται μάλιστα είτε ατομικά είτε και με ομαδικά στις αρμόδιες υπηρεσίες. Έχουν δε μετά μεγάλη χρονική άνεση δύο ετών για να ασκήσουν τις σχετικές αγωγές για τη διεκδίκηση των δώρων και επιδομάτων που τους περικόπηκαν.

-Αντίθετα οι υπάλληλοι (αορίστου χρόνου και οι συμβασιούχοι) των Δημοτικών Επιχειρήσεων, των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και των ανωνύμων εταιρειών που ανήκουν τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή που ακολουθούν μισθολογικά το Ενιαίο Μισθολόγιο ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΣΚΗΣΟΥΝ (καταθέσουν και επιδώσουν) με Πληρεξούσιο Δικηγόρο δικόγραφο αγωγής το αργότερο μέχρι 31/12/2018 αλλιώς ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΟΣ ΕΤΟΥΣ από τη διεκδίκησή τους.

-ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ επειδή οι Ασφαλιστικοί Φορείς τους είναι ΝΠΔΔ τόσο για τις περικοπές της κύριας όσο και της ηλεκτρονικής αίτησης μπορούν να αρκεστούν στην εμπρόθεσμη υποβολή ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ για πλήρη διασφάλιση του δικαιώματός τους.

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ και από την υποβολή της σχετικής αίτησης ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΕΑ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ . Γι’ αυτόν τον λόγο το βέλτιστο είναι ο κάθε δικαιούχος να κρατήσεις την κατοχή του τον σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησής τους.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ :

Αναστολή= η παραγραφή σταματάει (ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ) και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Διακοπή= η παραγραφή σταματάει (ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ) και ξεκινάει από την αρχή!

ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ : Η ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΝΝΟΜΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΠΙΔ ΚΑΙ Α.Ε. ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. ΑΦΟΡΑ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΠΔΔ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΠ. ΠΕΡΠΑΤΑΡΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΣ

Αναδρομικά: Δεκτές οι αιτήσεις στον ΕΦΚΑ μέχρι την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ

EFKA pc

Με απόφαση του ΣτΕ που θα δημοσιευθεί σε λίγες ημέρες, γίνονται δεκτές μόνο οι αιτήσεις που έγιναν πριν τη δημοσίευση της απόφασης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΣτΕ, και με τα όσα ανακοίνωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, όσοι κάνουν αίτηση στον ΕΦΚΑ μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, θα δικαιούνται αναδρομικά.

Όπως μάλιστα τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, η απόφαση θα δημοσιευθείσε λίγες ημέρες και έτσι όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν κάνει ακόμα αίτηση καλούνται να επισπεύσουν τη διαδικασία, καθώς μετά τη δημοσίευσή της δεν θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα αναδρομικά.

Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης

Για την είσοδό σας, θα μεταφερθείτε αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISNET.

Στην συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.

Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε.

Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.

Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει την λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.

Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.

Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.

Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών.

Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε στην αίτησή σας.

Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί Αποστολή αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά.

Συντάξεις-επανυπολογισμός: Τα νέα ποσά και με τις προσωπικές διαφορές σε Δημόσιο και ΙΚΑ - Πίνακες

syntaxeis meiosis
 
Συντάξεις με προσωπικές διαφορές που ξεκινούν από 37 ευρώ φτάνουν ως και 487 ευρώ θα λάβουν τον επόμενο μήνα 2 εκατομμύρια συνταξιούχοι (όλων των Ταμείων πλην του ΟΓΑ) καθώς στα ενημερωτικά τους σημειώματα θα αποτυπωθεί ο επανυπολογισμός των αποδοχών τους με το νόμο Κατρούγκαλου.

Τις προσωπικές διαφορές θα τις δουν οι περισσότεροι συνταξιούχοι τυπώνοντας το ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης, με την πληρωμή της 19-21 Δεκεμβρίου 2018.

Τα νέα ποσά που θα δουν οι συνταξιούχοι αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, δημοσιεύοντας δύο ενδεικτικούς πίνακες από το αρχείο συνταξιούχων Δημοσίου, ΙΚΑ και ΔΕΚΟ, με τις προσωπικές διαφορές που περάστηκαν στις συντάξεις.

Οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων χωρίζονται σε τρία μέρη: 

  1. Την ανταποδοτική που υπολογίστηκε βάσει ετών ασφάλισης και μισθού.
  2. Την εθνική σύνταξη που είναι μεταξύ 346 και 384 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει με 15 ως 20 έτη και άνω με πλήρες όριο ηλικίας, ενώ για όσους αποχώρησαν με μειωμένο όριο ηλικίας το ποσό κυμαίνεται από 242 ευρώ ως 268 ευρώ.
  3. Την «προσωπική διαφορά», που δεν αποτελεί πλέον ποσό σύνταξης, αλλά είναι η μείωση που προκύπτει στη νέα σύνταξη (ανταποδοτική+εθνική) σε σχέση με τη σύνταξη που λαμβάνουν σήμερα. Η προσωπική διαφορά βάσει του νόμου 4472/2017 που ψήφισε η κυβέρνηση καταργείται από την 1η/1/2019, χωρίς όμως η συνολική μείωση της σύνταξης να υπερβαίνει το 18%. Ο νόμος αυτός δεν καταργείται, παρά μόνον αναστέλλεται για το 2019 και για το λόγο αυτόν οι προνομοθετημένες μειώσεις συντάξεων δεν θα εφαρμοστούν για το 2019.

Αν σήμερα ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ παίρνει 1.100 ευρώ αλλά με τον επανυπολογισμό βάσει νόμου Κατρούγκαλου η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) βγαίνει στα 830 ευρώ, σημαίνει ότι τα 1.100 που παίρνει υπερβαίνουν κατά 270 ευρώ το ποσό που του βγάζει ο «νόμος Κατρούγκαλου». Η προσωπική διαφορά δηλαδή είναι 270 ευρώ.

Στην πληρωμή του Δεκεμβρίου θα δει στο ενημερωτικό του ότι η σύνταξη των 1.100 ευρώ, μειώθηκε στα 830 ευρώ και τα άλλα 270 ευρώ θα του καταβάλλονται ως προσωπική διαφορά. Στην πράξη θα παίρνει το ίδιο με σήμερα σύνολο (830+270=1.100), αλλά ως σύνταξη θα θεωρούνται τα 830 ευρώ και τα 270 ευρώ θα είναι η προσωπική διαφορά. Σήμερα στο ενημερωτικό του, η σύνταξη είναι 1.100 ευρώ χωρίς να υπάρχει κανένας διαχωρισμός. 

Από τη στιγμή που η σύνταξη έχει προσωπική διαφορά, αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει το ψαλίδι ανάλογα με το αν πιάνονται ή δεν πιάνονται οι στόχοι των πλεονασμάτων.

Το κέρδος για τους συνταξιούχους είναι ότι αποφεύγουν τις μειώσεις, αλλά το κόλπο της κυβέρνησης είναι ότι πέρασε τις προσωπικές διαφορές στις συντάξεις που κρύβουν μελλοντικές περικοπές. Οι μειώσεις θα ακυρώνονταν για πάντα μόνον με κατάργηση των άρθρων 1 και 2 του νόμου 4472/2017, που τις προβλέπουν.

Αυτό όμως το έχουν απαγορεύσει στην κυβέρνηση οι δανειστές, δίνοντάς της άδεια μη περικοπών για το 2019 και υπό τον όρο ότι θα πιάνει τα πλεονάσματα που προέρχονται από τη φοροεξόντωση των νοικοκυριών.

Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις στο Δημόσιο

 
Έτη/ κατηγορία Σημερινή σύνταξη Σύνταξη από 1/1/2019 (εθνική, ανταποδοτική) Προσωπική διαφορά
37 ΠΕ 1.334 1.308 105
40 ΠΕ 1.306 1.064 242
36 ΠΕ 1.273 1.081 192
34,6 ΔΕ 1.165 903 263
36 ΔΕ 1.284 951 333
39 ΔΕ 1.276 1.031 245
30 ΔΕ 949 781 168
35 ΠΕ 1.252 976 276
35 ΠΕ 1.300 1.015 285
36,5 (ΕΛΑΣ) 1.317 1.221 96
25 ΔΕ (με αναπηρία) 825 752 73
34,6 ΔΕ 1.219 897 322
32 (ΔΕΗ) 1.811 1.615 196
32,6 (ΔΕΗ 1.661 1.320 341
36 (στρατιωτικός) 1.401 1.308 93

Πως διαμορφώνονται οι συντάξεις στο ΙΚΑ

Έτη ασφάλισης Σημερινή σύνταξη Σύνταξη από 1/1/2019 (εθνική, ανταποδοτική) Προσωπική διαφορά
25 723 648 85
25 627 590 37
27 1.246 924 323
30 1.497 1.010 487
30 939 745 194
31 1.188 995 193
33 1.231 1.030 201
35 1.344 1.127 217
35 1.070 900 169
35 1.115 1.045 70
40 1.037 968 69
40 1.018 875 143

Με πληροφορίες από εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος”

Συντάξεις: Έξτρα αναδρομικά και για την εισφορά αλληλεγγύης σε 600.000 συνταξιούχους. Πως θα γίνει η αίτηση

eyro suntaxeis218

Έρχονται και άλλα αναδρομικά στις συντάξεις που φτάνουν ως και 4.440 ευρώ το χρόνο και κατοχυρώνονται είτε με νέες ηλεκτρονικές αιτήσεις είτε και με διόρθωση αυτών που έχουν ήδη κάνει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι για τις επιστροφές των νόμων 4051 και 4093!

Τα έξτρα αναδρομικά αφορούν περισσότερους από 600.000 συνταξιούχους και είναι από την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται με ποσοστά από 3% ως και 14% σε κύριες συντάξεις που ήταν από 1.400 ευρώ και πάνω ως το 2010.

Τα ποσά των επιστροφών από την ΕΑΣ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», μπορούν να τα ζητήσουν πίσω οι συνταξιούχοι με νέα ηλεκτρονική αίτηση ή με διόρθωση αυτής που έχουν κάνει στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής αίτησης επιτρέπει πλέον, μετά την υποβολή της, να γίνουν διορθώσεις-προσθήκες και αλλαγές από τους συνταξιούχους (οδηγίες στη σελ. 4-5).

Η μείωση αυτή έπρεπε να διακοπεί από 9/2/2017 που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017.

Περίπου 3.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου που είχαν κάνει προσφυγή πριν από την απόφαση διεκδικούν και θα λάβουν μέσω δικαστηρίων αναδρομικά από το 2010.

Οσοι δεν προσέφυγαν έχουν αναδρομικά από 9/2/2017 και μετά. Το πρώτο βήμα είναι να κάνουν αίτηση εντάσσοντας και τις αξιώσεις τους για επιστροφή της ΕΑΣ, ώστε να ανακόψουν την παραγραφή. Οσοι έχουν κάνει αίτηση διακοπής της ΕΑΣ τους προηγούμενους μήνες, σε έντυπη μορφή, μπορούν να την υποβάλουν εκ νέου ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ.

Οσοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση αναδρομικών στον ΕΦΚΑ, έχουν τη δυνατότητα να ξαναμπούν στο κείμενο της αίτησής τους και να το διορθώσουν συμπληρώνοντας ότι ζητούν άμεσα τη διακοπή της ΕΑΣ και την επιστροφή των αναδρομικών τους από 9/2/21017.

Η μείωση κρίθηκε αντισυνταγματική από Ελεγκτικό Συνέδριο με την απόφαση 244/2017 και, όπως διέταξε το Δικαστήριο, από τις 9/2/2017 η περικοπή πρέπει να διακοπεί διότι είναι παράνομη.

Τα αναδρομικά από την εισφορά αλληλεγγύης ανάλογα με τη σύνταξη

 

ελεύθερος τύπος