Τετ09262018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 26 Σεπ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Εργασιακα-Ασφαλιστικα Ασφαλιστικα

Γορδιος δεσμός: Η κυβέρνηση "απειλεί" τους Θεσμούς με εκλογές, αν κοπούν οι συντάξεις. Τα σενάρια

tsakal ypourg eurog

Οι δανειστές δίνουν πρώτη προτεραιότητα στα κοινωνικά αντίμετρα, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις συντάξεις και πάνω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πλανάται η «απειλή» των πολύ πρόωρων εκλογών.

Κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την κατάσταση αυτήν τη στιγμή, αλλά και τις επόμενες 15 ημέρες που απομένουν για την κατάθεση του Προσχεδίου, το οποίο χαρακτηρίζεται ως το πρώτο crash test. 

Με φόντο το εκρηκτικό φινάλε που είχε η πρώτη μεταμνημονιακή «επίσκεψη» των Θεσμών, μετά από τις διαρροές περί υποτιθέμενης συμφωνίας και τις διαψεύσεις ακόμα κι από κυβερνητικά χείλη, η ουσία είναι ότι εδώ και καιρό η κυβέρνηση εκπέμπει- άλλοτε διπλωματικά κι άλλοτε απροκάλυπτα- το μήνυμα στους «έξω», ότι δεν μπορεί να μπει στην τελική ευθεία των εκλογών με κομμένες τις συντάξεις, γιατί πολύ απλά δεν το αντέχει πολιτικά. 

Βουλευτές και υπουργοί εκφράζουν μικρή ή μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι συντάξεις δεν θα κοπούν, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει επιλέξει για ευνόητους λόγους μια πιο συγκρατημένη ρητορική, προβάλλοντας το ότι οι περικοπές δεν είναι δημοσιονομικά αναγκαίες. Ωστόσο, το κλίμα που έχει δημιουργηθεί κι έτσι το εισπράττουν και οι «έξω», είναι ότι αν «στραβώσει» η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις, οι κάλπες θα στηθούν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο στοιχηματίζουν όσοι βλέπουν τριπλές εκλογές την Άνοιξη. 

Ως προς την ουσία, γιατί αυτή «καίει» τους συνταξιούχους και όχι η επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, τα πράγματα δείχνουν πιο πολύπλοκα απ’ όσο θέλει να τα παρουσιάζει η ελληνική πλευρά.

Οι δανειστές, κατ’ αρχάς, δίνουν μεγάλη βαρύτητα στα ψηφισμένα κοινωνικά αντίμετρα, γιατί θεωρούν ότι παρεμβάσεις όπως το επίδομα στέγασης (για ενοίκια και δάνεια πρώτης κατοικίας), τα νέα οικογενειακά επιδόματα, η επιχορήγηση της φαρμακευτικής δαπάνης για «ευαίσθητες» ομάδες, η δημιουργία περισσότερων βρεφονηπιακών σταθμών, είναι αναγκαία για τον περιορισμό των πολύ υψηλών ποσοστών φτώχειας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση προτιμά και για πολιτικούς λόγους αλλά και για λόγους ουσίας, να ρίξει το βάρος στη διάσωση των συντάξεων, καθώς αυτές εξακολουθούν να λειτουργούν ως «ομπρέλα» για την επιβίωση ολόκληρων νοικοκυριών, που συμπεριλαμβάνουν συνταξιούχους, άνεργα τέκνα ή και φοιτητές εγγόνια. 

Η κατάσταση περιπλέκεται δημοσιονομικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν περιορίζεται σε αυτή την ανακατανομή της φτώχειας, αλλά επιθυμεί να εφαρμόσει και κάποια από τα αντίμετρα, έστω κουτσουρεμένα, έστω «απλωμένα» σε ορίζοντα τετραετίας, με αποτέλεσμα να τίθεται εκ των πραγμάτων ζήτημα «δημοσιονομικού χώρου», κοινώς να φτάνουν τα λεφτά. 

Η κυβέρνηση επιμένει να επικαλείται τη συμφωνία με τους δανειστές επί του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει δημοσιονομικό χώρο 3,5 δις ευρώ ως το 2022, εκτιμώντας ότι αυτά φτάνουν και περισσεύουν. Το επιχείρημα πάσχει από τη στιγμή που βρίσκεται υπό συζήτηση ακόμα και το υπερπλεόνασμα του 2019, αφού ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει αναθεωρήσει προς πάνω την αρχική πρόβλεψη για 700 εκ. ευρώ, οι ξένοι τεχνοκράτες δεν έχουν πειστεί. Με αυτά τα δεδομένα, τα σενάρια που διαμορφώνονται είναι πολύ συγκεκριμένα:

Ακύρωση του μέτρου. Οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν η κυβέρνηση επιμείνει στη μερική εφαρμογή αντίμετρων και φοροελαφρύνσεων

Μικρότερη μείωση από το «ταβάνι» του 18%, που προβλέπει η επίμαχη διάταξη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς 

Περικοπές για συντάξεις πάνω από ένα όριο συντάξεων π.χ. 800- 900 ευρώ

Οι επόμενες ημέρες θα είναι έντονες και «πυκνές», καθώς με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις, ακόμα και σε επίπεδο υπουργών, θα επιχειρηθεί η σύγκλιση για το θέμα των συντάξεων ει δυνατόν πριν κατατεθεί το Προσχέδιο στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου, αλλά χωρίς να είναι «καθαρό» πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό χωρίς απόφαση του Eurogroup, που συνεδριάζει την ίδια ημέρα.

Το σενάριο της μονομερούς ενέργειας, αν και φαίνεται ότι στριφογυρίζει στο μυαλό κάποιων στην κυβέρνηση, δεν είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο

Γιώργος Παππούς

Τσακαλώτος: Τι συμβαίνει με τις συντάξεις; Τι λέει για τα capital controls. Τι είπαν οι θεσμοί-ελεγκτές. Τι λέει το ΔΝΤ

syntaxeis meiosis

Χαμηλούς τόνους κρατάει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, όσον αφορά στο θέμα της ακύρωσης των μειώσεων στις συντάξεις, καθώς σημειώνει ότι αυτή η συζήτηση είναι σε εξέλιξη.

Σε συνέντευξή του στη "Ναυτεμπορική" και ερωτηθείς για την πιθανή στάση της Γερμανίας στο ζήτημα των συντάξεων, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απαντά: «Λειτουργούμε πλέον σε ένα πλαίσιο που στηρίζεται περισσότερο στην πειθώ και λιγότερο στην επιβολή».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει άμεση περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ανακοινώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος «πυλώνας» που προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, αλλά και στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος:

1. Καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει πώς θα χρηματοδοτήσει τις «γενναιότερες» εξαγγελίες για περικοπές φόρων και εισφορών σε σχέση με αυτές που έκανε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

2. Ασκεί κριτική στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του όσον αφορά στην προληπτική γραμμή πίστωσης, αναφέροντας ότι ο ίδιος, ως υπουργός Οικονομικών, θα ήταν πολύ πιο ανήσυχος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας «αν η κυβέρνηση είχε ακούσει τον κ. Στουρνάρα στο θέμα της προληπτικής γραμμής». Δεν κρύβει πάντως ότι υπάρχει «έντονος προβληματισμός» για τις εξελίξεις σε Αργεντινή, Τουρκία, Ιταλία και αναδυόμενες αγορές.

3. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ο «δημοσιονομικός χώρος» του 2019 να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που έχει αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ.

4. Εξαγγέλλει μεσοσταθμική μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ για το 2019 και 30% για το 2020, ενώ μεταθέτει για το 2020 την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου κατοχής ακινήτων. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπάρξει κανένας ιδιοκτήτης που θα κληθεί να πληρώσει περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

5. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές στον νόμο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ώστε να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει αν υπάρχει ενδεχόμενο ένταξης και των μισθωτών και των συνταξιούχων.

6. Αποφεύγει να απαντήσει σε ερώτημα σχετικά με το ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος να γίνουν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση και τα ξένα ΜΜΕ διέψευσαν το ΑΠΕ, και η ίδια η κυβέρνηση άδειασε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο με δημοσίευμά του έκανε λόγο - νωρίς σήμερα το πρωί - για συμφωνία των δανειστών και της κυβέρνησης ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις

- Έμμεσο «άδειασμα» στην κυβέρνηση και από την Κομισιόν - Οι δανειστές βάζουν «φρένο» στα σενάρια αναστολής των περικοπών - Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα και σαφείς αιχμές για κυβερνητική προπαγάνδα με εμπλοκή Μέσων Ενημέρωσης - Διαβάστε όλο το χρονικό της αναστάτωσης που προκλήθηκε 

Με καθυστέρηση αρκετών ωρών κυβερνητικός αξιωματούχος προχώρησε σήμερα σε διάψευση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα αναβολής του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά θέμα ακύρωσής του.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κυβερνητικός αξιωματούχος που έχει πλήρη γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε τα εξής:

«Ξέρετε ότι αυτό που έγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν μπορεί να είναι αλήθεια γιατί δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα παρά μόνο συζητήσεις. Δεν θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν αναφορικά με τις συντάξεις διότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση».

Κατά τον ίδιο υπήρξε σύγκληση θέσεων για το δημοσιονομικό κόστος των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ, αλλά η συζήτηση για το δημοσιονομικό χώρο του 2018 και του 2019 δεν ολοκληρώθηκε και οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοικτό το παράθυρο εφαρμογής των περικοπών, αλλά και ενεργοποίησης των αντιμέτρων. «Έχουμε το rank preference, ακούμε βεβαίως τις θέσεις τους, μπορεί να έχουμε κάνει κάποιο λάθος, μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά», ανέφερε.

Άδειασμα και από την Κομισιόν

Μήνυμα στην Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, έστειλε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/09) ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Αλεξάντερ Ουίντερσταϊν, ερωτηθείς εάν η Ελλάδα έχει την ελευθερία να μην εφαρμόσει την περικοπή στις συντάξεις το 2019, είπε: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Pacta sunt servanda», δηλαδή «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Σε ανάλογο σχόλιο είχε προβεί την Τετάρτη και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας σε συνέντευξή του πως «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν».

Reuters: Καμία συμφωνία ακόμη για τις συντάξεις

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας πιθανώς «παγώνουν» την άμεση έγκριση για αναστολή του μέτρου περικοπών των συντάξεων από την έναρξη του νέου έτους, καθώς ολοκλήρωσαν την πρώτη τους αποστολή στην Αθήνα στο πλαίσιο της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σημείωνε νωρίτερα σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η Αθήνα υποστηρίζει ότι διαθέτει αρκετό δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αναστείλει την περικοπή των συντάξεων έως και 18% από τον Ιανουάριο, διατηρώντας παράλληλα σε υγιή πορεία τα δημοσιονομικά της.

Ωστόσο, πηγή που επικαλείται το Reuters τόνισε πως είναι πρώιμη η φημολογία που θέλει την Αθήνα να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις.

Δεύτερη πηγή ανέφερε εξάλλου ότι δεν υπήρξε κάποια κατάληξη στις συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

«Η Αθήνα έχει δεσμευθεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% έως το 2022. Έτσι, θέσπισε νομοθετικές διατάξεις για περικοπές των συντάξεων και αυξήσεις φόρων από το 2019 και το 2020 αντιστοίχως, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι απαραίτητα, δεδομένου ότι υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει το Reuters.
Πολιτική θύελλα στην Ελλάδα

Το πρωί, το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, μετέδωσε πως οι θεσμοί «μιλούν για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις» και «έχουν ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αναφέρει ότι οι Θεσμοί «δεν μιλούν πλέον για αναβολή του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, αλλά για ακύρωσή του» και ότι για αυτό έχουν ενημερωθεί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση διάψευσης.

Συγκεκριμένα η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «με αφορμή άλλο ένα ανακριβές δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ»:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019. Το μέτρο που δεν υπήρχε καν στο 3ο αχρείαστο Μνημόνιο, ψηφίστηκε με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. κατέθεσε και τροπολογία προ διμήνου για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου δυστυχώς απέρριψε.

Τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις της η Ν.Δ. τις επανέλαβε και στη συνάντηση της Τρίτης 11.09.2018 που είχε με τους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι δεν αποσαφήνισαν τις προθέσεις τους. Έκτοτε, καμία άλλη συνάντηση ή ενημέρωση δεν υπήρξε στην αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τους Θεσμούς

Με αυτά τα δεδομένα, καλούμε τη διοίκηση του ΑΠΕ να συνειδητοποιήσει ότι είναι αδιανόητο να χρησιμοποιεί το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ως όχημα διασποράς ψευδών ειδήσεων και να το έχει μετατρέψει σε όργανο προπαγάνδας της κυβέρνησης».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει ενημερωθεί για την αναστολή του μέτρου για τις συντάξεις.

Η απάντηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απάντηση από το ΑΠΕ – ΜΠΕ δεν άργησε να έρθει. Το πρακτορείο αναφέρει ότι εμμένει στο ρεπορτάζ των συντακτών του και επί της ουσίας ρίχνει το... μπαλάκι στους θεσμούς για την ενημέρωση των κομμάτων.

Όπως αναφέρει, άλλωστε, στο επίμαχο τηλεγράφημα, τονίζεται ότι οι ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν πως ενημέρωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να γίνεται αναφορά στη ΝΔ.

«Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εμμένει στις πληροφορίες των συντακτών του από ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες «οι θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και δεν μιλούν πλέον για αναβολή του (νομοθετημένου) μέτρου για τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου αλλά για ακύρωσή του».

Στο τηλεγράφημα τονίζεται ότι «οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές για το γεγονός αυτό έχουν ήδη ενημερώσει και κόμματα της αντιπολίτευσης», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά στη ΝΔ.

Διαψεύδει και η ίδια η κυβέρνηση

Εκτός πραγματικότητος ήταν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχτηκαν ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο ακόμα και αν δεν περικοπούν οι συντάξεις.

Κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων δήλωσε σε οικονομικούς συντάκτες πως «εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ότι αυτό που μεταδίδει το ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Είναι λάθος, γιατί δεν γίνεται διαπραγμάτευση, συζήτηση γίνεται. Άρα (οι θεσμοί) δεν μπορούσαν ούτε να συμφωνήσουν, ούτε να διαφωνήσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΔΝΤ: Στις 5 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη τύχη των συντάξεων ανέφερε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 και του real.gr, στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, αξιωματούχος του ΔΝΤ ο οποίος απέκλεισε την πιθανότητα το Ταμείο να επιδείξει ευελεξία στο συγκεκριμένο θέμα.

O εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμως απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το θόρυβο που δημιούργησε το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος του ΑΠΕ για τις συντάξεις.

Ομως, αξιωματούχος του Ταμείου που εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις είπε στο Real.gr ότι «οι αποφάσεις των θεσμών για την τύχη των συντάξεων θα ληφθούν στο Εurogroup της 5ης Νοεμβρίου και αφού πρώτα συνταχθούν οι σχετικές εκθέσεις των θεσμών που υπολογίζεται να είναι έτοιμες στα τελη Οκτωβρίου».

Ο ίδιος αξιωματούχος απέκλεισε επίσης την περιπτωση το ΔΝΤ να τηρήσει μια "ευέλικτη" στάση ακόμα και στο βαθμό που δεν διαταράσσεται ο στόχος για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%.

Για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου το 2020 αποτελούν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Ελλάδα ,Πίτερ Ντόλμαν, σε δηλώσεις του τον περασμένο Ιούλιο είχε τονίσει ότι «η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι το σύστημα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του έναντι των συνταξιούχων μακροπρόθεσμα» και «το 2015, οι συντάξεις απορρόφησαν το 38% των δαπανών του γενικού κρατικού προϋπολογισμού, απαιτώντας κρατικές μεταβιβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα κατά 9,5% του ΑΕΠ.

Όπως είχε αναφέρει, «το σύστημα κοινωνικής στήριξης της Ελλάδας ήταν εκείνο το καιρό έντονα επικεντρωμένο στις συντάξεις που ήταν εξαιρετικά γενναιόδωρες, με βάση τους μισθούς ή τις εισφορές που κατέβαλαν οι συνταξιούχοι στο σύστημα ενώ εργάζονταν.

Οι μεγάλες δαπάνες για τις συντάξεις, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων για τους σχετικά εύπορους, δεν άφησαν περιθώρια για άμεση στήριξη του πληθυσμού που κινδυνεύει περισσότερο από τη φτώχεια, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα και των ανέργων».

Θύελλα αντιδράσεων για τη διαρροή περί μη περικοπής των συντάξεων

Το φιάσκο με τις συντάξεις και τα μέτρα Τσίπρα

syntajeis psalidi

Στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για την «Τσίπρα ανάβαση» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, όπου ο Πρωθυπουργός θα δώσει τη δεύτερη παράσταση για την έξοδο από τα μνημόνια

Με «σημαδεμένη τράπουλα», κρύβοντας την αλήθεια για τα λάθη που οδήγησαν στη σφαγή των συντάξεων, στην υπερφορολόγηση και στα πλεονάσματα-μαμούθ, ανοίγει η κυβέρνηση το πόκερ της κάλπης.

Μετά την παράσταση της Ιθάκης και τον δεύτερο σταθμό στο Νεώριο της Σύρου όπου εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019 και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις εργασίας το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται για την «Τσίπρα ανάβαση» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Εκεί ο Πρωθυπουργός θα δώσει την τρίτη παράσταση για την έξοδο από τα μνημόνια.

Θα παρουσιάσει πακέτο παροχών κατανέμοντας το υπερπλεόνασμα των τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ του 2018 και θα υποσχεθεί σειρά ελαφρύνσεων από τον «δημοσιονομικό χώρο» των 1,9 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δημιουργήσει ο προϋπολογισμός του 2019.

Επί της ουσίας όμως αυτό που κάνει είναι να ανακατανείμει αχρείαστα βάρη από την υψηλή φορολογία και την απαράδεκτη και κατά λάθος (όπως αποδεικνύεται) μεγαλύτερη περικοπή των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου απ' ό,τι επέβαλλαν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις της χώρας.

Ολα αυτά είναι εν γνώσει των ευρωπαίων δανειστών που αναλαμβάνουν πλέον πλήρως την εποπτεία της ελληνικής οικονομίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 28 και 29 του μήνα, θα συνεδριάσει το EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. Εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει τη δημοσιονομική εικόνα του 2018 και τα πρώτα στοιχεία από το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Στη συνέχεια η ομάδα της Κομισιόν υπό τον Ντέκλαν Κοστέλο αναμένεται στην Αθήνα στις 10 Σεπτεμβρίου για να ελέγξει τα στοιχεία και να συζητήσει την αλλαγή του μενού των αντιμέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί για το 2019 στον βαθμό που τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος είναι μικρότερα από τους υπολογισμούς Κατρούγκαλου.

Το λάθος ως... επιτυχία

Με τα νέα δεδομένα που είναι γνωστά στο υπουργείο Οικονομικών, σε όλους τους εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου, είναι πολύ πιθανό οι συντάξεις να παγώσουν και να μην περικοπούν και η προσωπική διαφορά να παραμείνει σε ξεχωριστό «κουτάκι» στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις για τους παλιούς (προ της 13ης Μαΐου 2016) συνταξιούχους έτσι ώστε αν ξεφύγουν τα πράγματα να επανέλθουν οι περικοπές το 2020.

Οπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συνέβη , ο λάθος υπολογισμός με τα ελλείμματα στο Ασφαλιστικό έγινε όταν στις αρχές 2016 οι θεσμοί ζήτησαν από το υπουργείο Εργασίας αναλυτικό αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων προς συνταξιοδότηση.

Επειδή δεν υπήρχε ηλεκτρονικό σύστημα, το κάθε Ταμείο ξεχωριστά - το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ, το ΕΤΑΑ, τα επικουρικά κ.λπ. - έστειλε το δικό του αριθμό εκκρεμών αιτήσεων σύμφωνα με το πρωτόκολλο και χειρόγραφες καταστάσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν όλες οι αιτήσεις συνταξιοδότησης με βάση τη διαδοχική ασφάλιση (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ) να καταμετρούνται δύο φορές καθώς ο ίδιος ασφαλισμένος εμφανιζόταν ως δικαιούχος και από τα δύο Ταμεία.

Οι περιπτώσεις αυτές υπολογίζεται ότι ξεπερνούσαν τις 120.000 σε σύνολο 400.000 εκκρεμών φακέλων, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η εικόνα και να διογκωθούν τα ελλείμματα.

Στη συνέχεια η ηγεσία του υπουργείου, τότε ο κ. Κατρούγκαλος, στη συνέχεια η κυρία Αχτσιόγλου, έκρυψαν την αλήθεια και προχώρησαν συστηματικά σε ανακοινώσεις για επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, αλλά και για ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων του ενιαίου πλέον Ταμείου (ΕΦΚΑ) απ' ό,τι υπολόγιζαν οι ίδιοι και οι θεσμοί.

Μάλιστα απέδιδαν αυτή την εξέλιξη στην αύξηση της απασχόλησης και στη βελτίωση των εσόδων αντί της πραγματικότητας που ήταν ο περιορισμός δαπανών αφού δεν καταβλήθηκαν ποτέ όσες συντάξεις προβλεπόταν ως «εκκρεμείς».

«Μισή αλήθεια»

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, δικηγόρος με γνώση του Ασφαλιστικού, κρύβοντας εν μέρει την αλήθεια περιγράφει την κατάσταση ως εξής:

«Δουλεύουμε πολύ εντατικά για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οταν παραλάβαμε, η κατάσταση ήταν ακραία. Στις αρχές του 2015 παραλάβαμε 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια μας. Σε αυτό να έχουμε υπόψη ότι κάθε μήνα προστίθενται και νέες. Αυτή τη στιγμή οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις είναι 47.000 και τα εκκρεμή εφάπαξ είναι περίπου 27.000».

Επίσης ο ίδιος προβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ (μέχρι τον Ιούλιο ήταν 650 εκατ. ευρώ), όταν στον προϋπολογισμό προβλεπόταν ότι θα ήταν 850 εκατ. ευρώ.

Το 2017 ο ΕΦΚΑ είχε πλεόνασμα 750 εκατ. ευρώ (αντί προϋπολογισμένου ελλείμματος 765 εκατ. ευρώ), καθώς αυξήθηκαν τα έσοδα από εισφορές κατά 10%, ενώ η εκκαθάριση στο μητρώο εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης περιόρισε τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Συνολικά το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του κοινωνικού προϋπολογισμού (Ταμεία και ΟΑΕΔ) για το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 1,9 δισ. ευρώ. Με αυτά τα επιχειρήματα η κυβέρνηση πηγαίνει στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς εν όψει του Eurogroup της 12ης Σεπτεμβρίου για να πετύχει «πάγωμα» των συντάξεων τουλάχιστον για έναν χρόνο. Δεν έχουν όμως εξασφαλίσει «πράσινο φως».

Το σχέδιο για το 2019

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρούν στην κατάρτιση του σχεδίου προϋπολογισμού 2019 χωρίς (ακόμη) να έχουν κατεύθυνση πώς θα αποτυπώσουν τα μεγέθη για συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες. Τα σχετικά κονδύλια από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων θα πρέπει να μειωθούν κατά 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2019 για να βγει το υπερπλεόνασμα του 2019.

Από το εφετινό περίσσευμα που υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ (το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,2 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ) και τον χώρο που θα δημιουργηθεί το 2019, αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει σειρά μέτρων.

Ο υπό κατάρτιση κατάλογος περιλαμβάνει τα εξής:

l Τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά τρεις μονάδες από 29% στο 26%. Το μέτρο θα ισχύσει για την κερδοφορία του 2019. (η ελάφρυνση υπολογίζεται σε 460 εκατ. ευρώ).
l Την επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων (190 εκατ. ευρώ).
l Τη δημιουργία νέων μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης (140 εκατ. ευρώ).
l Τον ανασχεδιασμό των οικογενειακών επιδομάτων (260 εκατ. ευρώ).
l Την επιδότηση ενοικίου (600 εκατ. ευρώ).
l Τη διάθεση 300 εκατ. ευρώ για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
l Την καταβολή 260 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
l Την καταβολή 240 εκατ. ευρώ για τη μείωση της συμμετοχής ασφαλισμένων στα φάρμακα.

Από αυτόν τον κατάλογο αν οι θεσμοί αποδεχθούν να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου για τις περικοπές στις συντάξεις και να «παγώσουν» εδώ που βρίσκονται, η κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει τι θα κόψει.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, «σύντομα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κόψουμε, συντάξεις ή π.χ. το πρόγραμμα των παιδικών σταθμών μέσω του οποίου πριμοδοτούμε τους εργαζόμενους γονείς, τα σχολικά γεύματα ή τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα που είναι ένα μέτρο που επίσης ανακουφίζει τους συνταξιούχους».

Υποσχέσεις για το 2020

Για το 2020, χρονιά που θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση θα μειωθεί ξανά το αφορολόγητο μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.250 ευρώ (η μείωση θα αυξήσει τη φορολογική επιβάρυνση κατά 1,92 δισ. ευρώ το 2020), ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί μείωση της φορολογίας εισοδημάτων και της έκτακτης εισφοράς, πρόβλεψη που περιλαμβάνεται στα αντίμετρα του 2020.

Θα μιλήσει για μείωση του συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20% (ελάφρυνση 877 εκατ. ευρώ το 2020) και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης στα υψηλά εισοδήματα, ακριβώς για να προλάβει το μενού παροχών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εξάμηνη αναβολή των περικοπών στις συντάξεις προτείνουν οι Βρυξέλλες

Την αναβολή των περικοπών στις συντάξεις για ένα εξάμηνο ή τον περιορισμό της μείωσης της προσωπικής διαφοράς στις παλιές συντάξεις στο μισό απ’ ό,τι προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου προτείνουν κατά τις πληροφορίες οι Βρυξέλλες.

Οι δύο αυτές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους θεσμούς που γίνονται εν όψει της ΔΕΘ, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι συντάξεις πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα (χωρίς καμία περικοπή τον Ιανουάριο) τουλάχιστον για έναν χρόνο. Διαφορετικά, λένε πηγές που γνωρίζουν, όλοι θα θεωρήσουν ότι οι συντάξεις θα μειωθούν αμέσως μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενώ υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για τη ματαίωση του μέτρου το 2019.

Τσώλης Ζώης

ΕΟΠΥΥ: Δύο νέες υπηρεσίες μειώνουν τις ουρές -Εφαρμογή από Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

eoppy

Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες τίθενται από αύριο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου στη διάθεση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να μειωθούν οι ουρές και να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση.

Συγκεκριμένα, τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), με το οποίο επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των αιτημάτων πολιτών για την αποζημίωσή τους και μηδενίζεται παράλληλα η ταλαιπωρία τους, καθώς, πλέον, δεν απαιτείται φυσική παρουσία τους στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΥΣ κάθε χρόνο δέχεται περισσότερα από 10.000 αιτήματα από πολίτες προκειμένου να λάβουν έγκριση χορήγησης και αποζημίωσης παροχών και υπηρεσιών υψηλού κόστους.

Μέχρι σήμερα, οι πολίτες, προκειμένου να λάβουν πρόσθετες παροχές ή αποζημίωση, λάμβαναν την ιατρική γνωμάτευση και στη συνέχεια κατέθεταν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση (ΠεΔι) ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, ο φάκελος με τα δικαιολογητικά αποστέλλεται από την ΠεΔι στο ΑΥΣ, το οποίο συνεδριάζει και η απόφασή του κοινοποιείται στην ΠεΔι για να ενημερωθεί ο πολίτης.

Στο εξής, όλα τα αιτήματα θα κατευθύνονται και θα εξυπηρετούνται βάση μοναδικού Αριθμού Ηλεκτρονικής Γνωμάτευσης, μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας και δεν θα παραλαμβάνονται πλέον χειρόγραφα. Τα αιτήματα θα αποστέλλονται στο ΑΥΣ, είτε από τον γνωματεύοντα γιατρό, είτε από συμβεβλημένο πάροχο υγείας.

Η εφαρμογή βρίσκεται στο site του ΕΟΠΥΥ και θα είναι διαθέσιμη σε πιστοποιημένους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης, όπως γιατροί και συμβεβλημένοι πάροχοι υγείας.

Κάθε αίτημα αποστέλλεται μοναδικά και υπάρχει δυνατότητα ενημέρωσης εξέλιξης του αιτήματος με τις αντίστοιχες ημερομηνίες των ενεργειών και ταυτόχρονη ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων. Μάλιστα, κάθε γνωμάτευση που έχει εγκριθεί θα δύναται να εκτελεστεί σε πραγματικό χρόνο από τον πάροχο.

Επιπλέον, στο site του ΕΟΠΥΥ παρέχεται η δυνατότητα στον πολίτη να υποβάλλει το αίτημά του και να ενημερώνεται για την εξέλιξή του, κάνοντας χρήση του ηλεκτρονικού Ασφαλιστικού Φακέλου Υγείας του. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής ο πολίτης έχει τη δυνατότητα:

1. Να ενημερωθεί ανά κατηγορία για όλες τις παροχές υγείας, τις οποίες έχει λάβει από τον ΕΟΠΥΥ από το 2013 και στο έξης. Οι πληροφορίες εμφανίζονται στο χρόνο έκδοσης ή και εκτέλεσης από τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας, οι οποίοι είναι γιατροί, φαρμακεία, νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία, θεραπευτήρια, μονάδες αιμοκάθαρσης, μονάδες αποκατάστασης, μονάδες αναπηρίας, πάροχοι υλικών κ.λπ.

2. Να εξάγει προσωπικές αναφορές (pdf) ανά κατηγορία παροχής, τις οποίες θα χρησιμοποιεί για κάθε νόμιμη χρήση. Σε περιπτώσεις που ζητηθεί, δύναται να λάβει σφραγίδα επικύρωσης σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Διεύθυνση ΕΟΠΥΥ.

3. Να αποστείλει στον ΕΟΠΥΥ δήλωση εναντίωσης σε περίπτωση που διαφωνεί ή δεν έχει λάβει οποιαδήποτε δαπάνη, η οποία εμφανίζεται στον φάκελο.

4. Να λάβει απαντήσεις στις δηλώσεις εναντίωσης που έχει πραγματοποιήσει (στην ενότητα «Ενημερώσεις» του Κεντρικού Μενού) από τον ΕΟΠΥΥ.

5. Να πληροφορηθεί για όλες τις παροχές που αποδίδονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου

eyro suntaxeis218

Από την Πέμπτη 30 Αυγούστου θα αρχίσει η καταβολή των συντάξεων του Σεπτεμβρίου στους συνταξιούχους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα πληρώσουν τις συντάξεις στις 30 Αυγούστου, όπως και τα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου, ενώ το ΕΤΕΑΕΠ θα πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις στις 4 Σεπτεμβρίου.