Αν. Μεθυμάκη: "ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ με Άποψη και Προτάσεις: Μορφές εργασίας - Ποιότητα ζωής εργαζόμενου - Δημιουργία θέσεων εργασίας - Συνδικάτα"

Εργασιακά
Tools

Η ανάπτυξη και η ευημερία μιας χώρας εξαρτάται από την απασχόληση και την ανεργία. Όσο καλοί και να είναι οι οικονομικοί δείκτες, η πραγματική οικονομία αντικατοπτρίζεται μέσα από την αγορά εργασίας. Η χώρα, για να είναι ισχυρή, πρέπει να έχει υγεία, παιδεία, εθνική στρατηγική και πάνω απ’ όλα ανάπτυξη.

Οι έκτακτες συνθήκες του κορωνοϊού οδηγούν, από τη μια πλευρά, σε μια νέα, ριζική επιδείνωση των θέσεων εργασίας και από την άλλη, προωθούν μεγάλες αλλαγές στο χώρο.

Όλοι γνωρίζουμε πως οι εργασιακές σχέσεις, από την εποχή των μνημονίων, παρουσίασαν χιονοστιβάδα μειώσεων και απολύσεων, καταργήσεις συλλογικών συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων. Η ανασφάλεια είναι παρούσα γιατί η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται και δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία.

Μορφές εργασίας

Έχουμε την εισαγωγή νέων μορφών εργασίας, όπως, κατά πρώτο λόγο, την τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, με την αξιοποίηση της ψηφιακής επικοινωνίας. Οι νέες αυτές μορφές συνδέονται με τις μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν συντελεστεί στο χώρο της παραγωγής, σε όλους τους τομείς.

Πρόταση: Η τηλεργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και κάποιες άλλες υπηρεσίες χρειάζονται συνεχή αναβάθμιση και βελτιστοποίηση, κάτι που θα προσελκύει διαρκώς νέες θέσεις εργασίας. Το κέρδος που θα προκύψει από αυτή τη νέα διαδικασία εργασίας, να μην το καρπώνεται μονόπλευρα ο εργοδότης, αλλά να το μοιράζεται με τους εργαζόμενους.

Αν οι μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως διαθέσουν το 2% των κερδών τους στην καταπολέμηση της ανεργίας, αυτό θα δράσει πολλαπλασιαστικά στη μείωση των ανέργων και στη σταθερότητα των μισθών.

Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι μπροστά μας. Στον τομέα αυτό, η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί τη λύση για νέες επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες για χιλιάδες νέους.

Ποιότητα ζωής εργαζόμενου

Η εργασιακή ασφάλεια αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη ζωή κάθε εργαζόμενου: η σταθερότητα της εργασίας, η υγειονομική και συνταξιοδοτική ασφάλεια, οι συνθήκες εργασίας και η αναγνώριση των ικανοτήτων/δεξιοτήτων αποτελούν συμβόλαιο για ένα καλύτερο μέλλον. Ο εργαζόμενος να έχει κίνητρα για μεγαλύτερη απόδοση, ο εργοδότης να αναγνωρίζει τον κόπο και τον μόχθο και να του αποδίδει τα μέγιστα.

Πρόταση: Το κράτος ν’ αποτελεί τον εγγυητή των δικαιωμάτων αυτής της σχέσης. Η λύση δεν μπορεί να είναι ούτε το δημόσιο, αλλά ούτε και τα κορεσμένα επαγγέλματα. Η σημερινή επιδοματική πολιτική δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά οδηγεί σε κοινωνικά αδιέξοδα χιλιάδες συνανθρώπους μας, που μένουν, είτε ανενεργοί, είτε μακροχρόνια άνεργοι, χωρίς ελπίδα για το μέλλον.

Εκτός από εκεί που είναι αναγκαία, τα επιδόματα ν’ αποτελούν κίνητρο για την παραγωγική εργασία: Ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί στην κατεύθυνση της επιδότησης της εργασίας και όχι της ανεργίας. Να κατευθύνει τον άνεργο στην εργασία, όπου υπάρχει ζήτηση. Δηλαδή, να μην λειτουργεί σαν ταμείο ευρέσεως εργασίας, αλλά σαν ταμείο δημιουργίας εργασίας.

Με τον τρόπο αυτό, οι νέες θέσεις εργασίας θα έχουν και μόνιμο χαρακτήρα και δεν θα συνδέονται με την χρονική διάρκεια χορήγησης του επιδόματος της ανεργίας. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την ημιαπασχόληση και τους ημιανέργους.

Δημιουργία θέσεων εργασίας

Το κράτος, ανεξάρτητα από τις έκτακτες συνθήκες, να προωθεί τα νέα μοντέλα εργασίας και να μην καταστρατηγεί τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει. Με ευθύνη της πολιτείας, πολλά επαγγέλματα έχουν περάσει σε πρόσφυγες και μετανάστες ανεξέλεγκτα, οι οποίοι κάτω από κακές συνθήκες, πολλές φορές, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

Υπάρχουν μορφές εργασίας που περιλαμβάνουν τις ευπαθείς ομάδες και τους ανήλικους. Το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα όλων, αυτό η εξουσία δεν πρέπει να το ξεχνάει ποτέ.

Πρόταση: Η πολιτεία να διευρύνει τις κατηγορίες των εργαζομένων που ανήκουν σε βαρέα ανθυγιεινά επικίνδυνα επαγγέλματα (πχ εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τεχνικά επαγγέλματα, νυχτερινά, διανομείς εστίασης, ακόμη και τα αγροτικά).

Όλα τα παραπάνω, απαιτούν τη δημιουργία ενιαίου ταμείου για όλους, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Συνδικάτα

Το μεγαλύτερο ρόλο στην εργασία, στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις τον έχουν τα συνδικάτα. Οι άνθρωποι που τα αποτελούν θα πρέπει να είναι μακριά από κομματικούς μηχανισμούς. Σκοπός, η διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, χωρίς σκοπιμότητες.

Κάποτε η απεργία αποτελούσε το μεγαλύτερο όπλο των εργαζομένων. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στα συνδικάτα, την μετέτρεψε στο μεγαλύτερο όπλο των εργοδοτών, αν κρίνουμε από την σχεδόν ανύπαρκτη συμμετοχή σήμερα.

Η Ελλάδα έχει το δυναμικό που χρειάζεται. Αυτό που λείπει και πρέπει γρήγορα να διαμορφωθεί, είναι μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Στην απαιτούμενη νέα εθνική προσπάθεια, οι εργαζόμενοι πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν ως δημιουργοί, γιατί είναι οι πρωταγωνιστές.

Η προσπάθεια για να κάνει η χώρα το άλμα μπροστά, αφορά και περιλαμβάνει όλη την κοινωνία, κύριος μοχλός της οποίας είναι οι εργαζόμενοι. Ο λαός προχωρά όταν έχει εσωτερική συνοχή, πίστη στο μέλλον και κοινή ελπίδα και προσδοκία.

Η τεχνολογική πρόοδος αλλάζει σε κάθε εποχή τις μορφές και τις συνθήκες εργασίας. Πολύ περισσότερο σήμερα, που συντελείται μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση, που έχει μια συνεχώς εντεινόμενη επιτάχυνση. Το ζητούμενο είναι η πρόοδος να μη εξελιχθεί σε οπισθοδρόμηση για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Άννα Μεθυμάκη, Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Αττικής