Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις

Ελλαδα
Tools

staikourasbouli19

Ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιοΜε ευρεία πλειοψηφία ψηφίστηκε επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ.

Χρ. Σταϊκούρας: Bήμα-βήμα θα τα καταφέρουμε

Στόχος της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο συγκερασμός της αναπτυξιακής διάστασης με την κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, το οποίο ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια με ευρεία πλειοψηφία.

Όπως ανέφερε, η νέα φορολογική πολιτική, θα συνιστά αναπόσπαστο τμήμα ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης, την διεύρυνση των δημοσιονομικών περιθωρίων για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, την δημιουργία πολλών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

«Κορυφαίο σημείο για την ΝΔ η υλοποίηση αυτού του ολοκληρωμένου σχεδίου που σταδιακά θα ξεδιπλώνεται θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της Οικονομίας. Και η ισχυροποίηση της Οικονομίας αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να γίνει η Ελλάδα ξανά μια κανονική, μια ισχυρή χώρα» είπε ο κ. Σταϊκούρας και δήλωσε «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι «βήμα - βήμα θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας, καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε εκτός των δύο ευνοϊκών αυτών ρυθμίσεων πολλούς πολίτες που έπρεπε να είχαν ενταχθεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση προχωρεί σε περαιτέρω μείωση του φόρου των ακινήτων έναν χρόνο νωρίτερα από ότι είχε δεσμευτεί προεκλογικά (από το 2019 δηλαδή) και σε πολύ ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές. Ανακοίνωσε επίσης την μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία θα προβλέπεται σε ρύθμιση που θα περιληφθεί στο διϋπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί έως την Τετάρτη στη Βουλή.

Απαντήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε επίσης στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «ταξικής μεροληψίας» σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και περί «ενός μικρού λίφτινγκ» σχετικά με την βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ σχολιάζοντας την πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει τροπολογίες, αφενός διερωτήθηκε «τι ισχύει τελικώς από αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δημοσιονομικό χώρο ή δεν έχουμε;» αφετέρου «γιατί δεν τις έφεραν ως κυβέρνηση».

«Ακούσαμε απίστευτες ανακρίβειες για ρετουσάρισμα στην ρύθμιση για τον ΕΝΦΙΑ και για ταξική μεροληψία, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι την συγκεκριμένη μείωση φόρου δεν εξαιρείται κανείς, ενώ η προηγούμενη εξαιρούσε πολλούς συμπατριώτες μας. Επίσης εκείνοι που επωφελούνται είναι τα χαμηλά στρώματα και η μεσαία τάξη αφού μόλις το 5% της συνολικής ελάφρυνσης αφορά την μεγάλη περιουσία.

Ακούσαμε ότι οι 120 δόσεις είναι ψαλιδισμένες, ενώ είναι αυξημένες οι μειώσεις. Εξάλλου, είναι ένα μικρό λίφτινγκ, όταν η δυνατότητα που δίνεται είναι το επιτόκιο να μειωθεί από 5% στο 3% και το μην υπάρχουν κατασχέσεις; Πάει πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση να κατακρίνει την κυβέρνηση για αυτή την ρύθμιση. Διότι και θα ενταχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγνωρίσει το λάθος, αφού πήγε να το διορθώσετε με ΠΝΠ» είπε συνοπτικά ο υπουργός Οικονομικών.