Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων

Ελλαδα
Tools

 

rythmisi ofeilwn doseis

«Λύση γέφυρα» για όσους θέλουν να υπαχθούν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Το αργότερο στα τέλη Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, η οποία κανονικά έπρεπε να είναι ενεργή από την 1η Ιανουαρίου.

Δεδομένης της καθυστέρησης αυτής, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ετοιμάζει απόφαση που θα επιτρέπει σε όσους εντάξουν στην ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων τα χρέη τους, να μεταπηδήσουν εν συνεχεία στην πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

Ωστόσο, αυτό θα αφορά όσους μπουν στη πάγια ρύθμιση μετά την 1η Ιανουαρίου 2020 και όχι πριν, κάτι που δεν θα έβρισκε σύμφωνους τους θεσμούς.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων, ώστε να ανασχέσει τη δημιουργία νέων ανείσπρακτων χρεών προς το Δημόσιο.

Ποιοι θα μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση

Υπενθυμίζεται πως στο νέο σχήμα της πάγιας ρύθμισης θα μπορούν να υπαχθούν όσοι φορολογούμενοι χρωστούν φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη στην εφορία ή στα τελωνεία που βεβαιώθηκαν εντός του 2019, αλλά έως την 1η Νοεμβρίου 2019 δεν είχαν εντάξει τις οφειλές τους αυτές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να ρυθμίσουν τις συγκεκριμένες οφειλές έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, αλλά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της νέας πάγιας ρύθμισης.

Τέλος, θα μπορούν να υπαχθούν φορολογούμενοι που έχουν παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα έχουν αφήσει αρρύθμιστα.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα μπορούν να καταβάλουν τα χρέη τους έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν αυτά προέρχονται από φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ ή άλλους φόρους ή μέχρι και σε 48 μηνιαίες δόσεις αν τα εν λόγω χρέη προέρχονται από φόρους κληρονομιάς ή από φορολογικά ή τελωνειακά πρόστιμα ή από πρόστιμα της τροχαίας, Δήμων ή της Πολεοδομίας τα οποία μεταφέρθηκαν και βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ ή από άλλες έκτακτες αιτίες.