Τετ09262018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 26 Σεπ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Γνωμες

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ: «Η πόλη άλλαξε και θα συνεχίζει να αλλάζει, είτε σας αρέσει, είτε όχι»

sfyridis mixalis

Του Μιχάλη Σφυρίδη

Υπάρχουν στην πόλη μας κάποιοι ... «καλοπροαίρετοι», που ασχολούνται με τα κοινά... από τα παρασκήνια, που θεωρούν πως τα γνωρίζουν όλα, που ψάχνουν να βρουν το δεντράκι, όταν μπροστά τους αναπτύσσεται ένα ολόκληρο δάσος, που κατηγορούν τους πάντες για τα πάντα, όταν οι ίδιοι δεν έχουν ποτέ προσφέρει απολύτως τίποτα.

Λαλίστατοι κατήγοροι των πάντων, δεν βλέπουν τίποτα καλό, δεν βλέπουν τίποτε σωστό, δεν νοιάζονται και δεν ενδιαφέρονται για τίποτε άλλο, παρά μόνο να ρίχνουν λάσπη και χολή προσπαθώντας – μάταια - να υπονομεύσουν τα πάντα!

Εσάς λοιπόν, που.... καλοπροαίρετα κάνετε όλα αυτά, σας λέω ότι:

Κανείς στην πόλη δεν σας ακούει, κανείς πια δεν ασχολείται μαζί σας και, εφόσον σας ενοχλεί τόσο πολύ που ο Κωνσταντάτος είναι υπερήφανος για το έργο που έχει κάνει, σας πληροφορώ, ότι είναι υπερήφανος, γιατί το έργο αυτό το έχει κάνει κάτω από εντελώς αντίξοες συνθήκες, με την οικονομική κρίση να μαστίζει τη χώρα, χωρίς ο δήμος να έχει τον αναγκαίο και ικανό αριθμό υπαλλήλων, έχοντας έτσι ως μόνο μέσο την ατσαλένια θέληση του να αλλάξει προς το καλύτερο την πόλη μας.

Και το κατάφερε. Δεν μπορεί πλέον να του το αμφισβητήσει κανείς, μιας και το έργο του είναι εμφανές σε όλους παντού.

Είναι πολύ εύκολο από πλευρά σας να συγκρίνετε τον Δήμο μας με άλλους Δήμους, που έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη σε σχέση με τον δικό μας και όμως, μπροστά σε αυτά που έχουν γίνει στη πόλη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Ελληνικό-Αργυρούπολη, κάθε τέτοιο μέτρο σύγκρισης καταρρίπτεται.

Τέλος, πρέπει επιτέλους να το καταλάβετε, θέλετε δεν θέλετε, ότι αυτόν τον άνθρωπο τον εκλέξανε οι δημότες και οφείλετε τον δέοντα σεβασμό στο πρόσωπο του και, συνεπώς, τον σεβασμό σας και απέναντι στους ίδιους τους συνδημότες σας.

Αλλά, για να δείξει κάποιος τον δέοντα σεβασμό σε ένα ικανό και κοινώς αναγνωρισμένο πρόσωπο, θα πρέπει να έχει την πρέπουσα παιδεία, να σέβεται πρωτίστως τον εαυτό του και, κατ επέκταση, τους υπόλοιπους.

Δείξτε λοιπόν λίγο σεβασμό στο πρόσωπο σας και δείτε επιτέλους το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω σας. Η πόλη πλέον άλλαξε προς το καλύτερο και θα συνεχίζει να αλλάζει, είτε αυτό σας αρέσει, είτε όχι!!

Κατά τα άλλα, να έχετε μια πανέμορφη ημέρα!

Ρίξτε τους συνταξιούχους στον Καιάδα για να λυθεί το ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου σας

syntaxeis meiosis
Η προσβολή κατά των απόμαχων της ζωής αλλά και κατά όλων των υπολοίπων ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συνεχίστηκε με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
 
Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν χάσει κάθε έλεγχο και συναίσθηση – αν είχαν ποτέ κάτι από τα δύο.

Ενώ είχε επικρατήσει η άποψη στους καλοπροαίρετους ότι περιφρονητική αναφορά του Πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη για τους ηλικιωμένους ήταν μία ατυχής διατύπωση, ήλθε ο υπουργός Οικονομικών για να επιβεβαιώσει τους κακοπροαίρετους.

Δεν ήταν ατύχημα. Είναι αυτή η βασική επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για να μην κοπούν οι συντάξεις.

«Δεν υπάρχει κομψός τρόπος για να το διατυπώσω, αλλά αυτοί οι άνθρωποι -οι παλαιοί συνταξιούχοι- θα τεθούν εκτός συστήματος με φυσικό τρόπο. Μέχρι το 2020, το 2030 ή το 2040 δεν θα βρίσκονται πια εδώ. Συνεπώς δεν θα υπάρχει κάποια επίπτωση στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος».

Το είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Γιατί άραγε δεν επικαλούνται και τον δημογραφικό εκφυλισμό της χώρας ώστε να τελειώνουν τα βάσανά μας μία ώρα αρχύτερα; Θα μπορούσαν κάλλιστα να πουν ότι βάσει προβλέψεων, σε μερικές δεκαετίες οι Ελληνες θα είναι το πολύ 8 εκατομμύρια, οπότε πολλά από τα σημερινά μας προβλήματα θα έχουν λυθεί και δι’ αυτού του τρόπου.

Αραγε όμως, όταν υπέγραφαν και ψήφιζαν τις περικοπές που τώρα θέλουν να καταργήσουν, δεν ίσχυαν όλα αυτά τα εξωφρενικά που σήμερα λένε;

Η προσβολή δεν αφορά μόνο τους 70ρηδες μελλοθάνατους. Στρέφεται και κατά της λογικής όλων των υπολοίπων, όσων τουλάχιστον διαθέτουν μία στοιχειώδη λογική.

Αν μία κυβέρνηση καταφεύγει σε τέτοιου είδους κατασκευές, δεν είναι να αναρωτιέται κανείς;

Γιατί να μην επικρατήσει αυτή η αντίληψη και στο σύστημα Υγείας;

Γιατί να μην πετιούνται στον Καιάδα οι χρόνια πάσχοντες, αφού οι δαπάνες για την θεραπεία ή την ανακούφισή τους – κατά την «λογική» αυτή – θα πρέπει να θεωρούνται πεταμένα λεφτά.

Όλα αυτά πάνω από οτιδήποτε άλλο αναδεικνύουν μία γενική αντίληψη και καταρρίπτουν κάθε προσχηματική επίκληση της αριστεράς στις αρχές του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και όλων των άλλων αρχών και αξιών, που κατά καιρούς επικαλείται.

Φαίνεται όχι μόνο εκεί, φαίνεται και στην Μόρια, φαίνεται και στον τρόπο με τον οποίο η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι εργαλείο πολιτικής, ελέγχου και εκμαυλισμού.

Καλό θα είναι όλα αυτά να τα έχουν κατά νου οι 70ρηδες (και όχι μόνο αυτοί) όταν έλθει η ώρα της κάλπης. Μέχρι τότε ευτυχώς θα βρίσκονται ακόμη εδώ.

Αγ. Κωβαίος

Τσακαλώτος από Λονδίνο, ωμά: Μέχρι το 2020, 2030 ή 2040 οι συνταξιούχοι θα πεθάνουν!

Η επιτροπή Συνολάκη και η ανάγκη αφύπνισης

synolaki skitsos
Ο φρικτός θάνατος τόσων ανθρώπων στο Μάτι δεν πρέπει να ξεχνιέται μέσα στη ροή της καθημερινότητας. Ούτε η «έξοδος» από τα μνημόνια, ούτε η ρουτίνα της πολιτικής αντιπαράθεσης, ούτε οι φόροι, τα χρέη, οι αγωνίες, οι ελπίδες και η φυγή των νέων πρέπει να αποσπούν την προσοχή μας από τα λάθη στη νοοτροπία και στις πρακτικές που οδήγησαν στον θάνατο τόσων ανθρώπων.

Εάν δεν επιμείνουμε, εάν δεν κρατηθεί η τραγωδία αυτή στην κορυφή της ειδησεογραφίας και της πολιτικής ατζέντας, θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια κοινωνία όπου η επιβίωσή μας θα είναι απλώς θέμα τύχης. Δηλαδή, θα είμαστε τυχεροί εάν δεν αναγκαστούμε ποτέ να βασιστούμε στις κρατικές υπηρεσίες για την προστασία μας – πράγμα αδύνατο.

Τα γεγονότα ακόμη δεν μας αφήνουν να ξεχάσουμε την τραγωδία, αλλά όσο περνάει ο καιρός ολοένα και λιγότερο απασχολεί την επικαιρότητα. Ο θάνατος μιας νέας κοπέλας πριν από λίγες ημέρες ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 99 και υπενθύμισε για λίγο το ανθρώπινο κόστος της κρατικής αστοχίας.

Το πόρισμα της επιτροπής υπό τον καθηγητή και μέλος της Ακαδημίας Κώστα Συνολάκη, που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας την Τετάρτη, ανέδειξε με ψύχραιμο και επαγγελματικό τρόπο τα προβλήματα στην αντιμετώπιση των κρίσεων γενικώς στην Ελλάδα, και ιδιαιτέρως στην περίπτωση της 23ης Ιουλίου στο Μάτι.

Η καταγραφή των προβλημάτων, των χαμένων ευκαιριών να σωθούν ζωές, οι προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης που συμπεριλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής Συνολάκη δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος για να λειτουργούμε πέρα από αυτόν της προχειρότητας, της ευθυνοφοβίας και της αδράνειας.

Το πόρισμα, προϊόν συνεργασίας επιστημόνων από πέντε πανεπιστήμια (Πολυτεχνείο Κρήτης· University of California, Los Angeles· University of Southern California· Oregon State University· Waseda University της Ιαπωνίας), αναδεικνύει την πολύτιμη συνεισφορά των επιστημόνων όταν κινητοποιούνται στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Πριν από μία εβδομάδα σημειώσαμε τη λεπτομερέστατη έρευνα για τη διαφθορά που διεξήχθη από ομάδα πανεπιστημιακών στη Νότιο Αφρική και η οποία συνέβαλε στην πτώση του Τζέικομπ Ζούμα από την προεδρία. Εκείνη η περίπτωση, μαζί με την επιτροπή Συνολάκη, αναδεικνύει τη χρησιμότητα της επιστημονικής μεθόδου όταν αυτή δεν περιορίζεται είτε από τα στενά όρια των πανεπιστημίων είτε από την προσκόλληση σε κάποιον πολιτικό φορέα. Η μελέτη της επιτροπής Συνολάκη εκπονήθηκε ύστερα από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Ν.Δ.
 
Αυτό, για την κυβέρνηση και τους φανατικούς οπαδούς της, θα σημαίνει ότι όχι μόνο δεν οφείλουν να δώσουν σημασία στη μελέτη, αλλά και ότι η εκπόνησή της είναι εχθρική προς αυτούς. Και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας ζωής μας: περισσότερη σημασία δίνεται στο ποιος λέει κάτι παρά σε αυτά που λέει.
 
Το κύρος του κ. Συνολάκη και των συνεργατών του, η άρτια αποτίμηση των γεγονότων, η βαθιά γνώση του αντικειμένου και η σοβαρότητα και υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισαν το ζήτημα πριν φθάσουν στα συμπεράσματά τους θα όφειλαν να ανοίξουν τον δρόμο σε περισσότερες τέτοιες κινήσεις.

Είναι φανερό εδώ και καιρό ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε, με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί, στην αφύπνιση της κοινωνίας. Το Μάτι έπρεπε να είχε διαλύσει και την τελευταία ψευδαίσθηση, αποδεικνύοντας πόσο επικίνδυνη είναι η μακρόχρονη αδράνεια. Ασφαλώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα κάνει ό,τι μπορεί για να ξεχαστούν και το μέγεθος του εγκλήματος και τα αίτιά του – και η επιτροπή Συνολάκη ασφαλώς δεν εξαιρείται από τη γενική προσπάθεια απαξίωσης του κάθε «αντιπάλου».

Ευθύνη όλων των άλλων, όμως, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα μέσα ενημέρωσης έως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον κάθε πολίτη, είναι να απαιτούμε συνεχώς την αναβάθμιση των κρατικών υπηρεσιών. Δεν αρκούν οι δικαιολογίες του παρελθόντος. Βλέπουμε και τον κίνδυνο και τις λύσεις που δεν εφαρμόζονται. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από μια κυβέρνηση που μονίμως αποποιείται τις δικές της ευθύνες σε κάθε τομέα, προβάλλοντας συνεχώς το «τι έκαναν οι άλλοι».

Ο,τι και αν συνέβη στο παρελθόν, καιρός είναι να καταλάβουμε ότι μεγαλύτερη σημασία έχουν το σήμερα και το αύριο. Τα παιδιά που ξενιτεύονται δεν φεύγουν για όσα έγιναν στο παρελθόν, αλλά επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη σε αυτό που βλέπουν στην Ελλάδα σήμερα.

Κάποιοι ελπίζαμε ότι η μεγάλη κρίση θα ξυπνούσε τους Ελληνες, θα τους έδειχνε ότι τα λάθη δεν μπορούσαν να αναπαράγονται συνεχώς χωρίς να οδηγήσουν στην καταστροφή. Κι όμως, και στην κρίση καταφέραμε να πιστέψουμε (οι περισσότεροι) ότι για όλα έφταιγαν άλλοι. Ετσι, αφήναμε τις ευθύνες για όλα σε άλλους. Ετσι κυριάρχησαν τα κόμματα που έλεγαν με τον μεγαλύτερο στόμφο ότι έφταιγαν άλλοι.

Ο φρικτός θάνατος τόσων ανθρώπων στο Μάτι –και ό,τι ακολούθησε– μας έδειξε τι συμβαίνει όταν αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης έχουν ως μοναδικό μέλημα την αναζήτηση των ευθυνών άλλων, ποτέ των δικών τους. Ας δούμε, λοιπόν, την επιτροπή Συνολάκη ως πολύτιμη συνεισφορά στη συζήτηση για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Οι κρατικές υπηρεσίες θα βελτιωθούν όταν οι λειτουργοί τους θα αισθάνονται ότι τους κρίνει όλη η κοινωνία, ότι αξιολογούνται και από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενό τους, όχι μόνον από αυτούς που τους τοποθέτησαν στις θέσεις τους.

N. Κωνσταντάρας

Γιατί οι ΗΠΑ έδωσαν τώρα εντολή σε Α.Τσίπρα να αναγνωρίσει την «Μακεδονία»:

zaef mattis

 Καθώς το διεθνές τζετ σετ της διπλωματίας κάνει πασαρέλα στα Σκόπια προπαγανδίζοντας το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, η παρουσία και τα λεγόμενα του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάττις δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το θετικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Η σημειολογία και μόνον της επίσκεψης του αρχηγού του Αμερικανικού Πενταγώνου στα Σκόπια, παραμονές του δημοψηφίσματος, δείχνει ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αφήσει τα Σκόπια να «ξεγλιστρήσουν» από την αμερικανική – Νατοϊκή ασπίδα, πολύ περισσότερο μάλιστα, αφού- ελέω κυβέρνησης Τσίπρα- τα Σκόπια είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας «έντυσε» τον σκοπό και τον στόχο της επείγουσας επίσκεψης του στα Σκόπια με αναπόδεικτες καταγγελίες εναντίον της Μόσχας για χρηματισμό πολιτών και Fake news, προκειμένου να μην χαθεί η ρωσική επιρροή στα Βαλκάνια. Όπως ευκόλως καταλαβαίνει κανείς πίσω από αυτά τα «ευκολοχώνευτα για Βαλκάνιους» επιχειρήματα κρύβονται οι πραγματικοί και πολύ σοβαροί στόχοι της Ουάσιγκτον:

Η περιοχή των Βαλκανίων ανήκει πλέον «δικαιωματικά» στις ΗΠΑ και επομένως σε αυτήν δεν έχει καμιά θέση η Ρωσία, ούτε στον αμυντικό, ούτε στον πολιτικό, ούτε στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

Η Ουάσιγκτον, μάλιστα, ανεξαρτήτως προέδρου, ουδέποτε έχει κρύψει τον σχεδιασμό της να μετατραπούν τα Σκόπια και το γειτονικό Κόσοβο σε ένα καθαρώς αμερικανικό στρατιωτικό έδαφος για την εξυπηρέτηση των σχεδίων της. Ουδείς άλλωστε λησμονεί ότι στα αποκαΐδια του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας οι ΗΠΑ σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής ( 29χλμ) από τα αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής σύνορα Σκοπίων – Κοσόβου, έχει αναπτυχθεί η μεγαλύτερη σε έκταση στον κόσμο μέχρι στιγμής, αμερικανική βάση BONDSTEEL.

H κυβέρνηση Τραμπ, επιμένουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, δεν έχει κρύψει την απόφαση της να «συμμαζέψει» τις διάσπαρτες αμερικανικές δυνάμεις στο πάλαι ποτέ δυτικοευρωπαϊκό έδαφος, κατάλοιπο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αφήνοντας μόνους, τους «τσιγκούνηδες» Ευρωπαίους Νατοϊκούς εταίρους που δεν πληρώνουν ούτε την οικονομική συνδρομή τους, με απώτερο στόχο την αποδυνάμωση κυρίως της Γερμανίας.

Τα αμερικανικά σχέδια, θέλουν να μεταφέρουν μέρος του όγκου των αμερικανικών δυνάμεων, άμεσα στα Σκόπια και αργότερα στην BONDSTEEL του Κοσόβου.

Με άλλα λόγια να «ξηλώσουν» το μεγαλύτερο τμήμα της μεγαλύτερης αμερικανικής βάσης στο Ραμστάιν της Γερμανίας και να μεταφέρουν τις δυνάμεις τους, τις μισές περίπου στα Σκόπια- κατά πάσα πιθανότητα στην Οχρίδα- και τις άλλες μισές στο Κόσοβο, αργότερα, όταν θα έχει κλείσει οριστικώς το θέμα της διεθνούς αναγνώρισης του Κοσσόβου.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, σχεδιάζεται η «μετεγκατάσταση» εκατοντάδων αμερικανικών F-16, δεκάδων F-135, δεκάδων A-10 (hunter killer), μεταγωγικών C-130 και GALAXY, καθώς και μονάδων SAT Communications, κλπ.

Είναι προφανές ότι αν αυτά τα αμερικανικά σχέδια, (που θα «απελευθερωθούν» μόλις κλείσει οριστικώς και αμετάκλητα το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών), υλοποιηθούν, θα υπάρξουν μεγάλες ανακατατάξεις στην σημασία και τη λειτουργία άλλων αμερικανικών βάσεων στην περιοχή, όπως πχ. της Σούδας, αλλά και αυτής του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αφήσει και την Αθήνα να απαλλαγεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών με ή χωρίς εκλογές. (Αν μάλιστα η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελέσει την αφορμή για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, με το αιτιολογικό της επίκλησης «εθνικού θέματος», όπως συνήθως γίνεται, τότε, η επόμενη κυβέρνηση μάλλον δεν θα θέλει να αντικρύσει το «θηρίο Τράμπ» απέναντι της, αν επικαλεστεί «επαναδιαπραγμάτευση» και άλλα τέτοια φαιδρά.

Την ίδια στιγμή όμως,δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι δια στόματος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ η κυβέρνηση είναι πολύ πρόθυμη και χωρίς μεγάλη σκέψη να «σπρώξει» όπως- όπως μια ενδεχόμενη Συμφωνία Σερβίας- Κοσόβου για να κλείσει ο κύκλος αναγνωρίσεων του δευτέρου.

Και ας είναι επισήμως, μέχρι τώρα, η Ελλάδα, μαζί πχ. με την Ισπανία την Κύπρο, που αντιτίθενται σε συμφωνίες αλλαγής συνόρων και ανταλλαγής πληθυσμών, η κάθε μια για δικούς της εθνικούς λόγους.

Τι είναι η βάση Ραμστάιν

Η βάση του Ραμστάιν στη Νοτιοανατολική Γερμανία είναι ο πιο νευραλγικός σύνδεσμος για τις επιχειρήσεις των Αμερικανών παγκοσμίως.

Σχεδόν αθόρυβα, αφού σπάνια γίνεται αναφορά σε αυτή από τα αμερικανικά και διεθνή ΜΜΕ, η βάση του Ραμστάιν είναι η πιο σημαντική αεροπορική βάση των ΗΠΑ παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με τους Ρώσους εκεί βρίσκεται το κέντρο που καταλήγουν τα δεδομένα των drone που πλήττουν στόχους στο Αφγανιστάν και καθοδηγούνται από χειριστές στη Νεβάδα των ΗΠΑ.

Στο Ραμστάιν προετοιμάζονται οι αποστολές των ΗΠΑ στην Αφρική καθώς και τα αεροπορικά χτυπήματα σε Συρία και Ιράκ, ενώ η βάση αποτελεί ένα τεράστιο pit stop για τις βόμβες που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στα κτυπήματά τους σε Μέση Ανατολή και Αφρική

Την ίδια ώρα συντήρησή του κοστίζει δισ. δολάρια στους Αμερικανούς φορολογούμενος.

Γνωστό και ως "Little America" (Μικρή Αμερική), στο Ραμστάιν ζουν 57.000 Αμερικανοί πολίτες ενώ γύρω από αυτό υπάρχουν δεκάδες μικρότερες αμερικανικές βάσεις.

Εν ολίγοις οι Αμερικανοί μεταφέροντας την βάση στα Σκόπια θέλουν να φέρουν πιο κοντά την διοίκηση των επιχειρήσεων της Αφρικής κα της Μέσης Ανατολής.

pronews

"H Eλλάδα χρειάζεται γκρέμισμα και χτίσιμο από την αρχή"

tsipras deth cartoon
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν επανασχεδιασμό από το μηδέν. Το κράτος της, οι νόμοι της, η Δικαιοσύνη της θέλουν όλα ξανακτίσιμο. Η Ιστορία επιβάλλει –δυστυχώς– τέτοιου τύπου επαναστατικές αλλαγές έπειτα από μεγάλες τραγωδίες και περιπέτειες.
Στην πιο πρόσφατη Ιστορία μας μία τέτοια ευκαιρία είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι συνθήκες ήταν ώριμες και μαζί με τη δικτατορία και τη μοναρχία είχε καταρρεύσει και το παλαιό πολιτικό σύστημα. Εκανε κάποιες αλλαγές, αλλά όχι αρκετές. Ο ίδιος φαίνεται ότι πίστευε σε ένα γκωλικό σύστημα, που θα βασιζόταν σε μια ισχυρή προεδρία με Πρόεδρο εκλεγμένο από τον λαό.

Αντιλαμβανόταν πως μόνο με έναν ισχυρό εκτελεστικό Πρόεδρο θα γίνονταν πράγματα που εθεωρούντο ανέφικτα σε αυτόν τον τόπο, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν η πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα. Κανείς δεν διανοείται στη Γαλλία ή στις ΗΠΑ να αρχίσει να μιλάει για εκλογές την επομένη των εκλογών...

Ο Καραμανλής δεν επέβαλε το γαλλικό σύστημα γιατί οι σύμβουλοί του τον έπεισαν μάλλον ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με κεντροαριστερή πλειοψηφία, που δύσκολα θα εξέλεγε κεντροδεξιό Πρόεδρο.

Αυτές όμως είναι ευκαιρίες που ανήκουν στο παρελθόν.

Τώρα, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα συμφωνήσουν, αν τους κλειδώσετε σε ένα δωμάτιο χωρίς μικρόφωνα και κάμερες, ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι μη λειτουργική, αναποτελεσματική. Η πολυνομία, οι αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, φορέων, δήμων και περιφερειών έχουν δημιουργήσει ένα άνευρο τέρας που μπλέκει συνεχώς τα πλοκάμια του. Ενίοτε «δολοφονεί» πολίτες. Η Δικαιοσύνη χρειάζεται επίσης επειγόντως εκσυγχρονισμό, από πολλές απόψεις.

Ορισμένα από αυτά που πρέπει να γίνουν αφορούν το Σύνταγμα και επιβάλλουν την αναθεώρησή του, εάν θέλουμε να φύγουν βαρίδια από τα πόδια της χώρας.

Ποιος όμως θα συμφωνήσει σε τι και σε ποια βάση, καθώς μπαίνουμε στην πιο τοξική και πολωμένη προεκλογική περίοδο των τελευταίων τουλάχιστον είκοσι ετών;

Ποια καθαρά και γενικώς παραδεκτά μυαλά μπορούν να καταστρώσουν ένα σχέδιο που θα συγκεντρώσει οικουμενική στήριξη;

Ελπίζαμε όλοι πως η χρεοκοπία μας, που ήταν και χρεοκοπία θεσμών, θα μας έβαζε μυαλό και θα φροντίζαμε να φτιάξουμε τα θεμέλια του σάπιου «σπιτιού» μας.

Δεν το κάναμε και όλα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο να το κάνουμε τα επόμενα 3-4 κρίσιμα χρόνια. Ισως θα πρέπει να περιμένουμε την επόμενη περιπέτεια, μήπως και μας ξυπνήσει από τον λήθαργο του κυνισμού και της αδράνειας...

Αλ. Παπαχελάς