Εκτός λειτουργίας τα δημόσια ΚΤΕΟ - 50% υψηλότερο το κόστος στα ιδιωτικά!

Γενικά
Tools

KTEO

Λόγω έλλειψης πόρων παραμένουν χωρίς πιστοποίηση, με αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία να χάνουν έσοδα 35-40 εκατ. ευρώ ετησίως

Στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν για τεχνικό έλεγχο τα αυτοκίνητά τους χιλιάδες οδηγοί ΙΧ, πληρώνοντας τουλάχιστον 50% υψηλότερο παράβολο, καθώς τα δημόσια έχουν ουσιαστικά τεθεί εκτός λειτουργίας από τις αρχές Ιανουαρίου.

Αιτία; Η... συνήθης έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στο αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και στις εκλεγμένες περιφερειακές διοικήσεις, στις οποίες έχουν περάσει τα Κέντρα, χωρίς βεβαίως να συνοδεύονται από τους απαραίτητους πόρους. Μια «δυσλειτουργία» που θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία, αφού από τα παράβολα εισπράττουν 35-40 εκατ. τον χρόνο. Στα δημόσια ΚΤΕΟ ο ιδιοκτήτης ΙΧ πληρώνει παράβολο 40 ευρώ, ενώ στα ιδιωτικά οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα και συνήθως χρεώνουν 65 ευρώ.

Με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών, που εκδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012, δίνεται εξάμηνη παράταση σε όλα τα ΚΤΕΟ, αφορά όμως τα μηχανήματα και στην ουσία καλύπτει μόνον τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις, αφού στις δημόσιες δεν έχει φροντίσει να δώσει πιστοποίηση.

Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο σε 18 περιφερειακούς νομούς, αφού πολλά ιδιωτικά ΚΤΕΟ δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις για έλεγχο μεγάλων οχημάτων, όπως φορτηγά και λεωφορεία. Εκτός από τα θέματα οδικής ασφάλειας, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα οικονομικών εκκρεμοτήτων με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, αφού τα περισσότερα δεν έχουν αποδώσει στο κράτος το 10% των εσόδων από τα παράβολα, όπως προβλέπει ο νόμος. Η υπόθεση ερευνάται από δικαστικές αρχές.

 

Είναι το «κερασάκι» σε μια υπόθεση που υπονομεύτηκε από την αρχή.

Σήμερα στη χώρα μας λειτουργούν 59 δημόσια ΚΤΕΟ, όπου εργάζονται περίπου 400 υπάλληλοι. Τα πέντε καλύπτουν την Αττική και λειτουργούν στον Χολαργό, την Ελευσίνα, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα και την Ανάβυσσο, ενώ αυτό στον Μαραθώνα έμεινε τελικά στα χαρτιά.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα πρώτα ιδιωτικά ΚΤΕΟ είχαν θεσμοθετηθεί στις αρχές του 2004 και λειτούργησαν στο τέλος του ίδιου χρόνου. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, κορυφαίο διοικητικό στέλεχος, που είχε χειριστεί τον τότε νέο θεσμό, συνταξιοδοτήθηκε και προσλήφθηκε από μεγάλο όμιλο που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα! Στις αρχές του 2009 δόθηκε το δικαίωμα στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ να κάνουν ελέγχους και σε μεγάλα οχήματα. Η ιστορία επαναλήφθηκε και υπηρεσιακό στέλεχος συνταξιοδοτήθηκε και εργάζεται σε ιδιωτικό ΚΤΕΟ στενού συγγενικού του προσώπου!

Εναν χρόνο αργότερα, με υπουργική απόφαση, δόθηκε περιθώριο 18 μηνών για να γίνει διαπίστευση όλων των ΚΤΕΟ. Η υπόθεση δεν προχώρησε και τον Απρίλιο του 2012 ψηφίστηκε νόμος που προβλέπει απλή πιστοποίηση και μάλιστα μέσα σε οκτώ μήνες. Ακόμη και αν το Δημόσιο είχε τη βούληση να προχωρήσει σε τακτοποίηση των ΚΤΕΟ θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα εξάμηνο για τον διαγωνισμό εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων. Ετσι η υπόθεση αφέθηκε στην τύχη της και οι οδηγοί πληρώνουν τη «νύφη».

efsyn