Παρέμβαση Εισαγγελίας για την διάθεση αλογίσιου κρέατος από εταιρείες φαντάσματα!

Γενικά
Tools

Δύο εταιρείες που εισήγαγαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη άγνωστες ποσότητες αλογίσιου κρέατος σε μορφή κατεψυγμένων μπαλών κιμά αναζητεί ο ΕΦΕΤ και η εισαγγελία Αθηνών σύμφωνα με πληροφορίες της Ελευθεροτυπίας.

Μάλιστα όταν οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν τις εταιρείες αποκαλύφθηκε - όπως λέει στην εφημερίδα στέλεχος του ΕΦΕΤ - ότι η μία διεύθυνση παρέπεμπε σε ένα... χωράφι και το άλλο σε μία πολυκατοικία που δεν είχε καμία σχέση με την εταιρεία.

Την ίδια στιγμή ο ΕΦΕΤ διενεργεί ελέγχους προς εξακρίβωση της ποσότητας του αλογίσιου κρέατος που έχουμε καταναλώσει. Σύμφωνα με τη Eurostat αυτή είναι 74.000 κιλά ωστόσο το ανωτέρω στέλεχος αναφέρει ότι στην πραγματικότητα έχει καταναλωθεί στην Ελλάδα δεκαπλάσια ποσότητα.

Σημειώνεται ότι το αλογίσιο κρέας είναι βρώσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό ενώ καταναλώνεται σε διάφορες περιοχές της ΕΕ, ωστόσο η παρανομία έγκειται στο να "βαφτίζεται" το αλογίσιο κρέας μοσχαρίσιο ή χοιρινό. Επίσης ενδέχεται να περιέχει βλαβερές ουσίες όταν δεν προορίζεται για βρώση.

"Το πρόβλημα δεν είναι ότι φάγαμε άλογο. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό" αναφέρει στην Ελευθεροτυπία ελεγκτής του ΕΦΕΤ προσθέτοντας: "Το θέμα είναι ότι το άλογο που εσύ μπορεί να κατανάλωσες και να καταναλώνεις ακόμη εν αγνοία σου, να περιέχει βλαβερές ουσίες. Υπάρχει θέμα ασφάλειας. Τα άλογα εμβολιάζονται γιατί παθαίνουν αρθρίτιδες. Με την κατανάλωση η ουσία εμβολιασμού περνά στον άνθρωπο".

Καταγγελίες στον Τύπο, ελληνικό και ξένο, που είναι σε γνώση της Εισαγγελίας, θεωρούν ως δεδομένο ότι η Ελλάδα υπήρξε σταθμός στη διανομή κρέατος αλόγων, χωρίς ακόμη να προσδιορίζεται η συνολική ποσότητα που καταναλώθηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπήρξε κατάσχεση, σε ψυκτική αποθήκη εισαγωγικής εταιρίας στην Αθήνα, ποσότητας «ύποπτων» προϊόντων, ενώ δείγματα απεστάλησαν στο Γενικό Χημείο του κράτους, ώστε να εξακριβωθεί αν προκύπτει παρουσία DNA ιπποειδών.

Από τα πρώτα επίσημα στοιχεία που θα διαβιβαστούν στην Εισαγγελία, θα κριθούν και οι περαιτέρω ενέργειες που θα γίνουν σε ποινικό επίπεδο.