kotopoulo npift salmonela

Την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο σαλμονέλα (Salmonella spp) διαπίστωσε, στο πλαίσιο ελέγχων, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «Ύψηστον μπιφτέκι κοτόπουλο», συσκευασμένο, με ημερομηνία παραγωγής : 03.10.2017, αριθμό παρτίδας : 27517 και ημερομηνία λήξης : 03.10.2018.

Η εταιρεία παραγωγής είναι η «MEATKA ΑΕ». Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι.

 

marinata kotopoulo efet

Στην ανάκληση μείγματος μπαχαρικών προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς στη συσκευασία του προϊόντος δεν αναγράφετατι η ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας.

Πιο αναλυτικά, ο Ε.Φ.Ε.Τ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, στo πλαίσιο προγράμματος ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων για το έτος 2017 ως προς τις αλλεργιογόνες ουσίες και ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε τη διακίνηση προϊόντος "Μίγμα Μπαχαρικών", στο οποίο ανιχνεύτηκε η παρουσία αλλεργιογόνου ουσίας (γλουτένη, πρωτεΐνης δημητριακών), η οποία δεν δηλώνεται στην επισήμανση.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν "Μίγμα Μπαχαρικών", με την εμπορική ονομασία "ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ – COOK AT HOME", σε συσκευασία των 100γρ, με ημερομηνία λήξης 07/2019 και αριθμό παρτίδας LOT 0044154, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία "ΠΡΟΒΥΛ Α.Ε." με έδρα στη ΒΙΠΕ Σίνδου στην Θεσσαλονίκη.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. 

Καλούνται οι καταναλωτές, που είναι αλλεργικοί στην γλουτένη και που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

trofima

Περισσότερες από 3.000 καταγγελίες καταναλωτών για νοθευμένα και ακατάλληλα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά έχει λάβει μέσα στο 2017 το τμήμα Καταναλωτή του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ).

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, με αφορμή το σημερινό (16/10/2017) εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, αξιολογώντας το περιεχόμενο των καταγγελιών μέσα από δειγματοληψίες, χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις, διαπίστωσε ότι σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση!

Το ΠΑΚΟΕ δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία κωδικοποιεί ως εξής:

«1. Σε διάφορα δείγματα τροφίμων που πάρθηκαν από σημεία πώλησης, το 64% των δειγμάτων για όλα σχεδόν τα προϊόντα βρέθηκε νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση.

2. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ποσοστό 40% των δειγμάτων βρέθηκαν με ληγμένες ημερομηνίες και μολυσμένα με κολοβακτηρίδια, ενώ το 48% από αυτά είχαν σημαντική επιβάρυνση από αντιβιοτικά. Επίσης, ένα 55% των δειγμάτων αυτών νοθεύτηκε με λιγότερη περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ σε γιαούρτια διαπιστώθηκε ύπαρξη συντηρητικών και σε πολλά παγωτά η ανυπαρξία γάλακτος και η προσθήκη σκόνης γάλακτος και συνθετικών χρωμάτων.

Παρατηρήθηκε, επίσης, νοθεία στη φέτα που σερβίρεται σε ταβέρνες και εστιατόρια, η οποία παρότι είναι λευκό τυρί, πωλείται ως τυρί φέτα από αιγοπρόβειο γάλα. Δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να διαπιστώσει ότι, δυστυχώς, στην περίοδο του καλοκαιριού και μέχρι και το Νοέμβριο, κυκλοφορούν σε όλα τα μαγαζιά και super market γάλατα και γιαούρτια, πρόβειου και κατσικίσιου, πράγμα το οποίο απαγορεύεται επειδή την περίοδο αυτή δεν γαλακτοφορούν τα ζώα αυτά.

3. Στα αλλαντικά, σε ποσοστό 67% των δειγμάτων, η περιεκτικότητα σε νιτρώδη και νιτρικά βρέθηκε υψηλότερη κατά 150% του επιτρεπόμενου ορίου.

4. Στους χυμούς παρατηρήθηκαν σοβαρές παραπλανήσεις του καταναλωτικού κοινού ως προς το τι πραγματικά περιέχουν οι συσκευασίες που αναγράφουν για λόγους προώθησης του προϊόντος τη φράση «φυσικός χυμός», ενώ περιέχουν ένα μείγμα νερού και χρωστικών ουσιών με άρωμα από φρούτο.

5. Στα αναψυκτικά, η περιεκτικότητα του φυσικού χυμού σε ποσοστό 72% των δειγμάτων, βρέθηκε χαμηλότερη κατά 50% από το επιτρεπτό όριο. Βρέθηκαν, επίσης, στην αγορά αναψυκτικά που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως φαρμακευτικά προϊόντα ψυχοτρόπα και δεν θα έπρεπε να καταναλώνονται αβίαστα από παιδιά και να πουλιούνται σε καταστήματα που έχουν άδεια «μπακάλικου» (καταστήματα βιολογικών τροφών).

6. Στα εμφιαλωμένα νερά παρατηρήθηκαν σοβαρότατες παρατυπίες στους όρους διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσής τους. Ακόμα, σοβαρές ανακρίβειες που αναγράφονται στις ετικέτες και αφορούν στους ελέγχους του Γενικού Χημείου του Κράτους, οι οποίες μάλιστα χαρακτηρίζονται ελλιπείς, λόγω του ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες έως ελάχιστες για το πλήθος των εμφιαλωμένων νερών που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Η διακίνηση δε και η διάθεση των εμφιαλωμένων νερών, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και στις περιοχές των νησιών μας, γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ξεσκέπαστα φορτηγά κάτω από τον καυτό ήλιο και με θερμοκρασίες πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, όταν το όριο είναι 18 βαθμοί Κελσίου.

Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το μικροβιακό φορτίο από κολοβακτηρίδια και εντερόκοκκους που βρήκαμε στα εμφιαλωμένα νερά, το οποίο ήταν επικίνδυνα υψηλό για τη δημόσια υγεία στο 20% των δειγμάτων.

7. Στα λαχανικά, από έρευνες που έγιναν, διαπιστώθηκε η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων (εξασθενές χρώμιο, μόλυβδος, υδράργυρος).

8. Στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα βρέθηκαν 4 απαγορευμένα βελτιωτικά και προσθετικά σε ποσοστό 40% των δειγμάτων που πήραμε.

9. Στο ελαιόλαδο διαπιστώθηκε νοθεία σε ποσοστό 75% των δειγμάτων (το πρόσφατο σκάνδαλο του ηλιέλαιου αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος). Η παραπλάνηση δε του καταναλωτή σε όσα αναφέρονται στις ετικέτες των φιαλών είναι απερίγραπτη.

Διαπιστώθηκε ότι:

αναφέρονται ως ελαιόλαδα πυρηνέλαια, λάδια πολυκαιρισμένα με άσχημες οσμές αναμειγνύονται με λάδια νέας σοδειάς και κυκλοφορούν στην αγορά σαν ελαιόλαδα, παρατηρήθηκε η ύπαρξη καρκινογόνων χρωστικών σε ποσοστό 31% των δειγμάτων».

Το ΠΑΚΟΕ σημειώνει ότι έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες νομικές ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία της δημόσιας υγείας και συστήνει στους καταναλωτές, μεταξύ άλλων, να μελετούν πολύ προσεκτικά τις ημερομηνίες λήξεως και τις ετικέτες των προϊόντων, να καταγγέλλουν κάθε τι που αντιλαμβάνονται σε αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες, να μην αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ευάλωτων τροφίμων και να ασχολούνται οι ίδιοι με το φαγητό των παιδιών τους.

newsnow

paidiko giaourtiou anaklisi

Την άμεση ανάκληση του παιδικού γιαουρτιού «Teddi Yogurt Kids Bio» διέταξε ο ΕΦΕΤ.

Για τη διακίνηση παιδικού επιδόρπιου γιαουρτιού, ιταλικής προέλευσης, που βρέθηκε να περιέχει γλουτένη ενώ στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφεται η φράση «χωρίς γλουτένη» ενημερώθηκε ο Ε.Φ.Ε.Τ τόσο από την εταιρεία «Αγροτική Βιοδιατροφική Α.Ε.» όσο και μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF).

Η γλουτένη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτή.

Πρόκειται για το παιδικό επιδόρπιο γιαουρτιού με βερίκοκο με την εμπορική ονομασία «Teddi Yogurt Kids Bio», σε χάρτινη συσκευασία των 230 g που περιλαμβάνει 2 τεμάχια των 115 g έκαστο, με αριθμό παρτίδας L.171024 και ημερομηνία λήξης 24.10.2017, το οποίο παρασκευάστηκε από την Ιταλική εταιρεία «Fattoria Scaldasole srl» και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση «Αγροτική Βιοδιατροφική Α.Ε.» (Αγίας Άννης 6Α, Άγ. Ιωάννης Ρέντης).

Η εταιρεία «Αγροτική Βιοδιατροφική Α.Ε.» έχει ήδη προβεί στην άμεση ανάκληση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος εφόσον έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, να μην το καταναλώσουν.

giaourti

Σε ανάκληση γιαουρτιών προχώρησε η εταιρεία  ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε διασφαλίζοντας πλήρως την άριστη ποιότητα των παραγομένων προϊόντων της και με σεβασμό προς τον καταναλωτή.

Για προληπτικούς και μόνο λόγους, ενημερώνοντας και τον ΕΦΕΤ, αποφάσισε την ανάκληση του προϊόντος ΔΩΔΩΝΗ γιαούρτι στραγγιστό με ημερομηνία παραγωγής 8/9/2017 και ημερομηνία λήξης 27/10/2017 και συγκεκριμένα τους κωδικούς:

· Δωδώνη 0% Στραγγιστό Γιαούρτι 200γρ R08:38-R10.36

Ημ. Λήξης 27/10

· Δωδώνη 2% Στραγγιστό Γιαούρτι 200γρ R10:45-R14:08

Ημ. Λήξης 27/10

· Δωδώνη 8% Στραγγιστό Γιαούρτι 200 γρ R14:12-R17:20

Ημ. Λήξης 27/10

Επισημαίνεται ότι η κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος σε καμία περίπτωση δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών και ως εκ τούτου να μην ανησυχούν.

Η ανάκληση της συγκεκριμένης παρτίδας αποφασίστηκε λόγω απόκλισης του προϊόντος από τα αυστηρά ποιοτικά χαρακτηριστικά του (πιθανή μικροβιακή αλλοίωση).

Συστήνεται στους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, για τυπικούς και προληπτικούς και μόνο λόγους, να μην το καταναλώσουν και να το επιστρέψουν στα σημεία πώλησής του.

Konserva psariou lukas

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Πειραιά - Τμήμα Α΄, διαπίστωσε ότι το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Lucas σαρδέλες πικάντικες σε ηλιέλαιο», προέλευσης Πορτογαλίας, καθαρού βάρους 125g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31/12/2018 και αριθμό παρτίδας ΑL098H, το οποίο εισάγεται από την εταιρεία «Provinco A.E.», που βρίσκεται στη Ν. Κηφισιά, περιείχε την βιοτοξίνη ισταμίνη, σε τιμή που υπερέβαινε το ανώτατο όριο.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση - απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ προϊόν από την εσωτερική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφίαι), να μην το καταναλώσουν. 

petrelaiokilidapsaria

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις της μεγάλης ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και για ακτές της Αττικής.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών και καλεί τον κόσμο να αποφεύγει την  κατανάλωσή τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί λέγοντας ότι δεν ψαρεύει κανείς στις περιοχές αυτές.

Κοράκης: Δεν υπάρχει κανένα θέμα – Μας κάνουν συνέχεια ελέγχους

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί, όντως, αλλά αυτό οφείλεται στις εικόνες που βλέπει στα μέσα και σε αυτά που ακούει» τονίζει στο star.gr ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο, Σπύρος Κοράκης.

Ο ίδιος συμμερίζεται τις ανησυχίες των καταναλωτών για μόλυνση που μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω της κατανάλωσης ψαριών αλλά υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα ψάρια που πωλούνται στην αγορά».

«Αυτή την ώρα (σ.σ.: πρωί Τρίτης) είναι εδώ στην ιχθυαγορά 2 συνεργεία από την Περιφέρεια και κάνουν ελέγχους. Ό,τι ψάρι έρχεται εδώ είναι απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση» ξεκαθαρίζει ο κ. Κοράκης, σημειώνοντας πως έλεγχοι γίνονται και στην ιχθυόσκαλα στον Πειραιά, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχει θέμα όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών.

Όπως τονίζει, δεν γίνεται εμπορική αλιεία στις περιοχές που μολύνθηκαν. «Εξάλλου, είναι δυνατόν ο επαγγελματίας να ρίξει τον εξοπλισμό του, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μέσα στην πίσσα και το πετρέλαιο για μερικές ψαριές;» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλιεία γίνεται σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, ο Ευβοϊκός, κλπ, «πολύ μακριά δηλαδή από την περιοχή που βρίσκεται η πετρελαιοκηλίδα». Όσα ακούγονται περί μη κατανάλωσης ψαριών από την περιοχή που ρυπάνθηκε είναι σωστά αλλά αφορούν ερασιτέχνες αλιείες. Να μη φοβάται να καταναλώσει ψάρι ο κόσμος» υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως υπήρξε μια μείωση στις επισκέψεις στη Βαρβάκειο τις πρώτες ημέρες του συμβάντος στον Σαρωνικό ωστόσο «ο κόσμος έρχεται εδώ και αφού του εξηγήσουμε καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα».

«Εξάλλου, υπάρχει απαγόρευση από το νόμο για το ψάρεμα σε ακτίνα μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την ακτή. Να μη φοβάται ο κόσμος. Αλλά και πάλι, μακάρι να είχαμε τόση ποσότητα ψαριών που να μπορούσαμε να ψαρέψουμε τόσο κοντά στις ακτές. Εμείς βγαίνουμε στα πελάγη για να βγάλουμε ψαριές» καταλήγει.

Καθηγητής Κουρέτας: Μην καταναλώσετε ψάρι της περιοχής!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μολυσμένου ψαριού κρούει, από την άλλη,  ο καθηγητής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας.«Η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών από τον άνθρωπο είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη τοξικότητας» αναφέρει στο star.gr

Όπως ξεκαθαρίζει, δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως κατανάλωση ψαριού από την περιοχή του Σαρωνικού έως ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι μετρήσεις. «Μετά, έχοντας τα στοιχεία, θα μπορούμε να δούμε πότε και πως μπορεί να γίνει αλίευση και κατανάλωση ψαριών» σημειώνει ο καθηγητής.

Όπως δηλώνει, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ειδικός επί του θέματος, γίνεται αλιεία στην ευρύτερη περιοχή, άρα «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν ήδη μολυνθεί πληθυσμοί ψαριών, οι οποίο εν συνεχεία θα μολύνουν και άλλους. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε τους ελέγχους για να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών για το τι θα βάλουν στο πιάτο τους, κατακεραυνώνει τις αρχές: «Είναι απαράδεκτο να μην βγαίνουν οι επίσημες αρχές να κάνουν μια ανακοίνωση να καθησυχάσουν τον κόσμο».

Από το υπουργείο Ναυτιλίας, με το οποίο επικοινώνησε το star.gr, τόνισαν πως δεν υπάρχουν σκέψεις για την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης ή οδηγίας,  τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη.

Εξάλλου, ήδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως απαγορεύεται το κολύμπι αλλά και το ψάρεμα στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

madata

Περισσότερα Άρθρα...