Δίκη Ελένης Τοπαλούδη: Τίτλοι τέλους με ισόβια χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τους δύο δράστες - Χειροκροτήματα για την απόφαση του Δικαστηρίου

Γενικά
Tools

Τίτλοι τέλους έπεσαν την Παρασκευή (15/5) στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη, της άτυχης φοιτήτριας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε το 2018 στη Ρόδο. 

Η δίκη ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα υπέρ της μνήμης της αδικοχαμένης 19χρονης φοιτήτριας αφού το ακροατήριο του Εφετείου Αθηνών ήταν κατάμεστο, για τα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι έξω από το δικαστήριο υπήρχε συγκεντρωμένο πλήθος το οποίο -όπως και οι γονείς της Ελένης- ένιωσε «στιγμιαία ανακούφιση» μαθαίνοντας την ποινή που επιβλήθηκε στους κατηγορούμενους. Του 23χρονου Ροδίτη Μανώλη Κούκουρα και του 21χρονου Αλβανού Αλέξανδρου Λουτσάι που καταδικάστηκαν.

«Δικαίωση, αλλά θα είμαστε ψυχικά νεκροί», σχολίασαν μετά την απόφαση του δικαστηρίου οι γονείς της Ελένης Τοπαλούδη.

Ισόβια και κάθειρξη 15 ετών για τους κατηγορούμενους

Υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, ομόφωνα επέβαλλε κα στους δύο κατηγορούμενους τη μέγιστη προβλεπόμενη ποινή. Συγκεκριμένα τους επιβλήθηκε ισόβια για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και 15 έτη κάθειρξης για το αδίκημα του ομαδικού βιασμού. Οι δύο κατηγορούμενοι, ρίχνοντας ο ένας στον άλλο ευθύνες ακόμα και την τελευταία στιγμή, άκουσαν την τελική απόφαση ανέκφραστοι, όπως και τα στενά τους συγγενικά πρόσωπα που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Σημειώνεται ότι η χθεσινή απόφαση εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου. Αυτό το γεγονός προκάλεσε τα χειροκροτήματα από μέλη του ακροατηρίου, με την πρόεδρο της έδρας να παρεμβαίνει προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη, τονίζοντας ότι το δικαστήριο δεν είναι μέρος για χειροκροτήματα.

Δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό στους κατηγορούμενους

Την ίδια ώρα, δικαστές και ένορκοι αποφάσισαν ομόφωνα να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στους δυο κατηγορούμενους, κάτι που αν συνέβαινε, τότε θα έσπαγαν τα ισόβια που τους επιβλήθηκαν.

«Ποιο ελαφρυντικό; 17 χρονών ανεβάζουν κυβερνήσεις, το κοπρόσκυλο βίασε και σκότωσε το παιδί μου. Δεν γυρνάει πίσω το παιδί μου», είπε εκείνη τη στιγμή η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, προτού αποχωρήσει από την αίθουσα, αφού η έντονη συναισθηματική φόρτιση αντικρίζοντας του δολοφόνους και τους βιαστές του παιδιού της, την έκαναν να νιώσει αδιαθεσία. Αποχώρησε υποβασταζόμενη και μεταφέρθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.

Ωστόσο, η υπόθεση της δολοφονίας του βιασμού της Ελένης Τοπαλούδη δεν έκλεισε ακόμη, αφού το δικαστήριο διάταξε να διαβιβαστούν στην αρμόδια εισαγγελία τα πρακτικά της δίκης και η απόφασή του ώστε να ερευνηθεί ο ρόλος ιδιώτη ψυχιάτρου όσον αφορά στην αλλαγή συνταγογράφησης φαρμάκων για τον 23χρονο Ροδίτη, με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου του 2018. Μια ημέρα δηλαδή πριν το στυγερό έγκλημα στη Ρόδο. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να διερευνηθεί τυχόν ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Καταληκτικά, όπως έκανε γνωστό η οικογένεια της άτυχης φοιτήτριας μέσω του δικηγόρου της, Αλέξη Κούγια, θα κινηθούν νομικά κατά του πατέρα του και της γιαγιάς του 23χρονου Ροδίτη για ψευδή κατάθεση. Οπως συμπλήρωσε ο κ. Κούγιας μήνυση αναμένεται να κατατεθεί και κατά δύο ψυχιάτρων για ψευδή βεβαίωση που γνωμάτευσαν για την κατάσταση της υγείας του 23χρονου.

iefimerida