Θα «απαλλοτριώνονται» οι καταθέσεις κατηγορουμένων για σοβαρά αδικήματα

Σύντομα Νέα HOT
Tools

xeiropedes xrima

Ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Οργανισμών Τοπικής  υτοδιοίκησης, δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για σοβαρά αδικήματα -όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος και λαθρεμπόριο- θα προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη οι οποίες δεν έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στον πρώτο βάθμο δικαστικής εκκαθάρισης, δηλαδή σε ακροατήριο.

Μεταξύ άλλων, η πρόβλεψη για «ξεπάγωμα» των τραπεζικών λογαριασμών και ρευστοποίηση των καταθέσεων κατηγορουμένων για σημαντικά αδικήματα υπέρ του δημοσίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις υποθέσεις της Energa, Hellas Power και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να έχει δηλαδή αναδρομική ισχύ, καθώς πρόκειται για διάταξη δικονομικής φύσεως και όχι ουιαστικού ποινικού δικαίου.

Η ρύθμιση, που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιήσουν «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων.

Συγκεκριμένα, με τη ρύθμιση θα προβλέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί «πόθεν έσχες», ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του Ελληνικού Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φιλοδοξεί με την εφαρμογή της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης να επιτευχθεί η εισροή στα κρατικά ταμεία πολλών εκατ. ευρώ, τα οποία είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων.

Τέλος, με τη ρύθμιση παρέχεται η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους, σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου, να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.

pr thema