Συλλαλητήριο για το σχέδιο «Αθηνά». Στους δρόμους οι φοιτητές

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

Συλλαλητήριο φοιτητών στα Προπύλαια καθώς παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η τελική πρόταση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το σχέδιο «Αθηνά» λένε οι φοιτητές υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία τους.

Συγκεντρώσεις κατά του σχεδίου και στην Κρήτη.

Έντονες αντιδράσεις στην Ιεράπετρα για την μεταφορά των ΤΕΙ στο Ηράκλειο. Ανοιχτός σε αλλαγές εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας λίγο πριν κατατεθεί το σχέδιο που δίνει μεταβατική περίοδο πέντε ετών στους αποφοίτους τμημάτων υπό συγχώνευση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές στο τμήμα εισαγωγής τους.

 

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, λίγη ώρα πριν την παρουσίαση του σχεδίου "Αθηνά" στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι μπορούν να γίνουν αλλαγές με γνώμονα το εθνικό και δημόσιο συμφέρον και με τον όρο ότι θα βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. 

Την έκθεση για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το υπουργείο Παιδείας μέσω της ιστοσελίδας του. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 28 τμήματα καταργούνται και 97 συγχωνεύονται.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης παραμένουν σχεδόν όλα τα τμήματα και 4 συγχωνεύονται χωρίς να μετακινούνται όμως σε άλλη πόλη. Καμία αλλαγή στη Φιλοσοφική Σχολή, με τα ξενόγλωσσα τμήματα που συγχωνεύονται να παραμένουν υπό την ομπρέλα της Αγγλικής Φιλολογίας. 

Τα τμήματα που καταργούνται δεν θα περιλαμβάνονται στο φετινό μηχανογραφικό και πλέον δεν θα δέχονται εισακτέους αλλά θα μείνουν ανοιχτά έως το 2018 προκειμένου να αποφοιτήσουν όσοι εισήχθησαν με τις πανελλαδικές του 2012. 
 
Συνολικά, από τα 481 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που υπήρχαν πέρυσι, μετά τις συγχωνεύσεις παραμένουν τα 384. Παράλληλα, έχει κατατεθεί τροπολογία που προβλέπει ότι μπορούν στο μέλλον  να καταργηθούν τμήματα, τα οποία έχουν μετατραπεί σε κατευθύνσεις βάση του σχεδίου "Αθηνά".
 
 
Αντιδράσεις στην Κρήτη
 
Συλλαλητήριο πραγματοποιούν στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου και οι φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων, το οποίο καταργείται από το 2018, με την αποφοίτηση και των τελευταίων σπουδαστών.
 
Παράλληλα, σε έκτακτη συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Ιεράπετρας έθεσε στη διάθεση του δημάρχου τις παραιτήσεις των μελών του καθώς το σχέδιο προβλέπει την μεταφορά των σχολών του ΤΕΙ Κρήτης σε Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα, στο Ηράκλειο.
 
 
Διαφωνίες  ΔΗΜΑΡ
 
Σε ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας και Έρευνας του κόμματος  αναφέρεται πως η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας “δεν διέπεται από ακαδημαϊκή λογική και δημιουργεί τελικά πολλά προβλήματα στα Ιδρύματα, στους σπουδαστές και στις οικογένειές τους.”
 
“Η χώρα χάνει άλλη μία ευκαιρία να μεταρρυθμίσει την ανώτατη εκπαίδευσή της, να την συγχρονίσει με βάση τις διεθνείς επιστημολογικές εξελίξεις, να την κάνει μοχλό για την ανάπτυξη” καταλήγει η ανακοίνωση.
 
 
ενετ