ΟΛΜΕ:Πάμε σε απεργία! Υπ. Παιδείας: Στην ώρα τους και ομαλά οι Πανελλαδικές

Νεολαια - Εκπαιδευση
Tools

mathites

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους, διεμήνυσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ για απεργία εντός των Πανελλαδικών.

Όπως είπε, το δικαίωμα των νέων να διαγωνιστούν σε περιβάλλον ομαλότητας είναι ιερό, προσθέτοντας πως η απόφαση της ΟΛΜΕ δημιουργεί έντονη αναταραχή στην κοινωνική ζωή και οικονομική ζωή του τόπου, αδικαιολόγητη αναστάτωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και θέτει σε ομηρεία μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε τη γαλήνη και την ηρεμία γονιών και μαθητών, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίξει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» κατέληξε.

 

ΟΛΜΕ: Έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος τυχόν επιστράτευση

Η ΟΛΜΕ νωρίτερα κατέληξε στην απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των εξετάσεων, και για πενθήμερη απεργία από τις 20 του μηνός.

Η απόφαση-πρόταση της ΟΛΜΕ για την πενθήμερη απεργία θα πρέπει να εγκριθεί από τις κατά τόπους ενώσεις των καθηγητών και τη γενική συνέλευση των προέδρων τους στις 15 Μαΐου.

Από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας φαίνεται πως είναι ορατό το ενδεχόμενο επιστράτευσης των καθηγητών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνεδρίαση της ΟΛΜΕ, ο πρόεδρός της Νίκος Παπαχρήστος σημείωσε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στην επιστράτευση των εκπαιδευτικών θα έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στον τομέα της επιστράτευσης των εργαζομένων.

Αυτό θα είναι κατήφορος και θα είναι έκπτωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, πρόσθεσε.

 

ΠΑΣΟΚ: Αδιανόητη απόφαση

Η απόφαση της ΟΛΜΕ είχε ήδη προκαλέσει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων.

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφασή της, καλώντας την να την ανακαλέσει και τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα των καθηγητών μπορούν και επιβάλλεται να τεθούν με άλλους τρόπους ή σε άλλο χρονικό διάστημα.

«Η αδιανόητη απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει επίσης ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν ανεκ τές από την συντεταγμένη πολιτεία».

Υπογραμμίζει ακόμη πως «σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν».

 

ΔΗΜΑΡ: Ακραίες, εκβιαστικές ενέργειες από την ΟΛΜΕ

 Κάλεσμα στην ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση απηύθυνε και η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως πρόκειται για «μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους».

«Η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες καλούμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική», συνεχίζει η Δημοκρατική Αριστερά.

Καλεί τέλος και τις δυο πλευρές να εξαντλήσουν τα περιθώρια διαλόγου, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση στα ζητήματα που έχουν ανακύψει.