Παραίτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης. Η επιστολή του

Ηλιούπολης
Tools

SEFTELIS DS HLIOUPOLIS

Σημαντική παραίτηση από την Παράταξη του Δημάρχου Ηλιούπολης, Βασίλη Βαλασόπουλου, αφού αργά το βράδυ της Πέμπτης και κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του, Πρόεδρος του Δ.Σ., Κώστας Σεφτελής, υπέβαλε την παραίτησή του!

Στη δήλωση παραίτησης θέτει ζήτημα «δημοκρατικής λειτουργίας» του Δήμου, από την πλευρά της Διοίκησης - αποκλεισμός ενημέρωσης προσώπων και παρατάξεων - με αφορμή, την κατάργηση τριών ειδικοτήτων της Γ΄ Λυκείου του ΕΠΑΛ Ηλιούπολης.

Ο κ. Σεφτελής, παραιτούμενος, τόσο από την Παράταξη «Πρώτα, η Ηλιούπολη», όσο και από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνει σαφές ότι, μέχρι το τέλος της θητείας του θα συνεχίσει να είναι ενεργός δίπλα σε όλους τους πολίτες της Ηλιούπολης και θα ψηφίζει θετικά όλα τα θέματα που θα προτείνει η Διοίκηση, ακόμα και αυτά που θα διαφωνεί, εκφράζοντας και τεκμηριώνοντας την διαφορετική του άποψη για αυτά.

«Είναι στιγμές που νιώθεις την απόλυτη μοναξιά όταν πρέπει να πάρεις μια μεγάλη απόφαση.

Με το χέρι στην καρδιά λοιπόν και με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι σε όλες της Δημοτικές Παρατάξεις, στους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και στους συμπολίτες μου, παραιτήθηκα από Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και από μέλος της Παράταξης "Πρώτα η Ηλιούπολη" της οποίας υπήρξα ιδρυτικό μέλος.

Τους θεσμούς πρέπει να τους υπηρετούμε με σεβασμό!

Στη χώρα μας που γκρεμίζονται τα πάντα στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος, το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω στη συγκεκριμένη στιγμή είναι να μην αποδεχτώ την απαξίωση των Δημοτικών Παρατάξεων και του θεσμού του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Καλή συνέχεια στους πάντες και ειδικά σε αυτούς που εξακολουθούν να ονειρεύονται ένα καλύτερο κόσμο!», επισημαίνει.

Η δήλωση παραίτησης

"Κύριε Προεδρεύοντα

Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,

Αρχικά να πω, πως σε ότι αφορά στην ουσία του θέματος, έχοντας πλέον σφαιρική εικόνα για το θέμα, κάνω έκκληση σε όλες τις Παρατάξεις να μην λάβουν υπόψη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και να προχωρήσουμε σε ομόφωνο ψήφισμα στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα της σχολικής κοινότητας του ΕΠΑΛ Ηλιούπολης.

Ο λόγος, που ζήτησα να παρέμβω στη συζήτηση, είναι γιατί θεωρώ πως ο τρόπος χειρισμού του συγκεκριμένου θέματος δημιούργησε κατ’ εμέ μείζον θέμα, που αφορά στη δημοκρατική μας λειτουργία και στην αντιμετώπιση των δημοτικών παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, με βάση τις αρχές της ισότητας και της διαφάνειας.

Η διοίκηση του Δήμου, έκρινε πως για ένα πολύ σοβαρό θέμα της πόλης μας, της σχολικής κοινότητας και ειδικά των μαθητών και των οικογενειών τους που είναι η κατάργηση τριών ειδικοτήτων της Γ΄ Λυκείου του ΕΠΑΛ Ηλιούπολης, έπρεπε να το αντιμετωπίσει με τη συνδρομή μόνο δύο Δημοτικών Παρατάξεων, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Παράταξης «Ηλίου Πόλη – Ανθρώπινη Πόλη», αφού δεν κλήθηκαν, εξ όσων γνωρίζω και όπως ακούστηκε εδώ, έστω για μία απλή ενημέρωση οι υπόλοιπες πέντε δημοτικές παρατάξεις.

Κρίθηκε επίσης, πως θα συνεισέφερε «θετικά» στην αποτελεσματικότητα των κινήσεων, που αποφασίστηκαν, να μην ενημερωθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας, ούτε ο υποφαινόμενος, όχι ως πρόσωπο, αλλά με τη θεσμική μου ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προφανώς και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της διοίκησης, ο τρόπος και τα μέσα που θα επιλεγούν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα.

Αυτό είναι κατανοητό, σεβαστό και τελικά αποδεκτό.

Αυτό όμως που προσωπικά με υπερβαίνει και δεν μπορώ να αποδεχτώ, ως Προέδρος του Δημοτικού μας Συμβουλίου, (του ανώτατου δηλαδή οργάνου του Δήμου μας), είναι η μη αντιμετώπιση του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων με τις αρχές της ισοτιμίας, της διαφάνειας και της δημοκρατικής λειτουργίας, που πρέπει να μας διέπει, όπως δεν μπορώ να αποδεχτώ και την απαξίωση του θεσμού του Προέδρου του σώματος.

Θεωρώ δε, πως σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η κατάργηση των τριών ειδικοτήτων στην τελευταία τάξη του ΕΠΑΛ και ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά, ανατρέποντας πολλά στη ζωή πολλών οικογενειών, θα ήταν αναγκαίο, θα ήταν χρήσιμο, να γίνει υπόθεση του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων και κατ’ επέκταση όλης της τοπικής κοινωνίας, ειδικά τώρα που είναι πολλοί «πονηροί» οι καιροί και που απαιτείται ενότητα και συσπείρωση.

Επίσης, με λύπη μου διαπίστωσα, ότι λίγες μέρες μετά, στην εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος για την ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου, δεν ανακοινώθηκαν ως παρευρισκόμενοι ο κ. Ευσταθίου και η κ. Πίκουλα που ηγούνται δημοτικών παρατάξεων, όπως και ο κ. Πανταζόπουλος Δημήτρης, ο οποίος μάλιστα συνόδευε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου του το οποίο και συμμετείχε στη γιορτή.

Με λύπη μου διαπιστώνω, ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση, την οποία εγώ αδυνατώ και δεν προτίθεμαι ούτε να παρακολουθήσω ούτε να αποδεχτώ.

Για το λόγο αυτό και με αίσθημα ευθύνης απέναντι σας, υπερασπιζόμενος τις παραπάνω αρχές και θεσμικές λειτουργίες, σας γνωστοποιώ την παραίτηση μου από την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, που μου εμπιστευτήκατε ο Δήμαρχος, η Παράταξη μου και η αντιπολίτευση για 25 μήνες.

Δυστυχώς τις παραπάνω απόψεις μου, δεν μου δόθηκε η δυνατότητα να εκθέσω στη δημοτική μας ομάδα, της οποίας οι συνεδριάσεις είναι πλέον σπάνιο φαινόμενο στους τελευταίους 12 μήνες.

Για το λόγο αυτό, όπως και για άλλους που δεν είναι της παρούσης να αναφέρω, παραιτούμαι και από την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη», της οποίας είχα την τιμή να είμαι από τα πρώτα ιδρυτικά της μέλη.

Επειδή στο επόμενο διάστημα θα ακούσετε πολλά για μένα, πολιτικού ή μη πολιτικού περιεχομένου (εξάλλου αυτό ήταν και είναι σύνηθες φαινόμενο και πρακτική της λειτουργίας του υπό κατάρρευση πολιτικού μας συστήματος) και επειδή έχω μάθει στην πολιτική, όπως και στην ίδια τη ζωή, να κοιτάω κατάματα την πραγματικότητα και να λειτουργώ και να αποφασίζω με ρεαλισμό και αυτογνωσία,

Δηλώνω:

Ότι η μοναδική μου φιλοδοξία, ως ανεξάρτητου πλέον δημοτικού συμβούλου, είναι η συμβολή μου ισότιμα με όλους εσάς και κυρίως με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της πόλης μας, που συνεχίζουν να γνωρίζουν την απαξίωση, χωρίς καμία απολύτως δεύτερη σκέψη, παρά μόνο να οικοδομήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για όλους και ειδικά για τη δοκιμαζόμενη νέα γενιά.

Άρα, γίνεται αντιληπτό, ότι οι αποφάσεις μου αυτές, δεν είναι αποφάσεις φυγής. Είναι αφετηρία για ακόμα περισσότερη προσωπική ενεργοποίηση και προσφορά.

Επίσης, κοιτώντας στα μάτια, όλους τους φίλους και τις φίλες, που και στις δύο τελευταίες εκλογές, με επέλεξαν και με εξέλεξαν πρώτο σε ψήφους δημοτικό σύμβουλο και που στο διάστημα αυτό σφυρηλατήσαμε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας, να τους δηλώσω ότι:

Αυτές οι αποφάσεις μου είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις αρχές μας και με τις διακηρύξεις μας.

Μέχρι το τέλος της θητείας μου θα συνεχίσω, όπως προ είπα, με περισσότερη ένταση και πάθος, να είμαι ενεργός δίπλα σε όλους τους συμπολίτες και στην κοινή μας προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης μας.
Θα ψηφίζω θετικά όλα τα θέματα που θα προτείνει η διοίκηση, ακόμα και αυτά που θα διαφωνώ, εκφράζοντας και τεκμηριώνοντας την διαφορετική μου άποψη για αυτά.

Πιστεύω πως για εσάς συνάδελφοι και συναγωνιστές και ειδικά όσοι ηγείστε της παράταξης «Πρώτα η Ηλιούπολη», αντί να αναγνώσετε την απόφαση μου ως χτύπημα στην καρδιά της «δημοκρατικής παράταξης» ή να την ερμηνεύσετε με λανθασμένο τρόπο, να το δείτε ως μία καλή ευκαιρία να γίνουν όλες αυτές οι διορθώσεις που είναι απαραίτητες, σε πολιτικές αλλά και σε προσωπικές συμπεριφορές, ώστε να επανακτηθεί η χαμένη επικοινωνία και η σχέση με τους πολίτες.

Τέλος, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του Δήμου μας, προτίθεμαι την παραίτησή μου να την καταθέσω και τυπικά, αφού υπογράψω πρώτα όλες τις αποφάσεις της σημερινής μας συνεδρίασης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας ζητάω να κρίνετε με επιείκεια τα όποια λάθη μου στην άσκηση των καθηκόντων μου ως Προέδρου του σώματος και σας διαβεβαιώνω, πως δεν υπήρξε καμία απολύτως σκοπιμότητα από πλευράς μου.

Ζητάω συγνώμη από όσους και όσες αδίκησα στο πλαίσιο της διαδικασίας του συντονισμού των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού σας ευχαριστήσω όλους και όλες και τους 41 συναδέλφους για την άψογη συνεργασία που είχαμε pαρακαλώ το συνάδελφο μας τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Καλαντίδη να αναλάβει να προεδρεύσει και για το υπόλοιπο της αποψινής μας συνεδρίασης.

Σας ευχαριστώ!"