Δήμος Ηλιούπολης: Συμμετέχει ως πιλότος στο χρηματοδοτούμενο ευρωπαϊκό έργο GREEN TWINNING

Ηλιούπολης
Tools

Ο Δήμος Ηλιούπολης συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο GREEN TWINNING, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη (Intelligent Energy Europe).

Το έργο GREEN TWINNING στοχεύει στην ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (εξοικονόμηση ενέργειας, αξιοποίηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κλπ).

Ο Δήμος Ηλιούπολης συμμετέχει ως Δήμος πιλότος για την Αττική, μαζί με τον Δήμο Ιλίου. Στο πλαίσιο του έργου, συνεργάζεται με τον Δήμο Μαραθένα της Ισπανίας, για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, στον τομέα της βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής.

Ήδη, στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, το τριήμερο 26 - 28 Σεπτεμβρίου 2013, η κα Μαρία Μπουρτσουκλή, πολιτικός μηχανικός από το Γραφείο Προγραμματισμού & Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου Ηλιούπολης και ο τεχνολόγος μηχανικός κ. Γιάννης Μπελιάς από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, μέλη της σχετικής ομάδας έργου, επισκέφτηκαν τον Δήμο της Μαραθένα, και είχαν επαφές με μηχανικούς, άλλα επιστημονικά Στελέχη και μέλη της Διοίκησης του συγκεκριμένου Δήμου.

Επαφές που αφορούσαν στην ανταλλαγή εμπειριών, σε θέματα ευαισθητοποίησης των δημοτών στον τομέα της εξοικονόμηση ενέργειας, έργα και εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και τις εγκαταστάσεις, αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (αυτοματισμοί, τηλεματική κλπ), στην εξοικονόμησης ενέργειας.

Επίσης επισκέφτηκαν δημοτικά κτίρια στα οποία είχαν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις, προκειμένου να αυξηθεί η ενεργειακή τους αποδοτικότητα, δημοτικές εγκαταστάσεις χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο της Μαραθένα, και αναπτύσσουν τεχνολογίες στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Επιπλέον, η κα. Μπουρτσουκλή και ο κ. Μπελιάς επισκέφτηκαν τον Περιφερειακό Οργανισμό Ενέργειας της ευρύτερης περιοχής της Γρανάδα, φορέα που έχει αναλάβει την προώθηση των πολιτικών βιώσιμης ενέργειας στους Δήμους της περιοχής, και είχαν επαφή με τον κ. Γκονζάλο Λόπεζ, ο οποίος είναι στέλεχος της εν λόγω επιχείρησης και Επιστημονικός Συνεργάτης του GREEN TWINNING.

Αναφερόμενος στα επιτυχή αποτελέσματα του εν λόγω ταξιδιού, ο κ. Μπελιάς υπογράμμισε ότι η επιλογή του Δήμου της Μαραθένα ως εταίρου του Δήμου Ηλιούπολης, για ανταλλαγή εμπειριών σε θέματα βιώσιμης ενεργειακής πολιτικής και ιδιαίτερα σε θέματα ευαισθητοποίησης του κοινού στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ήταν ιδιαίτερα εύστοχη. Γιατί, όπως διαπιστώθηκε, οι κάτοικοι της Μαραθένα χαρακτηρίζονται από την ίδια περίπου κοινωνική συμπεριφορά με τους δημότες της Ηλιούπολης στα συγκεκριμένα ζητήματα, και επομένως καθίσταται ευκολότερα εφαρμόσιμη η μεταφορά εμπειρίας από τον ένα Δήμο στον άλλον.

Η κα Μπουρτσουκλή με την σειρά της υπογράμμισε ότι οι κλιματικές συνθήκες της Αττικής προσομοιάζουν με τις κλιματολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής της Γρανάδα, όπου ανήκει η Μαραθένα, και ως εκ τούτου η ανταλλαγή εμπειριών στα ενεργειακά θέματα αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και εκτιμάται ότι θα είναι αποδοτική .

Επόμενες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εν λόγω συνεργασίας είναι η ενσωμάτωση πλευρών της εμπειρίας του δήμου της Μαραθένα σε θέματα ευαισθητοποίησης του κοινού στην αντίστοιχη σχεδιαζόμενη καμπάνια του Δήμου Ηλιούπολης, που προγραμματίζεται να ξεκινήσει μετά τα Χριστούγεννα, και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ του Δήμου Ηλιούπολης