Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από ένα νέο Μνημόνιο - Η δυναμική της χώρας να επανέλθει σε ισχυρή ανάπτυξη to 2021 είναι εντυπωσιακή

Ελλάδα
Tools

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν διατρέχει τον κίνδυνο ενός νέου Μνημονίου εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού εξέφρασε κατηγορηματικά ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι παρά την υψηλή ύφεση της φετινής χρονιάς η χώρα θα ανακάμψει δυναμικά το 2021. 

Στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε χθες σε μικρή ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες και ερωτηθείς από την ανταποκρίτρια της εφημερίδας «Τα Νέα» για το αν η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης, ο Ιταλός επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά: «Σίγουρα όχι».

Επεξήγησε ότι «δυστυχώς η κρίση ήρθε τη στιγμή που η Ελλάδα ύστερα από έτη θυσιών επέστρεφε σε καλύτερο επίπεδο δημόσιων οικονομικών και οικονομίας, κάτι που είναι κατανοητό και λαμβάνεται υπόψη από όλη την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Υποστήριξε τη διαπίστωσή του ανατρέχοντας σε σχετικές αποφάσεις, όπως της ΕΚΤ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών PEPP «παρά τις αξιολογήσεις των επενδυτικών οίκων» και την απόφαση του Eurogroup στο πλαίσιο της ρήτρας γενικής διαφυγής «να αναστείλει τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για τη φετινή χρονιά, διότι δεν είναι πλέον επιτεύξιμοι».

Ο αρμόδιος επίτροπος σημείωσε ότι «η δομή της ελληνικής οικονομίας και ορισμένοι τομείς, όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, είναι ευάλωτοι στην κρίση, αλλά αν δούμε τις προβλέψεις μας για την επόμενη χρονιά, βλέπουμε ουσιαστική ανάκαμψη για την Ελλάδα, που επιβεβαιώνει ότι η αξιολόγησή μας είναι θετική.

Η προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας το 2021 με ρυθμό 7,9% είναι ίσως η υψηλότερη στην ΕΕ, όχι μόνο στην ευρωζώνη. Η πρόβλεψή μας δείχνει ότι η Ελλάδα πλήττεται σφοδρά φέτος από την κρίση, αλλά η δυναμική της χώρας να επανέλθει σε ισχυρή ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή».

Σε μια προσπάθεια να υπογραμμίζει τη δυναμική αυτή ο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι κινείται στα επίπεδα της Κίνας. «Δεν μπορούμε να τις συγκρίνουμε, αλλά θέλω να υπογραμμίσω ότι υπάρχει ισχυρή δυναμική». Προϊδέασε, εξάλλου, ότι η επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι θετική, παρότι δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη οι πλεονασματικοί στόχοι.

«Σε δύο εβδομάδες θα δημοσιεύσουμε την έκθεση της πρόσφατης θετικής συνεργασίας που είχαμε με τις ελληνικές Αρχές» είπε, προσθέτοντας ότι «στο Eurogroup του Ιουνίου θα συζητηθεί το αίτημα για την αλλαγή της χρήσης ANFA και SNPs». Άλλωστε, νωρίτερα με αφορμή την παρουσίαση των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν είχε δηλώνει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο.

cnn