Σε κατάσταση συνεχούς 24ωρου επιφυλακής παραμένουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χάρτου στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου καθώς η φωτιά που ξεκίνησε το Σάββατο, αν και είναι υπό έλεγχο, συνεχίζει να καίει χαρτί και πλαστικό με αποτέλεσμα να έχει επιβαρυνθεί σημαντικά η ατμόσφαιρα.
Παράλληλα η έντονη δυσοσμία έχει καλύψει αρκετές περιοχές της δυτικής Αττικής, του Πειραιά και αλλού, προκαλεί την ανησυχία των πολιτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς η καύση πλαστικών μπορεί να προκαλέσει την έκλυση τοξικών αερίων (διοξίνες, φουράνιο κ.ά.).
Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα και εκτιμάται πως η διαδικασία της κατάσβεσης θα ολοκληρωθεί ύστερα από μια ή δύο ημέρες.
Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ξεκίνησε από ξερόχορτα δίπλα στην περίφραξη του εργοστασίου και στη συνέχεια πέρασε στο εσωτερικό του προαυλίου με αποτέλεσμα να επεκταθεί σε μεγάλους όγκους από χαρτόνια και πλαστικό η καύση των οποίων δημιούργησε ένα πελώριο τοξικό νέφος αερίων που απλώθηκε, ίδιαίτερα στα δυτικά και νότια προάστια της Αθήνας, προκαλώντας τις έντονες ανησυχίες των πολιτών για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. .
Στελέχη της Πυροσβεστικής σημείωναν πως η ιδανική λύση, όπως συμβούλευαν μάλιστα άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες περί το περιβάλλον, για την άμεση κατάσβεση θα ήταν η επιχωμάτωση.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, όπως έλεγαν, λόγω της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης, που είναι σχηματισμένη σε «βουνά» εντός του εργοστασίου, θα χρειάζονταν εκατοντάδες φορτηγά με χώμα για να σβήσουν τις φλόγες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι σταθμοί του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν μπορούν ακόμη να μετρήσουν το τοξικό νέφος και ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την επιχωμάτωση του σταθμού ανακύκλωσης των απορριμμάτων (χρειάζονται 20.000 ευρώ για κάθε 50 φορτηγά χώματος, ενώ για τη συγκεκριμένη φωτιά χρειάζονται περίπου 500 φορτηγά!).
Με βάση αυτό το συμβάν και τις πολύ αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες του, δεν μπορεί να φανατστεί κανείς τι θα γινόταν στην περίπτωση που ένα τ'έτοιο γεγονός λάμβανε χώρα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου η υπουργός κα Νάντια Βαλαβάνη - ως μη αρμόδια - αποφάσισε πρόσφατα αυθαίρετα να παραχωρήσει 12 στρ για τη δημιουργία ανάλογου κεντρου διαχείρισης (και βέβαια αποθήκευσης) των απορριμμάτων των γύρω δήμων.