Σκηνικό Αποκάλυψης στον Ασπρόπυργο. Nα μη γίνει το ίδιο και στο Ελληνικό

Περιβάλλον
Tools

asprop toxnefos

Ένα απόκοσμο σκηνικό συνθέτουν τα αποκαΐδια τόνων σκουπιδιών στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, που καίγεται εδώ και τέσσερις μέρες, σε συνδυασμό με τους πυκνούς καπνούς και τα τοξικά αέρια από την πυρκαγιά.

Οι εικόνες από το επίπεδο του φλεγόμενου εργοστασίου δεν μπορούν να αποδώσουν πλήρως το μέγεθος της καταστροφής.

Οι αεροφωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν την έκταση της φωτιάς που προκάλεσε το επικίνδυνο τοξικό νέφος που έχει κατακλύσει το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Mεγάλη ανησυχία για το τοξικό νέφος 

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι επιστήμονες για τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών της Αττικής από τις διοξίνες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, λόγω της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στον Ασπρόπυργο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης είπε ότι η σοβαρότερη φάση είναι όταν οι διοξίνες πέσουν στο έδαφος και περάσουν στην τροφική αλυσίδα. Ανέφερε επίσης ότι δεν έχουμε σύστημα ακριβούς μέτρησης της σύστασης των αιωρούμενων σωματιδίων ούτε των υγειονομικών τους επιπτώσεων.

Καμπανάκι και των περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις επικίνδυνες ουσίες που απελευθερώνονται στον αέρα από τη φωτιά που καίει επί τέσσερις ημέρες σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο

Η φωτιά σιγοκαίει για 5η μέρα.

Δεν είναι εύκολο να σβήσει τελείως μια τέτοια πυρκαγιά λόγω των υλικών που καίει, είπε στο ΣΚΑΪ ο υπ. Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

Για την ώρα, ο χώρος που καλύπτει συνολικά 45 στρέμματα δεν έχει επιχωματωθεί γιατί σύμφωνα με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής αν σκεπαστούν τα πλαστικά, δεν θα παγώσουν και θα βγάζουν καπνούς για πολλές ημέρες.

Τρέχουν και δεν φτάνου - Κλειστά τα σχολεία 

Πέντε μέρες μετά την πυρκαγιά στο κέντρο ανακύκλωσης των απορριμμάτων, κανείς δεν ξέρει τίποτα, κυβέρνηση και περιφέρεια κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες, γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ, η οδηγία του υπουργείου Υγείας να μείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία προκάλεσε μεγαλύτερο αλαλούμ και μέσα σ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι του Ασπροπύργου,των δυτικών και των νοτίων δήμων είναι αναγκασμένοι να αναπνέουν ένας Θεός ξέρει τί.

Να μη γίνει και το Ελληνικό, "Ασπρόπυργος"

Μεγάλη η ανησυχία των κατοίκων των γύρω από π. αεροδρόμιο Ελληνικού Δήμων για την πρόσφαση παράνομη και άκαιρη απόφαση της αναμόρδιας υπουργού Νάντιας Βαλαβανη να εκχωρ'ησεο 12 στρέμματα του Ελληνικού για να γίνει εκεί χώρος επεξεργασίας και ανακύκλωσης των απορριμμάτων των δήμων.

Με βάση το συμβάν του Ασπροπύργου και τις πολύ αρνητικές περιβαλλοντικές και λοιπές συνέπειες του στου κατοίκους, δεν μπορεί να φανατστεί κανείς τι θα γινόταν στην περίπτωση που ένα τ'έτοιο γεγονός λάμβανε χώρα στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού,με τη δημιουργία εκεί ανάλογου κεντρου διαχείρισης (και βέβαια αποθήκευσης) των απορριμμάτων των γύρω δήμων. 

Και αυτό, πριν καν η κυβέρνηση ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με την υπογραμμένη σύμβαση παραχώρησης και ανάπτυξης του χώρου.