Τόνοι σκουπιδιών έπνιξαν όλη την Αττική

Περιβάλλον
Tools

kadoi skoupidia

Η Χριστουγεννιάτικη αργία και το λουκέτο στον ΧΥΤΑ Φυλής που «πολιορκείται» ξεχείλισαν τους κάδους!

Το λουκέτο που μπήκε την περασμένη εβδομάδα στον ΧΥΤΑ Φυλής και η αργία των Χριστουγέννων κρύβονται πίσω από τα «βουνά» σκουπιδιών που έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες την εμφάνισή τους σε αρκετές περιοχές της Αττικής.

Η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΑ τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό των δήμων, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να παραμείνουν στα γκαράζ και τα σκουπίδια να συσσωρεύονται στους κάδους.

«Την περασμένη Τρίτη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε 24ωρη απεργία, καθώς αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα με τα άτομα που εισέρχονται παράνομα στον χώρο και επιτίθενται εναντίον των εργαζομένων. Στον ΧΥΤΑ εκτυλίσσονται καθημερινά σκηνές Φαρ Ουέστ» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ).

Αφορμή για την κινητοποίηση και το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στάθηκε ο τραυματισμός ενός εργαζομένου, ο οποίος κατά την εκφόρτωση του οχήματός του στον χώρο απόρριψης απορριμμάτων, στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, δέχτηκε επίθεση από αγνώστους. Οπως επισημαίνει ο κ. Ζαχαρόπουλος, η ελλιπής φύλαξη έχει ως αποτέλεσμα να καίγονται και να καταστρέφονται μηχανήματα, να τραυματίζονται οι χειριστές τους και να γίνονται επιθέσεις σε οδηγούς των απορριμματοφόρων.

Οι κινητοποιήσεις

«Αυτή η ιστορία κρατά εδώ και 20 χρόνια. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι η κεντρική διοίκηση δεν έχει λάβει ακόμα μέτρα. Σε περίπτωση που δεν δοθεί οριστική και αποτελεσματική λύση, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας» συμπληρώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΣΚΔΝΑ.

Από το περασμένο Σάββατο πάντως ο ΧΥΤΑ λειτουργεί κανονικά. Ωστόσο θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων και η απόθεσή τους στην περιοχή της Φυλής, όπου καταλήγουν όλα τα σκουπίδια της Αττικής.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν έχει διακοπεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων που κλέβουν μέταλλα (σίδερο, αλουμίνιο, χαλκό), καταστρέφοντας παράλληλα υλικά και μηχανήματα. Στις «επισκέψεις» τους οι εισβολείς δεν διστάζουν να επιτεθούν στους εργαζομένους που δεν συμμορφώνονται στις «υποδείξεις» τους.