Υπό διπλή διερεύνηση οι όροι πώλησης του Ελληνικού

Περιβάλλον
Tools

elliniko anat aer

Υπό διπλή διερεύνηση βάζει η Ευρωπαική Επιτροπή την σύμβαση πώλησης του Ελληνικού, με βάση απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Αλμούνια σε κοινοβουλευτική ερώτηση του ευρωβουλευτή Κρίτων Αρσένη.

Όπως επισημαίνει ο επίτροπος Αλμούνια, «η Επιτροπή δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα δημοσιεύματα βάσει των οποίων συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ της εταιρείας Lamda Development και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τελεί υπό την επιφύλαξη ότι το ελληνικό κράτος θα χορηγήσει άδεια λειτουργίας καζίνου σε εκτάσεις που θα ανήκουν στην εταιρεία Lamda Development.»

Επίσης η Επιτροπή τονίζει την άγνοιά της για τους όρους της συμφωνίας, που θα όφειλαν να γνωστοποιηθούν πριν αυτή υπογραφεί: «Η εν λόγω συμφωνία δεν είχε προηγουμένως τεθεί σε γνώση των υπηρεσιών της Επιτροπής, οι οποίες, στο παρόν στάδιο, δεν διαθέτουν επαρκείς πληροφορίες για να εκτιμήσουν κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να συνιστά κρατική ενίσχυση προς την εταιρεία Lamda Development. Απαιτείται, ως εκ τούτου, περαιτέρω διερεύνηση του θέματος. »

Η απάντηση αυτή ήρθε λίγες ημέρες αφού η Επιτροπή απάντησε σε 2η ερώτηση του Κρίτων Αρσένη επισημαίνοντας την άγνοιά της για τις παράνομες φοροαπαλλαγές που δίνονται από την ελληνική κυβέρνηση στον αγοραστή με την αγορά της περιοχής του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά.

Συγκεκριμένα ο Κρίτων Αρσένης είχε θέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτημα σχετικά με το άρθρο 42 του νόμου 3943/2011, με το οποίο ο αγοραστής απαλλάσσεται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου σχετίζεται με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία της έκτασης που πωλείται.

Επιπλέον, ο ευρωβουλευτής είχε θέσει ζήτημα αδιαφάνειας στις διαδικασίες επιλογής του αγοραστή, αλλαγής των όρων του διαγωνισμού και παραβίασης της ευρωπαϊκής οδηγίας 2004/18 ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

Στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου Χοακιν Αλμούνια είχε πεισημάνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει το αναφερόμενο μέτρο φορολογικής απαλλαγής και ότι θα ζητηθεί από την Ελλάδα να παράσχει διευκρινήσεις επί του θέματος, προκειμένου να διερευνηθούν παραβιάσεις της Ευρωπαικής νομοθεσίας.