Πιέζεται η Δούρου για τα σκουπίδια

Περιβάλλον
Tools

skoupidia

Εφιάλτης φαίνεται πως έχει γίνει για την νέα περιφερειάρχη Αττικής η υπόθεση των σκουπιδιών καθώς όλο και περισσότερες περιβαλλοντικές ομάδες, αλλά και περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξής της αρχίζουν να ανησυχούν ότι τελικά θα συμβιβαστεί με την πραγματικότητα και αρχίζουν και πιέζουν.

Η κα Δούρου χωρίς να εγκαταλείπει το όραμα της διαλογής στην πηγή, όπως φαίνεται κυριαρχείται από έναν σκεπτικισμό και έχει κατεβάσει τους τόνους.

Με επιστολή της προς την κ. Ρ. Δούρου. η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ), της ζητά να πληροφορηθεί τις προθέσεις της νέας περιφερειακής αρχής Αττικής, σε βασικές πλευρές του κρίσιμου ζητήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων,

Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων στην Αττική βρίσκεται σε οριακό σημείο και ότι οι, μέχρι τώρα, επιλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος κινούνται σε αντιπεριβαλλοντική, αντιοικονομική και φιλοεργολαβική κατεύθυνση, η ΠΡΩΣΥΝΑΤ εστιάζει στις βασικές προτεραιότητες, στις οποίες, κατά τη γνώμη της, οφείλει η νέα περιφερειακή αρχή να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένες θέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες:

• η ακύρωση των διαγωνισμών για τις τέσσερις νέες μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων ΑΣΑ

• η σαφής περιγραφή του νέου μοντέλου διαχείρισης και η θεσμική του κατοχύρωση, μέσα από επείγουσες διαδικασίες ριζικής αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ

• η διαμόρφωση τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τις νέες δημοτικές αρχές, με την υποστήριξη της περιφερειακής αρχής και του ΕΔΣΝΑ

• ο αναπροσανατολισμός στη διάθεση των κονδυλίων, που αφορούν στη διαχείριση των αποβλήτων, με σκοπό την ενίσχυση αποκεντρωμένων υποδομών και δράσεων, αντί των φαραωνικών, συγκεντρωτικών έργων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων

Με την ίδια επιστολή ζητείται από τη νέα περιφερειακή αρχή να διερευνήσει τους λόγους για τους οποίους η απερχόμενη αρχή του κ. Σγουρού απέκρυψε, μέχρι και το τέλος της θητείας της, το αποτέλεσμα υποστηρικτικών μελετών για την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, παρά τις συνεχείς κρούσεις και καταγγελίες της ΠΡΩΣΥΝΑΤ.

Με την ευκαιρία, υπενθυμίζει και δύο ακόμη πρόσφατες παρεμβάσεις της ΠΡΩΣΥΝΑΤ:

• η πρώτη, με επιστολή προς τη ΓΓ του ΥΠΕΚΑ κ. Γαννακοπούλου, με την οποία ζητείται υπεύθυνη ενημέρωση για την πορεία επικαιροποίησης των ΠΕΣΔΑ όλων των περιφερειών. Διαδικασία την οποία ζήτησε η ίδια, με έγγραφό της από την 1η/4/2014.
• η δεύτερη, με επιστολή προς τον υπουργό εσωτερικών κ. Ντινόπουλο, με την οποία καταγγέλεται η προσπάθεια περιορισμού των αρμοδιοτήτων των δήμων (μόνο στη συλλογή και μεταφορά), μέσα από το νέο σχέδιο για τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.