Το "plan b" σε περίπτωση ρήξης με τους δανειστές

Συνεντευξεις
Tools
kammenos
 
Απαντήσεις για μια σειρά από ζητήματα έδωσε ο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Μιλώντας στην εκπομπή "Στον Ενικό" ο κ. Κάμμενος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, την εξεταστική για το μνημόνιο, το ελληνικό χρέος και τη στάση της Γερμανίας.

Υπογράμμισε ότι η κυριαρχία της χώρας, ο ορυκτός της πλούτος, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων πολιτών δεν υποθηκεύονται. Δεν αρνήθηκε τον "έντιμο συμβιβασμό" με τους δανειστές, πρόσθεσε όμως ότι η μη τήρηση των συμφωνηθέντων εκ μέρους τους οδηγεί στο να μην έχει ο συμβιβασμός τέτοιο χαρακτήρα. Εκτίμησε με βάση την συμπεριφορά των δανειστών ότι "δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία".

Υπενθύμισε ότι η εντολή του ελληνικού λαού συνοψίζεται στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας, το σταμάτημα της εσωτερικής υποτίμησης και το σταμάτημα της πολιτικής "που διέλυσε την χώρα".

Αν οι δανειστές της χώρας, αρνηθούν τα συμφωνηθέντα που συμπεριλαμβάνουν την καταβολή των δόσεων στη χώρα, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία, όπως μπορούμε, αλλά αυτό σημαίνει πως "εκείνοι επιλέγουν το αδιέξοδο" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι αν προκύψουν διλήμματα που θέτουν σε αμφισβήτηση τη βούληση του ελληνικού λαού, τότε "εκείνος θα μιλήσει με εκλογές ή δημοψήφισμα". Ανέφερε ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες η χώρα δεν έχει πάρει τίποτα, εντούτοις πληρώνει τις δόσεις της και ταυτόχρονα λειτουργεί, ενώ σε ότι αφορά τις πληρωμές δεν αμφισβήτησε "τα μετρητά του ΔΝΤ που θα πληρωθούν", αλλά την ΕΚΤ και τους δανειστές.

Συμπλήρωσε ότι συνιστούν "κόκκινες γραμμές" η μη περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις παραγωγικών μονάδων, της ΔΕΗ, του ΟΛΠ ή του Ελληνικού. Απέκλεισε, επίσης, την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ενώ ερωτηθείς για σχετική συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, παρέπεμψε σε απαντήσεις εκ μέρους του κ. Σακελλαρίδη.

Στάθηκε ιδιαίτερα οξύς απέναντι στη Γερμανία, λέγοντας πως θέλει την πολιτική υποταγή της χώρας, καθώς και να στείλει το μήνυμα πως "στην Ευρώπη κάνει κουμάντο η Γερμανία" και έθεσε το ερώτημα "πότε ξανά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε σε αλλαγή της κυβέρνησης μιας χώρας;"

Ο κ. Καμμένος είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών, δεν έχουν συμφωνήσει ή υπογράψει οτιδήποτε δεσμευτικό για τη χώρα.

Ερωτηθείς ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης σε περίπτωση ρήξης, αφού διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί Grexit, πρόσθεσε ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία του ελληνικού λαού.

Ανέφερε ότι σε τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα συνάψει συμφωνίες με όσους μπορεί, εκτός των δανειστών, ενώ ως παραδείγματα έφερε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και χώρες της Μ. Ανατολής. "Έχουμε απλωθεί σε όλο τον κόσμο, και οι επαφές μας αποδίδουν" είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Καμμένος. Πρόσθεσε δε ότι αν οι δανειστές αποφασίσουν να θέσουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, πέραν του ότι τέτοια διαδικασία δεν προβλέπεται, επιπλέον αναλαμβάνουν "να σβήσουν" και ένα χρέος 320 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η συνεκμετάλλευση 

Ερωτηθείς περί συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου με τις ΗΠΑ, είπε ότι μίλησε για "διεθνώς αναγνωρισμένα ποσοστά συνεκμετάλλευσης", πρόσθεσε δε ότι η κ. Νούλαντ του είπε ότι μια τέτοια συμφωνία είναι δύσκολο να επιτευχθεί μεταξύ κυβερνήσεων, ωστόσο μπορεί να διερευνηθεί η δυνατότητα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και υπογραφής σύμβασης με εταιρείες.

Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι προϋπόθεση τέτοιου μεγέθους και σημασίας projects είναι η ανακήρυξη ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας και τη σημασία στρατηγικής στήριξης της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων και αναφέροντας ότι τέτοια δυνατότητα έχουν χώρες όπως, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ.

Τόνισε ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ και η περίπτωση συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου, συνδέονται με τις στρατηγικές επιλογές που θα κάνει η χώρα.

Ο κ. Καμμένος τάχθηκε υπέρ της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος, τονίζοντας ότι αν αποδειχθεί πως υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση στην διάρκεια παλαιότερων διαπραγματεύσεων και κάποιοι κέρδισαν, τότε αυτό συνιστά δόλο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει χρέος. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν "κέρδισε Έλληνας πολιτικός", ενώ ερωτηθείς για την δικαστική του διένεξη με τον Αντρίκο Παπανδρέου, είπε ότι "κέρδισα διότι δεν καταδικάστηκα για τα στοιχεία που παρουσίασα".

Επίσης, σχετικά με την εξαίρεση της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή, είπε ότι τότε η χώρα δεν μπήκε ούτε σε μηχανισμό, ούτε υπέγραψε μνημόνια, ωστόσο πρόσθεσε ότι αν από τη διερεύνηση της Επιτροπής προκύψουν στοιχεία, τότε αυτή "μπορεί να διευρύνει το αντικείμενό της".

"Το swap του Σημίτη και η διόγκωση του χρέους" 

Μιλώντας επί του ιδίου θέματος είπε ότι το χρέος της χώρας ανέβηκε μετά το PSI έκανε λόγο για αποτυχημένη πολιτική, την οποία οι μόνοι που αρνούνται είναι οι 'Α. Μέρκελ, Γ.Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος, ενώ εκτίμησε ως αρχή της διόγκωσης του χρέους, "το swap του κ. Σημίτη με την Goldman Sachs το 2000".

Απαντώντας αργότερα σε σχετική ερώτηση, είπε ότι την περίοδο εισόδου της χώρας στο ευρώ "όλοι ήξεραν και παραποιούσαν στοιχεία για να μπει η χώρα στην Ευρωζώνη", προσθέτοντας ότι "έβαζαν τις βιομηχανίες τους να πουλούν σε εμάς και ανέβαινε το δικό μας χρέος, τώρα να πληρώσουν το αντίτιμο".

Ερωτηθείς για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P3 Orion, ανέφερε ότι αυτήν την απόφαση -που χαρακτήρισε σωστή- την είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 13 Οκτωβρίου 2014.

Σε ότι αφορά νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης περί αποφυλάκισης κρατουμένων με 80% αναπηρία που θεωρείται ότι "φωτογραφίζει" και τον Σάββα Ξηρό, επισήμανε: "Όπου έχουμε (οι ΑΝΕΛ) κόκκινες γραμμές, δεν θα ψηφίζουμε" προσθέτοντας ότι υπάρχουν οι εναλλακτικές είτε να βρίσκονται σε φυλασσόμενους χώρους, είτε να παρακολουθούνται με "ηλεκτρονικό βραχιόλι", "αν δεν γίνουν δεκτές, θα πούμε όχι".

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ουδείς, "ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ", είναι υπέρ των καταλήψεων και έθεσε το ερώτημα "μήπως κάποιοι που ήταν πίσω από τις κλούβες με κουκούλες έχασαν το μεροκάματο;" αφήνοντας σαφείς αιχμές για προβοκάτσια με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων.

Τέλος, ερωτηθείς για την αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, της ελληνικής κυριαρχίας επί 16 νησιών του Αιγαίου, την απέδωσε σε "εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας".

news