Τα έξι μηνύματα Τσίπρα εντός και εκτός. Οι αντιδράσεις γερμανικών ΜΜΕ. Οι δηλώσεις Σακελλαρίδη

Συνεντευξεις
Tools

tsipras maximou exodos

Η συγκυρία επέβαλλε στον Αλέξη Τσίπρα να δώσει την πρώτη τηλεοπτική μετεκλογική συνέντευξη στο Star την ημέρα που ανασχημάτισε την ομάδα διαπραγμάτευσης παρακάμπτοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη και δημιουργώντας ερωτηματικά στο εγχώριο ακροατήριο για το «πού το πάει».

Ως εκ τούτου, ακροβάτησε ανάμεσα στα μηνύματα για συμβιβασμό σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες και στη σκληρή γλώσσα προς ένα τμήμα των εταίρων που «παγίδεψαν και παραπλάνησαν» τη νέα κυβέρνηση για να παραδοθεί άνευ όρων. Ομολογώντας πάντως ότι και η κυβέρνηση έκανε λάθη, όπως το κλείσιμο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς να έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση.

Σ΄ αυτή την ακροβασία αποδίδεται και το ορθάνοικτο παράθυρο που άφησε για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αποκλείοντας τις πρόωρες εκλογές, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα του "ναι ή όχι" χωρίς να διευκρινίσει ποιο ακριβώς θα είναι το δίλημμα που θα τεθεί.

Επομένως, το μήνυμα στους εταίρους είναι "μία κακή συμφωνία θα απορριφθεί από τον λαό, μην παίξετε με την Δημοκρατία", ενώ οι Ελληνες πολίτες που, κατά τις δημοσκοπήσεις, ζητούν να κλείσει "ο έντιμος συμβιβασμός", θα κληθούν να τον "νομιμοποιήσουν" - και να τον επιβάλλουν σε ένα τμήμα βουλευτών της συμπολίτευσης που φλερτάρουν με τη ρήξη.

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία (και χρηματοδότηση) στις επόμενες δύο εβδομάδες, με τη φράση: "πιστεύω ότι μέχρι τις 9 Μαϊου η ΕΚΤ θα κάνει αυτό που υποχρεούται να κάνει». Ενώ διευκρίνισε (σ.σ. όπως και όλα τα κυβρνητικά στελέχη τις τελευταίες ημέρες) πως εάν τεθεί δίλημμα ποιές υποχρεώσεις προηγούνται, για την κυβέρνηση η προτεραιότητα είναι μισθοί και συντάξεις...

 

ΕΝΦΙΑ και φέτος

Τα μηνύματα περί συμβιβασμού εστάλησαν πιο καθαρά στην περίπτωση της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και της επαναφοράς του αφορολόγητου: και τις δύο δεσμεύσεις τις μετέθεσε για το 2016, εάν εντός του 2015 δεν πιάσουμε τους στόχους του πρωτογενούς πλειονάσματος (1,2%) και του ρυθμού ανάπτυξης (1,4%).

Αποσύνδεσε μάλιστα αυτή την υπαναχώρηση από τις απαιτήσεις των δανειστών, λέγοντας ότι ότι "ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο έχουν να κάνουν με τις προτεραιότητες της Οικονομίας".

 

Αλλά κρατάμε τις κόκκινες γραμμές

Γενικότερα, ο κ.Τσίπρας είπε ευθέως ότι θα υπάρξουν "καθυστερήσεις και αυξομειώσεις των προσδοκιών μας" σε σχέση με το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο δεσμεύθηκε ότι από τις "εκπτώσεις" θα μείνουν έξω οι κόκκινες γραμμές.

Είπε μάλιστα ότι η διαπραγμάτευση δεν κλείνει επειδή η κυβέρνηση αρνείται να δεχτεί ομαδικές απολύσεις, μείωση συντάξεων και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά – για το τελευταίο μάλιστα εμφάνισε ως ισοδύναμη τον φόρο διανυκτέρευσης.

 

Ιδιωτικοποιήσεις εάν έχουμε συμφωνία

Μήνυμα ... και δη ξεκάθαρο έστειλε (στους εταίρους) με την αναφορά του στις ιδιωτικοποιήσεις: "λέμε ναι κι αυτό είναι μία από τις υποχωρήσεις μας", είπε, κι αφού αναφέρθηκε στις περιπτώσεις, κατέληξε στη εμφατική διευκρίνηση: "όλα αυτά θα γίνουν ΑΝ υπάρξει συμφωνία" – με την προσθήκη ότι οι περιπτώσεις των αεροδρομίων (σ.σ. γερμανικού ενδιαφέροντος) και ΟΛΠ (κινεζικού) "χρήζουν επαναδιαπραγμάτευσης"..

 

Σκληρός με Ντράγκι – ήπιος με Μέρκελ

Γνωρίζοντας ότι τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία (και δη, τα γερμανικά) θα περάσουν... από κόσκινο την συνέντευξη, ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε πολύ προσεκτικές εκφράσεις για την άλλη πλευρά της διαπραγμάτευσης, διαχωρίζοντας το τεχνοκρατικό τμήμα από το πολιτικό.

* Χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ΕΚΤ και τον επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι, λέγοντας ότι αφενός, "πάνω" στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, μείωσε τα όρια έκδοσης εντόκων γραμματίων των ελληνικών τραπεζών και, αφετέρου, δεν τήρησε την προφορική δέσμευση ότι θα προχωρούσε στη συνέχεια σε αύξηση. "Ηταν λάθος μας που δεχτήκαμε προφορική και όχι γραπτή δέσμευση", είπε.

* Μίλησε για "πολιτικές δυνάμεις και κέντρα εξουσίας" στους κόλπους των εταίρων που κινήθηκαν, αυτό το τρίμηνο, με σκοπό να "πνίξουν" την κυβέρνηση με την ταμειακή ασφυξία ώστε να παραδοθεί. Ανέφερε μάλιστα ως αρωγούς τους και εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις – την ... τρόικα εσωτερικού, όπως την αποκάλεσε.

* Την ίδια στιγμή, διαχώρισε από αυτές τις δυνάμεις "τους πολιτικούς προϊσταμένους των διαπραγματευτών" αναφερόμενος ονομαστικά στην Ανγκελα Μέρκελ (έχει διαφανεί η πρόθεσή της για λύση) και στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (παραδέχθηκε την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα με το 'πακέτο' που διέθεσε για την αντιμετώπισή της). 

 

Κάλυψη στον Βαρουφάκη

Οπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός στήριξε τον Γιάνη Βαρουφάκη – είπε μάλιστα ότι η απόφαση για τη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης που ανακοινώθηκε χθες είχε ληφθεί αρκετές ημέρες πριν την «επίθεση» που δέχθηκε ο υπουργός στο Eurogroup της Ρίγας.

Χαρακτήρισε τον ΥΠΟΙΚ «πλεονέκτημα για τη χώρα, που δεν κάνει πίσω εύκολα και επιμένει στις απόψεις του», κάλυψε τη στάση του αυτό το τρίμηνο (η διαπραγμάτευση είναι ευθύνη συνολικά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού) και ερμήνευσε τις φραστικές επιθέσεις στη Ρίγα ως «μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού διότι ήθελαν να έχουν απέναντί τους έναν... forget it Giannis (σ.σ. εννοούσε τον Γ.Στουρνάρα) και όχι έναν Βαρουφάκη».

 

Πως είδε ο γερμανικός Τύπος τη συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα

Στην πρόθεση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει στον λαό με ένα δημοψήφισμα στην περίπτωση που οι πιστωτές της Αθήνας ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που δεν μπορεί να δεχθεί αναφέρονται στα πρωτοσέλιδά τους οι μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η εφημερίδα Die Zeit στο άρθρο της παρουσιάζει εκτενώς τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων εκλογών και εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της Αθήνας.

Η Handelsblatt έχει τίτλο: «Ο Τσίπρας σκέφτεται ένα δημοψήφισμα», προσθέτοντας όμως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές.

«Ο Τσίπρας απειλεί με δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine στο άρθρο της για την χθεσινή συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού, στο οποίο αναφέρεται και στην αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα της Ελλάδας, όπως και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να έρθει σε συμβιβασμό με τους πιστωτές της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Η Suddeutsche Zeitung φιλοξενεί σήμερα δύο άρθρα για την Ελλάδα. Στο πρώτο, με τίτλο: «Ο Τσίπρας βάζει στο παιχνίδι το δημοψήφισμα», αναφέρεται στη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού προτάσσοντας τρία σημεία: ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει ότι θα βρεθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τις 9 Μαΐου, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορεί να δεχθεί τις απαιτήσεις των πιστωτών της και ότι αποκλείει το ενδεχόμενο εκλογών.

Σε δεύτερο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στην αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα χρησιμοποιώντας έναν σκληρό τίτλο: «Ο Τσίπρας παραπλάνησε τον Βαρουφάκη».

Η Suddeutsche Zeitung σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί με τη μερική αποδυνάμωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις με τους διεθνείς πιστωτές της Αθήνας και έτσι να προστατεύσει τη χώρα του από μια ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι κύκλοι των πιστωτών της Ελλάδας είχαν επισημάνει ότι περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τον κ. Βαρουφάκη δεν θα είχαν νόημα και αντ' αυτού θα μπορούσαν πλέον να συνομιλούν μόνο με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος είχε αρχίσει να κατανοεί τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Την άποψη αυτή συμμεριζόταν και το Βερολίνο, όπως έδειξε η συνομιλία του κ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ την Κυριακή, επισημαίνει η Suddeutsche Zeitung.

Παρόλα αυτά, καταλήγει η εφημερίδα, στη γερμανική κυβέρνηση εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο επίτευξης ενός συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Και η εφημερίδα Die Welt προτάσσει την ανάθεση στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτο τον συντονισμό της διαπραγματευτικής ομάδας με τον τίτλο: «Ένας μαρξιστής πρέπει να σώσει την Ελλάδα από τη χρεοκοπία».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποδυναμώθηκε, ένας καινούργιος άνθρωπος πρέπει να σώσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία χαρακτηρίζει τον κ. Τσακαλώτος μεθοδικό, αλλά και κάποιον με τον οποίο οι Βρυξέλλες μπορούν να συνεργαστούν πολύ καλύτερα.

Τέλος, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στον ιστότοπό του αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων και τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για την κ. Μέρκελ με την οποία δήλωσε ότι έχει καλές σχέσεις, αν και δεν έχει αλλάξει γνώμη για την πολιτική που εκείνη ακολουθεί.

 

Σακελλαρίδης: Kοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει οικονομία και κοινωνία

Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και έντιμη λύση, επισήμανε την Τρίτη στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σχολιάζοντας την χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Για το δημοψήφισμα τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν απολύτως σαφής. Ενώ άφησε ανοιχτό της προσφυγής στο λαό για την επικύρωση της συμφωνίας, τόνισε μόνο θα γίνει αν δεν κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, δεν θα χρειαστεί προσφυγή αν είναι έντιμη».

Ερωτηθείς αν θα τεθεί θέμα ευρώ σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ο κ. Σακελλαρίδης αρκέστηκε πάντως να δηλώσει ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία που δεν θα ξεπερνάει τις κόκκινες γραμμές της λαϊκής εντολής για πραγματική ανάσα, εκτιμώντας πάντως ότι δεν θα χρειαστεί η προσφυγή σε δημοψήφισμα.

«Όσο αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται θα κάνει ό,τι μπορεί για έντιμη συμφωνία. Είμαστε κοντά σε συμφωνία με χαρακτηριστικά αξιοπρέπειας που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία, στη βάση της συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη. Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει η συμφωνία σε σειρά από ζητήματα δικής της επιλογής» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δεν θα είναι επιβλαβής η συμφωνία με τους εταίρους» διαβεβαίωσε.

«Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα του κ. Βαρουφάκη, έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια στοχοποίησης του κ. Βαρουφάκη με ένα τρόπο που είναι ανοίκειος» ανέφερε εξάλλου για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης. «Ο κ. Βαρουφάκης έχει την απόλυτη στήριξή μας, απλά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρήθηκε σημαντικό να γίνει μια αναδιάταξη σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης (...) και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για έντιμη λύση» εξήγησε ο κ. Σακελλαρίδης.