Edi Rama: «Το ψύχος στις σχέσεις μας τελείωσε»

Συνεντευξεις
Tools

edi rama

«Το “καλοκαίρι” θα επανέλθει σύντομα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις», δηλώνει στην «Κ» ο νικητής των αλβανικών εκλογών Εντι Ράμα.

Ο Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για την Αλβανία, του οποίου ηγήθηκε, απέσπασε άνετη νίκη την περασμένη Κυριακή έναντι του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος αποχωρεί από την εξουσία ύστερα από οκτώ χρόνια.

Ο 48χρονος ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος μιλάει ακόμη για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρεθεί «σωστός τρόπος» για να «ξεπαγώσει» η σχετική συμφωνία, ενώ για το ενεργειακό παιγνίδι που έχει ανοίξει στην περιοχή μας υπογραμμίζει πως απαιτείται περιφερειακό ομαδικό πνεύμα.

– Η αίσθηση που δημιουργήθηκε τόσο στο εσωτερικό της χώρας σας όσο και στη διεθνή κοινότητα είναι ότι η εκλογή σας σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για την Αλβανία. Πώς ακριβώς εννοείτε εσείς αυτή την αλλαγή;

– Ως επιστροφή του λαού στην εξουσία ύστερα από καιρό -αρκετά πολύ καιρό- που ήταν υπό την εξουσία ενός και μόνο άνδρα.

– Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις τον τελευταίο καιρό κινούνταν σε «θερμοκρασίες Σιβηρίας». Σας θυμίζω ότι σ’ αυτό συνέβαλε και η ρητορική του προκατόχου σας που θεωρήθηκε -όχι μόνο από την Αθήνα- ότι εκπέμπει αλυτρωτισμό. Τι σκέφτεστε να πράξετε από την πλευρά σας για να τις αναθερμάνετε; Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στην Αθήνα;

– Το «ψύχος» τελείωσε και το «καλοκαίρι» θα επανέλθει σύντομα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

– Το θέμα της διευθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, μολονότι έχει υπογραφεί από Αθήνα και Τίρανα, παραμένει στον «πάγο», κατόπιν αποφάσεως του αλβανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου. Είναι στις προτεραιότητές σας το ξεμπλοκάρισμά του, δεδομένου ότι το ενεργειακό παιγνίδι έχει ανοίξει στην περιοχή μας;

– Θα πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε τον σωστό τρόπο για να την «ξεπαγώσουμε» (τη συμφωνία), με πλήρη σεβασμό ο ένας στις απόψεις του άλλου, αλλά, ταυτόχρονα, με όλη την καλή βούληση που το κοινό μέλλον απαιτεί και από τους δυο μας. Ζούμε σε πολύ διαφορετικούς καιρούς από ό,τι μόλις μερικά χρόνια πριν και δεν υπάρχει τρόπος να ωφελήσουμε τους λαούς μας εάν δεν αλλάξουμε, συμβαδίζοντας με τους καιρούς που κι αυτοί αλλάζουν τόσο γρήγορα. Αυτό που αναφέρεται ως «ενεργειακό παιγνίδι που άνοιξε στην περιοχή μας» είναι ένα παιγνίδι που δεν μπορεί να παιχθεί καλά εάν δεν επιδείξουμε ομαδικό πνεύμα – ένα περιφερειακό ομαδικό πνεύμα.

– Τι περισσότερο προσδοκάτε από την ελληνική πλευρά στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.;

– Η δική μας ώρα είναι δύσκολη και ενδιαφέρουσα και μας «προκαλεί» όλους σε αυτή την περιοχή να ανανεώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε εμείς την Ευρώπη και τον τρόπο που η Ευρώπη βλέπει εμάς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει, όπως κι εμείς έχουμε έναν ρόλο να διαδραματίσουμε.

Αλλη εποχή

– Τι απαντάτε σ’ εκείνους που εκφράζουν φόβους ότι επίκειται αντεκδίκηση και διώξεις των πολιτικών σας αντιπάλων ή και του ίδιου του κ. Μπερίσα τον οποίο έχετε χαρακτηρίσει διεφθαρμένο;

– Είχαμε έναν άνευ προηγουμένου εκλογικό θρίαμβο, που μας έχει επιφορτίσει με την ευθύνη να κατανοήσουμε, πρώτα απ’ όλα, ότι ο αλβανικός λαός θέλει μια πολύ μεγαλύτερη αλλαγή από ό,τι απλώς μια αλλαγή πολιτικής απόχρωσης στην κυβέρνηση. Και βλέπω αυτή την απαίτηση για μια μεγάλη αλλαγή ως μια απαίτηση για ένα νέο πνεύμα κι έναν νέο τρόπο άσκησης πολιτικής κατά τη διακυβέρνηση της χώρας. Η δραματική εποχή διακυβέρνησης της χώρας που είχε εκληφθεί ως «one mashow», με έναν πρωθυπουργό που ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος της Δημοκρατίας, επικεφαλής της Δικαιοσύνης, γενικός εισαγγελέας, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ακόμη και διευθυντής της δημόσιας τηλεόρασης κ.ά., έκλεισε μια και καλή την περασμένη Κυριακή από τον λαό της Αλβανίας. Εχουν ανοίξει (οι πολίτες) μια νέα εποχή, με την ξεκάθαρη έκφραση της βούλησής τους, και δεν υπάρχει επιστροφή.

kathimerini