Τσίπρας: Μείωση χρέους και πάγωμα τόκων για 4 χρόνια

Συνεντευξεις
Tools

Έτοιμος για σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές δηλώνει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι δεν θα αλλάξει μόνον η Ελλάδα αλλά συνολικά η Ευρώπη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση.

(Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης)  

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκαλύπτει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της κρίσης.
 
Μιλώντας στον Σπύρο Κάραλη  είπε ότι θα ζητήσει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και πάγωμα των τόκων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ώστε να αξιοποιήσει τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν (25 δις ευρώ), για τις άμεσες ανάγκες του ελληνικού λαού  και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
 
Παράλληλα απέκλεισε μονομερείς ενέργειες, «εκτός αν μας αναγκάσουν» τονίζοντας πως «για εμάς προτεραιότητα έχουν οι ανάγκες του λαού». Και δεσμεύτηκε για άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού και της νομοθεσίας που προστατεύει τις εργασιακές σχέσεις.
 
Για την Ευρωζώνη είπε ότι ενδεχόμενη επιστροφή  στα εθνικά νομίσματα θα μετέτρεπε τους λαούς της Ευρώπης σε ανταγωνιστές τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει τον ανταγωνισμό, αλλά την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Ευρώπη μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα»  είπε εκτιμώντας ότι κι άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα πιέσεων στη γερμανίδα καγκελάριο Αγκέλα Μέρκελ. 
 
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση ετοιμόρροπη  και κατηγόρησε ττον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά πως οδηγεί την Κοινοβουλευτική Δεξιά δεκαετίες πίσω, κοντά στον «μετεμφυλιακό της εαυτό».
 
Αναφερόμενος στην ΕΡΤ τόνισε πως σημασία έχει αν θέλει κανείς  «ένα δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ανταγωνιστικό, ανεξάρτητο, οικονομικά βιώσιμο και πρωτοπόρο δημοσιογραφικά, ή… ένα παραμάγαζο που θα κάνει τη βρόμικη κυβερνητική δουλειά, αφήνοντας τον τηλεοπτικό χώρο στους ιδιώτες καναλάρχες.»
 
Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας μιλάει ακόμη για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη συμβολή τους στο κλείσιμο των πληγών του Εμφυλίου, ενώ για τον Αντώνη Σαμαρά σημειώνει ότι έχει μετατραπεί σε εκφραστή της μετεμφυλιακής Δεξιάς, προβλέποντας πως σύντομα θα έχει το ίδιο πολιτικό τέλος που είχε και ο Γιώργος Παπανδρέου.
enet