Μωραΐτης: "Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακό σημείο"

Συνεντευξεις
Tools

moraitis

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που θα συζητηθεί, παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραιτης, στην "Ελευθεροτύπια".

Απαντά ανοιχτά για  το ΠΑΣΟΚ και την ηγεσία του, την ανάγκη επανακαθορισμού του ιδεολογικού  στίγματος, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τη συγκυβέρνηση με την ΝΔ, τα σενάρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το πώς θα σταθεί στο ενδεχόμενο νέων μέτρων. 

 

Oλόκληρο το κείμενο της συνέντευξης:

Συμφωνείτε με την αφομοίωση του ΠΑΣΟΚ από μια ευρύτερη κεντρώα παράταξη;

Είμαι υπέρ της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς αλλά δεν μπορεί μετά από το λάθος της Ελιάς να υπάρξει και δεύτερο. Αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις συμπαράταξης δεν μπορεί να κοροϊδεψουμε τον κόσμο. Είναι άλλο η ανασυγκρότηση της παράταξης και άλλο να φτιάχνεις ένα σχήμα που υποδύεται την παράταξη για να βρουν ρόλο ύπαρξης φίλοι, γυρολόγοι και «πολιτικές κινήσεις – περίπτερα.

 

Το κίνημα όμως, με την σημερινή του ηγεσία, μπορεί να πάει επιτυχώς σε εκλογές;

Λείπει ο μεγάλος μας σύμμαχος, η κοινωνία. Τα μηνύματα που στέλνονται δεν την αφορούν. Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι βαθιά πολιτικό. Ξέρετε, δεν αρκεί απλά κάποιος να αυτοπροσδιορίζεται προοδευτικός. Απαιτείται συγκεκριμένη προοδευτική πρόταση για μεταρρυθμίσεις και ρήξεις σε όλα τα επίπεδα.  

 

Πως μπορεί να το πετύχει αυτό, όταν εξακολουθεί να εφαρμόζει μνημόνια με την ΝΔ;

Η συνεργασία ήταν μονόδρομος σε εκείνη τη συγκυρία. Από εκεί και πέρα υπήρξε μια τρικυμία τακτικισμων. Δε βοήθησαν ούτε τα ευχολόγια της προγραμματικής συμφωνίας ούτε η επέλαση δεξιών αντιλήψεων σε νομοσχέδια. Το ΠΑΣΟΚ άργησε να αντιληφθεί ότι έπρεπε να υπάρξει μια σταθερή αντίληψη και μια συγκροτημένη προοδευτική ατζέντα.

 

Μήπως εάν αποχωρούσε από την κυβέρνηση, θα είχε καλύτερη τύχη;

Ο κυβερνητικός συμβιβασμός οδεύει στη λήξη του. Δεν θα κερδίσουμε όμως τους πολίτες με κινήσεις πανικού ή τακτικισμούς. Το πολιτικό σύστημα είναι εγκλωβισμένο μεταξύ μια νεοδεξιάς πολιτικής και μιας λαϊκίστικης λογικής που προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απαιτείται είναι ένα προοδευτικό αφήγημα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ένα σχέδιο που θα απαντά στο πώς θα βγούμε από την κρίση.

 

Υπάρχει μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ της προηγούμενης και της σημερινής ηγεσίας. Που  θα οδηγήσει;

Είναι λάθος οι διαφορές να αναγάγονται σε επίπεδο προσώπων. Υπάρχει μια σύγκρουση ιδεών, αντιλήψεων και συμπεριφορών. Δεν πίστεψα ποτέ στο ΠΑΣΟΚ όπου όλοι θα λέμε τα ίδια. Οι συγκρούσεις που ζήσαμε και ζούμε σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν σε προοδευτικές αλλαγές, σε ουσιαστικές ρήξεις με οτι υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και αυτών που είτε εκ δεξιών είτε εξ αριστερών δίνουν μάχες οπισθοφυλακής. Κάτι ανάλογο ζήσαμε και ζούμε και στον δικό μας χώρο.

 

Έχετε νομίζω καλές πολιτικές και προσωπικές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου; Ποιες νομίζετε ότι είναι οι άμεσες πολιτικές του στοχεύσεις;

Δεν ερμηνεύω προθέσεις κανενός. Αυτό που υπάρχει στη δημόσια σφαίρα είναι οι τοποθετήσεις του Γιώργου Παπανδρέου όπως αυτή του Ζαππείου την οποία εγώ προσωπικά βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα.

 

Πως είδατε τη συνάντηση Μέρκελ­ Σαμαρά;. Νομίζω δεν τούδωσε κανένα πολιτικό περιθώριο...

Ας θυμηθούμε οτι και οι δυο ανήκουν στην ίδια ευρωπαϊκή ομπρέλα σκέψης, στο ίδιο κόμμα. Δεν θα ήταν καλύτερα για τη χώρα αν ο κ. Σαμαράς στήριζε από το 2010 την εθνική προσπάθεια; Πόσο πίσω πήγαν την χώρα οι μούντζες προς τη βουλή, οι διαδρομές μπαλτάκου με την χρυσή αυγή και τα Ζάππεια. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα της χώρας είναι η ανυπαρξία σχεδίου και τα αυτογκόλ της ίδιας της κυβέρνησης. Καμια Μέρκελ δεν εμπόδιζε τον κ. Σαμαρά δυο χρόνια να παρουσιάσει ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση. Η ίδια η κυβέρνηση εξαΰλωσε το πολιτικό της κεφάλαιο.

 

Και αν δεν υπάρχουν 180 βουλευτές να στηρίξουν την κυβέρνηση στην εκλογή προέδρου...

Η παράταση του βίου της κυβέρνησης με την εκλογή προέδρου δεν είναι λεύκη επιταγή. Εμάς μας αφορά η χώρα. Δεν μας αφορά ούτε αν μείνει δυο χρόνια ακόμα πρωθυπουργός ο κ. Σαμαράς ούτε καν αν θα είμαστε βουλευτές λίγους μήνες παραπάνω. Εκλογή πρόεδρου και σταθερότητα συμβαδίζουν με καθαρούς θεσμικούς όρους, πρόσωπο πραγματικά ευρείας αποδοχής και κυρίως με αλλαγή πολιτικής.

 

Οδεύουμε προς κυβέρνηση Συριζα. Δεν πρέπει να συνεργαστείτε;

Αυτή η συζήτηση είναι εμποτισμένη από μια μανία κυβερνητισμού. Κάποιοι έχουν μπει στη λογική ότι μια φορά δεκανίκι – για πάντα δεκανίκι είτε της δεξιάς είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Εμένα και πολλούς άλλους μας αφορά να ξαναφτιάξουμε τον πολιτικό μας χώρο και να διαμορφώσουμε μια προοδευτική πρόταση για τον τόπο, όχι να είμαστε παρόντες την ώρα που τα πάντα γύρω θα έχουν διαλυθεί. Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε την παράταξη μας, όχι να διαπραγματευτούμε τα απομεινάρια της. 

 

Υποθέτω με μια νέα ηγεσία...

Προσωπικά, και δεν είμαι ο μόνος , μίλησα ανοιχτά για όλα αυτά γιατί δεν μπορώ να κρύβομαι περιμένοντας μια καταστροφική κατάληξη για να δηλώσω «δικαιωμένος» ή «προβληματισμένος». Τους τελευταίους μήνες εγώ και άλλα στελέχη θέσαμε δημόσια αυτά που συζητούν άπαντες στ η βάση. Επιλέξαμε να μην κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας και θέσαμε ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Είπαμε ότι απαιτείται επανακαθορισμός του ιδεολογικού μας στίγματος, αξιόπιστες πολιτικές θέσεις, δημοκρατική λειτουργιά των οργάνων και νέα ηγεσία. Θα ήθελα να πω όμως το εξής: To ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε οριακό σημείο. Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από την ευθύνη του. Απατώνται όσοι θεωρούν ότι δια της σιωπής θα εξασφαλίσουν επανεκλογή και ρόλους την επόμενη μέρα. Πρόκειται για υποκριτικά παιγνίδια προσωπικών τακτικισμών και ισορροπιών που προσβάλλουν τον κόσμο της παράταξης.

 

Έρχονται απολύσεις, νέο ασφαλιστικό, αποδιάρθρωση αγοράς. Θα τα ψηφίσετε;

Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξουν ούτε νέα μέτρα, ούτε απολύσεις ούτε αλλαγές στο ασφαλιστικό. Στηρίζω απόλυτα αυτή την απόφαση.

 

Εάν ωστόσο η κυβέρνηση επιμείνει. Θα την ρίξετε δηλαδή;

Δεν δέχομαι μονίμως το μπαλάκι να έρχεται έντεχνα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με εκβιαστικά διλλήματα περί σταθερότητας. Υπονομευτές της σταθερότητας ήταν όσοι αποφάσισαν με αυτό τον τρόπο το κλείσιμο της ΕΡΤ. Όσοι υιοθέτησαν άκριτα την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. Όσοι διατηρούσαν τους Μπαλτακους και συντηρούσαν το φλερτ με τη χρυσή αυγή. Όσοι έστησαν το εμφυλιοπολεμικό κλίμα κα τη θεωρία των δυο ακρών. Όσοι χειρίστηκαν το έκτρωμα του ΕΝΦΙΑ, την λίστα Λαγκαρντ η οποία 2 χρόνια μετά αφορά αυτή την κυβέρνηση. Έχουν τεράστιες ευθύνες αυτοί που γελοιοποιούν την συλλογική λειτουργιά της κυβέρνησης και παραμένουν εντελώς αδρανείς μπροστά στην ανάγκη ενός σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Εσείς έχετε τη φιλοδοξία να ηγηθείτε ενδεχομένως του ΠΑΣΟΚ μετεκλογικά;

Πατούσα πάντα και εξακολουθώ να πατάω στη γη... Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνω υπηρετούν την ανασυγκρότηση της παράταξης όχι φιλοδοξίες. Δεν ανήκω ούτε σε αυτούς που περιμένουν να διαλυθούν όλα για να διαπραγματευτούν καρέκλες ούτε σε αυτούς που ονειρεύονται ένα μικρό ΠΑΣΟΚ που θα κουμαντάρεται εύκολα.

nonews-news