rodia sporoi

Κάθε μέρα ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται περίπου 20.000 αναπνοές. 

Κάθε μία από αυτές τις αναπνοές τροφοδοτείται από τους πνεύμονές μας, που εργάζονται 24 ώρες την ημέρα για να εισπνέουν α και να εξαγάγουν τα απαραίτητα αέρια για την επιβίωση. 

Οι ασθένειες των πνευμόνων είναι μερικές από τις πιο κοινές ιατρικές καταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Αναπνευστικές ασθένειες κυμαίνονται από ήπιες έως απειλητικές για τη ζωή, και περιλαμβάνουν παθήσεις όπως το άσθμα, πνευμονία, τον καρκίνο του πνεύμονα, βρογχίτιδα, κυστική ίνωση και άλλες.

Η άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και την αποφυγή της ρύπανσης για τους ανθρώπους θα εξασφαλίσει την υγεία των πνευμόνων. Η σωστή διατροφή μπορεί επίσης να διαδραματίσει έναν μεγάλο ρόλο στη φροντίδα για την υγεία των πνευμόνων σας;zise-sthn-eksoxi

Τα Σταυρανθή λαχανικά

Μια σταυρανθή λαχανικών είναι οποιαδήποτε τρόφιμα που είναι μέλος της οικογένειας από τα λάχανα. Είναι γενικά γεμάτα με αντιοξειδωτικά που βοηθούν τις τοξίνες να φυσικά καθαρίσει το σώμα σας. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για τους ανθρώπους που επιδιώκουν την υγεία των πνευμόνων είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και

Τροφές με καροτενοειδή

Καροτενοειδές είναι μια πορτοκαλί χρωστική ουσία αντιοξειδωτική που κόβουν τους κινδύνους στην ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. Τα καροτενοειδή βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά χαρακτηρίζονται με πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα. Τα καρότα είναι μια μεγάλη επιλογή, λόγω της βήτα-καροτίνη σε αυτά. Αυτό το αντιοξειδωτικό μετατρέπεται την βιταμίνη Α, η οποία μπορεί να βοηθήσει να μειώσει το περιστατικό του άσθματος.

Τα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Αυτό το λιπαρό οξύ είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας. Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική επίδραση στο άσθμα. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετό από αυτό μέσα από ψάρια, ξηρούς καρπούς ή λιναρόσπορος, δοκιμάστε τη λήψη ένα από τα πολλά συμπληρώματα διαθέσιμα

Τροφές με φολικό οξύ

Αυτά τα τρόφιμα είναι για την καταπολέμηση της διαδικασίας των καρκινογόνων ουσιών του πνεύμονα και την πρόληψη μορφών καρκίνου. Μερικές μεγάλες επιλογές περιλαμβάνουν το σπανάκι, σπαράγγια, παντζάρια και φακές.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει παραμείνει μια βάση για διάφορες φυσικές πρακτικές υγείας, λόγω του αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Το υψηλό επίπεδο της allicin μειώνει την φλεγμονή και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση του άσθματος.karkinos-pneymonos

Τροφές με βιταμίνη C

Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές ποσότητες βιταμίνης C θα βοηθήσουν τους πνεύμονές σας να μεταφέρει αποτελεσματικά το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Τα τρόφιμα που είναι με καλές πηγές βιταμίνης C και δημοφιλείς επιλογές για την υγεία των πνευμόνων είναι: ακτινίδια, πορτοκάλια, κόκκινες και πράσινες πιπεριές (πιπεριές), τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, γκρέιπφρουτ και, λαχανικών και χυμών τομάτας, φράουλες, μπρόκολο, ανανάδες, μάνγκο και πεπόνι πεπόνι.

Μούρα

Τα μούρα είναι ένα από τα πλουσιότερα φρούτα αντιοξειδωτικά, που περιέχουν τις πολυφαινόλες και ανθοκυανίνες του φλαβονοειδή β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τους πνεύμονές σας από τον καρκίνο, τις ασθένειες και την μόλυνση. Ερευνες αναφέρουν ότι ο χυμός φρούτων που περιέχει σκούρα μούρα, όπως τα σμέουρα, τα βατόμουρα ή βατόμουρα, μπορεί να βοηθήσει να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Μήλα

Τα φλαβονοειδή εχει ποικιλία βιταμινών στην διατήρηση της υγιούς αναπνευστική λειτουργία και εμποδίζουν την ανάπτυξη των ασθενειών των πνευμόνων.

Τζίντζερ

Αυτό το μπαχαρικό είναι απίστευτα εύκολο να ενσωματωθούν στο γεύμα σας για μια προστιθέμενη γεύση και τόνωση της υγείας. Η αντι-φλεγμονώδη λειτουργία του καθαρίζει τους πνεύμονές σας από την παρατεταμένη ρύπανσης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Κουρκούμηp

Αυτό το μπαχαρικό είναι παρόμοια με το τζίντζερ στα οφέλη για την υγεία των πνευμόνων τους με αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως ένα πρόσθετο πλεονέκτημα τα υψηλά ποσά της κουρκουμίνης μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων.

Γκρέιπ φρουτ

Η πικρή γεύση του φρούτου, θα επωφεληθεί από τον πλούτο του πνεύμονα με στήριξη των βιταμινών και ανόργανων συστατικών σε αυτό. Οι εμπειρογνώμονες υγείας δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή στα φρούτα είναι δυνατά για τον καθαρι

σμό από τους πνεύμονες που έχουν πραγματοποιηθεί από καρκινογόνες ουσίες.

Ρόδια

Αυτό το φρούτο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά που είναι καλό να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. οι διατροφικές ιδιότητες του αυτό το νόστιμο φρούτο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των θεμάτων των πνευμόνων συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του όγκου.

Τρόφιμα με μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι συνήθως συνιστάται σε άτομα που πάσχουν από άσθμα θέματα. Μπορεί να αυξήσει την χωρητικότητα των πνευμόνων και να αξιοποιεί την αποτελεσματικότητα της αναπνευστικής διαδικασίας. Ένας εύκολος τρόπος για να πάρετε αυτό το ορυκτό είναι μέσα από σπόρους, ξηρούς καρπούς ή φασόλια.

Νερό
Για άλλη μια φορά, όταν πρόκειται για την φυσική υγεία το νούμερο ένα φάρμακο που συνήθως είναι το νερό. Αν και μπορεί να φαίνεται ήπιο, το σώμα μας το χρειάζεται για πολλούς και διάφορους λόγους. Περισσότερο νερό στη διατροφή σας μπορεί να κάνει την διαδικασία του κυκλοφορικού σας που εργάζεται, διατηρώντας παράλληλα τους πνεύμονές σας ενυδατωμένους και έτοιμους να καθαρίσουν τις ανεπιθύμητες τοξίνες.

Η αμερικανική ένωση πνευμόνων λένε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έκπληκτοι αν μάθουν ότι τα τρόφιμα που τρώμε μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή τους. Και πράγματι, για άλλη μια φορά βλέπουμε ότι η διαφοροποίηση στην διατροφή μας είναι σημαντική για την υγεία μας, καθώς κανένα μεμονωμένο τρόφιμο δεν θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε.

Έτσι, εάν θέλετε να καθαρίσει τους πνεύμονές σας, μην ξεχάσετε να καταναλώνουν στη διατροφή σας πολλά ποικιλία των παραπάνω τροφών για τη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων σας.

Μια άλλη τεχνική για τον καθαρισμό των πνευμόνων σας είναι μέσα από η βαθιά αναπνοή. Μπορούμε βαθιά ανάσα και εκπνεύστε πλήρως για να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα καθαρισμού. Βαθιά αναπνοή και καθαρός αέρας είναι πολύ χρήσιμος για τη διατήρηση των πνευμόνων να είναι υγιής και απαλλαγμένος από τις τοξίνες.

communenews

xymos spanaki

Αυτός είναι ένας από τους πιο απλούς χυμούς που δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα! Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικά αγνά υλικά και καλή θέληση!

Το λίπος στην κοιλιά δεν είναι μόνο το πιο επιβλαβές λίπος στο σώμα σας, που συνδέεται με πολλές ασθένειες, αλλά είναι ταυτόχρονα και το πιο αντιαισθητικό και εκείνο που άντρες και γυναίκες πασχίζουν να εξαφανίσουν.

Απο πλευράς υγείας, το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά  μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, της υπέρτασης, σε μεταβολικές δυσλειτουργίες, άσθμα, τη νόσο Alzheimer, ακόμη και σε προβλήματα γονιμότητας.

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ρόφημα, φτιαγμένο 100% από φυσικά υλικά, το οποίο συνδυάζει σπανάκι, τζίντζερ και λεμόνι και το οποίο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά στην κοιλιά πιο εύκολα. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει τη διαδικασία καύσης λίπους.

Είναι προτιμότερο να το πιείτε το πρωί, με άδειο στομάχι, 30 λεπτά πριν το πρωινό, ώστε να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας.

Συστατικά:
1 λεμόνι
μια χούφτα σπανάκι
1 ποτήρι νερό
ένα κομμάτι τζίντζερ (2-3 εκατοστά)

spitiko geyma

Μπορεί πού και πού να λαχταράμε μια πίτσα ή ένα σουβλάκι, αλλά σαν το σπιτικό φαγητό δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το σπιτικό φαγητό δεν είναι απλώς πιο νόστιμο αλλά έχει και προστατευτική δράση για την υγεία μας.

Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα, γράφουν οι ερευνητές στο ειδικό τεύχος του PLOS Medicine για την πρόληψη του διαβήτη, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη χρόνια μεταβολική νόσο σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν κυρίως έτοιμα γεύματα.

Παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση τα γεύματα να μην προέρχονται από το σπίτι. Εύλογα προκύπτουν ανησυχίες ότι τα έτοιμα γεύματα (π.χ. γρήγορο φαγητό) παρέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, επομένως συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.

Έπειτα από ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, οι ερευνητές του Χάρβαρντ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σπιτικό δείπνο 5-7 φορές την εβδομάδα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σπιτικό δείπνο μόνο 2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο.

Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι.

Συνδυάζοντας το εύρημα αυτό με παλαιότερες μελέτες, προκύπτει ότι όσοι καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα κινδυνεύουν λιγότερο από το διαβήτη επειδή καταφέρνουν να διατηρήσουν το βάρος τους μέσα στα όρια του φυσιολογικού.

maintanos anithos

Δύο μυρωδικά που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην ελληνική κουζίνα παρέχουν ισχυρή προστασία ενάντια στον καρκίνο όταν τα συστατικά τους δρουν συνδυαστικά, διαπίστωσαν ερευνητές από τη Ρωσία.

Τα οφέλη τους για την υγεία είναι πολλαπλά και διαπιστωμένα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία της όρασης μέχρι την ενδυνάμωση των οστών. Τώρα, στην ήδη μακρά λίστα των ευεργετικών τους ιδιοτήτων έρχεται να προστεθεί και η μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, χημικές ουσίες που βρίσκονται στον μαϊντανό και τον άνηθο αποτρέπουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, αφού όταν συνδυάζονται σχηματίζουν μια σύνθετη ουσία (glaziovianin A) με γνωστή αντικαρκινική δράση.

Η ίδια ουσία αντλείται από τα φύλλα του δέντρου Ateleia glazioviana Baill, το οποίο ευδοκιμεί στη Βραζιλία, και έχει αντιμιτωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη διαίρεση των κυττάρων (μίτωση) ώστε να μην εξελιχθούν σε καρκινικά.

Ο καθηγητής Alexander Kiselyov από το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας της Μόσχας και ένας εκ των μελών της ερευνητικής ομάδας αναφέρει πως η ανάπτυξη της νέας μεθόδου παραγωγής της σύνθετης ουσίας από φυσικές πηγές μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή καλύτερων φαρμάκων ενάντια στον καρκίνο.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Natural Products.

onmed

kinder sokolata

Η γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση Foodwatch υποστήριξε σήμερα ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder και τουλάχιστον ένα παρόμοιο προϊόν που πωλείται στη Γερμανία περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια τα οποία πιθανόν είναι καρκινογόνα κι απηύθυνε έκκληση να αποσυρθούν από τα ράφια των καταστημάτων, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η εταιρεία Ferrero, η οποία παράγει τις μπάρες σοκολάτας Kinder, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι «μια μεγάλη ποικιλία διατροφικών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών» περιέχουν αρωματικά ορυκτέλαια.

«Είναι απαραίτητο να γίνουν κοινές προσπάθειες», ανέφερε η εταιρεία σε μια ανακοίνωσή της, τόσο από πλευράς της «αγροδιατροφικής βιομηχανίας» όσο και από πλευράς «εμπόρων πρώτων υλών στην Ευρώπη και διεθνώς».

Η Foodwatch, μια ΜΚΟ η οποία ιδρύθηκε το 2002 στη Γερμανία από έναν πρώην διευθυντή της Greenpeace, τον Τίλο Μπόντε, τονίζει ότι οι μπάρες σοκολάτας Kinder, όπως και τα σοκολατάκια Fioretto Nougats Minis της εταιρείας Lindt, τα οποία διατίθενται στη λιανική στη Γερμανία, «έχουν επιμολυνθεί από τα λεγόμενα αρωματικά ορυκτέλαια». Η επιμόλυνση αυτή προέρχεται, σύμφωνα με την οργάνωση, από τα περιτυλίγματα που έχουν οι μπάρες σοκολάτας αυτές.

Κατά συνέπεια, μπορεί οι συγκεκριμένες μπάρες σοκολάτας να «προκαλέσουν καρκίνο» ή «γενετικές διαταραχές». Αλλά παρ’ όλα αυτά, «οι κατασκευαστές αρνήθηκαν να τις αποσύρουν από τη λιανική», τόνισε η Foodwatch στον ιστότοπό της.

Η Φερέρο διαβεβαίωσε ότι «εργάζεται πάνω σε τεχνικές λύσεις για ελαχιστοποιηθεί όσο περισσότερο είναι δυνατόν η παρουσία αυτών των ουσιών» στα προϊόντα της.

Σύμφωνα με τη Foodwatch, οι μπάρες σοκολάτας της Kinder περιέχουν 1,2 mg/kg αρωματικών ορυκτελαίων (MOAH) ενώ τα σοκολατάκια της Lindt 0,7 mg/kg, παρότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα ίχνος τους.

Η Foodwatch υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), οι ουσίες αυτές θεωρούνται «πιθανόν καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες».

newsonly

frape
Όταν οι Έλληνες λένε “πάμε για ένα καφέ”, το πιο πιθανό είναι ότι ο καφές που θα πιουν θα είναι φραπέ. Αν το ούζο είναι το “εθνικό μας ποτό”, τότε ο καφές φραπέ είναι σίγουρα το εθνικό μας ρόφημα καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές, με τον όποιο φτιάχνεται το φραπέ, έχει δύο πολύ ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό σας. Λίγοι το γνωρίζουν αυτό και αν το γνώριζαν, τότε ίσως να μην έπιναν άλλο είδος καφέ, ειδικά το καλοκαίρι που, όπως και αν το κάνουμε, “τραβιέται” περισσότερο ο κρύος καφές.

Και αν έχετε προβλήματα με τη χοληστερίνη σας, τότε ίσως και να... επιβάλλεται να πίνετε φραπέ! Δείτε γιατί...

Στιγμιαίος καφές φραπέ και χοληστερόλη

Ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερο καφεστόλη (cafestol) από τον γαλλικό καφέ, ή από τον ελληνικό καφέ, σύμφωνα με τον δρ Rob Van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ. Η καφεστόλη είναι μια ουσία που μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη. Αν έχετε ήδη υψηλή χοληστερόλη ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, ο στιγμιαίος καφές είναι μια καλύτερη επιλογή από τον γαλλικό ή ελληνικό καφέ.

Καφεΐνη

Ο στιγμιαίος καφές φραπέ έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από άλλα είδη καφέ. Αυτό δεν είναι αλήθεια για όλες τις μάρκες, αλλά αν διαβάσετε τις ετικέτες, μπορείτε να βρείτε στιγμιαίο καφέ με μόλις 27 mg καφεΐνης ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι συνήθως 1 κουταλάκι του γλυκού. Ένα φλιτζάνι από άλλα είδη καφέ έχει τουλάχιστον 95 mg καφεΐνης.

iatropedia

 

zaxari leyki kafe

Έχει η καστανή ζάχαρη λιγότερες θερμίδες από την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη; Είναι η καστανή ζάχαρη προτιμότερη στη διατροφή του ανθρώπου;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Καφές, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί πως αποτελούν το κουαρτέτο και τη βάση της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστική αντίστοιχα που δεν λείπει από κανένα ντουλάπι του κόσμου.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ολοένα και αυξάνουν οι συστάσεις των ειδικών, που προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της υγείας, κυρίως εξαιτίας της παχυσαρκίας στην οποία συμβάλει καθοριστικά.

Η απάντηση στην εξίσωση για πολλούς είναι να αντικαταστήσουν τη λευκή ζάχαρη, με λιγότερο κατεργασμένη καστανή... έχει όμως αυτό αποτέλεσμα. Ας δούμε τι έχει να μας πει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο 40 κιλά ζάχαρη, ενώ από αυτά τα 14 κιλά προέρχονται απευθείας από το... χάρτινο σακουλάκι, είναι δηλαδή υπό τη μορφή κρυσταλλικής (ή και άχνης) όπως αυτή χρησιμοποιείται για ροφήματα και κάθε λογής σκευάσματα. Άλλωστε φαίνεται πως στην Ελλάδα, ξεπερνάμε το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 36 κιλά το χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων σε ενέργεια. Αν σκεφτεί κανείς πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες, αλλά και πόσα τρόφιμα, ακόμη και αλμυρά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η διατήρηση αυτού του ορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

*Σημειώστε πως ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περί τις 2000 θερμίδες (με την ενεργειακή αυτή κατανάλωση να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το κλίμα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ατόμου).

Είναι η καστανή ζάχαρη, η απάντηση στο πρόβλημα;

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα... συμβάλλω με κάποιο τρόπο σε αυτή τη μείωση της κατανάλωσης με την αντικατάσταση της λευκής, από καστανή ζάχαρη; Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μια και μονολεκτική απάντηση, τότε δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η καστανή ζάχαρη περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ως εκ τούτου, η αντικατάστασή της απλά, αν δεν συνοδευτεί από μείωση της ποσότητας δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.

Η κα. Καπώλη μας εξηγεί πως η λευκή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την καστανή, ήτοι 4 θερμίδες  (4Kcal/gr) ανά γραμμάριο, έκαστη.

Παρόλα αυτά η αντικατάσταση αξίζει τον κόπο;

Αν μιλήσουμε καθαρά με αριθμούς και από πλευράς θερμίδων, η καστανή ζάχαρη έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη λευκή. Κι όμως οι διαιτολόγοι της συνιστούν απέναντι στη γνωστή λευκή για τον εξής απλό λόγο. Η καστανή ζάχαρη, οφείλει το χρώμα της στην παρουσία μελάσας στη δομή της. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία.

“Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο κατεργασμένη, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη” εξηγεί η διαιτολόγος.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ο οργανισμός σου θα αφομοιώσει πιο ομαλά τα σάκχαρα αυτά, δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την όρεξή του, ενώ ο οργανισμός αποθηκεύει μικρότερες ποσότητες λίπους.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας τροφής (που περιέχει υδατάνθρακες). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη αυτού, τόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα έκκριση περισσότερης ινσουλίνης από τον οργανισμό και τέλος μεταφοράς του “πλεονάζοντος” σακχάρου στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε λίπος.

Είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα που κάνει τη διαφορά

Αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε θα έλεγε κανείς πως μπορεί να “ξεφύγει” λίγο αν αντί για λευκή, καταναλώσει καστανή ζάχαρη. Δυστυχώς και εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Η καστανή ζάχαρη “έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη και ακόμη και αν έχει σχετικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την προδιάθεση για παχυσαρκία” σημειώνει η Γεωργία Καπώλη.

*Με την πολύτιμη συμβολή της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, MSc. Μέλος Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr

Περισσότερα Άρθρα...