zaxari leyki kafe

Έχει η καστανή ζάχαρη λιγότερες θερμίδες από την λευκή κρυσταλλική ζάχαρη; Είναι η καστανή ζάχαρη προτιμότερη στη διατροφή του ανθρώπου;

Η ζάχαρη είναι ένα από τα λίγα προϊόντα που δεν λείπει από κανένα σπίτι. Καφές, ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι θα μπορούσε κανείς να ισχυρισθεί πως αποτελούν το κουαρτέτο και τη βάση της μαγειρικής και της ζαχαροπλαστική αντίστοιχα που δεν λείπει από κανένα ντουλάπι του κόσμου.

Τις τελευταίες δεκαετίες όμως ολοένα και αυξάνουν οι συστάσεις των ειδικών, που προτρέπουν τους καταναλωτές να μειώσουν την κατανάλωση ζάχαρης, καθώς αυτή είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση της υγείας, κυρίως εξαιτίας της παχυσαρκίας στην οποία συμβάλει καθοριστικά.

Η απάντηση στην εξίσωση για πολλούς είναι να αντικαταστήσουν τη λευκή ζάχαρη, με λιγότερο κατεργασμένη καστανή... έχει όμως αυτό αποτέλεσμα. Ας δούμε τι έχει να μας πει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως ένας μέσος άνθρωπος καταναλώνει κάθε χρόνο 40 κιλά ζάχαρη, ενώ από αυτά τα 14 κιλά προέρχονται απευθείας από το... χάρτινο σακουλάκι, είναι δηλαδή υπό τη μορφή κρυσταλλικής (ή και άχνης) όπως αυτή χρησιμοποιείται για ροφήματα και κάθε λογής σκευάσματα. Άλλωστε φαίνεται πως στην Ελλάδα, ξεπερνάμε το μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 36 κιλά το χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση ζάχαρης να μην ξεπερνά το 10% της συνολικής κατανάλωσης τροφίμων σε ενέργεια. Αν σκεφτεί κανείς πως ένα μόνο κουταλάκι του γλυκού έχει 16 θερμίδες, αλλά και πόσα τρόφιμα, ακόμη και αλμυρά περιέχουν κρυμμένη ζάχαρη, τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η διατήρηση αυτού του ορίου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

*Σημειώστε πως ένας μέσος άνθρωπος πρέπει να καταναλώνει περί τις 2000 θερμίδες (με την ενεργειακή αυτή κατανάλωση να διαφέρει ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το κλίμα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του ατόμου).

Είναι η καστανή ζάχαρη, η απάντηση στο πρόβλημα;

Κι εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα... συμβάλλω με κάποιο τρόπο σε αυτή τη μείωση της κατανάλωσης με την αντικατάσταση της λευκής, από καστανή ζάχαρη; Αν θέλαμε να απαντήσουμε με μια και μονολεκτική απάντηση, τότε δυστυχώς η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η καστανή ζάχαρη περιλαμβάνει ακριβώς τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ως εκ τούτου, η αντικατάστασή της απλά, αν δεν συνοδευτεί από μείωση της ποσότητας δεν προσφέρει κανένα πλεονέκτημα.

Η κα. Καπώλη μας εξηγεί πως η λευκή ζάχαρη έχει τις ίδιες θερμίδες με την καστανή, ήτοι 4 θερμίδες  (4Kcal/gr) ανά γραμμάριο, έκαστη.

Παρόλα αυτά η αντικατάσταση αξίζει τον κόπο;

Αν μιλήσουμε καθαρά με αριθμούς και από πλευράς θερμίδων, η καστανή ζάχαρη έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη λευκή. Κι όμως οι διαιτολόγοι της συνιστούν απέναντι στη γνωστή λευκή για τον εξής απλό λόγο. Η καστανή ζάχαρη, οφείλει το χρώμα της στην παρουσία μελάσας στη δομή της. Αυτό, πρακτικά σημαίνει πως έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία.

“Η καστανή ζάχαρη είναι λιγότερο κατεργασμένη, με αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη” εξηγεί η διαιτολόγος.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ο οργανισμός σου θα αφομοιώσει πιο ομαλά τα σάκχαρα αυτά, δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορεί κανείς να ρυθμίσει αποτελεσματικότερα την όρεξή του, ενώ ο οργανισμός αποθηκεύει μικρότερες ποσότητες λίπους.

Ο γλυκαιμικός δείκτης δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης μιας τροφής (που περιέχει υδατάνθρακες). Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του δείκτη αυτού, τόσο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα, με αποτέλεσμα έκκριση περισσότερης ινσουλίνης από τον οργανισμό και τέλος μεταφοράς του “πλεονάζοντος” σακχάρου στα κύτταρα, όπου μετατρέπεται σε λίπος.

Είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα που κάνει τη διαφορά

Αν τα παραπάνω ισχύουν, τότε θα έλεγε κανείς πως μπορεί να “ξεφύγει” λίγο αν αντί για λευκή, καταναλώσει καστανή ζάχαρη. Δυστυχώς και εδώ η απάντηση είναι αρνητική. Η καστανή ζάχαρη “έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή ζάχαρη και ακόμη και αν έχει σχετικά χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την προδιάθεση για παχυσαρκία” σημειώνει η Γεωργία Καπώλη.

*Με την πολύτιμη συμβολή της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου - Διατροφολόγου, MSc. Μέλος Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας www.apisxnansis.gr & www.logodiatrofis.gr

adynatisma

Προσπαθείτε να κάνετε δίαιτα; Τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν 5 σούπερ τρόφιμα με λίγες θερμίδες που κάνουν θαύματα…

Οι πατάτες

Ίσως λανθασμένα θεωρείτε ότι οι πατάτες δεν έχουν θέση σε μια δίαιτα. Μια μέτρια πατάτα έχει μόνο 110 θερμίδες, ενώ σύμφωνα με έρευνες προκαλούν 2 φορές μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού σε σχέση με το ψωμί ολικής άλεσης και είναι πιο χορταστικές σε σχέση με τα ψάρια, την μπριζόλα και όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Παράλληλα, περιέχουν «ανθεκτικό άμυλο», ένα είδος υδατανθράκων που συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και ενισχύει την καύση του λίπους.

Οι νιφάδες βρώμης

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι νιφάδες βρώμης χωρίς ζάχαρη αυξάνουν το αίσθημα της πληρότητας και μειώνουν περισσότερο την επιθυμία για φαγητό, συγκριτικά με μία ίση σε θερμίδες μερίδα δημητριακών πρωινού. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το αίσθημα κορεσμού οφείλεται στις β-γλυκάνες, ενώσεις που ανήκουν στην ομάδα των πολυσακχαριτών.

Τα αυγά

Η κατανάλωση αυγών για πρωινό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνουμε όλη την υπόλοιπη ημέρα. Κατά τη διάρκεια μίας μελέτης, εθελοντές έλαβαν πρωινό με χαμηλές θερμίδες που περιλάμβανε είτε αυγά είτε ένα κουλούρι. Η ομάδα που κατανάλωσε αυγά έχασε 65 % περισσότερο βάρος και πολύ περισσότερο λίπος στην κοιλιά σε σχέση με την άλλη ομάδα.

Το γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας παρέχουν πρωτεΐνες ορού γάλακτος και καζεΐνης με διπλό όφελος στην απώλειας βάρους. Ο ορός γάλακτος μειώνει την πείνα βραχυπρόθεσμα, ενώ η καζεΐνη μετριάζει την όρεξή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Φιστίκια με κέλυφος

Σε δύο διαφορετικές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Ιλινόις, οι εθελοντές που κατανάλωναν φιστίκια με κέλυφος, μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων κατά 41% συγκριτικά με εκείνους που κατανάλωναν αποφλοιωμένα φιστίκια, όπως αναφέρει το onmed

cholesterol
Ξέρεις ότι πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και τον τρόπο ζωής σου για να μειώσεις τη χοληστερόλη σου και τον καρδιακό κίνδυνο. Ακόμα κι αν ο γιατρός σου σου έγραψε κάποιο φάρμακο για να μειώσεις τα επίπεδά της, πρέπει να αλλάξεις τη διατροφή σου και να γίνεις πιο ενεργός για την υγεία της καρδιάς σου.

Κάτι παραπάνω φάγαμε που δεν ήταν και πολύ υγιεινό, κάναμε και λίγο καθιστική ζωή για ένα διάστημα, πολύ θέλει να "τσιμπήσει" λίγο η χολιστερίνη; Όσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής την εμφάνισή της έτσι ακριβώς επηρεάζει και την εξαφάνισή της.

Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για το σώμα σας, καλή θέληση και κάποιον να σας δείξει το δρόμο! Αυτό θα το κάνουμε εμείς!

Πως θα ρίξετε τη χοληστερόλη σας;

1. Μερίδες! Το μέγεθος...μετράει!

Με οδηγό το χέρι σου, βρες τη μερίδα σου! Η μερίδα του κρέατος αντιστοιχεί στο μέγεθος της παλάμης μας (χωρίς τα δάχτυλα), τα φρούτα πρέπει να αντιστοιχούν σε μέγεθος με μια γροθιά, τα δημητριακά οσο είναι η χούφτα μας.

2. Φρούτα και λαχανικά!

5-9 μερίδες λαχανικών και φρούτων τη μέρα δε βοηθούν μόνο να ρίξεις τη χοληστερόλη σου αλλά σε κάνουν να καταναλώνεις λιγότερες λιπαρές τροφές.

3. Φυτοστερόλες

Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτοστερόλες καθώς έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν τη χοληστερόλη.

4. Ω-3 λιπαρά οξέα

Λιπαρά; Δεν είναι αυτό που νομίζεις! Η "κακή" χοληστερόλη είναι αυτή που αυξάνει τον καρδιακό κίνδυνο, η "καλή" χοληστερόλη είναι αυτή που καθαρίζει την "κακή". Αν θες να αυξήσεις την "καλή" χοληστερόλη ξεκίνα απο τη διατροφή σου! Βάλτε στη διατροφή σας σολομό, τόνο ή σαρδέλες, αλλά μη τα τηγανίζετε!

5. Φυτικές Ίνες

Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη ή με δημητριακά ολικής άλεσης, σας χορταίνουν περισσότερο και μειώνουν τη χοληστερόλη! Επίσης επιλέξτε να συνοδέψετε το πιάτο σας με όσπρια ή ολικής άλεσης μακαρόνια και ρύζι. Τα επεξεργασμένα σιτηρά σας κάνουν να πεινάτε πολύ γρηγορότερα!

6. Ξηροί καρποί

Δε το περιμένατε; Έρευνες έχουν δείξει ότι 30γρ. ξηρών καρπών τη μέρα μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου! Επειδή οι ξηροί καρποί έχουν πολλές θερμίδες, μια κλειστή χούφτα σαν σνακ είναι ότι πρέπει!

7. Ελαιόλαδο

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα στη διατροφή μας και πρέπει να καλύπτουν το 25-30% των ημερίσιων θερμίδων που καταναλώνουμε. Είναι καλύτερο να επιλέγουμε ακόρεστα λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο παρά κορεσμένα όπως είναι το βούτυρο.

8. Άσκηση

Ναι, το έχετε ξανακούσει! Αλλά δε μιλάμε για ένα βαρύ πρόγραμμα, αλλά για τρία 10-λεπτά μέσα στη μέρα ή μια γρήγορη βόλτα. Δε σας αρέσει; Κανένα πρόβλημα, φτιάξτε τον κήπο, κάντε δουλειές στο σπίτι και χορέψτε!

9. "Θα φάω έξω"

Το να προσπαθείτε να ρίξετε τη χοληστερόλη σας δε σημαίνει ότι θα κλειστείτε σπίτι. Βγείτε και επιλέξτε κάτι γευστικό, όπως είναι το ψητό. Μια καλή ιδέα για να μην καταναλώσετε μεγαλύτερη μερίδα είναι να ζητάτε απο την αρχή να σας βάλουν το μισό σε πακέτο για το σπίτι.

10. Ετικέτα,για κάποιο λόγο υπάρχει

Ελέγξτε πόσο είναι η μερίδα του τροφίμου που αγοράσατε, πολλές φορές η ετικέτα δεν αναφέρεται σε όλη την ποσότητα αλλά στη μερίδα. Τέλος δείτε αν τα κορεσμένα λιπαρά είναι στα επιτρεπτά όρια για τη διατροφή σας.

11. Όχι, άγχος

Σε συνδυασμό με την υψηλή χοληστερόλη ευνοεί τις παθήσεις της καρδιάς. Πάρτε μια βαθιά ανάσα και διώξτε το άγχος.

12. Μείωση σωματικού βάρους

Χάνοντας βάρος, κερδίζετε υγεία μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και εμφάνιση διαβήτη

13. Τι είπε ο γιατρός;

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας, με διατροφή, ασκηση και την αγωγή που θα προτείνει σίγουρα θα είστε και θα νιώσετε πιο υγιείς!

Συμφωνούμε ότι με μια ισορρόπημένη διατροφή, καλή ψυχολογία και άσκηση δε θα κατεβάσετε μόνο τα επίπεδα της χοληστερόλης σας αλλά θα βελτιώσετε γενικά την υγεία σας και την εικόνα του σώματός σας.

yolife.gr

 

xymoi

Το γκρέιπφρουτ είναι γνωστό ότι περιέχει πολύ ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει βιταμίνες A, B, D, E, και ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σίδηρο.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με έναν μοναδικό τρόπο, για να κερδίσετε σε ομορφιά και υγεία, αλλά και να χάσετε πιο εύκολα βάρος, όταν το πίνετε μετά από κάθε γεύμα.

Συστατικά:

Ένα μεγάλο, ώριμο γκρέιπφρουτ
Μία κουταλιά της σούπας μέλι

Κόψτε το γκρέιπφρουτ στο μισό, είναι προτιμότερο να είναι κρύο (από το ψυγείο) και αφαιρέστε την σάρκα του με ένα κουτάλι. Βάλτε το γκρέιπφρουτ και το μέλι σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Αυτό το ποτό περιέχει χρήσιμα στοιχεία, όπως:

Πηκτίνη, η οποία συμβάλλει στην αποτελεσματική αποβολή της περίσσειας χοληστερόλης (αν τρώτε γκρέιπφρουτ κάθε μέρα μειώνετε την “κακή” χοληστερόλη κατά 15,5% και τα τριγλυκερίδια κατά 27%), μειώνει επίσης το επίπεδο της ινσουλίνης στο αίμα και σταθεροποιεί το μεταβολισμό.

Λυκοπένιο, το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των τοξινών και των επιβλαβών ουσιών στο σώμα.

Μερικές γουλιές του ποτού αυτού, μετά το μεσημεριανό γεύμα (περιμένετε 20 λεπτά μετά το φαγητό), είναι αρκετές για να κάψετε πολύ γρήγορα σχεδόν τις μισές από τις θερμίδες που πήρατε κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Ως ρόφημα έχει θεραπευτικές επιδράσεις για την υπέρταση και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Επιπλέον, το γκρέιπφρουτ περιέχει έναν αριθμό συστατικών που σας βοηθούν να καταπολεμήσετε τα κρυολογήματα και έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει ορισμένους τύπους καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

IATROPEDIA

burger

Τα άτομα που τρώνε μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού έχουν εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες δύο συγκεκριμένων χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στα πλαστικά υλικά και οι οποίες έχουν ενοχοποιηθεί για ορμονικές διαταραχές και ίσως και καρκίνο, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Environmental Health Perspectives.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας «Milken» στο Πανεπιστήμιο «George Washington», με επικεφαλής την Δρ Αμι Ροτα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγάλες ποσότητες πρόχειρου φαγητού είχαν 39% περισσότερες ποσότητες δύο φθαλικών εστέρων στο αίμα τους, συγκριτικά με όσους έτρωγαν λιγότερο fast food ή καθόλου.

Οι φλαθικοί εστέρες ή φθαλικές ενώσεις είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές και πρωτίστως για την μετατροπή του πολυχλωριούχου βινυλίου (PVC) από σκληρό σε ευλύγιστο πλαστικό.

Η έκθεση του ανθρώπου στους φθαλικούς εστέρες μπορεί να γίνει μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και υγρών που έχουν έρθει σε επαφή με πλαστικά δοχεία.

Αν και δεν έχει μελετηθεί πλήρως η επίδραση των συγκεκριμένων χημικών ουσιών στην υγεία του ανθρώπου, πειράματα έχουν δείξει ότι επηρεάζει το αναπαραγωγικό σύστημα, καθώς μιμούνται τις ορμόνες του σώματος, ενώ θεωρούνται ύποπτοι και για καρκινογένεση.

Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν όρια ασφαλείας στην χρήση των φθαλικών εστερών στην τροφική αλυσίδα.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 8.000 συμμετέχοντες στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Surveys την περίοδο 2003-2010. Οι εθελοντές είχαν δώσει στοιχεία για την κατανάλωση fast food, το είδος του και την περιεκτικότητα της διατροφής τους σε λιπαρά το προηγούμενο 24ωρο. Επίσης, στη δημοσκόπηση περιλαμβάνονται και μετρήσεις των φθαλικών εστέρων σε δείγματα ούρων.

Όσο αυξανόταν η καταναλισκόμενη ποσότητα πρόχειρου φαγητού, τόσο αυξανόταν και η παρουσία των φθαλικών εστέρων στα ούρα των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν λάβει πάνω από το ένα τρίτο του συνόλου των θερμίδων τους από πρόχειρο φαγητό την προηγούμενη ημέρα, είχαν 24% περισσότερο DEHP και 39% περισσότερο DINP στα ούρα τους, από τα άτομα που δεν έτρωγαν καθόλου fast food.

Οι συγκεκριμένες δύο χημικές ουσίες φάνηκαν να σχετίζονται με την ποσότητα των πρόχειρων φαγητών με βάση τα σιτηρά ή το κρέας είχαν καταναλώσει οι συμμετέχοντες στη μελέτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι ερευνητές συνεκτίμησαν την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, το οικογενειακό εισόδημα και άλλες διατροφικές πηγές φθαλικών εστέρων, όπως τα αυτόματα μηχανήματα πώλησης σνακ, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαξε.

«Αν και η μελέτη δε μπορεί να στοιχειοθετήσει υπαιτιότητα, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά από στατιστική άποψη. Πιθανές πηγές επαφής της τροφικής αλυσίδας με τις φθαλικές ενώσεις θεωρούνται οι διάφορες συσκευασίες σε όλα τα στάδια παραγωγής και διανομής του τελικού προϊόντος ή και τα γάντια που φορούν οι εργαζόμενοι κατά την παρασκευή των γευμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη δείχνει ότι αν θες να περιορίσεις την έκθεσή σου στα χημικά αυτά, είναι περιορίζοντας την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και κατεργασμένων τροφίμων γενικώς» εξηγεί η Δρ Ροτα.

 

ayga krokos

Το χρώμα που έχει ο κρόκος ενός αυγού μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την υγεία της κότας από την οποία προέρχεται και τη διατροφή της. Αν εσείς, βλέπατε αυτούς τους 3 κρόκους στην φωτογραφία, ποιος θα λέγατε ότι είναι πιο υγιεινός;

Τα περισσότερα αυγά που μπορείτε να βρείτε σε σούπερ μάρκετ έχουν έναν κρόκο με ένα ελαφρύ, χλωμό, κίτρινο χρώμα. Αυτό το χρώμα αποκαλύπτει ότι η κότα που το έκανε ΔΕΝ τρέφεται σωστά. Τέτοιος, στην φωτογραφία, είναι ο κρόκος #2.

Αντιθέτως, όσο πιο παχύ, σκούρο, πορτοκαλί χρώμα έχει ο κρόκος, τόσο πιο υγιεινό είναι το αυγό. Τέτοιος είναι ο κρόκος #1 στην φωτογραφία. Το ασπράδι αποτελεί το 67% του βάρους του αβγού και περιέχει περισσότερη από την μισή ποσότητα της συνολικής πρωτεΐνης. Με την πάροδο του χρόνου, η πρωτεΐνη αλλάζει μορφή και το ασπράδι αραιώνει.

Γι’ αυτό και τα φρέσκα αβγά παρουσιάζουν πιο συνεκτική υφή, ενώ το ασπράδι των πιο “μπαγιάτικων” αυγών τείνει να απλώνει περισσότερο.

Το χρώμα του κρόκου έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διατροφή της κότας. Οι κότες που τρέφονται κατά βάση με καλαμπόκι παράγουν αβγά με κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα, ενώ εκείνες που τρέφονται με σιτάρι ή κριθάρι παράγουν αβγά με λιγότερο έντονο κίτρινο χρώμα.

Το χρώμα του κρόκου είναι σταθερό και δεν μεταβάλλεται με το μαγείρεμα. Γι' αυτό να έχετε πάντα στο νου σας, ότι ένα αυγό με πιο πορτοκαλί κρόκο είναι σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα.

iatropedia

koilia loipos

Mήπως τα 2-3 επιπλέον κιλά που δείχνει η ζυγαριά σας είναι πλασματικά; Πολλές φορές μπαίνετε σε πρόγραμμα δίαιτας για να χάσετε λίγα κιλά, ίσα-ίσα, δηλαδή, για να πέσει η κοιλιά σας. Tο γεγονός όμως ότι δεν κουμπώνει το φερμουάρ της φούστας ή του παντελονιού σας και το ότι σας στενεύουν τα παπούτσια σας μπορεί να μην οφείλεται σε αύξηση του λίπους, αλλά σε φούσκωμα και πρήξιμο είτε λόγω κατακράτησης υγρών είτε λόγω κατανάλωσης ορισμένων τροφών που προκαλούν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Aν, λοιπόν, η ζυγαριά σας δείχνει λίγα κιλά παραπάνω από το κανονικό σας βάρος, χωρίς να έχετε κάνει επιδρομές στο ψυγείο, μπορείτε εύκολα να απαλλαγείτε από αυτά χωρίς να χρειάζεται να μειώσετε τις θερμίδες και τα λιπαρά. Tο Vita σάς δίνει πολύ συγκεκριμένες οδηγίες για πιο... «επίπεδη» κοιλιά φέτος το καλοκαίρι.

Aποφεύγετε τροφές που φουσκώνουν

Oρισμένες τροφές μπορούν να κάνουν την κοιλιά σας να φαίνεται διπλάσια από όση είναι στην πραγματικότητα, μέσα σε λίγες ώρες αφότου καταναλωθούν. Γι’ αυτό, αν σχεδιάζετε να πάτε για μπάνιο, φροντίστε τουλάχιστον μια μέρα πριν να αποφύγετε την κατανάλωση τροφών που προκαλούν συνήθως έντονο φούσκωμα στους περισσότερους ανθρώπους. 

Oι τροφές που μπορεί να σας φουσκώσουν είναι: 

•Φακές, φασόλια, ρεβίθια. •Aγκινάρες, σπαράγγια, λαχανάκια Bρυξελών, μπρόκολο, κουνουπίδι, αγγούρια, πράσα, πιπεριές, κρεμμύδια, μπιζέλια, πατάτες. •Bερίκοκα, μπανάνες, πεπόνι, πορτοκάλια, αχλάδια, δαμάσκηνα. •Aνθρακούχα ποτά, μπίρα, χυμοί φρούτων. •Kαλαμπόκι. •Προϊόντα από σιτάρι ολικής άλεσης και πίτουρα. •Πολλά υποκατάστατα ζάχαρης, π.χ. φρουκτόζη, ασπαρτάμη κλπ. 

• Γάλα, μαλακό τυρί, παγωτά.

Θυμηθείτε: Oρισμένες από τις τροφές αυτές, όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και το γάλα, είναι άκρως θρεπτικές και απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό σας. Eμείς απλώς συστήνουμε να τις αποφεύγετε κάποιες μέρες που θα βάλετε ένα στενό ρούχο ή θέλετε μια «καλύτερη» εμφάνιση στην πλαζ!

Tρώτε ανά 4 ώρες

Tο στομάχι δεν πρέπει να μένει πολλές ώρες άδειο. H παράλειψη των γευμάτων οδηγεί σε υπερβολική πείνα, οπότε και σε μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής, με αποτέλεσμα απότομο φούσκωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα και το άρωμα ενός φαγητού προκαλεί έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, με αποτέλεσμα, αν αυτό είναι άδειο, να το ερεθίζει και να επιδεινώνει τον τυμπανισμό. Δεν χρειάζεται να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Δύο φρυγανιές ή ένα φρούτο ανάμεσα στα κυρίως γεύματα αρκούν.

Μην καταπίνετε αέρα μαζί με το φαγητό

Όταν τρώτε πολύ γρήγορα, συχνά καταπίνετε και αέρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διάφορες στομαχικές διαταραχές, όπως καούρες, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Σταματήστε, λοιπόν, να τρώτε γρήγορα και αγχωμένα, ώστε να μην εμποδίζεται η φυσιολογική λειτουργία των εντέρων.

Άμεσες λύσεις για να... πέσει το στομάχι

•Aν ξυπνήσετε με φουσκωμένη κοιλιά και θέλετε να ξεφουσκώσετε άμεσα, ένα ζεστό ρόφημα πριν από οτιδήποτε άλλο μπορεί να σας βοηθήσει. Ένα ρόφημα, μάλιστα, από aloe vera είναι ιδανικό για την περίπτωσή σας, καθώς έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες. 

•Kατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα καλό αφέψημα για να καταπραΰνει τον τυμπανισμό είναι το χαμομήλι, ενώ, επιπλέον, έχει και ελαφρώς διουρητική δράση. 

•H αποχή από τους υδατάνθρακες, τόσο την ημέρα που είστε φουσκωμένοι όσο και για 2-3 ημέρες μετά, είναι καλή για να ηρεμήσει το πεπτικό σας σύστημα από τον τυμπανισμό. 

•Διαχωρίστε τους υδατάνθρακες από τις πρωτεΐνες. O συνδυασμός τους δυσκολεύει την πέψη, με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται η κατάστασή σας όταν είστε ήδη φουσκωμένοι. Mην καταναλώνετε, λοιπόν, μακαρόνια με κιμά ή κοτόπουλο με πατάτες ή κρέας με ρύζι (αυτό, φυσικά, ισχύει μόνο όταν είστε φουσκωμένοι). 

•Xρησιμοποιήστε στη σαλάτα σας μηλόξιδο αντί για κανονικό ξίδι. Bοηθά άμεσα στο ξεφούσκωμα.

Mασάτε καλά και αργά

Mην καταπίνετε το φαγητό σας χωρίς να το μασήσετε. Tο φαγητό περνά πρώτα στο στομάχι, όπου συνεχίζεται η διάσπασή του, και στη συνέχεια στο έντερο. Όταν όμως οι μπουκιές που καταπίνετε είναι μεγάλες, δυσκολεύεται η διάσπασή τους από το στομάχι. Kαι όσο μεγαλύτερα κομμάτια περάσουν από το έντερο, τόσο περισσότερο φαγητό βρίσκουν οι «καλοί μικροοργανισμοί» του εντέρου, με αποτέλεσμα την παραγωγή μεθανίου, δηλαδή αερίων και τυμπανισμού.

Tip: Eίναι πολύ σημαντικό να πηγαίνετε στην τουαλέτα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Γι’ αυτό, μην παραλείπετε να τρώτε σαλάτα σε κάθε γεύμα και φρούτα για ενδιάμεσα σνακ.

Mειώστε το αλάτι

H κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, λόγω του νατρίου που περιέχει, προκαλεί κατακράτηση υγρών και επομένως πρήξιμο, κυρίως στην κοιλιά και στα πόδια. Γι’ αυτό, μειώστε το αλάτι κατά το μαγείρεμα και αντικαταστήστε το με περισσότερο λεμόνι, ρίγανη και άλλα μπαχαρικά που νοστιμίζουν τα φαγητά. Aποφεύγετε, επίσης, τη μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε νάτριο, όπως αλλαντικά, ξηρά τυριά, παστά ή καπνιστά ψάρια, σάλτσες, κονσέρβες, αλμυρά μπισκότα κλπ. Eιδικά οι γυναίκες που έχουν προβλήματα με τον κύκλο τους, π.χ. προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, πρέπει να μειώνουν το αλάτι από τη διατροφή τους, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την περίοδο.

Πίνετε περισσότερο νερό

Πολλοί πιστεύουν ότι, πίνοντας νερό, φουσκώνουν περισσότερο. Aυτό όμως είναι λάθος. Mπορεί η κοιλιά να φουσκώσει στιγμιαία, αλλά πολύ γρήγορα θα ξεφουσκώσει. O οργανισμός είναι ένας μεγάλος αποταμιευτής νερού. Γι’ αυτό, αν του παρέχεται λίγο νερό, έχει την τάση να κρατά περισσότερο από αυτό που ήδη έχει, κι έτσι δημιουργείται κατακράτηση υγρών. Όσο λοιπόν κι αν ακούγεται παράξενο, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται με κατανάλωση νερού. Tο νερό αυξάνει τη διούρηση και βοηθά στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και στην αποβολή του επιπλέον νατρίου από τα νεφρά.

Tρώτε τροφές με διουρητική δράση

Aν αυξήσετε τη διούρηση, θα μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι κατακρατήσεις υγρών και θα φύγει το «φούσκωμα». Για να το πετύχετε, τρώτε κεράσια, ανανά, καρπούζι (περιέχει 98% νερό), φράουλες, μούσμουλα, λαχανικά και αρωματικά (ρόκα, μαρούλι, μαϊντανό, σέλινο).

Προτιμήστε τις πρωτεϊνες

Tα λευκώματα βοηθούν στην καταπολέμηση των οιδημάτων και των φουσκωμάτων. Tροφές πλούσιες σε λευκώματα είναι το ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό, το κρέας κλπ.

Bάλτε κανέλα, άνηθο ή δεντρολίβανο στο φαγητό σας

Tα αιθέρια έλαια της κανέλας σάς χαλαρώνουν και βοηθούν στο ξεφούσκωμα, ενώ ο άνηθος και το δεντρολίβανο βελτιώνουν την πέψη και ελαττώνουν το φούσκωμα.

Γυμναστείτε καθημερινά

Aν το πρόβλημα του φουσκώματος επικεντρώνεται στα πόδια, τότε αυτό μπορεί να είναι ένδειξη κακής κυκλοφορίας του αίματος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν κινείστε όσο θα έπρεπε. H γυμναστική σε αυτή την περίπτωση αποδεικνύεται πολύ καλή λύση για την καταπολέμηση του φουσκώματος στα πόδια.

Λιγότερο στρες, μικρότερο φούσκωμα

Oι ειδικοί συμφωνούν ότι το στρες χτυπά στο στομάχι. Σε εποχές έντονου στρες εκδηλώνονται γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή επιδεινώνονται ήδη υπάρχουσες. Eίναι πολύ πιθανό, λοιπόν, το φούσκωμά σας να μην οφείλεται σε διατροφικές συνήθειες, αλλά σε έντονο άγχος. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση βρίσκεται στη σωστή διαχείριση του άγχους. Σίγουρα, όμως, θα βοηθήσει και ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς με αιθέρια έλαια χαμομηλιού σε συνδυασμό με ένα ρόφημα από πασιφλόρα ή μελισσόχορτο, βότανα γνωστά για τη σπασμολυτική και αγχολυτική τους δράση.

 boro.gr
 

Περισσότερα Άρθρα...