unesco imerid diatrof
 
Πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης"  του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης η ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Η Μεσογειακή Γαστρονομία στην παιδική ηλικία» από τον Όμιλο για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του Δήμου Ελληνικού –Αργυρούπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Φώτη Ιασωνίδη ο οποίος αναφέρθηκε στον στόχο της ημερίδας για ενημέρωση των  δημοτών μας και ιδιαίτερα των μαθητών για την σωστή διατροφή από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Στην ημερίδα   έλαβαν μέρος  ως εισηγητές εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο των Επιστημών, της Γαστρονομίας καθώς και του Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, απεύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων τηςUNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, κ. Ιωάννης Μαρωνίτης.

Η Ημερίδα ξεκίνησε  με την ομιλία της Κλινικής Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Πτυχιούχου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και Συγγραφέως του βιβλίου «STOPστην παιδική παχυσαρκία» κ. Χριστίνα Φορντόρ με θέμα «Πώς να προσαρμόσω τη Μεσογειακή Διατροφή στο διαιτολόγιο του παιδιού μου».

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των Διευθυντών Γαστρονομίας, Υπευθύνων Δράσεων Επισιτισμού των μόνιμων Κοινωνικών Δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας του Ομίλου για την UNESCOΠειραιώς και Νήσων καθώς και Αρχιμαγείρων κ. Ηλία Ιωσηφέλη με θέμα «Πρότυπο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, τα Ναι & Όχι της παιδικής ηλικίας» καθώς και του κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη με θέμα «Σύγχρονος καταναλωτής, Πολιτισμός Υγεία, Παιδεία στην διατροφή στην παιδική ηλικία».

Τέλος ο Δρ Αθανάσιος Νακάσης, Msc ΕΜΠ, Προεδρος  του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS, Α' Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (ΕΟΠΑ), Πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Έρευνας Παγκρατίου Αθλήματος της ΕΟΠΑ και Γραμματέας Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (ΠΟΠΑ) τοποθετήθηκε στην ημερίδα με θέμα «Διατροφικές συνήθειες αθλητών κατά την αρχαιότητα».

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψουμε στην μεσογειακή διατροφή με την οποία μας μεγάλωσαν οι γονείς μας. Συνεχάρη τους ομιλητές για την προσπάθεια ενημέρωσης των παιδιών και των γονέων για τον σωστό τρόπο διατροφής και συγκεκριμένα για  την αξία και τα οφέλη της εφαρμογής της από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. και εξέφρασε την ελπίδα να μας δοθεί η δυνατότητα συνεργασίας και ενημέρωσης όλων των μαθητών μέσα από τα σχολεία του Δήμου.

Ακολούθησε τιμητική διάκριση του Ομίλου για την UNESCO στον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο για την προσφορά του και το έργο του η οποία απενεμήθη από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Γιάννη Μαρωνίτη

Τιμήθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Παιδείας οι ομιλητές και οι συντελεστές της εκδήλωσης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Δήμαρχο Ελληνικού- Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο, τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Φ. Ιασωνίδη και τις υπηρεσίες του Δήμου για την οργάνωση της ημερίδας.

kafes

Οι περισσότεροι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να πίνουν καφέ γιατί πιστεύουν ότι θα εμποδίσει την ανάπτυξή τους.

Πρόκειται για μύθο, υποστηρίζει σε άρθρο του στην «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Aaron E. Carroll, καθηγητής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, επικαλούμενος μελέτες που απέτυχαν να δείξουν ότι η κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σχετίζεται με μείωση της οστικής μάζας ή του ύψους ενός ανθρώπου.

Όπως λέει ο δρ Carroll, ο καφές επί δεκαετίες είχε την φήμη ενός ανθυγιεινού ροφήματος, αλλά η ιατρική έρευνα δείχνει ότι ο μαύρος, σκέτος καφές κάνει ακριβώς τα αντίθετα απ' ό,τι τον κατηγορούν.

Μόλις πέρυσι, η ανασκόπηση 36 μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 1,27 εκατομμύρια εθελοντές, έδειξαν πως όσοι έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ (3-5 φλιτζάνια την ημέρα) είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μερικά χρόνια νωρίτερα, η συνδυασμένη ανάλυση 11 μελετών που διεξήχθησαν σε σχεδόν 480.000 εθελοντές κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 2-6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εύρημα που επιβεβαιώθηκε πέρυσι με μία νέα μετανάλυση.

Άλλη πρόσφατη μετανάλυση έδειξε πως η μέτρια κατανάλωση (4 φλιτζάνια την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Η κατανάλωση έπρεπε να φτάσει τα 10 φλιτζάνια την ημέρα για να αρχίσει να διαφαίνεται κάποια αρνητική συσχέτιση.

Τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως πρέπει να πίνουμε καφέ για να είμαστε υγιείς. Ωστόσο οι μέτριες ποσότητες του καφέ σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά από κάθε είδους καρδιαγγειακή πάθηση, σε αντίθεση με ό,τι φοβάται πολύς κόσμος. Ακόμα, δε, και όσοι κάνουν υπερκατανάλωση καφέ, έχουν ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες, παρενέργειες.

«Το θέμα δεν είναι μόνο τα καρδιαγγειακά. Πρέπει να δούμε τι γίνεται με άλλα νοσήματα, όπως ο καρκίνος», γράφει ο δρ Carroll.
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν μεμονωμένες αναφορές για πιθανές θετικές συσχετίσεις, αλλά οι περισσότερες από αυτές εξαφανίζονται μόλις οι μελέτες αξιολογηθούν συνολικά.

Το 2007 λ.χ. μία μετανάλυση έδειξε ότι 2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σχετίζονται με μείωση κατά 40% του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος, ενώ στη συνέχεια δύο άλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αυτή την προστασία.

Στον καρκίνο του προστάτη και τον καρκίνο του μαστού, οι μελέτες έδειξαν πως δεν υπάρχουν αρνητικές εκβάσεις, ενώ στον καρκίνο του πνεύμονα τα δεδομένα που δείχνουν ότι ίσως αυξάνει τον κίνδυνο αφορούν μόνο τους.

Μία μελέτη, εξάλλου, που κοίταξε όλες τις μορφές καρκίνου αδιακρίτως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές μειώνει γενικώς τον κίνδυνο καρκίνου και ότι όσο περισσότερο πίνει κανείς, τόσο πιο προστατευμένος είναι.

Άλλες παθήσεις

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει τους δείκτες της ηπατικής λειτουργίας, μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της κιρρώσεως του ήπατος, βελτιώνει την ανταπόκριση στην αντιϊική θεραπεία για ηπατίτιδα C και ωφελεί τους ασθενείς με λίπος στο ήπαρ.
Μειώνει επίσης τον κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον και εκφύλισης των νοητικών λειτουργιών, ενώ σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη.

Δύο μεταναλύσεις, τέλος, που αφορούν συνολικά 37 μελέτες και πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.

«Όλ' αυτά δεν σημαίνουν πως θα πάμε στο άλλο άκρο και θα δίνουμε καφέ στα παιδιά ή στις εγκύους, ούτε ότι θα αρχίσουμε να πίνουμε καφέ με τον τόνο. Οι υπερβολές σε οτιδήποτε βλάπτουν», τονίζει ο δρ Carroll. «Απλώς, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να αντιμετωπίζουμε τον καφέ ως κάτι που πρέπει να περιορίσουμε. Όταν είναι σκέτος, μπορεί να αποτελεί τμήμα μιας υγιεινής διατροφής, πιθανώς παρέχοντας περισσότερα οφέλη από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα καταναλώνουμε».

 
 

allantika

Οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι νεκροί από τη λιστερίωση που συνδέεται με την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων κρέατος έφτασαν τους 13 μέσα σε ένα χρόνο.

Συνολικά 24 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τη βακτηριακή λοίμωξη από τον Σεπτέμβριο του 2013, όμως τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες. Άλλοι τέσσερις ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας και υποβάλλονται σε εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν πάσχουν όντως από λιστερίωση.

Οι ασθενείς, που είναι ηλικίας από 43 έως 89 ετών, έπασχαν όλοι τους από υποκείμενα νοσήματα.

Την περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Τροφίμων της Δανίας διέταξε την απόσυρση ενός αλλαντικού που παρασκευάζεται από την εταιρεία Jorn A. Rullepolser A/S, κοντά στην Κοπεγχάγη. Πιστεύεται ότι τα προϊόντα της εταιρείας αυτής ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την επιδημία της λιστερίωσης.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα μικρόβια, το βακτήριο της λιστερίωσης μπορεί να αντέξει ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες ενός ψυγείου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου θεωρούνται οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και οι ασθενείς με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κυριότερα συμπτώματα της λιστερίωσης είναι υψηλός πυρετός, διάρροια και μυικοί πόνοι.

ΑΠΕ

 

kopela paralia

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και ορισμένοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις εξορμήσεις στις παραλίες.

Δείτε μερικούς έξυπνους τρόπους για να απαλλαγείτε από μερικά κιλά την τελευταία στιγμή!

1. Κοιμηθείτε νωρίς

1burn

Ερευνητές από τη Φιλανδία διαπίστωσαν ότι η έλλειψη ύπνου, ειδικότερα όταν συνδυάζεται με το στρες, οδηγεί στη συσσώρευση περισσότερου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

2. Φάτε περισσότερες πρωτεΐνες

2burn

Ο οργανισμός χρειάζεται τις πρωτεΐνες για να διατηρηθεί η μυϊκή μας μάζα. Παράλληλα, οι πρωτεΐνες διασπώνται με αργό ρυθμό κι έτσι ο μεταβολισμός παραμένει ενεργός για περισσότερη ώρα.

3. Προτιμήστε τα οργανικά λαχανικά και φρούτα

3burn

Ερευνητές από τον Καναδά υποστηρίζουν ότι αρκετά χημικά συστατικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας από τα παρασιτοκτόνα αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και επιβραδύνουν το μεταβολικό ρυθμό. Ο λόγος είναι ότι οι τοξίνες επεμβαίνουν στη διαδικασία καύσης των θερμίδων.

4. Μην κάθεστε πολλές ώρες

4burn

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι έδειξε ότι η ακινησία για 4 ή περισσότερες ώρες οδηγεί σε απενεργοποίηση ενός ενζύμου που ελέγχει το μεταβολισμό της χοληστερόλης και του λίπους. Για να κρατήσουμε το ένζυμο ενεργό πρέπει να κινητοποιούμαστε για λίγα λεπτά ανά μία ή δύο ώρες.

5. Πιείτε κρύο νερό

5burn

Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι 6 ποτήρια κρύο νερό την ημέρα ενισχύουν το μεταβολικό ρυθμό ακόμη και τις ώρες της χαλάρωσης. Μπορεί η διαφορά που διαπίστωσαν να μην ήταν μεγάλη, όμως τονίζουν ότι το κρύο νερό μας βοηθά να κάψουμε θερμίδες χωρίς καθόλου κόπο. Η θετική αυτή επίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας καταναλώνει ενέργεια στην προσπάθειά του να επαναφέρει την κανονική θερμοκρασία του σώματος.

6. Δοκιμάστε ένα πικάντικο γεύμα

6burn

Η καψαϊκίνη, το συστατικό που δίνει στην καυτερή πιπεριά τη χαρακτηριστική της γεύση, ενισχύει παροδικά το μεταβολικό ρυθμό κατά 23%, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutritional Science and Vitaminology.

7. Πιείτε καφέ και τσάι

7burn

Ο καφές και το τσάι διεγείρουν το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, χάρη στις ποσότητες καφεΐνης που περιέχουν. Μια κούπα από το αγαπημένο μας ρόφημα μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό μας κατά 12%, αναφέρει μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία.

8. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε σίδηρο

8burn

Ο σίδηρος είναι ένα συστατικό απαραίτητο για να μεταφερθεί οξυγόνο στους μύες, ώστε αυτοί να κάψουν περισσότερο λίπος. Το καθαρό κρέας, τα θαλασσινά, τα φασόλια και το σπανάκι είναι οι καλύτερες πηγές για να πάρουμε καθημερινά το σίδηρο που χρειαζόμαστε.

9. Μην ξεχνάτε τη βιταμίνη D

9burn

Ο οργανισμός μας συνθέτει τη βιταμίνη D όταν οι ακτίνες του ήλιου αγγίζουν την επιδερμίδα. Η πολύτιμη βιταμίνη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, άρα και για την καύση του λίπους. Μπορούμε να πάρουμε τη βιταμίνη D και από τροφές όπως ο σολομός, ο τόνος, το γάλα, τα δημητριακά και το αυγό.

10. Φάτε καρπούζι

10burn

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Nutrition αναφέρει ότι ένα πολύτιμο αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι (αργινίνη) συμβάλλει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Ο λόγος είναι ότι ενισχύει τη διαδικασία οξείδωσης του λίπους και της γλυκόζης.

onmed

ypertrofes

Υπάρχουν άπειρες τροφές που είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων!

Το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να τις μάθουμε και να τις εντάξουμε στο καθημερινό διατροφικό μας πρόγραμμα, προκειμένου να θωρακίζουμε τον οργανισμό μας από τις ασθένειες.

Βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τις 8 υπερ-τροφές του χειμώνα που θα πρέπει να κατέχουν περίοπτη θέση στην κουζίνα σας όλο το χρόνο!

Μαύρη σοκολάτα!

Πρόκειται για μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών, σιδήρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, στοιχείο απαραίτητο για δυνατό ανοσοποιητικό. Μην θεωρείτε πως η σοκολάτα γάλακτος θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς το ποσοστό κακάου είναι αυτό που κάνει την ουσιαστική διαφορά.

Μπρόκολο!

Μπορεί να μη θέλετε ούτε να το βλέπετε, αλλά ίσως αλλάξετε γνώμη αν μάθετε ότι μία μερίδα προσφέρει παραπάνω από την ημερήσια προτεινόμενη δόση βιταμίνης C, μαζί με τις βιταμίνες A, D, B6, K, σίδηρο, ασβέστιο και κάλιο. Παράλληλα, το μπρόκολο βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξουδετερώνοντας τα περιττά στοιχεία που έχουν εισέλθει σε αυτόν.

Κινόα!

Οι μαγικοί σπόροι της είναι τράπεζες αμινοξέων, πρωτεϊνών, βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών, καλίου και σιδήρου. Ανάλογα με τον τρόπο που θα τους μαγειρέψετε τρώγονται είτε για πρωινό είτε για συνοδευτικό στο δείπνο.

Αβοκάντο!

Δεν επωφελείται μόνο η καρδιά σας, αλλά ολόκληρο το σώμα από τις φυτικές ίνες, τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες και τα υγιή λιπαρά του. Σύμφωνα με έρευνες, το αβοκάντο έχει αντικαρκινική δράση, ενώ έχει την ιδιότητα να ρίχνει τη χοληστερίνη και την πίεση.

Καρότα!

Αποτελεί «τράπεζα» βήτα-καροτένιου, που μετατρέπεται από τον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η βιταμίνη Α είναι βασικό στοιχείο για την αποτελεσματική λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενώ ειδικά το χειμώνα μας προστατεύει από ιούς και αναπνευστικά προβλήματα.

Σολομός!

Η έλλειψη ήλιου το χειμώνα είναι δυνατό να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Καλό θα είναι λοιπόν να φροντίζετε να την προσλαμβάνετε από τροφές πλούσιες σε αυτή, όπως είναι ο σολομός. Να θυμάστε ότι 120 γραμμάρια σολομού την ημέρα, αντιστοιχούν σε 10-15 λεπτά ηλιοθεραπεία το χειμώνα!

Παντζάρι!

Είναι πλούσια σε φωτοχημικά και αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Μην πετάτε ατ πράσινα φύλλα, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C, βήτα-καροτενίου, ασβεστίου και σιδήρου.

Ρόδι!

Από πού να ξεκινήσουμε; Τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες με αντιοξειδωτική δράση, ενώ μας προσφέρουν επίσης φολικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες Ε και Β6.Τα θρεπτικά συστατικά τους δρουν ενάντια στη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, τα καθιστά σημαντικά για ένα υγιές σώμα που πάντα έχει ανάγκη από το συνήθως ελλειμματικό κάλιο.

newsitamea

 

fistikia

Η κατανάλωση ξηρών καρπών με κέλυφος φαίνεται να μειώνει και να σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2, έδειξε νέα έρευνα.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από 12 κλινικές δοκιμές με 450 συμμετέχοντες και τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE, διαπιστώθηκε ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου δύο μερίδων ξηρών καρπών με κέλυφος βελτιώνει δύο βασικούς δείκτες σακχάρου στο αίμα.

Ο πρώτος δείκτης αφορά την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), η οποία ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα για ένα διάστημα 3 μηνών.

Ο δεύτερος δείκτης σχετίζεται με τις τιμές της γλυκόζης νηστείας, για τον ακριβή έλεγχο της οποίας απαιτείται οι ασθενείς να μην έχουν φάει ή πιει τίποτα, εκτός από νερό για τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν την εξέταση.

Όπως ισχυρίστηκε ο δρ. John Sievenpiper, ερευνητής από το Νοσοκομείο «St. Michael’s Hospital», τα καλύτερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν όταν οι καρποί με κέλυφος αντικατέστησαν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες αντί για τα κορεσμένα λίπη.

Οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές έτρωγαν ημερησίως 56 γραμμάρια ξηρούς καρπούς με κέλυφος, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί σχεδόν σε 2 μερίδες. Η κάθε μερίδα ξηρών καρπών ισοδυναμεί με 30 γραμμάρια ή το ¼ ενός φλιτζανιού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Sievenpiper, οι άνθρωποι στη Βόρεια Αμερική καταναλώνουν κατά μέσο όρο λιγότερο από μία μερίδα την ημέρα.

Στους ξηρούς καρπούς με κέλυφος συμπεριλαμβάνονται τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους, τα κάστανα, τα φουντούκια, τα πεκάν, τα μακαντέμια, οι κουκουναρόσποροι και τα φιστίκια Αιγίνης. Από τη σχετική λίστα εξαιρούνται τα αράπικα φιστίκια.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε λιπαρά, τα οποία όμως είναι ακόρεστα (καλά) και επομένως κάνουν καλό στην υγεία μας. Όσο για τη θερμιδική τους αξία, παρόλο που είναι υψηλή, δεν οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους, γεγονός που διαπιστώθηκε και στις κλινικές δοκιμές.

ourlife

skordo

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ανακάλυψαν ότι ένα από τα συστατικά του σκόρδου είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό, συγκρινόμενο με δύο γνωστά αντιβιοτικά σκευάσματα, στην αντιμετώπιση των βακτηρίων του γένους Campylobacter, γνωστά για τις γαστρεντερικές λοιμώξεις που μπορούν να προκαλέσουν.

Συγκεκριμένα, τα βακτήρια του γένους Campylobacter αποτελούν την πιο κοινή αιτία τροφικής ασθένειας από βακτήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα προσβολής από το συγκεκριμένο βακτήριο είναι η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες, ο κοιλιακός πόνος και ο πυρετός.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο βακτήριο είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των περιπτώσεων μιας σπάνιας παραλυτικής διαταραχής, γνωστής και ως σύνδρομο Guillain-Barré.

Η μόλυνση από το συγκεκριμένο βακτήριο προέρχονται από την κατανάλωση ωμών ή μη καλά μαγειρεμένων πουλερικών ή τροφίμων που έχουν επιμολυνθεί από επιφάνειες ή σκεύη που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των πουλερικών.

Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν την ικανότητα μιας ένωσης προερχόμενης από το σκόρδο, του διαλλυλεστέρα του σουλφιδίου, να σκοτώνει το βακτήριο ακόμα και παρουσία μιας πρωτεϊνικής κάψας που το καθιστούσε 1.000 φορές πιο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η ένωση μπορεί εύκολα να διαπεράσει την πρωτεϊνική αυτή κάψα και να σκοτώσει τα βακτήρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο διαλλυλεστέρας του σουλφιδίου ήταν εξίσου αποτελεσματικός με 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα των αντιβιοτικών ερυθρομυκίνη και σιπροφλοξασίνη.

Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη φυσική ουσία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ασφάλεια των γευμάτων μας και να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των επιφανειών προετοιμασίας των τροφίμων και ως συντηρητικό σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως πατάτες, ζυμαρικά, σαλάτες και αλλαντικά.

neadiatrofis

Περισσότερα Άρθρα...