Το κόστος της μάσκας προβληματίζει. Δεν θα υπάρξει διατίμηση

Γενικά
Tools

Το κόστος της μάσκας μίας χρήσης έχει μεν αυξηθεί λόγω της αυξημένης ζήτησης, ωστόσο σε λίγες μέρες θα ομαλοποιηθεί η αγορά, όπως έγινε και για τα αντισηπτικά, εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει γίνει σημαντική προσπάθεια για την εγχώρια παραγωγή, με τη λειτουργία δύο εργοστασίων μεγάλης παραγωγής μασκών αλλά και με μικρές βιοτεχνίες οπότε διασφαλίζεται μηνιαία παραγωγή που θα ξεπερνάει τα 20 εκατομμύρια μάσκες ενώ, συμπλήρωσε ότι έχει δημιουργηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου καταγράφονται όλα τα αποθέματα της χώρας σε υγειονομικό εξοπλισμό και εκεί εμφανίζεται, σήμερα, απόθεμα σε μάσκες μίας χρήσης περισσότερων από 25 εκατομμυρίων τεμαχίων.

Επιχειρώντας να απαντήσει στο πλήθος των ερωτημάτων που προκαλεί στους πολίτες η ραγδαία αύξηση της τιμής των μασκών, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε πως η αύξηση της ζήτησης έχει αντίκτυπο στην τιμή, ωστόσο πρότεινε και τη χρήση της πάνινης επαναχρησιμοποιούμενης μάσκας ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε λίγες μέρες θα ομαλοποιηθεί η αγορά.

Προφανώς η προτροπή Γεωργιάδη προς τους πολίτες να καταφύγουν στη χρήση της πάνινης μάσκας εξηγείται από το μεγάλο κόστος που καλούνται να επωμιστούν τα νοικοκυριά από την καθημερινή χρήση ιατρικής μάσκας κόστους 1 ευρώ έκαστη.

Όμως ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας κ. Τσιόδρας έχει προ ημερών αναφερθεί στους κινδύνους που ενέχει η χρήση πάνινης μάσκας ή φουλαριών, όπως γίνεται π.χ. στις ΗΠΑ. 

Όχι διατίμηση!

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή διατίμησης ή για δωρεάν μάσκες ο υπουργός απάντησε ότι η ίδια συζήτηση είχε γίνει, πριν λίγο καιρό, για τα αντισηπτικά αλλά όπως ομαλοποιήθηκε αυτή η αγορά το ίδιο θα συμβεί και σε αυτή την περίπτωση.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανένα κράτος που να μπορεί να δώσει δωρεάν όλες τις μάσκες που θα χρειαστούν οι πολίτες αλλά ούτε και η διατίμηση θα βοηθούσε όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Ιταλία που η διατίμηση δεν αποτέλεσε λύση για την επάρκεια.

mandata