Ραγδαία εξάπλωση του ιού της γρίππης. 25 οι νεκροί

Υγεια
Tools

gripi

Τους 25 έχουν φθάσει οι νεκροί συνεπεία της γρίπης ενώ άλλοι 37 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρία άτομα από επιπλοκές λόγω της γρίπης, ενώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η περίοδος έξαρσης θα κορυφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και οι επιστήμονες είναι σε επιφυλακή, καθώς το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού που επικρατεί φέτος είναι μεταλλαγμένο και δεν καλύπτεται πλήρως από το διαθέσιμο αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της έγκαιρης ιατρικής παρέμβασης, ώστε τα αντιικά φάρμακα να χορηγούνται το δυνατό συντομότερα. Η θεραπεία έχει τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, όταν χορηγείται τις πρώτες 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα βέβαια, είναι απαραίτητα και μετά το διάστημα αυτό, ιδιαίτερα στις σοβαρές περιπτώσεις.

Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου (χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, ανοσοκατεσταλμένοι) που παρουσιάζουν συμπτώματα θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους. Συμπτώματα που θα πρέπει να αξιολογούνται από γιατρό είναι: υψηλός πυρετός, πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις, έντονη κούραση, καταρροή, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, ξηρός βήχας.

Στα παιδιά μπορεί να παρουσιαστεί και ναυτία, εμετός ή διάρροια.