Ποιες αποκαλύψεις κάνουν τα μάτια για την υγεία

Υγεια
Tools

mati

Μπορεί τα μάτια να είναι ο καθρέπτης της ψυχής αλλά είναι δυνατόν να κάνουν αποκαλύψεις για την υγεία μας.

Δείτε ποιες είναι αυτές
 
Φρύδια που πέφτουν
 
Φρύδια και βλεφαρίδες που πέφτουν μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι δεν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής. Είναι πιθανό να πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό. Κάντε μια εξέταση αίματος για να διαπιστώσετε αν οι τιμές του είναι αυξημένες ή όχι.
 
Θολή όραση 
 
Αν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή και έχετε θολή όραση σημαίνει ότι πάσχετε από το «σύνδρομο όρασης υπολογιστών» ( CVS ). 
 
Το σύνδρομο αυτό εμφανίζεται σε όσους κοιτούν πολλές ώρες την οθόνη του υπολογιστή με συνέπεια τα μάτια να μην μπορούν να παράγουν δάκρυα και έτσι η όραση να είναι θολή και θαμπή.
 
Κόκκινα μάτια
 
Τα κόκκινα μάτια που δακρύζουν ακατάπαυστα μπορεί να αποτελεί σημάδι αλλεργίας. Οι αιτίες που ενοχοποιούνται είναι η γύρη, η σκόνη ή το τρίχωμα κάποιου ζώου.
 
Μήπως έχετε διαβήτη
 
Οι πάσχοντες από  διαβητικοί αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαφόρων   προβλημάτων στα μάτια, όπως το γλαύκωμα, ο καταρράκτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
 
Ξαφνική απώλεια όρασης
 
Όταν η ξαφνική απώλεια όρασης συνδέεται και με μούδιασμα στο χέρι ενδεχομένως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για εγκεφαλικό. Απευθυνθείτε αμέσως στον οικογενειακό σας ιατρό.
 
Γιατί ''πετάει'' το μάτι μου;

Ένα συχνό σύμπτωμα που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι "πετάει" το μάτι τους. Το πετάρισμα του βλεφάρου ή αλλιώς μυοκυμία είναι ένας επαναλαμβανόμενος και ανεξέλεγκτος σπασμός των μυών των βλεφάρων και συνήθως αφορά το άνω βλέφαρο.

Οι συσπάσεις είναι ανώδυνες και συνήθως σταματάνε ξαφνικά μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν οι σπασμοί είναι αρκετά ισχυροί ώστε να προκαλούν το ανοιγοκλείσιμο του ματιού ή όταν επαναλαμβάνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας ή για μέρες.

Η αιτιολογία παραμένει άγνωστη, αλλά φαίνεται πως σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή του παίζουν το άγχος, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η ανεπάρκεια μαγνησίου, η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης, η συχνή χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και η χρήση καπνού, αλκοόλ και καφείνης.

Μερικές φορές οι ακούσιες συσπάσεις των βλεφάρων μπορεί να είναι σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων των οφθαλμών, όπως βλεφαρίτιδα, ξηροφθαλμία, επιπεφυκίτιδα και εντρόπιο. Πολύ σπάνια μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα ορισμένων παθήσεων του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν και άλλα σημεία και συμπτώματα.

Παραδείγματα αυτών των παθήσεων είναι η παράλυση του Bell, η δυστονία, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η νόσος του Parkinson. Τέλος, ορισμένα φάρμακα και κυρίως αυτά που χρησιμοποιούνται για τη ψύχωση και την επιληψία μπορεί να προκαλέσουν βλεφαρόσπασμο.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το πετάρισμα των βλεφάρων.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεκουράσετε τα μάτια σας. Αν το σύμπτωμα εμφανίζεται την ώρα που εργάζεστε στον υπολογιστή απομακρύνετε το βλέμα σας από την οθόνη και κλείστε για λίγα λεπτά τα μάτια σας.

Κάντε ελαφρύ μασάζ στα βλέφαρά σας με τους δείκτες των χεριών σας. Αν δεν σταματήσει, βάλτε μία κρύα κομπρέσα στα μάτια σας για λίγα λεπτά, ώστε να χαλαρώσουν οι μύες.

Περιορίστε το κάπνισμα, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ και καφέ. Αντιμετωπίστε το άγχος και το στρες και να ξεκουράζεστε με αρκετές ώρες ύπνου.

Καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως ηλιόσποροι, καρύδια, αµύγδαλα, ρεβίθια, µπανάνες, σύκα, µήλα, πλήρη δηµητριακά, καλαµπόκι και όσπρια.

Όταν οι συσπάσεις διαρκούν περισσότερο από 7 ημέρες ή όταν είναι ισχυρές ώστε να προκαλούν το κλείσιμο του ματιού θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνετε όταν υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως κόκκινα μάτια, εκκρίσεις στα μάτια, διαταραχές και στους υπόλοιπους μύες του προσώπου.