Τελικά, πόσο κοντά είμαστε στο εμβόλιο για τον κορονοϊό;

Υγεια
Tools

Ακόμη και τον Δεκέμβριο ενδέχεται να κάνουμε την πρώτη δόση, αφού ήδη τρία σκευάσματα έχουν αποδείξει την ασφάλειά τους στις κλινικές δοκιμές. Βρετανία, ΗΠΑ και Κίνα προπορεύονται στην παγκόσμια κούρσα και έχουν από ένα υποψήφιο εμβόλιο στην τελευταία φάση την δοκιμών 

Η επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία εμβολίων για τον κορονοϊό έχει προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση και ανταπόκριση. Ετσι, ένα σκεύασμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα μπορούσε να είναι έτοιμο σε τέσσερα χρόνια, ευελπιστούμε τον Δεκέμβριο να ανέβει στα ράφια των φαρμακείων.

Περίπου 23 σκευάσματα βρίσκονται σήμερα σε κάποια φάση κλινικής αξιολόγησης και περισσότερα από 130 σε στάδιο ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), γράφει ο Guardian. Βρετανία, Κίνα και ΗΠΑ όμως, προπορεύονται στην παγκόσμια κούρσα και έχουν από ένα υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό στην τελευταία φάση, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα ενδέχεται ένα από τα τρία να καταλήξει στα ράφια των φαρμακείων. ΗΠΑ

H βιοφαρμακευτική εταιρεία Moderna και το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι το εμβόλιό τους απέδειξε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε 45 άτομα που δοκιμάστηκε. Αυτός είναι και ο λόγος που περνά σε κλινικές δοκιμές μεγαλύτερες κλίμακας με 30.000 συμμετέχοντες. To αμερικανικό εμβόλιο πρώτον δημιουργεί ισχυρά αντισώματα που προκαλούν ανοσία απέναντι στην Covid-19 και δεύτερον λειτούργησε σε όλους τους συμμετέχοντες, σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Βρετανία

Πολύ θετικά αποτελέσματα φέρεται να έχουν οι έρευνες που διεξάγει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της Covid-19, ανέφεραν βρετανικά Μέσα, με κάποια να κάνουν λόγο για «διπλό επίπεδο προστασίας». Μέρος των αποτελεσμάτων για το εμβόλιο αναμένεται να δημοσιευθεί από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet τη Δευτέρα, ενώ το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου θεωρείται από τα πιο υποσχόμενα παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την Telegraph, στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών που έγινε σε ανθρώπους, φάνηκε πώς το εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική ανταπόκριση με αντισώματα και Τ λεμφοκύτταρα, δηλαδή κύτταρα που σκοτώνουν τον κορονοϊό. «Είναι ο συνδυασμός των δύο για τον οποίο ελπίζουμε ότι θα προστατεύσει τους ανθρώπους. Είναι μια σημαντική στιγμή, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», προσθέτει η ίδια πηγή στην εφημερίδα.

Τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά υποσχόμενα» από υψηλά ιστάμενη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα, ωστόσο δεν επιτρέπουν ακόμη να ξέρουμε ποια θα είναι η χρονική διάρκεια της προστασίας, την οποία θα παρέχει το εμβόλιο.

Κίνα

Η κινεζική φαρμακοβιομηχανία China National Biotec Group (CNBG) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το πειραματικό εμβόλιό της για τον κορονοϊό έχει δημιουργήσει ισχυρά αντισώματα σχεδόν σε όλους τους συμμετέχοντες στο τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών και αν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο εμβόλιο που θα εγκριθεί.

«Τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών έδειξαν ικανοποιητικό προφίλ ασφάλειας και υψηλά επίπεδα ανοσολογικής κυτταρικής και χημικής ανταπόκρισης» επισημαίνει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της προς το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο, η χορήγηση του εμβολίου δεν μπορεί να επεκταθεί χωρίς περαιτέρω εγκρίσεις, που θα προκύψουν από τις μελέτες, συμπληρώνει. Γι’ αυτό και ο στρατός της Κίνας που αριθμεί περίπου δύο εκατομμύρια άτομα, θα υποχρεωθεί να δοκιμάσει το εμβόλιο.

Η εταιρεία προγραμματίζει το τελικό στάδιο των κλινικών δοκιμών και σε χώρες του εξωτερικού, και αν όλα πάνε καλά, θα είναι το πρώτο εμβόλιο που εγκρίνεται για τον κορονοϊό. Ωστόσο, ακόμη και αν τα εμβόλια είναι έτοιμα προς χορήγηση τον Δεκέμβριο, προκύπτουν διάφορα θέματα, τα οποία θα πρέπει επίσης άμεσα να επιλυθούν.

Τι εκτιμούν όμως οι ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την ημερομηνία κυκλοφορίας του εμβολίου, αλλά και τα επιμέρους θέματα που ενδέχεται να προκύψουν, όπως η επάρκεια, η αποτελεσματικότητα αλλά και ο αριθμός των διαφορετικών εμβολίων.

Ημερομηνία κυκλοφορίας

Ο διάσημος αμερικανός λοιμωξιολόγος Αντονι Φάουτσι, ο οποίος είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις και τις προβλέψεις του, τόνισε μιλώντας στο Reuters, ότι μέχρι το τέλος του 2020 η ανθρωπότητα θα έχει στη διάθεσή της εμβόλιο για τον κορονοϊό.

«Ξέρετε ότι βρισκόμαστε σε μία διαδικασία δοκιμών που απαιτεί χρόνο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι σε μερικούς μήνες, στο τέλος του 2020, στις αρχές του 2021 θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας εμβόλιο. Οχι μόνο ένα. Εύχομαι βασικά να μην είναι μόνο ένα αλλά δύο και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε», τόνισε ο Φάουτσι.

Protagon