Εν μέσω διαδηλώσεων η Σύνοδος Κορυφής

Κόσμος
Tools

Εν μέσω διαδηλώσεων κατά της λιτότητας κι ενός επίμονου χιονιά που πλήττει ολόκληρη τη Βόρεια Ευρώπη, άρχισε στις Βρυξέλλες το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο οι «27» ηγέτες της ΕΕ θα αναζητήσουν τον κατάλληλο συνδυασμό λιτότητας και τόνωσης της ανάπτυξης για την έξοδο από την κρίση. Νωρίτερα περίπου 15.000 πολίτες από πολλές χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στο κέντρο των Βρυξελλών, αψηφώντας το χιόνι και το τσουχτερό κρύο.

Στις 2 το μεσημέρι χιλιάδες άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία συγκεντρώθηκαν στο Παρκ ντε Σενκαντενέρ, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδριάζουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ και διαμαρτυρήθηκαν για τη λιτότητα και την ανεργία.

Στη διαδήλωση, που ήταν καθόλα ειρηνική, έδωσαν το "παρών"  περίπου 3.000 υπάλληλοι του αμερικανικού ομίλου Caterpillar, που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει 1.400 θέσεις εργασίας στη μονάδα του στο Βέλγιο, και εκατοντάδες εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.
 
Στην Ευρώπη "Χαμπέμους οστεριτάς", δηλαδή "Έχουμε λιτότητα", κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα. 
 
"Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης", είπε η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της ΕΕ υπερασπίστηκε την ακολουθούμενη πολιτική ζητώντας από όλους να κάνουν υπομονή γιατί, όπως είπε, οι θετικές επιπτώσεις γίνονται πάντα αισθητές "με κάποια καθυστέρηση".
 
Ο ίδιος άλλωστε στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους 27 ευρωπαίους ηγέτες, επισημαίνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, καθώς την οικονομική ύφεση του 2012, διαδέχεται μια αναιμική οικονομική δραστηριότητα στην ΕΕ. Ως εκ τούτου υπογραμμίζει ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες για οικονομική σταθεροποίηση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών θα πρέπει να μεταφραστούν σε μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και ιδιαίτερα σε μέτρα στήριξης των νέων οι οποίοι πλήττονται από απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις εν όψει Συνόδου Κορυφής. Φωτογραφία: AFP Βρυξέλλες: Διαδηλώσεις εν όψει Συνόδου Κορυφής. Φωτογραφία: AFP Χιονισμένες Βρυξέλλες. Φωτογραφία: AFP Χιονισμένες Βρυξέλλες. Φωτογραφία: AFP

enet