To Αφγανιστάν και η διακυβέρνησή του στα χέρια των Ταλιμπάν -Εγκατέλειψε τη χώρα ο πρόεδρος του -Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Θα εφαρμοστεί ο Ισλαμικός νόμος

Κόσμος
Tools

Και επίσημα αναλαμβάνουν την διακυβέρνηση του Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, μετά την κατάληψη του Προεδρικού Μεγάρου στην Καμπούλ και την εγκατάλειψη της χώρας από τον πρόεδρο Ασραφ Γάνι.

Μάλιστα ο Α. Γανί που βρίσκεται ήδη στο Τατζικιστάν σε ανάρτηση του στο facebook παραδίδει τη χώρα στους Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να δεχθεί κατακραυγή από συμπατριώτες του.

Πάντως, ο Γανί σε ανάρτησή του στο στο facebook, τονίζει ότι έφυγε από τη χώρα για να μη γίνει αιματοχυσία ενώ αν έμενε χιλιάδες πολίτες θα είχαν σκοτωθεί και η πόλη της Καμπούλ θα είχε καταστραφεί. «Οι Ταλιμπάν κέρδισαν, και είναι τώρα υπεύθυνοι για την τιμή και την προστασία των Αφγανών», σημειώνει στο μήνυμα του. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ η δηλωση του Ασραφ Γάνι:

«Στο όνομα του Αλλάχ, ο πιο ελεήμων, ο πιο ελεήμων

Αγαπητοί συμπατριώτες!

Σήμερα, βρέθηκα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Έπρεπε να σταθώ απέναντι στους ένοπλους Ταλιμπάν που ήθελαν να μπουν στο παλάτι ή να φύγω από την αγαπημένη χώρα στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου για την προστασία της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν όμως γινόταν αυτό, θα υπήρχαν αμέτρητοι συμπατριώτες μου μάρτρες και η Καμπούλ θα καταστρεφόταν. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να με απομακρύνουν, είναι εδώ για να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ και στους κατοίκους της.

Για να αποφύγω την αιματοχυσία, σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερο να φύγω. 

Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική δοκιμασία. είτε θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε θα δώσουν προτεραιότητα αλλού.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώσουν όλο τον κόσμο και τις γυναίκες ότι θα διατηρήσουν την νομιμότητα και την ειρήνη. Να παρουσιάσουν ένα συγκκεκριμένο σχέδιο και να το μοιράσουν με τους πολίτες.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος μου. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά για το μέλλον του τόπου. 

Ζήτω το Αφγανιστάν»

Εκπρόσωπος Ταλιμπάν: Θα εφαρμοστεί ο Ισλαμικός νόμος

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν, ο οποίος βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ, παρενέβη στην τηλεοπτική εκπομπή της Αφγανικής καταγωγής Γιάλντα Χακίμ στο BBC, τονίζοντας πως οι μαχητές έχουν στόχο να προστατεύσουν τις περιουσίες των Αφγανών και εγγυώνται ειρήνη στη χώρα.

Επιβεβαίωσε ότι θα εφαρμοστεί ο Ισλαμικός νόμος, ωστόσο ερωτηθείς αν θα υπάρξουν εκτελέσεις και ακραίες μορφές επιβολής (ακρωτηριασμοί, λιθοβολισμοί κλπ) δεν έδωσε σαφή απάντηση. Υποστήριξε, ότι αυτές τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το δικαστήριο και οι δικαστές.

Τέλος, υποστήριξε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να φοβούνται, καθώς διαφυλάσσονται τα δικαιώματα τους, ενώ δεν θα σταματήσει η φοίτηση τους σε σχολεία και πανεπιστήμια.