Το Σουηδικό Πείραμα: Η χώρα που δεν μπήκε ποτέ σε γενικό απαγορευτικό (lockdown). Αγχος; Κανένα. Ανησυχία; Μηδέν.

Κόσμος
Tools

 Στην Σουηδία αποδεικνύεται ότι η περιλάλητη ατομική ευθύνη συμπορεύεται, με αγαστό τρόπο, με την αντίστοιχη κοινωνική, επιλύοντας όλα τα πιθανά προβλήματα που πιθανώς θα ενσκήψουν, αντί να δημιουργήσει νέα και ίσως ακόμη πιο δυσεπίλυτα.

"Case in point", η προσέγγιση των Σουηδών και την ίδιας τους της κυβέρνησης απέναντι στο λεγόμενο τέταρτο κύμα του κορονοϊού που (μας λένε ότι) μας έρχεται τον χειμώνα: σκανδιναβικό "coolness" και απέραντη χαλαρότητα.

Μήπως αυτό είναι εντέλει το μυστικό για την αντιμετώπιση των πανδημιών; Να είσαι κουλ και απλώς να έχεις εμπιστοσύνη στα μέτρα των ειδικών;

Αντί για αυστηρά περιοριστικά μέτρα και απαγόρευση κυκλοφορίας, η κυβέρνηση έχει μείνει σε συστάσεις προς τους πολίτες να τηρούν αποστάσεις και να δουλεύουν από το σπίτι, και εκκλήσεις στους ηλικιωμένους να μην κυκλοφορούν.

Σίγουρα πάντως, ό,τι και αν γίνει τον χειμώνα, η Σουηδία δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων κρατών: όσο και αν πληγεί από τη μετάλλαξη Delta, έχει αποκλειστεί ρητώς και κατηγορηματικώς κάθε ενδεχόμενο επιβολής lockdown στη χώρα.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε εκτενές άρθρο του στην βρετανική Telegraph ο δημοσιογράφος Ρίτσαρντ Οραντζ, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο σχολείο Σόγκενφρι του Μάλμε, «το μόνο εμφανές μέτρο κατά της Covid είναι η απαγόρευση εισόδου γονέων στο σχολικό κτίριο».

euronews