Μνήμες από την 11η Σεπτεμβρίου ξύπνησε η βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Βοστώνης.

Οι νεκροί από τη νέα επίθεση σε αμερικανικό έδαφος είναι τρεις και οι τραυματίες 140, ανάμεσά τους οκτώ παιδιά.

«Ένιωσα σαν να έσκασε ένα τεράστιο κανόνι» είπε στο CNN αυτόπτης μάρτυρας. Ο Άλαν Πάντερ, γιατρός, περίμενε στη γραμμή του τερματισμού τη γυναίκα του. Στεκόταν μερικά μέτρα μακριά από το σημείο της πρώτης έκρηξης. Αμέσως έτρεξε να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

«Είδα τουλάχιστον έξι ή επτά ανθρώπους να πέφτουν κάτω δίπλα μου. Με προστάτευσαν από την έκρηξη. Μια γυναίκα πέθανε, ένας άνδρας έχασε και τα δυο πόδια του», είπε.

«Ο χρόνος έμοιαζε να έχει σταματήσει. Τα μάτια μου έκαιγαν, τα αυτιά μου βούιζαν, δε μπορούσα να καταλάβω τι συμβαίνει, μου είχε κοπεί η ανάσα» έγραψε δημοσιογράφος που βρισκόταν στο σημείο της έκρηξης.

«Αυτοί οι αθλητές μόλις τερμάτισαν και πια δεν έχουν πόδια! Είναι τόσοι πολλοί άνθρωποι χωρίς πόδια. Παντού υπάρχει αίμα», είπε στους New York Times ο 35χρονος Ρούπεν Μπάσταζιαν, πρώην πεζοναύτης, που ακόμη κι αυτός «λύγισε» στο θέαμα.

Ο Μάικ Μίτσελ είχε μόλις τερματίσει και κοίταγε πίσω του στην γραμμή του τερματισμού, όταν αντίκρισε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως «ογκώδη έκρηξη» με καπνό που έφτανε τα 15 μέτρα ύψος. «Ολοι φρίκαραν» είπε στο Reuters ο δρομέας από το Βανκούβερ του Καναδά.

«Ενα κομμένο πόδι πετάχτηκε δίπλα στο κεφάλι μου!» δήλωσε ο θεατής Τζον Ρος, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο της πρώτης από τις δύο εκρήξεις. Και πρόσθεσε: «Εβγαλα τη ζώνη μου και την έδωσα για να δεθεί το ακρωτηριασμένο πόδι και να σταματήσει το αίμα ενός τραυματία».

«Άρχισαν ξαφνικά να φέρνουν ανθρώπους που είχαν ακρωτηριαστεί» ανέφερε ένας από τους δρομείς. Ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν χάσει μέλη του σώματός τους, ενώ άλλοι έχουν υποστεί τραύματα από αιχμηρά αντικείμενα, κυρίως στο χαμηλό μέρος του σώματός τους.

«Ανθρωποι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Είδα κάποιους πεσμένους κάτω. Για λίγες στιγμές δεν ήμουνα σίγουρη αν ήταν δρομείς που έπεφταν από την εξάντληση του αγώνα ή από τα τραύματα...» έγραψε η Ρέιτσελ Φοξ, ρεπόρτερ της εφημερίδας Boston Herald, που κάλυπτε δημοσιογραφικά την εκδήλωση. Μάλιστα ομολόγησε ότι στην αρχή νόμισε ότι επρόκειτο για κάποιο...«εορταστικό» χάπενινγκ.

Και ο Ρόμπερτ Ραπόπορτ, γιατρός ακτινολόγος από τη Νέα Υόρκη, μόλις είχε τερματίσει και έπινε από ένα μπουκάλι νερό σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από το σημείο της καταστροφής. «Ακούσαμε ένα μπαμ, μία ισχυρή έκρηξη» δήλωσε. «Ετρεχα για να τερματίσω όταν άκουσα δύο εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Η δεύτερη έγινε πίσω μου. Και μου φάνηκε ότι εξερράγη ένας κάδος απορριμμάτων» είπε ο δρομέας Κρις Κάσιντι.

Ο Οσκαρ Οτέρο βρέθηκε μία ανάσα από το σημείο της έκρηξης. «Ακούσαμε μπουμ-μπουμ και μετά τον κόσμο να ουρλιάζει. Μετά η εικόνα σφαγής ήταν προφανής. Υπήρχε αίμα παντού. Είδα ένα πόδι. Είδα ανθρώπους με κόκαλα να βγαίνουν από το κορμί τους. Είναι δύσκολο να το περιγράψω».

Ο Ντέιβ Μπένσον βρισκόταν στις κερκίδες απέναντι από το σημείο της έκρηξης. Περιγράφει τις σκέψεις που έκανε μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα. «Νόμιζα ότι επρόκειτο για τη λήξη του αγώνα με πυροτεχνήματα. Μετά είδα ένα σύννεφο καπνού και κόσμο να πέφτει κάτω».

Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που θα μπορούσαν να δουν μόνο σε πεδίο μάχης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 80 τραυματίστηκαν από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθώνιου της Βοστώνης, σύμφωνα με την Αστυνομία της Βοστώνης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε άμεσα και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις τοπικές αρχές, έδωσε εντολή να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις δύο εκρήξεις, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος. 

Οι νικητές είχαν ήδη περάσει τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκαν οι εκρήξεις, ενώ χιλιάδες άλλοι δρομείς εξακολουθούσαν ακόμη να τρέχουν στην διαδρομή του Μαραθωνίου. Οι εικόνες της τηλεόρασης έδειξαν τον καπνό τα ασθενοφόρα και την αστυνομία κοντά στη γραμμή του τερματισμού, όπου οι θεατές παρακολουθούσαν από  τις κερκίδες.

Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες για το τι ακριβώς έχει συμβεί είναι συγκεχυμένες, ωστόσο οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Ωστόσο, η αστυνομία εντόπισε και τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό στον οποίο έγινε ελεγχόμενη έκρηξη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε και τέταρτος μηχανισμός έξω από ξενοδοχείο.

Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι Έλληνες δρομείς που συμμετείχαν στον μαραθώνιο της Βοστώνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ, ο οποίος χαρακτηρίζει την πράξη αποτρόπαια και την καταδικάζει.

Δείτε εδώ LIVE από το BBC

 

DEUTSCHE BANK

Ο... χορός των σκανδάλων της Deutsche Bank δεν έχει τέλος.

Μετά την αποκάλυψη των «Financial Times» ότι «μαγείρεψε» τα οικονομικά της στοιχεία για να κρύψει μία «τρύπα» στον ισολογισμό της τάξης των 12 δισ. δολαρίων, έρχεται στο φως η ύποπτη εμπλοκή της σε φορολογικούς παραδείσους.

Τα στοιχεία των Offshoreleaks δείχνουν ότι έως το 2010 -όταν ο Γιόζεφ Ακερμαν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας- η Deutsche Bank είχε χρησιμοποιήσει τη θυγατρική της στη Σιγκαπούρη για να ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες και καταπιστεύματα

Οπως έγραψε η «Suddeutsche Zeitung» βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των «Offshoreleaks», το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας είχε ιδρύσει περισσότερες από 300 εταιρείες-μαϊμού σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους και κυρίως στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας, που έκανε υποδείξεις και έψεγε με κάθε ευκαιρία τις χώρες του Νότου, αλλά και τις τράπεζές τους, κατηγορώντας τες είτε για αλόγιστες σπατάλες είτε για αδιαφανείς μεθόδους, βρίσκεται το ίδιο στο μάτι του κυκλώνα και δη με πολλαπλές καταγγελίες.

Τα στοιχεία των Offshoreleaks δείχνουν ότι έως το 2010 -υπενθυμίζουμε ότι ο Γιόζεφ Ακερμαν ήταν ακόμη επικεφαλής της τράπεζας- η Deutsche Bank είχε χρησιμοποιήσει τη θυγατρική της στη Σιγκαπούρη για να ιδρύσει 309 εικονικές εταιρείες και καταπιστεύματα.

 

Εγγραφα
Στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «Suddeutsche Zeitung» εμφανίζονται εταιρείες – φαντάσματα με ονόματα όπως Roseburn ή White River Holdings Group και η τράπεζα δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει καμιά πληροφορία σχετικά με το ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξής τους και για λογαριασμό ή κατ' εντολήν τίνος έγινε η ίδρυσή τους.

Το εύρος του δικτύου offshore που διέθετε η γερμανική τράπεζα σαφώς δεν φτάνει το θηριώδες μέγεθος της δράσης της UBS, για παράδειγμα, ωστόσο το εμβληματικό για τη γερμανική οικονομική πολιτική χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έκανε ακριβώς την ίδια δουλειά. Μόνο σε μικρότερη κλίμακα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι συνεργάτης της τράπεζας στη θυγατρική της Σιγκαπούρης βοήθησε έναν πελάτη με συνοπτικές διαδικασίες να περάσει το σκάφος του στην εταιρεία offshore που είχε στο όνομά του.

Η Deutsche Bank αρνείται κάθε κατηγορία, ισχυριζόμενη ότι οι ενέργειές της και η δραστηριότητά της σε υπεράκτιες εταιρείες ήταν απολύτως νόμιμες. «Δεν παρείχαμε ποτέ υπηρεσίες για ίδρυση εταιρείας σε φορολογικούς παραδείσους. Η Deutsche Bank έχει λάβει πάρα πολλά μέτρα, ώστε να εμποδίσει την εκμετάλλευση των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει για τον σκοπό του ξεπλύματος χρήματος» σημειώνει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Προφανώς, βέβαια, αναφέρεται σε μέτρα που ελήφθησαν μετά την αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και την τοποθέτηση των Ανσου Γιάιν και Γιούργκεν Φίτσεν.

Η «Suddeutsche Zeitung» διαψεύδει την τράπεζα, πάντως, γράφοντας ότι η Deutsche Bank διαφήμιζε με αρκετά ενεργητικό τρόπο τις υπεράκτιες υπηρεσίες της στην ιστοσελίδα της dboffshore.com. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο Μαυρίκιος, μία από τις γνωστές φορολογικές οάσεις «προσφέρει ένα φορολογικά ουδέτερο περιβάλλον».

Προτείνει δηλαδή στους πελάτες της να προτιμήσουν τον Μαυρίκιο για να αποφύγουν τη γερμανική φορολόγηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των συνεργατών του τοπικού υποκαταστήματος της τράπεζας αυξήθηκε κατακόρυφα μέσα στα προηγούμενα χρόνια και από αρχικά πέντε άτομα έφτασε σήμερα να ξεπερνά τους 200 εργαζόμενους.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος του SPD για την Καγκελαρία, κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει σκληρότερες κυρώσεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που διευκολύνουν ή συμμετέχουν στη φοροδιαφυγή. ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

 

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΑΛΟ
Ο Σόιμπλε ζήτησε τα στοιχεία

Οι αποκαλύψεις της εφημερίδας οδήγησαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να ζητήσει τα στοιχεία, προκειμένου να ελεγχθούν από τις αρμόδιες Αρχές και εφόσον κριθεί απαραίτητο να ξεκινήσουν οι ανάλογες εισαγγελικές έρευνες. Το ποσό που χάνει το γερμανικό Δημόσιο από τη φυγή σε φορολογικούς παραδείσους υπολογίζεται στα 400 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γερμανικού συνδικάτου εφοριακών, Τόμας Αϊγκεντάλερ, ο οποίος ζήτησε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στις επιχειρήσεις.

Τις τράπεζες υπερασπίστηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών, Αντρέας Σμιτς, ο οποίος απέκρουσε κάθε κατηγορία περί συνευθύνης των τραπεζών. «Εν πρώτοις πρόκειται για ιδιώτες και οργανώσεις που μεταφέρουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους μέσω των τραπεζών, οι οποίες όμως δεν μπορούν να ελέγξουν τη φορολογική «ειλικρίνεια» των πελατών τους γιατί απλά δεν διαθέτουν τα εργαλεία για να το κάνουν, εξάλλου εδώ και χρόνια οι ευρωπαϊκές τράπεζες ακολουθούν στρατηγική του διάφανου και καθαρού χρήματος».

 

ΕΛΕΓΧΟΣ
Μήνυμα από την εποπτική Αρχή...

Αντιμέτωπη με την αρμόδια εποπτική Αρχή των γερμανικών τραπεζών θα βρεθεί η Deutsche Bank για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής στο οποίο εμπλέκεται. Ωστόσο, όπως προκύπτει από δηλώσεις της επικεφαλής της BaFin, Εκλε Κένιχ, η τράπεζα θα κληθεί να δώσει απαντήσεις και για τη δραστηριότητά της στους φορολογικούς παραδείσους.

ethnos

portogalia diadilos

Αντισυνταγματικές έκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας τις περικοπές σε επιδόματα υπαλλήλων και συνταξιούχων του Δημοσίου, που σκόπευε να επιβάλει η κυβέρνηση Κοέλιο, γεγονός που ανοίγει στον προϋπολογισμό «τρύπα» 1,4 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, συγκάλεσε όμως έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για σήμερα, Σάββατο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα έναντι των ξένων πιστωτών, πριν δύο χρόνια, ώστε να μπει στον μηχανισμό διάσωσης και να λάβει ενίσχυση ύψους 78 δισ. ευρώ.

Στο αιτιολογικό της απόφασης οι 13 δικαστές τονίζουν ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση του επιδόματος αδείας των υπαλλήλων και των συνταξιούχων του Δημοσίου, όπως επίσης είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές στα επιδόματα ανεργίας και ασθενείας.

Σύμφωνα με τους δικαστές η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων αποτελεί παραβίαση της αρχής της ισότητας, αφού πλήττονται μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι και όχι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

ρεαλ

Φωτό Reuters

Η Μάργκαρετ Θάτσερ, η μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα που βρέθηκε στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, πέθανε σε ηλικία 87 ετών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της οικογένειάς της.

"Με λύπη τους ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοινώνουν ότι η μητέρα τους πέθανε ήσυχα μετά από εγκεφαλικό που υπέστη το πρωί της Δευτέρας" ανέφερε ο λόρδος Τιμ Μπελ, εκπρόσωπος της οικογένειας.

Η Μάργκαρετ Θάτσερ οδήγησε τους Συντηρητικούς σε τρεις εκλογικές νίκες και βρέθηκε στη διακυβέρνηση της Βρετανίας από το 1979 έως το 1990,  κάνοντας ρεκόρ διαρκούς παραμονής στην πρωθυπουργία από τις αρχές του 19ου αιώνα.

"Η Βρετανία έχασε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια μεγάλη πρωθυπουργό και μια μεγάλη Βρετανίδα" σχολίασε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η M.Θάτσερ απευθύνεται στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπράιτον, τον Οκτώβριο του 1988 (φωτό:Reuters)

Η M.Θάτσερ απευθύνεται στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπράιτον, τον Οκτώβριο του 1988 (φωτό:Reuters)  

Η "Σιδηρά Κυρία" της βρετανικής πολιτικής σκηνής κατάφερε με επιτυχία να ανατρέψει από την ηγεσία των Συντηρητικών τον πρώην πρωθυπουργό Εντουαρντ Χιθ το 1975 και κέρδισε τις εκλογικές αναμετρήσεις το 1979, το 1983 και το 1987.
 
Κατά τη διάρκεια της θητείας της προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση δεκάδων κρατικών βιομηχανιών ενώ ήταν στην εξουσία την περίοδο που η Βρετανία οδηγήθηκε σε σύρραξη με την Αργεντινή για την κυριαρχία των νησιών Φόκλαντ το 1982.
 
enet

Η συνένωση «άρρωστων» οργανισμών δεν φτάχνει απαραίτητα έναν «υγιή»

Σκαλώνουν τα «παζάρια» κυβέρνησης τρόικας γύρω από το κόστος διάσωσης των τραπεζών που μοιάζει να μην τελειώνει. Σε χαμηλό 27 ετών γύρισε ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ. Οι τράπεζες είναι βαριά άρρωστες και θυμίζουν «ζόμπι» (ζωντανές-νεκρές).

Επιβιώνουν χάρη στο δημόσιο χρήμα που μετατρέπεται σε δημόσιο χρέος (χωρίς να υπάρχει δημόσιος έλεγχος), ώστε με αυτό τον τρόπο να καλύπτονται οι «μαύρες τρύπες» που προκάλεσαν τα προηγούμενα «τοξικά» ανοίγματα. Αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.

Η τρόικα θέλει να διασφαλίσει ότι το νέο τραπεζικό σχήμα ETE-Eurobank δεν θα έχει ανάγκη από πρόσθετα κεφάλαια, πέραν της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς πιστεύει ότι ορισμένα στοιχεία πιθανόν να έχουν "μαγειρευτεί", σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Το αδιέξοδο θα συζητηθεί με το Σαμαρά την Κυριακή.

Υπό αυτό το πρίσμα, σε χαμηλό 27 ετών γύρισε ο τραπεζικός δείκτης (προς τις 100 μονάδες) την Παρασκευή, παρά τις διαβεβαιώσεις... στυλ Αλογουσκούφη περί «θωρακισμένου» τραπεζικού συστήματος. Οι τραπεζικές μετοχές στο χρηματιστήριο έχουν γυρίζει στα επίπεδα του 1977!

Το ταμπλό μερικές φορές δεν λέει ψέματα, επιβεβαιώνει τη χρεοκοπία του τραπεζικού κλάδου που κινείται σαν ζόμπι (ζωντανό-νεκρό) και επιβιώνει χάρη στη δημόσια χρηματοδότηση.

Την περασμένη εβδομάδα στο χρηματιστήριο οι πωλητές είχαν κυρίαρχο ρόλο, συνεχίζοντας τις ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών.

Μόνο το τελευταίο εξάμηνο οι απώλειες για τους τίτλους ξεπερνούν ακόμη και το 80%. Η χρηματιστηριακής αξίας της Eurobank έπεσε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.

Από το περσινό Ιούλιο η Eurobank υποχωρεί περίπου 85%, ενώ σωρευτικά οι απώλειες από τα ιστορικά υψηλά φτάνουν το 98%.

Οι άλλες τρεις «συστημικές τράπεζες» έχουν χάσει κι αυτές τα αυγά και τα πασχάλια στο ταμπλό: Εθνική (-74%), Alpha Bank (71%), Πειραιώς (-66,%).

Στο ίδιο διάστημα του τελευταίου ο βασικός  δείκτης παρουσιάζει οριακά θετική απόδοση, ενώ κατά περίπου 12% υποχωρεί ο δείκτης των blue chips (Ftse Large Cap.), ενώ κοντΆ 75% φτάνουν οι απώλειες για το δείκτη των τραπεζών.

Η  εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί στο συνολικό δραματικό σκηνικό... καμένης γης που παρουσιάζουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2012 για Εθνική/Eurobank και Alpha Bank που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

 

Ζημιές

Συνολικές ζημιές κοντά 5 δισ. ευρώ για τους τέσσερις «συστημικούς» ομίλους, που το 2008 (πρώτη χρονιά της κρίσης) είχαν παρουσιάσει καθαρά κέρδη 3 δισ. ευρώ.

Τρεις όμιλοι γιγαντώνονται μέσω «ειδικών συγχωνεύσεων έκτακτης ανάγκης» για να «θωρακιστεί το τραπεζικό σύστημα» όπως, λένε, οι «ειδικοί» αναλυτές που χρησιμοποιούν τα κυβερνητικά οικονομικά επιτελεία (και των τριών τελευταίων κυβερνήσεων, Αντ. Σαμαρά, Γ. Παπαδήμου και Γ. Παπανδρέου), μαζί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

Η Alpha Bank με την Εμπορική, η Πειραιώς με την Αγροτική και τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα (Κύπρου, Λαϊκή, Ελληνική) και φυσικά ο «ματωμένος γάμος» ΕΤΕ-Eurobank.

Ποιος πλήρωσε, όμως, αυτή την εξαγορά; Ασφαλώς το δημόσιο χρήμα, το χρήμα των φορολογουμένων. Εξαγορές και ξεσκαρτάρισμα με τα λεφτά των άλλων, δηλαδή, του Δημοσίου.

Αυτό έγινε με όλες τις εξαγορές των λεγόμενων «κρατικών τραπεζών» από τον λεγόμενο ιδιωτικό τραπεζικό τομέα, ο οποίος όμως στην πράξη λειτουργεί με δημόσιο χρήμα, χωρίς δημόσιο έλεγχο.

Από την εποχή Αλογουσκούφη και Καραμανλή με τα πρώτα 28 δισ. ως πρώτο «τραπεζικό σωσίβιο», έχουν δοθεί συνολικά κοντά 200 δισ. ευρώ σε ενέσεις ρευστού και εγγυήσεων και τώρα εκκρεμούν άλλα 40 δισ. εκτών οποίω τα 27,5 δισ. πάνε στις βαπτισμένες «συστημικές» τράπεζες (ΕΤΕ, Eurobank, Alpha, Πειραιώς)

 

Δυο "άρρωστοι" δεν κάνουν έναν "υγιή"

Αλλά ούτε το «μοντέλο» διαχωρισμού των στοιχείων των «προβληματικών» τραπεζών και η πώλησής τους εξασφαλίζει κάποια ντεφάκτο θωράκιση.

Ετσι πωλήθηκε στην Πειραιώς η Αγροτική. Την σπάσανε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα προχωρώντας σε πώληση της «καλής» με την «κακιά» να φορτώνεται στο δημόσιο, εν μέσω έντονων αντιδράσεων.

Βουτιά των επενδύσεων στην ευρωζώνη (Morgan Stanley)

Βουτιά των επενδύσεων στην ευρωζώνη (Morgan Stanley) Οι συνενώσεις από μόνες τους δεν αποτελούν λύση. Οδηγούν σε συνενώσεις «προβληματικών» τραπεζών οι οποίες το μόνο που μπορεί να φέρουν είναι μια μεγαλύτερου μεγέθους «προβληματική» επίσης τράπεζα, λένε αναλυτές, η οποία απλά κερδίζει χρόνο στα άγρια μποφόρ της παρατεταμένης ύφεσης και του υπέρογκου χρέους… με παντρειές και προικοδότηση του δημοσίου μέσω του δανεισμού του.

Δυο «άρρωστοι» οργανισμοί όταν ενώνονται δεν σημαίνει ότι θα φέρουν ένα μεγαλύτερο «υγιή» οργανισμό, αλλά έναν μεγαλύτερο «άρρωστο».

Αυτό που γίνεται στον τραπεζικό κλάδο δεν έχει προηγούμενο, λένε αναλυτές. Πλήρης αποδόμηση του κλάδου που πάνω του πάτησε όλη η... «ανάπτυξη» της 15ετίας!

Ποτέ κανένας άλλος κλάδος του χρηματιστηρίου τόσο μεγάλη απαξίωση, σε τόσο δραματικούς τόνους.

Πριν ένα χρόνο, ο κλάδος των τραπεζών είχε περί τις 12 μετοχές ενώ τώρα έχει μόλις 5. Έχουν ήδη φύγει από το ταμπλό Ταχ. Ταμιευτήριο, Αγροτική, Proton Bank, Aspis Bank και Emporiki Bank (για λόγους εξαγοράς η τελευταία).

Πρόσφατα βγήκαν από το ταμπλό οι Κύπρου και Λαϊκή μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο και είναι εντελώς αμφίβολη η τύχη τους. Οπότε ενεργές μετοχές στον τραπεζικό κλάδο παραμένουν (προς το παρόν) μόνο οι ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank και Attica.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι υπάρχει δυστοκία στο σύστημα και αδιέξοδο, τόσο στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης (από το κράτος) όσο και στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από ιδιώτες...

Κώστας Σαρρής, enet

oli ren ec

Νέο πλήγμα στην αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και μάλιστα από επίσημα χείλη προκάλεσαν οι δηλώσεις του επιτρόπου Όλι Ρεν στη φινλανδική τηλεόραση αναφορικά με την υιοθέτηση της πρακτικής του κουρέματος τραπεζικών λογαριασμών μεγαλοκαταθετών και μετόχων για τη διάσωση τραπεζικών ιδρυμάτων.

Για δεύτερη φορά ο συγκεκριμένος επίτροπος επανέρχεται στο θέμα, μετά και την περίφημη δημόσια δήλωση του πρόεδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η οποία προκάλεσε το κλίμα ανασφάλειας όσον αφορά την εγγύηση των καταθέσεων εντός του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν επανέλαβε πως οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι «ιερές» και εσαεί εγγυημένες. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι, σε περίπτωση πτώχευσης τραπεζών ή επιτακτικής διάσωσης τραπεζικού ιδρύματος που κινδυνεύει, τότε οι μεγαλομέτοχοι και μεγαλοκαταθέτες θα συμμετέχουν στη διάσωση αυτή. Πρόσθεσε, δε, πως ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντάσσει μελέτη με σκοπό έναν νόμο (ντιρεκτίβα - οδηγία) βάσει του οποίου θα υιοθετείται η νέα αυτή αντίληψη περί ενός ολοκληρωμένου μοντέλου παντός καιρού για τη διάσωση τραπεζών.

«Η επερχόμενη ντιρεκτίβα προϋποθέτει υλοποίηση της ευθύνης των επενδυτών και των καταθετών σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εκκαθάρισης μιας τράπεζας» δήλωσε ο κ. Ρεν μιλώντας στον φινλανδικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό YLE.

Ωστόσο, ο ίδιος διαφοροποιήθηκε από την αρχική τοποθέτηση του κ. Νταίσελμπλουμ, ο οποίος είχε αποκαλέσει την Κύπρο πιθανό «πρότυπο» για μελλοντικές διασώσεις. «Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει ανασκευάσει την αρχική δήλωσή του, παραδεχόμενος την ιδιαιτερότητα της κυπριακής υπόθεσης

 

ANTIΔΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΝ. ΕΛ.

Την αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων προκάλεσαν η σημερινή συνέντευξη του Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απέκλεισε οι μεγαλοκαταθέτες να κληθούν να καλύψουν τις ζημιές από μια ενδεχόμενη κατάρρευση τράπεζας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νότης Μαριάς, σε δήλωσή του, τόνισε ότι «στο ίδιο νεοφιλελεύθερο έργο πρωταγωνιστές Ντάισελμπλουμ και Όλι Ρεν, με τον Ευρωπαίο επίτροπο να πυροδοτεί την αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης μετά τις δηλώσεις του ότι επίκειται η θέσπιση ευρωπαϊκής οδηγίας για «κούρεμα» των τραπεζικών καταθέσεων».

Περισσότερα Άρθρα...