mathikes kypro kourema

Συγκίνησαν και έδειξαν τον δρόμο της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης οι μαθητές του Xenion High School στο Παραλίμνι, πραγματοποιώντας μια ανεπανάληπτη πρωτοβουλία για συμπαράσταση στον συμμαθητή τους.

Συγκεκριμένα, όλα τα αγόρια του σχολείου μαζί με ορισμένους καθηγητές τους αποφάσισαν να ξυρίσουν τα κεφάλια τους σε ένδειξη συμπαράστασης για τον φίλο και συμμαθητή τους, τον 12χρονο Αντώνη, ο οποίος έχασε τα μαλλιά του λόγω της χημειοθεραπείας στην οποία υποβλήθηκε επειδή πάσχει από καρκίνο.

Σύμφωνα με το newsit.com.cy, η πρωτοβουλία ανήκε στα παιδιά και η διεύθυνση του σχολείου τούς ενθάρρυνε σε αυτήν τους κίνηση, και έτσι μαθητές και όσοι εκπαιδευτικοί το επιθυμούσαν ξύρισαν τα κεφάλια τους στο προαύλιο του σχολείου.

«Πήρα δύναμη από αυτό το γεγονός, το ίδιο και ο αδερφός μου που στην αρχή ντρεπόταν που δεν είχε μαλλιά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα παιδιά και στο σχολείο», ανέφερε ο αδερφός του μικρού Αντώνη, Γιώργος Αντωνίου.

«Ευχαριστώ όλους τους μαθητές αλλά και τους γονείς που έδωσαν την έγκριση τους, είμαι σίγουρή πως με τόση αγάπη αλλά και συμπαράσταση ο αδερφός μου θα γίνει εντελώς καλά», δήλωσε η αδερφή του, Έλενα Αντωνίου, συγκινημένη.

grafeia

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία θα κατέλθουν στις 19 Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιδρώντας στις «απαράδεκτες μεθοδεύσεις της κυπριακής κυβέρνησης για φορολόγηση του εφάπαξ τους», όπως αναφέρουν.

Η απόφαση για την απεργία λήφθηκε ομόφωνα σε πανσυδικαλιστική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι οργανώσεις όλων των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οι σύνδεσμοι αστυνομίας και αξιωματικών και υπαξιωματικών του κυπριακού στρατού.

Επίσης, η σύσκεψη προειδοποιεί για κλιμάκωση των μέτρων ανάλογα με τις εξελίξεις. Η απόφαση για την απεργία τελεί υπό την έγκριση των συλλογικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στις αιτήσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση από το Δημόσιο, λόγω των πληροφοριών για ενδεχόμενη φορολόγηση του εφάπαξ.

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, Παύλος Παπαγεωργίου, υποβλήθηκαν κάποιες αιτήσεις, αλλά υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι επικοινωνούν με την Υπηρεσία και ζητούν πρόσθετες πληροφορίες.

Επίσης είπε ότι πολλοί από τους ενδιαφερομένους κατέχουν σημαντικές θέσεις και η πρόωρη αποχώρησή τους είναι δυνατό να δημιουργήσει προβλήματα.

Ο κ. Παπαγεωργίου κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το θέμα όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να προχωρήσει σε διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

nikosia

Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποδοκιμάζει κάθε δήλωση ή ενέργεια του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, η οποία, όπως τονίζεται, «παραπέμπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία ξεφεύγει του πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού επιπέδου ‘77 και ‘79 και του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συχνή επίκληση για εμπλοκή της Ελλάδας στο διάλογο, σε μια προσπάθεια εξίσωσης των ευθυνών για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο για την οποία, όπως σημείωσε, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η Τουρκία.

«Αναμέναμε πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, τους πρώτους που θα επικαλείτο για εμπλοκή είναι η ΕΕ, πλήρες μέλος της οποίας είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά τη λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

kupros-diamarturia

Διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις ακινήτων, με σύνθημα «Η Κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί», πραγματοποίησαν 20 συνδικαλιστικές, επαγγελματικές και κοινωνικές οργανώσεις, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τους επικεφαλής των οργανώσεων να τον συναντήσουν για να του επιδώσουν ψήφισμα της συγκέντρωσης, αλλά και να του εκφράσουν δια ζώσης τους λόγους της διαφωνίας τους με τις εκποιήσεις.

Την ίδια ώρα, η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε νέες εντατικές προσπάθειες με σκοπό να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική υποστήριξη για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας, ενώ απομένουν μόνο πέντε ημέρες μέχρι τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Μπροστά στον κίνδυνο καταψήφισης του νομοσχεδίου και της μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης από τους διεθνείς δανειστές στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο τον αρχηγό του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο και τον αρχηγό του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρη Συλλούρη για επείγουσες συνομιλίες.

Αύριο ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

Οι επαφές εντάθηκαν μετά και την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ως έχει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις σημερινές επαφές του ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο να εξευρεθεί συναίνεση. Αναγνωρίζει ότι τα κόμματα έχουν δικαίωμα να προτείνουν αλλαγές αλλά τονίζει ότι πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν να τύχουν της έγκρισης της τρόικας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης συμφωνούν ότι ο νόμος περί εκποιήσεων πρέπει να διασυνδεθεί με τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, που θα παρέχει προστασία στους μικρούς δανειολήπτες, και κυρίως στην πρώτη κατοικία και τη στέγη μικρών επιχειρήσεων, όμως φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς την τρόπο διασύνδεσης.

αμπε

Το ΔΗΚΟ, του οποίου οι οκτώ έδρες στη Βουλή είναι καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα, πιστεύει ότι η διασύνδεση δεν αρκεί να είναι χρονική, αλλά ουσιαστική. Δηλαδή δεν θεωρεί αρκετό να αναβληθεί η εφαρμογή της νομοθεσίας περί εκποιήσεων μέχρι το 2015, οπότε θα έχει ψηφισθεί και η νομοθεσία περί αφερεγγυότητας, αλλά ζητά να υπάρχει ρητή πρόνοια στο νόμο ότι η νομοθεσία δεν θα εφαρμοσθεί αν δεν ψηφισθεί προηγουμένως το δίκτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, διαβεβαίωσε ότι με τα νομοσχέδια για τις εκποιήσεις που προτείνει στη Βουλή, παρέχονται ευκαιρίες στους δανειολήπτες για να προστατευτούν, χωρίς να χρειάζεται η προηγούμενη ψήφιση άλλων μέτρων. Όμως αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιθώρια κατά τη συζήτηση για τα νομοσχέδια τα Κόμματα να θέσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους, ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν καλύτερο πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών.

ΑΜΠΕ

anastasiadis profil

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σε ενότητα στο θέμα της ικανοποίησης των όρων του Μνημονίου, τονίζοντας ότι η πρόκληση της επαναφοράς της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων (CIPA) International Investment Awards 2014, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η έξοδος της Κύπρου από το πρόγραμμα διάσωσης μπορεί να γίνει νωρίτερα απ` ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Ανέφερε ότι «η Κυβέρνηση έχει επιδείξει την πλήρη δέσμευση και συμμόρφωση της με τους όρους και τις πρόνοιες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».

Ο Κύπριος Πρόεδρος κάλεσε «για άλλη μια φορά όλους τους εμπλεκόμενους να αντιληφθούν την επιτακτική ανάγκη για διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων του προγράμματος της Τρόικα».

«Ελπίζω» είπε «ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σημερινό κρίσιμο σταυροδρόμι όχι μόνο μέσα από τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση προς το σκοπό αυτό, αλλά κυρίως αντιλαμβανόμενοι ότι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει πιο σύντομα η χώρα μας από το πρόγραμμα της Τρόικας είναι με τη συμμόρφωση μας και την εφαρμογή των σχετικών προνοιών του προγράμματος, διασφαλίζοντας παράλληλα, όπως έχουμε αποδείξει, τα συμφέροντα των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία αργά, αλλά σταθερά ανακάμπτει, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι ήδη πολύ πιο δυνατός από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο και η σταθερότητα επιστρέφει.

«Η έμφαση τώρα δίδεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, του τομέα της υγείας και της ευημερίας, της φορολογικής πολιτικής και των συστημάτων δημόσιας οικονομικής διαχείρισης», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προώθηση της ανάπτυξης μέσω, ανάμεσα σε άλλα, της προσφοράς ευνοϊκών κινήτρων για τις υφιστάμενες και νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, της ενθάρρυνσης ξένων επενδύσεων, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της δημιουργία πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος».

ypex
 
Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της «παράνομης επίσκεψής του» στα κατεχόμενα της Κύπρου ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν «επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».

«Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».

 

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «εφόσον επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

Ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα, αν η Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη, «κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει και η Τουρκία»

apoel

Για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια θα βρίσκεται στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Αυτό ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ, καθώς η κυπριακή ομάδα για τρίτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Με την επικράτησή της στη ρεβάνς με 4-0 επί της Άαλμποργκ έδειξε πως η πρόκρισή της μόνο τυχαία δεν είναι.

Άφησε έξω την πρωταθλήτρια Δανίας με χαρακτηριστική ευκολία και όλοι στην ομάδα μπορούν να ετοιμάζονται για ένα ακόμη ταξίδι στα αστέρια. Συνάμα η ομάδα θα βάλει στα ταμεία της τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θα της δώσει μια μεγάλη οικονομική ανάσα.

Η πρώτη φορά

Ο ΑΠΟΕΛ για πρώτη φορά βρέθηκε στους ομίλους τη σεζόν 2009-10. Με την πρόκρισή του αυτή έβαλε στα σαλόνια το κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν έχαιρε καμίας εκτίμησης στην Ευρώπη. Και τότε είχε χρειαστεί να αποκλείσει μια δανέζικη ομάδα στα πλέι οφ (Κοπεγχάγη), ενώ νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Στρέιμουρ και την Παρτιζάν. Στον όμιλο με Τσέλσι, Πόρτο και Ατλέτικο Μαδρίτης είχε 0-3-3 και έχασε την τρίτη θέση στην ισοβαθμία με την ισπανική ομάδα.

Η μεγάλη πορεία

Δύο χρόνια αργότερα ήρθε η δεύτερη φορά που ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού ποδοσφαίρου. Αφού απέκλεισε κατά σειρά τις Σκερντέρμπεου, Σλόβαν και Βίσλα, τερμάτισε στην πρώτη θέση του ομίλου του ισοβαθμώντας με τη Ζενίτ και αφήνοντας πιο πίσω την Πόρτο και τη Σαχτάρ. Στη φάση των 16 απέκλεισε τη Λυών στα πέναλτι για να μείνει εκτός συνέχειας στην προημιτελική φάση από τη Ρεάλ.

Ακόμη πιο δυνατός

Φέτος τα πάντα θα γίνουν βήμα βήμα. Το σίγουρο είναι πως ο Γιώργος Δώνης δικαιούται να περιμένει ακόμη περισσότερα πράγματα. Άλλωστε υπάρχει ο Ράφικ Τζιμπούρ, ο οποίος ακόμη δεν είναι έτοιμος να προσφέρει, ενώ αναμένεται να γίνουν δύο τουλάχιστον μεταγραφές. Μάλιστα φημολογείται πως ένας εξ αυτών είναι ο Φυτανίδης, με τον οποίο είχαν υπάρξει επαφές και τον περασμένο Γενάρη.

exedra

Περισσότερα Άρθρα...