Ελληνικό – Αργυρούπολη: Ανοχύρωτοι απέναντι στα κουνούπια!

Αργυρουπολίτικα-Eλληνικιώτικα Νέα
Tools

kounoupi sklitso

Ανοχύρωτη πόλη παραμένει και φέτος το Ελληνικό-Αργυρούπολης απέναντι στα κουνούπια και στις αναμενόμενες εφόδους τους καλοκαιρινούς μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων, κυρίως των παιδιών και των ηλικωμένων. 

Ενώ άλλοι δήμοι διεξάγουν ήδη Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών στο φυσικό, αστικό και περιαστικό περιβάλλον τους, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τον δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, παρά το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε στην περιοχή (Νότια και Ανατολικά προάστια) πολλά κρούσματα και τους πρώτους θανάτους από τον ιό του Νείλου!

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, για παράδειγμα, εφαρμόζει ήδη πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στο ρέμα Πικροδάφνης, ενώ φέτος, όπως και πέρσι, το πρόγραμμα εφαρμόζεται και σε όλα τα φρεάτια ομβρίων του Δήμου.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Ν. Γιάκοβλεφ, «κάθε εβδομάδα πραγματοποιείται συστηματική εφαρμογή καταπολέμησης κουνουπιών στο ρέμα Πικροδάφνης και ανά είκοσι ημέρες συστηματική εφαρμογή προνυμφοκτονίας στο σύνολο των φρεατίων ομβρίων του Δήμου».

Καμία παρόμοια δραστηριότητα δεν φαίνεται να έχει αναληφθεί - και έγκαιρα, όπως θα έπρεπε - από το δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, πλην του καθαρισμού – μετά από πολύ καιρό -κάποιων συντριβανιών, για το λόγο ότι αυτά γειτνίαζαν σε μέρη όπου κατατιθέντο στεφάνια την 25η Μαρτίου!

Ως γνωστό, τα κουνούπια αποτελούν έναν σοβαρότατο κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο πολλών και σοβαρών μολυσματικών ασθενειών των οποίων είναι φορείς (ελονοσία, ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος Πυρετός) μέσω των τσιμπημάτων, αλλά και της οικονομίας των περιοχών με αυξημένους πληθυσμούς, λόγω των προβλημάτων όχλησης που δημιουργούν στους κατοίκους των περιοχών αυτών, κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.

Η εμφάνιση, τα τελευταία χρόνια, αυξημένων θανατηφόρων περιστατικών μετάδοσης του ιού του Δυτικού Νείλου και ελονοσίας σε περιοχές της Χώρας, όπως π.χ. στα Νότια Προάστια των Αθηνών, καταδεικνύουν την ανάγκη της οργάνωσης και έγκαιρης εφαρμογής προληπτικών Προγραμμάτων καταπολέμησης των εντόμων αυτών.

Οι σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής τους είναι τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι όχθες των ποταμών και των λιμνών, τα αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια, οι ορυζώνες, το γκαζόν, τα χόρτα και η παρεμφερής βλάστηση, οι δεξαμενές, οι πισίνες, οι βόθροι, τα φρεάτια, οι γλάστρες, δοχεία και άλλα αντικείμενα που κατακρατούν το νερό της βροχής, τα άχρηστα ελαστικά, οι ποτίστρες ζώων, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια και οικόπεδα, κλπ.

Η αντιμετώπιση των κουνουπιών για να είναι αποτελεσματική, θα πρέπει να στηρίζεται στην καταπολέμηση των προνυμφών τους, νωρίς την άνοιξη (αρχές Μαρτίου) και συμπληρωματικά στην καταπολέμηση των ενήλικων εντόμων, όταν και όπου αυτό απαιτηθεί.