Σενάρια τρόμου για την Ελλάδα και έξοδο της από το ευρώ εκτιμά η Citi Bank!

Ελλάδα
Tools

citybank

H Citi προβλέπει ύφεση στην Ελλάδα η οποία θα φτάσει το 2014 ακόμα και στο 11,5% και παράλληλα θεωρεί ότι η δημοσιονομική της θέση παραμένει μη βιώσιμη...

Η Citi δεν ακολουθεί την άποψη των υπόλοιπων παραγόντων που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, προβλέποντας πολύ βαθύτερη ύφεση στην Ελλάδα, η οποία -σύμφωνα με τους υπολογισμούς της- θα φτάσει το 2014 ακόμα και στο 11,5%, παρά το γεγονός ότι οι δανειστές της χώρας υπολογίζουν ότι η ύφεση θα φρεναριστεί και η Ελλάδα από του χρόνου θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, πιθανότατα το 2014 και ότι πολλές χώρες της ευρω-περιφέρειας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάποια μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους τους, πιθανότατα από το 2015 και μετά» τονίζουν οι οικονομολόγοι της Citi με επικεφαλής τον Βίλεμ Μπούιτερ και λένε ότι περιμένουν τη Βρετανία και την Πορτογαλία να δουν την πιστοληπτική του ικανότητα να υποβαθμίζεται κατά μία τουλάχιστον βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης μέσα στα επόμενα 2-3 τρίμηνα, λόγω των αυξανόμενων δεικτών του δημόσιου χρέους τους.

Η έκθεση προβλέπεται για την Ελλάδα ύφεση παρόμοια της περσινής για το 2013 -με την οικονομία της να συρρικνώνεται κατά 6,5% φέτος έναντι 6,1% το 2012- αλλά και μείωση 11,5% του ΑΕΠ για το 2014. Η Citi προβλέπει ανεργία στο 28,8% φέτος και στο 34,8% το 2014, χρονιά κατά την οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Μάλιστα, εκτιμά πως του χρόνου το χρέος θα εκτιναχθεί στο 408,3% του ΑΕΠ εξαιτίας της επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Ο οίκος εκτιμά ότι η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας παραμένει μη βιώσιμη και σημειώνει πως μόνο μια μεγάλη διαγραφή στα δάνεια διάσωσης που έδωσαν οι χώρες της ευρωζώνης θα καθιστούσε το χρέος της βιώσιμο.

Κάτι τέτοιο είναι όμως είναι απίθανο, εκτιμά η Citi, η οποία αναμένει υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διαφόρων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας κ.ά.

matrix