mitsotakis vouli vima

Την πλήρη κατάργηση των capital controls, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σήμερα», ανέφερε στην παρέμβασή του, «σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας: «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών. Οι εκλογές αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη και στο τραπεζικό μας σύστημα [...] Σήμερα, κλείνει ένας κύκλος ανασφάλειας και καταργούνται τα capital controls και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας».

Αμέσως μετά, ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε τη σχετική τροπολογία.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το νομοσχέδιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η χώρα, είπε, συντονίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο που καθυστερούσε για 14 μήνες και είχε ως συνέπεια να επιβάλλονται πρόστιμα 5.500 ευρώ την ημέρα. «Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι κρίσιμες και απαραίτητες γιατί συνιστούν βήματα ανάπτυξης, εκσυγχρονισμού και Δημοκρατίας και είναι συστατικά στοιχεία της κυβέρνησής μας».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι μέχρι στιγμής νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έδειξαν την ετοιμότητα της κυβέρνησης.

Έκανε εδική αναφορά στην απομάκρυνση της καύσιμης ύλης από το οικόπεδο στο Μάτι, αλλά και την επαναδιαπραγμάτευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα «να γλυτώσουμε 35 εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε, τονίζοντας ότι «και παρά τις αιτιάσεις, το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». Σημείωσε ακόμη ότι «οι μάχες με τις πυρκαγιές του καλοκαιριού που συνεχίζονται, δείχνουν την καθημερινή μας παρουσία δίπλα στους πολίτες».

«Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση δείχνει ότι ήταν έτοιμη και ότι υλοποιεί νωρίτερα τις δεσμεύσεις της. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το σημερινό νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «σχέδιο, ταχύτητα και αποτέλεσμα αποτελεί την πυξίδα της κυβέρνησης».

«Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40ημέρες και έτσι θα κινηθούμε τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με πρόγραμμα, συνέπεια και παραγωγή μετρήσιμου έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο είναι κρίσιμος και κομβικός τομέας για την οικονομία, αλλά και τη Δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η ελεύθερη επικοινωνία σε έναν ανοιχτό κόσμο είναι ανάγκη της εποχής και η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ισότιμη ανάγκη [...] Η Ευρώπη σε αυτό τον τομέα ήταν πρωτοπόρος και έβαλε μέχρι και ποινές σε μεγάλες εταιρείες.

Είναι απορίας άξιο πώς μία κυβέρνηση που δήθεν επαγγελόταν τα προσωπικά δικαιώματα άφησε απροστάτευτους τους πολίτες για 14 μήνες [...] Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας και παράλληλα ένα βήμα κοινωνικής ευθύνης [...] Πρακτικά το νέο πλαίσιο βάζει τάξη σε θολές περιοχές του διαδικτύου που παραμένουν άναρχες.

Κανείς δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς την συγκατάθεσή του και κανείς εργοδότης δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων σε βάρος τους. Τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών θα αφορούν μόνο τους ίδιους.

Όποιος μέχρι σήμερα διακινούσε όγκους στοιχείων προς άγνωστη χρήση θα πρέπει να το σκέπτεται. Όσοι τηρούν τους κανόνες θα αποκτούν κύρος και εμπιστοσύνη. Το δικαίωμα της ελεύθερης ενημέρωσης εναρμονίζεται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Τέλος, ο πρωθυπουργός κάλεσε να ψηφιστεί από όλους το νομοσχέδιο, κάτι που θα είναι και επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη του Ιουνίου 2015

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που ίσχυαν ήταν οι εξής:

*Μετρητά έως 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από τον περιορισμό των 10.000 ευρώ εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Επίσης, εξαιρούνται από τον περιορισμό και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών για τις ανάγκες του πλοίου («cash- to master») έως του ποσού των 50.000 ευρώ ημερησίως ως ανώτατο όριο, με την προσκόμιση δικαιολογητικών στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τα δικαιολογητικά αυτά έχουν οριστεί με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

*Εξαγωγή κεφαλαίων:

-Έως 4.000 ευρώ/δίμηνο

-Εμπορικές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ/μέρα κατόπιν προσκόμισης των σχετικών τιμολογίων και λοιπών παραστατικών και δικαιολογητικών, τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από υπεύθυνη δήλωση με την οποία βεβαιώνεται ότι τα ως άνω προσκομισθέντα έγγραφα είναι γνήσια και δεν έχουν προσκομισθεί σε άλλη τράπεζα.

Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

-μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.

*Μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών. Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή, και

-μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.

Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.

*Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.

*Πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού. Εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.

*Ανάληψη έως 5.000 ευρώ/μήνα στο εξωτερικό με κάρτα

*Δεν επιτρέπονται οι εξής γενικές κατηγορίες συναλλαγών μέσω internet εφόσον τα ηλεκτρονικά καταστήματα εκκαθαρίζουν τις συναλλαγές καρτών σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού:

-Μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.

-Αγορά έργων τέχνης και δημοπρασίες.

-Συναλλαγές με εταιρείες στοιχηματισμού και τυχερά παιχνίδια.

-Αγορές σε κοσμηματοπωλεία.

-Γενικοί κωδικοί στους οποίους εντοπίζεται πλειοψηφία συναλλαγών που αφορούν σε πορνογραφικό υλικό.

-Προσωπικές υπηρεσίες (συνοδοί και ραντεβού).

-Πληρωμές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

-Αγορές υπηρεσιών εστίασης.

xaa

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αποτυπώνει η ΗΒ.

Στο επίκεντρο των οικονομικών σχολίων όμως η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Την ώρα που η Γουόλ Στριτ καταγράφει «βουτιά» στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt που σημειώνει ότι αν και η αλλαγή κυβέρνησης τονώνει ελληνικές μετοχές, το χρηματιστήριο απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα προ κρίσης.

«Εκτίναξη ελληνικών μετοχών»

Οπως αναφερει η DW και σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η εκτίναξη πολλών ελληνικών μετοχών αποδίδεται κυρίως «στην προοπτική μιας εκ βάθρων αλλαγής πολιτικής πορείας στην Αθήνα. Στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου η συντηρητική-φιλελεύθερη ΝΔ κέρδισε με 158 έδρες επί συνόλου 300 την απόλυτη πλειοψηφία. [...] O Μητσοτάκης υπόσχεται μια πιο φιλική προς την οικονομία πολιτική.

Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό της πεπαλαιωμένης δημόσιας διοίκησης, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία που συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειες της κρίσης.

Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ‘μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις και να επισπεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», συμπεραίνουν αναλυτές του Οίκου Αξιολόγησης Fitch».

«Ανοδική πορεία ελληνικού χρηματιστηρίου»

Όπως σημειώνει η ΗΒ, η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που κατά τη διάρκεια της κρίσης απώλεσαν έως και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας «βιώνουν τους τελευταίους μήνες ένα εντυπωσιακό comeback», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας και σε δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρα που χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση των τραπεζών ύψιστη προτεραιότητα.

«Η νέα κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς»

«Η νέα κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς. Ο Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις που αναβάλλονταν επί χρόνια, όπως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ή την επέκταση του Λιμένος Πειραιώς.

Ήδη τον Ιούλιο το κοινοβούλιο ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες τη μείωση του φόρου ακινήτων. Ένα δεύτερο φορολογικό πακέτο θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο, όπως προανήγγειλε ο Σταϊκούρας μέσω της Handelsblatt. [...] Το Δεκέμβριο θα διαφανεί εάν οι πιστωτές ανταποκριθούν στην απαίτηση του έλληνα πρωθυπουργού για χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών επιταγών. Μόνον τότε ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υλοποιήσει πλήρως τις προαναγγελθείσες φορολογικές μειώσεις και τις σχεδιαζόμενες δημόσιες επενδύσεις».

iefimerida

moodys

«Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί στην περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις προς την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και θα αυξήσουν τις επενδύσεις, ενώ παράλληλα θα συντηρεί τη δημοσιονομική της θέση», αναφέρει η Moody's σε έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Προσθέτει ότι η ταχύτερη του αναμενόμενου βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού κλάδου θα συμβάλλει με θετικό τρόπο.

Σύμφωνα με τον οίκο, το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περιορίζεται από το υψηλό χρέος, τις ήπιες προοπτικές ανάπτυξης και το αδύναμο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, η ατζέντα την οποία έχει παρουσιάσει η νέα κυβέρνηση μέσω της οποίας θα αυξηθούν οι επενδύσεις και θα μειωθούν τα φορολογικά βάρη, μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Όσο για την αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η αναλύτρια της Moody's, Κάθριν Μιλμπρόνερ, αναφέρει ότι θα χρειαστεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η συνετή δημοσιονομική διαχείριση. «Ενώ εκτιμούμε ότι το βάρος του χρέους θα μειωθεί για τη Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει εξαιρετικά υψηλό και ενδεχομένως να χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», σημειώνει η ίδια.

xaa

Είναι αναμφίβολα μία ιστορική ημέρα για την ελληνική οικονομία καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 1,98% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών διασπώντας καθοδικά το ψυχολογικό «φράγμα» του 2% και πλέον όλα είναι πιθανά.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη λαμβάνει χώρα λίγες μόλις ημέρες πριν την πρώτη «ετυμηγορία» της Fitch για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ αύριο ο Μάριο Ντράγκι ετοιμάζεται για μία ακόμη ιστορική συνέντευξη Τύπου στην οποία θα ανοίξει τα χαρτιά του για την ποσοτική χαλάρωση.

Όσο δημοσιεύονται στοιχεία που δείχνουν ότι η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν βελτιώνεται – τουλάχιστον με τον ρυθμό που θα έπρεπε – και όσο πλησιάζει η ημέρα που η ΕΚΤ θα κάνει γνωστές τις προθέσεις της, τόσο αυξάνεται η τεράστια μανία των επενδυτών για ομόλογα της Ευρωζώνης, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών χρεογράφων σε αλλεπάλληλα ιστορικά χαμηλά.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε σήμερα στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,98% καταγράφοντας πτώση άνω των 3 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ πλέον σε όλες τις διάρκειες, ακόμη και στο 25ετές, το ελληνικό δημόσιο απολαμβάνει επιτόκια χαμηλότερα του 3%. Πιο αναλυτικά, η απόδοση του 5ετούς έφτασε στο 1,045%, του 15ετούς υποχωρεί στο 2,465%, του 20ετούς στο 2,675% και του 25ετούς στο 2,927%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη με τη Γερμανία να δανείζεται πλέον με αρνητικό επιτόκιο ακόμη και στην 20ετία, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς να αγγίζει ξανά το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ στο -0,4%. Μεγάλη πτώση εμφανίζουν και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων με το 10ετές στο 1,534%.

Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να μπουν οι βάσεις για νέα διοχέτευση ρευστότητας στο σύστημα. Βάσει του επικρατέστερου σεναρίου ο Ντράγκι, λίγο πριν αποχωρήσει και δώσει τη σκυτάλη στη Λαγκάρντ, θα αλλάξει το guidance λέγοντας ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2020 και ότι η ΕΚΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να πατήσει το κουμπί του QE.

Η μεγάλη έκπληξη του Ντράγκι θα είναι να ανακοινώσει τον δεύτερο γύρο του QE τη στιγμή που κανείς δεν το περιμένει.

Σήμερα οι αγορές δίνουν 50% πιθανότητες να ανακοινώσει η ΕΚΤ τη μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Πάντως, πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι ο Ιταλός δεν θα βιαστεί να προχωρήσει σε ανακοινώσεις και θα περιμένει έως τον Σεπτέμβριο. Είτε μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων είτε ενεργοποιήσει το QE, το πιθανότερο είναι ότι ο Ντράγκι δεν θα φύγει από την ΕΚΤ χωρίς να αφήσει τη δική του «κληρονομιά». Άλλωστε τον περιμένουν άλλες προκλήσεις στις οποίες η ΕΚΤ θα παίξει σημαντικό ρόλο...

Στο μεταξύ, οι αγορές ομολόγων έχουν γεμίσει «τουρίστες αποδόσεων», επενδυτές δηλαδή που δεν έχουν πλέον συγκεκριμένη στρατηγική – αφού στις ανεπτυγμένες αγορές δεν βρίσκουν αυτά που θέλουν - και έχουν καταντήσει γυρολόγοι αναζητώντας επιτόκια που για τα δικά τους πρότυπα θεωρούνται ικανοποιητικά.

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

xrysos

Η ευχάριστη -σε πρώτη ανάγνωση- απόφαση για τη μη ανανέωση της Συμφωνίας που δρομολογήθηκε το 1999 (και η τελευταία επέκτασή της λήγει τον Σεπτέμβρη του 2019), για την ουσιαστική "δέσμευση" της χρήσης των εθνικών αποθεματικών χρυσού σε ένα ειδικό καθεστώς μεταξύ των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, αφήνει την Ελλάδα με ένα αποθεματικό 113 τόνων χρυσού.

Το αποθεματικό αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην 33η θέση παγκοσμίως από πλευράς ποσότητας χρυσού και πάνω από αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά... κάτω από τη Βενεζουέλα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι όλες οι χώρες που έχουν συμφωνήσει στη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως η Ελλάδα, έχουν συμβάλει στο κοινό αποθεματικό της ΕΚΤ που σήμερα όσο αφορά τα διαθέσιμα σε χρυσό είναι 504 τόνοι.

Για την Ελλάδα οι 113 τόνοι χρυσού είναι πέραν της συμβολής της στο συνολικό αποθεματικό της ΕΚΤ όπως και του ΔΝΤ του οποίου το συνολικό αποθεματικό είναι 2.814 τόνοι χρυσού...

Για την Ελλάδα – όπως και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης – η σημασία των συναλλαγματικών αποθεμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο χρυσός, δεν είναι η ίδια με αυτή των άλλων χωρών που εξυπηρετούνται από εθνικά νομίσματα των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία στηρίζεται στα συναλλαγματικά αποθέματα και τον χρυσό. Και αυτό γιατί το νόμισμα είναι το ευρώ του οποίου η συναλλαγματική ισοτιμία δεν στηρίζεται στα εθνικά διαθέσιμα αλλά στην ΕΚΤ και μόνο έμμεσα στα "εθνικά" διαθέσιμα.

Εδώ έχει μεγάλη σημασία ότι οι ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία βρίσκονται μεταξύ των χωρών με τα μεγαλύτερα παγκοσμίως διαθέσιμα σε χρυσό.

Η Γερμανία είναι δεύτερη στον πλανήτη με 3.369 τόνους χρυσού, η Ιταλία τέταρτη στον κόσμο με 2.451 τόνους και η Γαλλία πέμπτη με 2.436 τόνους.

Ακολουθούν η Ρωσία με 2.113 τόνους και η Κίνα με 1.852 τόνους. Το ενδιαφέρον είναι ότι τον τελευταίο χρόνο χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα έχουν προχωρήσει σε κατακόρυφη αύξηση των αγορών χρυσού, όπως και κάποιες ευρωπαϊκές (π.χ. η Ουγγαρία) οι οποίες έχουν πολύ χαμηλά αποθέματα χρυσού.

Να σημειωθεί ότι σε παγκόσμια κλίμακα τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί σε πρωτοφανή βαθμό οι αγορές χρυσού που έφθασαν τους 650 τόνους... Μεταβολές τέτοιας διάστασης έχουν να σημειωθούν από τα χρόνια της κατάρρευσης της Συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς (1971 - 1972).

Για την Ελλάδα η εξέλιξη αυτή θέτει κάποια σημαντικά νέα δεδομένα γιατί πλέον το ελληνικό δημόσιο μπορεί να χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αυτά χωρίς προηγουμένως να υποχρεωθεί να συζητήσει το τι και πώς με τις άλλες κεντρικές τράπεζες ή ακόμα περισσότερο να υποχρεωθεί σε περιορισμό των κινήσεών του μόνο στα όρια της αναλογικότητας με τις άλλες χώρες, όπως ήταν υποχρεωμένο να "πειθαρχήσει” στη διάρκεια αυτής της συμφωνίας που ισχύει από το 1999.

Η συμφωνία αυτή ήταν μία δέσμευση η οποία προετοίμασε την έκδοση του Ευρώ ένα χρόνο μετά. Η αναίρεσή της και μάλιστα σε ένα περιβάλλον μεγάλων συναλλαγματικών ανησυχιών, με το ευρώ να είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ και τις νομισματικές πολιτικές των ισχυρών κεντρικών τραπεζών να μετακινούνται από ένα περιβάλλον "συνεργασίας" σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής και οικονομικής αντιπαλότητας των χωρών τους, δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το αν η κίνηση αυτή, πέραν της απελευθέρωσης συναλλαγματικών "εργαλείων" για χώρες με σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. η Ιταλία η οποία είχε επανειλημμένα θέσει θέμα χρησιμοποίησης των αποθεματικών της, κρύβει και κάποιες άλλες προθέσεις ή πολύ περισσότερο προετοιμασίες που έχουν να κάνουν με την αναδιάταξη της αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Τέτοια δείγματα άλλωστε έχουν υπάρξει και άλλα, όπως τα δημοσιεύματα για επικείμενη κατάργηση της Συμφωνίας Σένγκεν...

Γ. Αγγέλης, capital

eyro 50eyra atm

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εισηγηθεί η Τράπεζα της Ελλάδος στην κυβέρνηση να αρθούν πλήρως οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), σε ένα βήμα που αποσκοπεί –εκτός των άλλων– στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, έτσι ώστε να φτάσει ταχύτερα σε επενδυτική βαθμίδα.

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα συμφωνούν ότι οι συνθήκες επιτρέπουν πλέον να πραγματοποιηθεί αυτό το τελευταίο βήμα, ενώ έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την επιβολή των ελέγχων, τον Ιούνιο του 2015.

Χθες ανακοινώθηκε ότι οι καταθέσεις ιδιωτών τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό απόθεμά τους να έχει φτάσει πλέον στα 136,9 δισ. ευρώ. Το ποσό παραμένει χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν οι καταθέσεις ξεπερνούσαν τα 160 δισ. ευρώ, αλλά υψηλότερο από τα 120,8 δισ. ευρώ του Ιουνίου του 2015, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, η προετοιμασία έχει ξεκινήσει, καθώς απαιτούνται διαβουλεύσεις με τους εταίρους, ενδεχομένως δε και νομοθετική ρύθμιση, ενώ φυσικά η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης.

Η άρση των τελευταίων περιορισμών τοποθετείται στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενόψει και των διαβουλεύσεων με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου προκειμένου να προετοιμάσουν την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας και με κύριο θέμα την προετοιμασία του προϋπολογισμού του επόμενου έτους και την έγκριση των φοροελαφρύνσεων.

Εφόσον η κατάληξη των διαβουλεύσεων είναι θετική, το κλίμα για την άρση των capital controls θα είναι ευνοϊκό.

Οι περιορισμοί έχουν σε μεγάλο βαθμό ήδη αρθεί, καθώς –μεταξύ άλλων– δεν υφίστανται έλεγχοι στις αναλήψεις καταθέσεων στο εσωτερικό και επιτρέπονται οι συναλλαγές νομικών προσώπων στο εξωτερικό έως 100.000 ευρώ (και για μεγαλύτερα ποσά με έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Η πλήρης κατάργηση θα άρει και τους εναπομείναντες περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων προς το εξωτερικό από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα. Στην Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμούν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθεί νέα τάση φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, αλλά προβλέπουν μάλλον το αντίθετο, δηλαδή επιστροφή κεφαλαίων, καθώς πλέον δεν θα υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον και τη δυνατότητα επανεξαγωγής τους.

Η επαναφορά πάντως σε επενδυτική βαθμίδα, που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα πάρει αρκετούς μήνες ακόμη.

Οι προβλέψεις την τοποθετούν στο β΄ εξάμηνο του 2020, καθώς η χώρα εξακολουθεί να απέχει 3-4 βαθμίδες από αυτή. Φυσικά, η άρση των capital controls είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα αξιολογήσουν οι οίκοι. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου αναμένεται η επόμενη αξιολόγηση από τη Fitch.

Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ενδιαφέρει και ενόψει της αναμενόμενης νέας ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία τα ελληνικά ομόλογα είναι αποκλεισμένα, ακριβώς λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

ypourgeio oikonomikon

Ισχυρή ζήτηση από μακρορχρόνιους θεσμικούς επενδυτές καταγράφεται λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του νέου 7ετους ομολόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές των επενδυτών υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ηδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετων και 10ετών ομολόγων.

Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους και καθιστώντας ευχερέστερο το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο άμεσο μέλλον.

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερα επιτυχής η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου

Ιδιαίτερα επιτυχημένη χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τη σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου.

Στη δήλωσή του, ο υπουργός αναφέρει: «Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται ότι ισχυρή ζήτηση από μακροχρόνιους θεσμικούς επενδυτές καταγράφηκε λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τη διάθεση του νέου 7ετους ομολόγου.

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για 7ετές ομόλογο

Περισσότερα Άρθρα...