oaee

Σε μεγαλύτερη, απ' ό,τι υπολόγιζαν ηλικία (σταδιακά στα 62 και στα 67), θα λαμβάνουν μικρότερα ποσά συντάξεων, παρά την καταβολή αυξημένων ασφαλίστρων, αν δηλώνουν εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 Ευρώ, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν "θεμελίωσαν" έως τις 18 Αυγούστου 2015 συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον ΟΑΕΕ!

Τη διπλή ανατροπή προβλέπει εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ, σε εφαρμογή του ν. 4336/2015 (για τα νέα όρια) και τα σενάρια υπολογισμού των εισφορών που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του νέου Ασφαλιστικού.

Μολονότι το Υπουργείο εξετάζει προτάσεις περιορισμού της επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τη σύνδεση των ασφαλίστρων με το εισόδημα άνω των 12.000 Ευρώ (π.χ να επιβάλλεται «κόφτης» εάν οι εισφορές επί του φορολογητέου εισοδήματος μέχρι τις 20.000 Ευρώ υπερβαίνουν τις σημερινές εισφορές κατά 15%, κατά 20% για εισοδήματα έως 30.000 Ευρώ κ.ο.κ.) εγκύκλιος του ΟΑΕΕ προβλέπει:

1. Την αύξηση από το 60ο στο 62ο έτος, του ορίου για τη λήψη σύνταξης για όσους και όσες είχαν 35 – 37 έτη έως το 2012 και δεν είχαν συμπληρώσει το 60ο έτος έως τις 18/8/2015.

Όσοι δεν είχαν συμπληρώσει 35ετία έως τις 31/12/2012 θα πρέπει να ασφαλιστούν για επιπλέον 5 χρόνια (έως τα 40) για να λάβουν τη σύνταξη στα 62.

2. Την αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση γονέων – συζύγων και αδελφών αναπήρων σταδιακά από τα 55 έως το 62 έτη (είχαν δικαίωμα εξόδου με 25ετία χωρίς όριο ηλικίας).

3. Την αύξηση σταδιακά έως το 67ο έτος του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μητέρων ανηλίκων του πρώην ΤΣΑ και ΤΑΝΤΠ.

4. Την αύξηση σταδιακά από το 55ο έως το 62ο έτος της ηλικίας συνταξιοδότησης αναβατών και προπονητών Ιπποδρομιών.

5. Τη μείωση, κατά επιπλέον 10%, της μειωμένης σύνταξης για όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τα 67. Π.χ. συνταξιοδοτούμενος σε ηλικία 62 ετών με 22 έτη που θα ελάμβανε πλήρη σύνταξη 500 Ευρώ αν έβγαινε στα 67, θα λάβει 315 Ευρώ και με τη συμπλήρωση του 67ου έτους η σύνταξη θα είναι 350 Ευρώ.

epoli

ensima asfalistiko

Με τη χρήση του ΑΜΚΑ μπορείτε να δείτε σε πραγματικό χρόνο τα ένσημά σας και το πλήρες ασφαλιστικό σας βιογραφικό.

Στο Πληροφοριακό Σύστημα «Άτλας» θα ενσωματωθεί σταδιακά ο χρόνος ασφάλισης όλων των Ελλήνων σε όλους τους ΦΚΑ της χώρας.

Στην παρούσα φάση έχει ενσωματωθεί ο χρόνος ασφάλισης από το 1994 μέχρι σήμερα για το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, το ΕΤΑΑ και από το 1998 έως σήμερα για τον ΟΓΑ.

Επίσης έχει ενσωματωθεί περίπου το 70% του χρόνου ασφάλισης από τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Συνολικά έχουν ενσωματωθεί 2,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης.

Στο επόμενο διάστημα θα ενσωματωθεί η πληροφορία από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΝΑΤ, καθώς και το διάστημα 1994-1997 για τον ΟΓΑ. Κάθε ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει το χρόνο ασφάλισης που έχει τεκμηριώσει. Η πρόσβαση γίνεται με τη χρήση των κωδικών του ΤΑΧΙS της ΓΓΠΣ και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ.

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν θυμάται τον ΑΜΚΑ του μπορεί να τον βρει στη σελίδα Έχω ΑΜΚΑ;

Δείτε τα ένσημά σας ΕΔΩ

lagard tomsen

Aυστηρότερες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζητά σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ότι αναλαμβάνει την εποπτεία της εν λόγω μεταρρύθμισης και τη θέτει ως βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών 1,5% συνολικά , και αντιπροτείνει αύξηση έως 1% για εργοδότες και εργαζόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς περικοπή κυρίων συντάξεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής η φράση «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» αποτυπώνει τις διαθέσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό.

Το πρωί, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, δεν απέκλεισε εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό.

syntaxi ypovoli aitisis gise

Σε κοινή συνάντηση των επιστημονικών φορέων της χώρας που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), απορρίφθηκε «ομόφωνα, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο», όπως αναφέρεται, το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας «χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς», όπως σημειώνεται.

Οι επιστημονικοί φορείς αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:
 
Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).
 
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλου αριθμού του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών - επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την ήδη κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
 
Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες.
 
Με δεδομένα όλα αυτά, οι επιστημονικοί φορείς της χώρας:
 
* Ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις και να ξεκινήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο από μηδενική βάση.
 
* Καλούν όλους τους επιστήμονες - ελεύθερους επαγγελματίες να συμμετέχουν στην κοινή πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη Βουλή την Πέμπτη 14.1.2016 και ώρα 12.00 μ., με σημείο εκκίνησης τα γραφεία του ΔΣΑ (Ακαδημίας 60).
 
Την Παρασκευή σε νέα συνάντησή τους οι φορείς θα επανεξετάσουν τη στάση τους με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν (ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία του ΤΕΕ).
 
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο πρόεδρος του ΔΣΑ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Στασινός, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχ. Βλασταράκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος και το μέλος του ΔΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Αθαν. Κατσίκης, ο πρόεδρος της ΣΕ των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων κ. Γεωρ. Ρούσκας και ο ταμίας του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Θεόδ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών κ. Ευθ. Πρεκετές, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας κ. Νικ. Αντωνίου και το μέλος της Ομοσπονδίας κ. Γ. Χαλκιαδάκης, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κυρία Αθηνά Τραχήλη και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Ι. Μαρμαράς.

katrougalos

«Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που επιδιώκουμε θα βασίζεται σε δυο θεμελιώδεις κανόνες: την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισονομία», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη.

«Θέλουμε ασφαλιστικό σύστημα με κοινωνική δικαιοσύνη, εσωτερική αναδιανομή από τους πλουσιότερους στους φτωχότερους καθώς και ισονομία» δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

«Όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε έναν ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με ίδιους κανόνες όπου καθένας θα συνεισφέρει ανάλογα με το πραγματικό του εισόδημα» συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί «αυτοί οι βασικοί κανόνες της ισονομίας να εφαρμόζονται και στους αγρότες που δικαιούνται να έχουν ένα υγιές Ταμείο»  επισημαίνοντας: «Δεν θέλουμε οι αγρότες να είναι πολίτες β' κατηγορίας. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να έχουν ίδια μεταχείριση».

«Το μήνυμά μας προς τους αγρότες είναι: Αποφασίζουμε για εμάς και τα παιδιά μας, για να έχουμε ασφαλιστικό σύστημα που να μην καταρρεύσει» πρόσθεσε, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει διορθώσεις για να μην υπάρχουν αδικίες.

Ανέφερε επίσης ότι «οικογένειες αγροτών μπορούν να ενταχθούν στην κατώτατη ασφαλιστική υποχρέωση», ότι «εργαζόμενους και μέλη της οικογένειάς τους μπορούν να τους ασφαλίζουν με εργόσημο» και αρνήθηκε ότι τριπλασιάζονται οι εισφορές των οικογενειών των αγροτών..

Ο Β. Αποστόλου δήλωσε: «Καλώ τους Έλληνες αγρότες να δουν την επόμενη ημέρα. Είναι ανάγκη το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης να το εξειδικεύσουμε και να το συζητήσουμε με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι μονόδρομος».

Πρόσθεσε ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις έως το ποσό των 12.000 ευρώ δεν υπολογίζονται ως φορολογητέα ύλη. Όπως εξήγησε κατά αυτόν τον τρόπο, από τα 2,6 δισ. ευρώ των ετήσιων ενισχύσεων, τα 2,2 δισ. μένουν αφορολόγητα.

«Δεν έρχεται φοροκαταιγίδα για τους αγρότες. Το σύστημα προσπαθούμε να το κάνουμε πιο δίκαιο και πιο αναλογικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ.Αλέξιάδης, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης και πρόσθεσε:

«Οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία. Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι αποφασίζουμε για μας και τα παιδιά μας και δεν είναι προς όφελος των αγροτών να διατηρηθεί η κατάσταση ως έχει. Οι αγρότες, θέλουν ο ΟΓΑ και οι ασφαλιστικές κλάσεις να μείνουν όπως είναι, όμως όλοι οι Έλληνες πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο ασφαλιστικό οργανισμό με τις ίδιες εισφορές και τις ίδιες αποδοχές».

ethnos

trakt agrot

Με καθημερινές κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να κορυφωθούν στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα που ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία, αντιδρούν οι εργαζόμενοι, μισθωτοί και αυτοτελώς απασχολούμενοι στην επερχόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση αλλά και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την υλοποίηση του 3ου μνημονίου φορολογικών και δημοσιονομικών μέτρων.

Το κύμα των αντιδράσεων φουντώνει μέρα με τη μέρα. Τη σκυτάλη από τους αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς, και τη μαζική προχθεσινή τους κινητοποίηση, παίρνουν την εβδομάδα που έρχεται οι αγρότες, που ήδη ζεσταίνουν τις μηχανές τους και αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία που θα στηθούν τα μπλόκα σε βασικούς οδικούς κόμβους.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί από την ΑΔΕΔΥ, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ και πολλών συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, συλλαλητήριο στην πλατεία Ομόνοιας με κεντρικό σύνθημα «Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει».

Τα συνδικάτα συντονίζουν τη δράση τους και σχεδιάζουν τη συνέχιση των απεργιακών αγώνων καθώς και άλλων μορφών κινητοποιήσεων, πέραν της 4ης Φεβρουαρίου.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι μηχανικοί. Το Τεχνικό Επιμελητήριο κήρυξε απεργία όλη την επόμενη εβδομάδα (18-22 Ιανουαρίου) με παράλληλη αποχή όλων των μηχανικών από τα τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών, καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. ΣΥΠΟΘΑ). Παράλληλα το ΤΕΕ θα συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, ενώ θα ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης μέσω των περιφερειακών τμημάτων του ΤΕΕ και των ενώσεων μηχανικών.

Δυναμικές κινητοποιήσεις για τις 20 Ιανουαρίου προγραμματίζει η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών και Κτηνοτρόφων, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 28 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης Agrotica και στη συνέχεια κάθοδο στην Αθήνα. Περισσότερα από 500 τρακτέρ βρίσκονται ήδη συγκεντρωμένα στον κόμβο του Λευκώνα στις Σέρρες με στόχο να φτάσουν στον επόμενο σταθμό τους που είναι ο Προμαχώνας.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν διά στόματος εκπροσώπων τους ότι δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο, ούτε να κλείσουν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Ηδη, στις πλατείες της Καρδίτσας έχουν παραταχθεί πολλά αγροτικά μηχανήματα ενώ σε εγρήγορση βρίσκονται και οι αγρότες σε Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία. Αύριο συνεδριάζει στη Βέροια η Πρωτοβουλία Αγροτών προκειμένου να οριστικοποιήσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα η αποχή των δικηγόρων μέχρι την προσεχή Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας προκειμένου να αποφασίσει για την περαιτέρω στάση του κλάδου. Εν τω μεταξύ, απεργούν στις 20 Ιανουαρίου και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ καταλογίζοντας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι «δεν αντιμετωπίζει τα υπάρχοντα προβλήματα και οδηγεί τον θεσμό σε επικίνδυνα μονοπάτια».

Στα σημερινά συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ μετέχουν και οι εκπαιδευτικοί. Την Πέμπτη 21/1 στη 1 μ.μ. (με κήρυξη δίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας 12.00 - 14.00 για την πρωινή βάρδια και 14.00 - 16.00 για την απογευματινή) η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και η ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα ακολουθήσουν τις κινητοποιήσεις των ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

kathimerini

syntaxioyxoi

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό: Ολοι οι Ελληνες σε ένα Tαμείο με μεγάλες μειώσεις στις μελλοντικές συντάξεις - Ολόκληρο το κείμενο των 170 σελίδων που παραδόθηκε σε Πρόεδρο Δημοκρατίας και κόμματα

Στους νέους συνταξιούχους και τα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων μεταφέρει τα βάρη της προσαρμογής του ασφαλιστικού συστήματος το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στις συντάξεις που παρέδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στους αρχηγούς των κομμάτων.

Πατήστε εδώ για να κατβάσετε και να διαβάσετε όλο το σχέδιο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην πρόταση των 170 σελίδων περιλαμβάνονται:

- Η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης σε ένα. Αυτό σημαίνει ότι καταργούνται ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ

- Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με νέους συντελεστές αναπλήρωσης για όλα τα χρόνια του εργασιακού βίου. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις συντάξεων σε όσους συνταξιοδοτηθούν από δώ και στο εξής. Για τους παλιούς συνταξιούχους θα υπάρχει πρόβλεψη της «προσωπικής διαφοράς» έτσι ώστε να μην μειωθεί η κύρια σύνταξη τους μετά από το νέο υπολογισμό.

- Η προσαρμογή των συντάξεων μέσω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης θα γίνει με την τροποποίηση του νόμου 3863 και την άμεση εφαρμογή των προβλέψεων του.

- Η μείωση του πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις στα 2.300 ευρώ το μήνα (από 2.773 ευρώ σήμερα) και του πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.000 ευρώ το μήνα (από 3.680 ευρώ σήμερα)

- Η μετατροπή της ρήτρας μηδενικού ελλείματος σε ρήτρα βιωσιμότητας για τα επικουρικά ταμεία με ταυτόχρονη απορρόφηση των αποθεματικών τους για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων.

Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα πρώτα 15 χρόνια είναι 0,8%. Από 15 χρόνια έως 18 είναι 0,92%, από 18 μέχρι 21 χρόνια, 1,04%, από 21 έως 24 χρόνια, 1,16%, από 24 έως 27, 1,29%, από 27 έως 30, 1,42% και φτάνει στο 2% για τα 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών του εργαζομένου καθ' όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Ο μέσος όρος υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών δια του συνολικού χρόνου ασφάλισής του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο επανυπολογισμός του συνόλου των συντάξεων σε ατομική βάση όπως περιέγραφε ο κ. Κατρούγκαλος θεωρείται αδύνατος.

Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις, οι οποίες παραμένει άγνωστο αν θα γίνουν ή όχι αποδεκτές από την τρόικα, η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει αμείωτες τις κύριες συντάξεις μεταφέροντας το βάρος σε όσους βγούν στη σύνταξη από δώ και πέρα.

Πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων στο ασφαλιστικό, προανήγγειλε ο Τσίπρας

Εκτενής συζήτηση για το ασφαλιστικό, αλλά και για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, έγινε στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αναφορικά με το ασφαλιστικό, «θα δοθεί πολιτική μάχη για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων για μια βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη μεταρρύθμιση». Την ενημέρωση των μελών της ΠΓ για το ασφαλιστικό έκανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης την επόμενη περίοδο, οι οποίες και δεν εξαντλούνται μόνο στην κατάθεση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και τα κόκκινα δάνεια, αλλά αφορούν σε ένα συνολικό ξεδίπλωμα μεταρρυθμίσεων, με προοδευτικό χαρακτήρα και κοινωνικό πρόσημο.

Στο πλαίσιο αυτό, τους επόμενους δύο μήνες η κυβέρνηση θα προχωρήσει την αναγκαία μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου, στις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εθελούσια αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, καθώς και στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Τόσο για το ασφαλιστικό όσο και συνολικά για τη διαπραγμάτευση σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος, στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Επίσης, στην Πολιτική Γραμματεία έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις δυσμενείς επιπτώσεις της Διατλαντικής Εμπορικής Συμφωνίας ΗΠΑ - ΕΕ (TTIP) σε διάφορους τομείς: στη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία, τα εργασιακά δικαιώματα, το περιβάλλον, την υγεία, την παιδεία, την αγροτική οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.

Αποφασίστηκε ότι στο επόμενο διάστημα το κόμμα θα αναλάβει συναφείς πρωτοβουλίες σε επίπεδο κινήματος, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Περισσότερα Άρθρα...