2013, η χειροτερη χρονιά, που έχει ζήσει ποτέ ο Ελληνας, αλλά ... πάμε καλά!!

Συνεντευξεις
Tools

«Όποιος δείξει ότι δεν κάνει το παν για να αποτρέψει φαινόμενα βίας, θα εισπράξει την καταδίκη του λαού», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις πρόσφατες δολοφονίες τόσο του Παύλου Φύσσα πριν ένα μήνα, όσο και στην εκτέλεση των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο την περασμένη Παρασκευή.

Η χώρα δεν είναι στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου διαβεβαίωσε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega και τόνισε ότι οι δολοφόνοι δεν θα μείνουν ατιμώρητοι.

Σχολιάζοντας τα περιστατικά αυτά ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ότι «είναι σαν να ανάβεις σπίρτο σε πυριτιδαποθήκη και τώρα έχουμε πολλές οικονομικές φωτιές μπροστά μας».

«Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η αυστηρότητα του κράτους, αλλά και η ενωτική διάθεση από πλευράς του κόσμου», υποστήριξε ο κ. Σαμαράς. «Μια αγκαλιά είναι το καλύτερο μνημόσυνο γι΄αυτά τα παλικάρια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» σημείωσε ο κ. Σαμαράς και συνέχισε: «Αυτό που απαιτείται είναι να υπάρξει σταθερότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στη χώρα τους και των ξένων προς την Ελλάδα».

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος το έκανε, αποκλειστικά υπεύθυνος είναι αυτός που το έκανε» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Περιμένω από όλα τα κόμματα να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες περιπτώσεις».

«Άλλο η πράξη βίας, άλλο η ακραία συμπεριφορά» σημείωσε ο πρωθυπουργός και έφερε μία σειρά από παραδείγματα όπως η κατάληψη πτέρυγας νοσοκομείου στα Ιωάννινα, αλλά και δηλώσεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

«Εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει και να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά» είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ανέχεται και δικαιολογεί ακραίες συμπεριφορές που οδηγούν στη βία».

«Δεν είναι δυνατόν να μην καταδικάζεις γεγονότα όπως ο εμπρησμός της Marfin ή στις Σκουριές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς ο οποίος υποστήριξε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Δημοκρατία καταδικάζει πράξεις όχι προθέσεις. Χρειάζονται στοιχεία. Αν είχε ο όποιος ΣΥΡΙΖΑ στοιχεία για εγκληματική οργάνωση ας τα κατήγγειλε στον εισαγγελέα».

Αναφερόμενος στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια εισήγηση και προσέθεσε λέγοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έχει ένα μόνιμο τικ. Όποιος δεν του αρέσει, τον αποκαλεί αμέσως “ακροδεξιό”».

Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να δημιουργήσει εντυπώσεις και σημείωσε ότι είναι «πλάνη» κάτι τέτοιο.

«Εν πάση περιπτώσει θα το δεχόμουν εγώ;» διερωτήθηκε και συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας ότι «ήδη από το Μάιο φωνάζω εναντίον της Χρυσής Αυγής», και χαρακτήρισε τις αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ, «αστειότητες, να μην πω αθλιότητες».

Μιλώντας για τη βάση της Χρυσής Αυγής ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι ψηφοφόροι της δεν έχουν καμία σχέση με την ηγεσία και τις απόψεις του κόμματος, ούτε με το νεοναζισμό στην Ελλάδα» ενώ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας έπειτα τις συλλήψεις της ηγετικής της ομάδας.

«Ο απλός κόσμος, αντιλήφθηκε περί τίνος πρόκειται, επόμενο είναι να αποδρά από τη Χρυσή Αυγή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Το πόσο θα αποδομηθεί, είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στην πράξη. Σίγουρα τα πρώτα γκάλοπ δείχνουν μια μείωση σημαντική, εύχομαι αυτό το πράγμα να συνεχιστεί».

Εκτίμησε ότι το φαινόμενο του νεοναζισμού στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. «Είναι μία αντίδραση στα πάρα πολύ δύσκολα οικονομικά τα οποία περνάει σήμερα ο κόσμος, σε ένα κατεστημένο πολιτικό, που το θεωρούν υπαίτιο για τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος λέγοντας ότι με το που μειωθεί η ανεργία και μπει η χώρα σε μια σταθερότητα και ομαλότητα θα εξαφανιστεί και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής».

 

«Κανένα ενδεχόμενο νέων μέτρων»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι χάρη στις διαβουλεύσεις κατορθώσαμε από το Νοέμβριο πέρυσι, να έχουν δεχθεί οι πάντες, οι Ευρωπαίοι, ότι σε περίπτωση που πιάσει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρχει μείωση του χρέους.

Αναφέρθηκε εξάλλου και στο «κούρεμα» του χρέους είπε ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια».

Απέρριψε τα περί πολέμου με την τρόικα, αποκλείοντας ωστόσο κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο λήξης νέων «οριζόντιων» μέτρων.

«Τέτοια (σ.σ. μέτρα) ούτε έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα να πάρουμε άλλα, όσα έχουν συμφωνηθεί είναι μόνον, από παλιά, ούτε το αντέχει η κοινωνία και η οικονομία, ούτε και απαιτείται από τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε παράλληλα ότι «η τρόικα και κάθε ξένος πρέπει να σέβονται τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, επεσήμανε ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεσμεύτηκε να αποκατασταθούν οι αδικίες, στους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επεσήμανε παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση με την τρόικα σε περίπτωση που ζητήσει νέα μέτρα λέγοντας ότι «είναι θέματα τα οποία θα τα λύσουμε».

«Εάν χρειαστεί να γίνει κάτι άλλο», είπε ο κ. Σαμαράς, «μπορούμε πάντοτε να κοιτάξουμε μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία δεν ακουμπάνε αμέσως τις συντάξεις και το εισόδημα».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η υπάρχουσα δανειακή σύμβαση τηρείται απαρέγκλιτα, επομένως αυτή τη στιγμή η τρόικα δεν μπορεί σε αυτό να μας πει ότι δεν τηρείτε τα υπεσχημένα ή εκείνα που έχετε υπογράψει».

«Κατά την άποψή μας δημοσιονομικό κενό δε θα υπάρχει» σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε λέγοντας ότι το «χρηματοδοτικό κενό, είναι δικιά τους υποχρέωση γιατί (...) πιάσαμε το πρωτογενές πλεόνασμα, που είπαν ότι αν το πιάναμε θα μας καλύπτανε το θέμα του χρηματοδοτικού κενού, με τη μείωση των χρεών που έχουμε».

Αποκάλυψε εξάλλου ότι μελετάται το ενδεχόμενο να μεταβιβαστεί ο φόρος ακινήτων στους Δήμους ως ανταποδοτικό τέλος.

 

«Μιλάει ευθέως ο Στουρνάρας»

Εξάλλου αναφέρθηκε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, και τις σχέσεις του με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Μιλάει ευθέως, δεν κρύβει, ούτε κρύβεται», είπε ο κ. Σαμαράς και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι σε 15 μήνες βοήθησε πάρα πολύ και γυρίσαμε το καράβι».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε «την σφραγίδα του κυρίως γιατί είναι κατασκευαστικά ο τύπος του ανθρώπου που δεν πιστεύει στο πολιτικό κόστος».

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Στουρνάρα και όπως σημείωσε το ίδιο κάνει και ο «Ευάγγελος Βενιζέλος».

 

Επίθεση σε Τσίπρα

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «δίνει μάχη να μην βγούμε από την κρίση».

«Δεν δέχεται το πρωτογενές πλεόνασμα, απειλεί τους επενδυτές, δηλαδή, “σκοτώνει” την οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κατηγόρησε τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι οι εξαγγελίες του «θυμίζουν έντονα το “τα λεφτά υπάρχουν”» και διερωτήθηκε που θα βρει τα χρήματα για να κάνει τα όσα εξαγγέλλει.

Τον χαρακτήρισε εξάλλου «θύμα κακόφωνων συνιστωσών που υπάρχουν σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ». Τόνισε εξάλλου ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει «θα πρέπει επιτέλους να ξεπεζέψουν από αυτά τα ιδεολογήματα τα οποία έχουν πεθάνει».

 

«Απολύτως αναγκαία αλλαγή ο νέος νόμος για τις δημοτικές εκλογές»

Ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι το 2014 θα υπάρξει μία «μικρή βιώσιμη ανάπτυξη», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, με το ΠΑΣΟΚ να συμφωνεί σε αυτό».

Προανήγγειλε ότι θα αλλάξει ο νόμος για τις δημοτικές εκλογές κάνοντας λόγο για «απολύτως αναγκαία αλλαγή», και σημείωσε ότι θα υπάρχει αξιοκρατία στην αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, πρόθεσή του είναι να εφαρμοστεί ο νόμος από τις ερχόμενες εκλογές ενώ επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό βρίσκονται στα τελειώματα τους.

«Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και για πρώτη φορά αξιολογείς τον καλό και τον βάζεις δίπλα στον δήμαρχο που νομίζεις ότι είναι κι ας είναι ο καλός από άλλη παράταξη. Για το δήμο τι σημασία έχουν τα πολιτικά;», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

 

«Χτυπούν τη σταθερότητα του τόπου»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στα όσα προσάπτονται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας ότι οι επιθέσεις αυτές «τη σταθερότητα του τόπου».

«Για τα υποβρύχια έγινε και προανακριτική και εξεταστική το ’11 και δεν του βρήκαν τίποτα. Βάλλεται για τη λίστα Λαγκάρντ. Έγινε εξεταστική, δεν του βρήκαν τίποτα. Για τα υποβρύχια, ρωτώ, αυτοί που τότε ήταν με τον Τσοχατζόπουλο, σήμερα σε ποιο κόμμα βρίσκονται; Για τη Λαγκάρντ βγήκε ότι δεν υπάρχει τίποτα να του πούνε. Επομένως αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι στοχεύουν όπου βρουν, πιστεύοντας ότι θα αποκομίσουν οφέλη», είπε χαρακτηριστικά.

newpost