Ενα ακόμη σκάνδαλο - Spiegel: Η Γερμανία.. εξαγόρασε το Mουντιάλ του 2006

Κόσμος
Tools
germany fifa
Οπως γράφει το Spiegel, τόσο ο Φράντς Μπεκενμπάουερ (Δ), επικεφαλής της Επιτροπής διεκδίκησης, όσο και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ (Α), γνώριζαν για την ύπαρξη του «μαύρου» ταμείου τουλάχιστον μέχρι το 2005.

Ακόμη ένα μεγάλο σκάνδαλο φαίνεται πως ξεσπά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Γερμανία ενδέχεται να εξαγόρασε την φιλοξενία της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό ρεπορτάζ, η Επιτροπή που είχε συσταθεί για την διεκδίκηση της διοργάνωσης, δημιούργησε ένα «μαύρο» ταμείο το οποίο «γέμισε» μυστικά με 10,3 εκατ. ελβετικά φράγκα ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Ρόμπερτ-Λούις Ντρέιφους.

Μάλιστα, όπως γράφει το Spiegel, τόσο ο ζωντανός θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου, Φράντς Μπεκενμπάουερ, επικεφαλής της Επιτροπής διεκδίκησης, όσο και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Βόλφγκανγκ Νίρσμπαχ, γνώριζαν για την ύπαρξη του ταμείου τουλάχιστον μέχρι το 2005, μαζί με αρκετούς ακόμη υψηλόβαθμούς ποδοσφαιρικούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Λούις-Ντρέιφους, δάνεισε το συγκεκριμένο ποσό στην Επιτροπή Διεκδίκησης της διοργάνωσης, πριν από την απόφαση να ανατεθεί το τουρνουά στους Γερμανούς, η οποία ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου του 2000. Το εν λόγω δάνειο δεν εμφανίστηκε ποτέ, τόσο στους προϋπολογισμούς της Επτροπής Διεκδίκησης, όσο και σε αυτούς της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία συστάθηκε στη συνέχεια. 

Ενάμιση χρόνο πριν τη σέντρα της διοργάνωσης, ο επικεφαλής της Adidas (επίσημου προμηθευτή αθλητικού υλικού της εθνικής Γερμανίας και πολλών ακόμη ομάδων) ζήτησε τα χρήματα του δανείου, το οποίο είχε φτάσει να αξίζει 6,7 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρεται, τότε αξιωματούχοι της Οργανωτικής Επιτροπής, στην οποία πρόεδρος ήταν ο Μπεκενμπάουερ και αντιπρόεδρος ο Νίρσμπαχ, το 2005 άρχισαν να αναζητούν τρόπους αποπληρωμής των παράνομων πόρων, με έναν «διακριτικό» τρόπο.

Εσωτερικά έγγραφα που επικαλείται το Spiegel, δείχνουν ότι η κάλυψη παρασχέθηκε εν τέλει με την βοήθεια της FIFA. Χρησιμοποιώντας την, οι Γερμανοί κατέβαλαν τα 6,7 εκατ. ευρώ στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για ένα γκαλά το οποίο ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, ωστόσο στη συνέχεια αναβλήθηκε. Τα χρήματα καταβλήθηκαν σε έναν λογαριασμό της FIFA στη Γενεύη και από εκεί η τελευταία φέρεται να τα μετέφερε στη Ζυρίχη, σε λογαριασμό που ανήκε στον Λούις-Ντρέιφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την εξασφάλιση τεσσάρων ψήφων Ασιατών εκπροσώπων, μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, οι οποίοι θα στήριζαν έτσι την γερμανική υποψηφιότητα. Οι συγκεκριμένοι παράγοντες προσχώρησαν στο «ευρωπαϊκό» στρατόπεδο της Επιτροπής, που υποστήριζε την Γερμανία στην ψηφοφορία του 2000. Μετά και την απροσδόκητη απουσία του Νεοζηλανδού εκπροσώπου, η διοργάνωση ανατέθηκε εν τέλει στους Γερμανούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ απέφυγαν να απαντήσουν στο Spiegel, όταν το περιοδικό επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί τους. Αντίθετα, η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, εξέδωσε την Παρασκευή δελτίου Τύπου, στο οποίο παραδέχεται ότι τον Απρίλιο του 2006 κατέβαλε στην FIFA το ποσό των 6,7 εκατ. ευρώ. Αξιωματούχοι της Ομοσπονδίας δήλωσαν μεν ότι είναι πιθανό τα χρήματα να μην χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό σκοπό, ωστόσο ισχυρίζονται ότι η συγκεκριμένη πληρωμή δεν σχετίζεται με την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.