giatros

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η χώρα μας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 20 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και όπως σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα δεν είχε εμβολιαστεί. Σημειώνεται ότι τα 13 (65%) από τα 20 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Εχει καταγραφεί ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Πρόκειται για έναν άνδρα 79 ετών, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί αν και ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 13 άνδρες και 7 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα 14 (70%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 6 (30%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 11 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 2 (18,2%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 9 (81,8%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Κατά την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 146 κλινικά δείγματα , εκ των οποίων τα 38 (26%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 15 (39,5%) ήταν τύπου Α και τα 23 (60,5%) ήταν τύπου Β. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 911 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 67 (7,4%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 29 (43,3%) ήταν τύπου Α και τα 38 (56,7%) τύπου Β. Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα φαίνεται να είναι ο Β και ο A (H1N1).

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009, έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαίου.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

emvolia.medium
 
Αν και η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αύξηση κρουσμάτων και στη χώρα μας δεδομένης της αυξημένης δραστηριότητας που παρατηρείται στην υπόλοιπη Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τη γρίπη.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τις πρώτες ημέρες του 2018 σχεδόν επτά εκατομμύρια Ιταλοί αναζήτησαν ιατρική βοήθεια λόγω συμπτωμάτων της γρίπης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η πρόβλεψη του χρόνου αλλά και του τόπου εκδήλωσής τη.

Οι τοπικοί εποχικοί παράγοντες που ευνοούν τον ταχύτατο τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης μέσω σταγονιδίων καθιστούν αναποτελεσματική την πρόληψη μόνο με τους κλασσικούς τρόπους (π.χ. αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, απομόνωση πασχόντων, μέτρα ατομικής υγιεινής κλπ.).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης συμβάλλοντας μεταξύ άλλων στην μείωση απουσιών από την εργασία και το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2017-2018 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

newsbeast

giatros asthenis gripi

Εγκεφαλίτιδα είναι η φλεγμονή του εγκεφάλου. Οι ιογενείς λοιμώξεις είναι η πιο κοινή αιτία αυτής της πάθησης.

 

Η εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει γριππώδη συμπτώματα, όπως πυρετό ή σοβαρή κεφαλαλγία (πονοκέφαλος). Μπορεί επίσης να προκαλέσει σύγχυση στην σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, επιληπτικές κρίσεις, ή προβλήματα με τις αισθήσεις και την κίνηση.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η εγκεφαλίτιδα εκδηλώνεται μόνο με ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης ή ακόμα και χωρίς καθόλου συμπτώματα.

Οι σοβαρές περιπτώσεις εγκεφαλίτιδας, αν και είναι σχετικά σπάνιες, μπορεί αποδειχτούν απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς. Επειδή η πορεία εξέλιξης της κάθε μίας περίπτωσης εγκεφαλίτιδας μπορεί να είναι απρόβλεπτη, είναι σημαντικό να γίνει εγκαίρως η διάγνωση και να ξεκινήσει η θεραπεία.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με ιογενή εγκεφαλίτιδα είτε δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα μιας ήπιας γρίπης, όπως τα παρακάτω:

  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Πόνοι στους μυς ή τις αρθρώσεις
  • Κόπωση ή αδυναμία

Οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Πρόσθετες ενδείξεις και συμπτώματα της σοβαρής εγκεφαλίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Σύγχυση, ταραχή ή ψευδαισθήσεις
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Απώλεια της αίσθησης ή παράλυση σε ορισμένες περιοχές του προσώπου ή του σώματος
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Διπλωπία
  • Λανθάνουσα αίσθηση όσφρησης (ο ασθενής αντιλαμβάνεται αναίτια μθρωδιές όπως καμένο κρέας ή χαλασμένα αυγά κλπ)
  • Προβλήματα με την ομιλία ή την ακοή
  • Λιποθυμικές τάσεις

Σημάδια και συμπτώματα σε βρέφη και μικρά παιδιά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

  • Διόγκωση στα μαλακά σημεία του κρανίου (στα βρέφη)
  • Ναυτία και έμετος
  • Ακαμψία του σώματος
  • Κλάμα χωρίς σταματημό
  • Κακή διατροφή ή αν το βρέφος δεν ξυπνάει “ζητώντας” να φάει
  • Ευερεθιστότητα

pop corn
Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το ποπ κορν του σινεμά έχει κάτιτις που το ξεχωρίζει από εκείνο που φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι. Είναι σίγουρα πάντα πολύ καλά αλατισμένο και απίστευτα βουτυρένιο και απολαυστικό, σωστά; Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε όταν μάθαμε πως το ποπ κορν του κινηματογράφου δεν περιέχει ούτε σταγόνα βούτυρο!

Αν δεν είναι λοιπόν κατακίτρινο από το βούτυρο, τότε από τι είναι; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Extra Crispy, αυτό που νομίζουμε ότι είναι “βούτυρο” είναι στην πραγματικότητα ένα μείγμα Flavacol, ενός αλατιού που έχει την τάση να “κολλάει” στο ποπ κορν και να μην συσσωρεύεται στον πάτο του κουτιού, όπως θα γινόταν με το κλασικό θαλασσινό αλάτι, και ενός λαδιού που μιμείται τη γεύση του βουτύρου. Το τελευταίο είναι φτιαγμένο από διάφορα χημικά, όπως Β καροτίνη, πολυδιμεθυλοσιλοξάνιο και τριτοταγή βουτυλυδροκινόνη.

Στην ουσία λοιπόν τρώμε αλάτι και μπόλικα χημικά, τα οποία βέβαια ίσως να έχουν κριθεί ασφαλή για κατανάλωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες

. Όπως και να έχει, βλέπουμε πλέον λίγο διαφορετικά το αγαπημένο μας βουτυρένιο, αλμυρό σνακ, αν και για να είμαστε ειλικρινείς δεν νομίζουμε ότι η παραπάνω πληροφορία θα μάς σταματήσει από το να το απολαμβάνουμε.

ilara

Άνοδο στα κρούσματα ιλαράς στην χώρα μας καταγράφει η εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 1.185. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων παρατηρείται στη Ν. Ελλάδα.

Η πλειοψηφία αφορά άτομα Ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, και άτομα από το γενικό πληθυσμό που στην πλειονότητα τους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει την εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, και δεν αποκλείει την αύξηση των κρουσμάτων και την επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, η εντατικοποίηση των εμβολιασμών και η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών αποτελούν απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

giatros

Αποτελούν έναν από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης στο γιατρό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέσσερις στις δέκα γυναίκες και πάνω από ένας στους δέκα άνδρες θα εκδηλώσουν ουρολοίμωξη κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ περισσότερο από το 12% των ενηλίκων (το 65% άνδρες) εκδηλώνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους νεφρολιθίαση.

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Ο ρόλος του «είναι να διηθεί το αίμα απ’ όλο το σώμα και να απομακρύνει τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες», λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας Δρ. Ηρακλής Πούλιας, τ. διευθυντής στην Ουρολογική Κλινική του Κοργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ. «Ρυθμίζει επίσης τον όγκο και την πίεση του αίματος, ελέγχει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών και των μεταβολιτών και ρυθμίζει το pH του αίματος».

Οι βλάβες στα όργανα του ουροποιητικού συχνά είναι μη αναστρέψιμες, επομένως έχει μεγάλη σημασία να το προσέχουμε σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Να λοιπόν ποιες είναι οι χειρότερες συνήθειες που το υπονομεύουν και τις οποίες πρέπει να αποφεύγουμε, αν θέλουμε να είναι υγιές, σύμφωνα με το δρα Πούλια.

Κατάχρηση παυσίπονων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων:

Η μακροχρόνια λήψη ορισμένων παυσίπονων φαρμάκων, ιδιαίτερα σε μεγάλες δόσεις, ασκεί επιβλαβείς επιδράσεις στους ιστούς και τις δομές των νεφρών. Μάλιστα, ακόμα και μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά φάρμακα μπορεί να βλάψουν και να μειώσουν την παροχή αίματος στους νεφρούς. Ο κύριος υπαίτιος είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Υπολογίζεται ότι το 1-3% των νέων κρουσμάτων χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας προκαλούνται από την κατάχρηση των αναλγητικών.

Γι’ αυτό το λόγο, να αποφεύγετε να παίρνετε τακτικά αντιφλεγμονώδη και να μην υπερβαίνετε ποτέ τη συνιστώμενη δόση.

Μεγάλη κατανάλωση άλατος:

Η πλούσια σε αλάτι διατροφή βλάπτει τους νεφρούς, επειδή οδηγεί σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει ακόμα κι αν κάποιος δεν βάζει πολύ αλάτι στο φαγητό του, αλλά καταναλώνει πολλά έτοιμα φαγητά. Έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι το 40% του άλατος που τρώμε προέρχεται από το ψωμί, ενώ σημαντικές ποσότητες άλατος περιέχουν όλα τα τρόφιμα και κυρίως τα τυποποιημένα. Προτιμότερο είναι να τρώτε κυρίως φαγητά που θα φτιάχνετε στο σπίτι, περιορίζοντας το αλάτι στο ελάχιστο κατά το μαγείρεμα και ενισχύοντας τη γεύση τους με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Μεγάλη κατανάλωση τυποποιημένων τροφίμων:

Εκτός από πολύ αλάτι (συχνά αναγράφεται στις συσκευασίες τους ως «νάτριο»), τα τυποποιημένα τρόφιμα συχνά περιέχουν και πολύ φώσφορο. Ο φώσφορος είναι ένα ιχνοστοιχείο που μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους νεφρούς και στα οστά. Προσπαθήστε λοιπόν να ακολουθείτε τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής, που περιέχει λιγοστά έτοιμα τρόφιμα του εμπορίου

.Ελλιπής κατανάλωση νερού:

Η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για να αποβάλλει αποτελεσματικά το ουροποιητικό τα περιττά προϊόντα του μεταβολισμού και τις τοξίνες. Είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για την προστασία από τις ουρολοιμώξεις και από τις πέτρες στους νεφρούς ή στην κύστη. Φροντίστε λοιπόν να πίνετε καθημερινά μπόλικο νερό.

Υπερκατανάλωση κρέατος και άλλων ζωικών πρωτεϊνών:

Οι ζωικές πρωτεΐνες παράγουν υψηλά επίπεδα οξέων στο αίμα τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για τους νεφρούς και να προκαλέσουν οξέωση. Η οξέωση είναι μία κατάσταση κατά την οποία οι νεφροί δεν μπορούν να απομακρύνουν τα οξέα αρκετά γρήγορα. Μολονότι, λοιπόν, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση όλων των ιστών του σώματος, η καθημερινή διατροφή πρέπει να εξισορροπείται με άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα.

Υπερκατανάλωση ζάχαρης:

Η πολλή ζάχαρη συμβάλλει στην παχυσαρκία, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης και διαβήτη και αυτές οι δύο παθήσεις αποτελούν τις κύριες αιτίες ανάπτυξης νεφρικής νόσου. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες όλων των τροφίμων, γιατί πολλά είναι αυτά που περιέχουν «κρυφή» ζάχαρη. Μάλιστα αρκετά θεωρούνται καθ’ όλα υγιεινά, όπως τα δημητριακά πρωινού, το ψωμί και οι φρυγανιές ολικής άλεσης, τα γιαούρτια φρούτων, οι φρουτοχυμοί, οι σάλτσες για σαλάτες κ.λπ.

Κάπνισμα:

Το κάπνισμα είναι μία από τις κύριες αιτίες των καρκίνων του ουροποιητικού. Υπολογίζεται ότι τα μισά κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε άνδρες και γυναίκες οφείλονται στο κάπνισμα. Το κάπνισμα διπλασιάζει επίσης την πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του νεφρού και πιστεύεται ότι προκαλεί το 30% των κρουσμάτων του στους άνδρες και το 25% στις γυναίκες.

Αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ:

Η τακτική υπερκατανάλωση αλκοόλ (πάνω από 4 ποτά την ημέρα) διπλασιάζει τον κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας. Αν μάλιστα το άτομο είναι ταυτοχρόνως καπνιστής, κινδυνεύει ακόμα περισσότερο να την εκδηλώσει: οι πιθανότητές του είναι πενταπλάσιες απ’ ό,τι σε άτομα που δεν πίνουν ούτε καπνίζουν.

Παχυσαρκία:

Το περιττό βάρος είναι καλά τεκμηριωμένος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του νεφρού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν νεφροκυτταρικό καρκίνο (είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου).

Καθιστική ζωή:

Η καθιστική ζωή σχετίζεται με την ανάπτυξη νεφροπάθειας και παχυσαρκίας που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του νεφρού. Αντιθέτως, η συστηματική φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένο μεταβολισμό της γλυκόζης -δύο επιδράσεις που επιδρούν ευεργετικά στη νεφρική υγεία. Συνεπώς είναι απολύτως απαραίτητο να κινήστε καθημερινά όσο το δυνατόν περισσότερο.

grippi
 
Εγκύκλιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα κατά την περίοδο 2017-2018 από την διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην χώρα μας αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κατά τον Ιανουάριο και κορύφωση της δραστηριότητας κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο.

Η έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα και η πρόβλεψη του χρόνου εκδήλωσης αυτής είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

Ως αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης θεωρείται ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης. Για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων στον Δήμο μας έχει προγραμματιστεί και θα υλοποιηθεί o ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός.

Στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης κοινωνικής πολιτικής και με στόχο πάντα την πρόληψη και την προστασία των πολιτών και της τρίτης ηλικίας το τμήμα πρόληψης & προστασίας της δημόσιας υγείας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης ενημερώνει ότι έχει προγραμματιστεί αντιγριππικός εμβολιασμός στα μέλη των Κ.Α.Π.Η. του Δήμου και στους ωφελούμενους του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”.

Αρωγός στην προσπάθεια του Δήμου για την προστασία των ευπαθών ηλικιακών ομάδων από τη νόσο και όσων ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου είναι και φέτος ο όμιλος Interamerican που πρόσφερε μεγάλο αριθμό αντιγριπικών εμβολίων για την αντιμετώπιση της επιδημικής γρίπης.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο που η σύνθεση του περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας).

Πατήστε εδω να δείτε την ενημερωτική εγκύκλιο. 

Περισσότερα Άρθρα...