kinito polimesika minimata

Αύξηση κατά 70,83% κατέγραψαν το 2019 οι καταγγελίες πολιτών για υπερβολικές χρεώσεις από κλήσεις πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών που αφορούσαν σε υπηρεσίες για τις οποίες δεν είχαν συναινέσει.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", η αύξηση αυτή αποτελεί ρεκόρ σε διάστημα ενός έτους (Νοέμβριος 2018- Νοέμβριος 2019) φέρνοντας τους καταναλωτές σε κατάσταση αγανάκτησης.

Το μέγεθος του προβλήματος το κατέγραψε ο Συνήγορος του Καταναλωτή ο οποίος ζητεί να αυξηθεί η ασφάλεια στις συναλλαγές τέτοιου είδους, ενώ εκτιμά ότι υπάρχει ευθύνη των παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών για την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών εγγραφής των πελατών τους σε Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) δεδομένου ότι οι πάροχοι εισπράττουν μέρος του καταβαλλόμενου, για τις υπηρεσίες αυτές, τιμήματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται ο Συνήγορος του Καταναλωτή να αποστείλει τις θέσεις και τις απόψεις του προς την αρμόδια διεύθυνση για θέματα Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τα θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών για το έτος 2019.

Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης

Τι είναι οι Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης εξαιτίας των οποίων καταγγέλλονται υπέρογκες χρεώσεις;

Οι υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης σχετίζονται με τη μετάδοση πληροφορίας /περιεχομένου σε δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Παραδείγματα ΥΠΠ αποτελούν οι ψηφοφορίες ( πχ ψηφοφορία για Eurovision), οι διαγωνισμοί, η αγορά (downloading) ringtones, logos, videos, παιχνιδιών μέσω SMS, η παροχή τεχνικής υποστήριξης, τα παιχνίδια από την τηλεόραση στα οποία συμμετέχουν οι χρήστες μέσω τηλεφώνου, οι υπηρεσίες πληροφόρησης ( π.χ καιρός), αστρολογία /χαρομαντεία, οι υπηρεσίες ενηλίκων κλπ.

Η πρόσβαση σε αυτές είναι εφικτή μέσω κλήσεων ή λήψης /αποστολής SMS /MMS προς αριθμούς που ξεκινούν από 901, 902, 806, 812 ,825, 850 , 876, 14 ,190-195, 54 κλπ

Ωστόσο η χρέωση για τη χρήση αυτών υπηρεσιών είναι υψηλότερη από τις βασικές υπηρεσίες και η τιμολόγηση πραγματοποιείται με χρέωση στον λογαριασμό του χρήστη.

Όμως υπάρχουν και Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης με συνδρομή για τις οποίες απαιτείται εγγραφή – με ή χωρίς κόστος-του χρήστη. Η εγγραφή μπορεί να γίνει σε τακτική ( όπως εβδομαδιαία , δεκαπενθήμερη, μηνιαία ) ενδέχεται να εξαρτάται από το περιεχόμενο που λαμβάνει η αποστέλλει ο χρήστης.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", αυτό που πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές είναι να μην καταχωρίζουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους σε διαδικτυακό τόπο εάν προηγουμένως δεν έχουν διαβάσει προσεκτικά όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρέχεται η υπηρεσία η οποία τους ενδιαφέρει καθώς και το σχετικό κόστος.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις διαφημίσεις για δωρεάν προσφορές ή συμμετοχή σε κληρώσεις ενδέχεται να συνοδεύουν συνδρομητικές υπηρεσίες.

Για τον λόγο αυτόν οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά όλους τους όρους διαφημιστικής καταχώρισης και να ελέγχουν εάν αφορά συνδρομητική υπηρεσία υπηρεσία που ολοκληρώνεται σε περισσότερα από ένα SMS κλπ.

Πάντως σήμερα ο νόμος προβλέπει τη μέγιστη διάρκεια παροχής ΥΠΠ –ανώτατο όριο χρέωσης.

kinito

To θέμα των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες δεν απασχολεί μόνον την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό διακρίνεται από την απόφαση της Κομισιόν να προωθήσει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ένα νέο και ενιαίο μοντέλο παρουσίασης των συμβολαίων στις τηλεπικοινωνίες, κατά μήκος όλης της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από την υπογραφή ενός συμβολαίου στις τηλεπικοινωνίες, ο πάροχος θα υποχρεούται να παραδίδει στον καταναλωτή μια περίληψη των βασικών όρων του συμβολαίου όπως, για παράδειγμα, οι χρεώσεις, το είδος της υπηρεσίας που θα λαμβάνει, τα χαρακτηριστικά της (ταχύτητα), η διάρκεια ισχύος του συμβολαίου κ.ά.

Το είδος και τον τρόπο εμφάνισης των πληροφοριών αυτών – σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή – θα αποφασίσει η Κομισιόν και θα επιβάλει στις επιμέρους αγορές η εθνική ρυθμιστική αρχή – εν προκειμένω η ΕΕΤΤ για την Ελλάδα.

Η απόφαση αυτή αναδεικνύει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όλη την Ε.Ε. σχετικά με τα συμβόλαια των τηλεπικοινωνιών. Καθώς προστίθενται όλο και περισσότερα χαρακτηριστικά, η πολυπλοκότητα αυξάνεται και ταυτόχρονα η προσπάθεια εξαπάτησης των καταναλωτών.

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από το 50% των καταγγελιών που υπήρξαν πέρυσι για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα, αφορούσαν αμφισβητήσεις λογαριασμών.

Οι πάροχοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με τον νέο κώδικα ηλεκτρονικών επικοινωνιών της Ε.Ε. μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου 2020. Το έργο, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, θα αναλάβουν οι κατά τόπους εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

kryologhma 

Ο λαιμός αρ.χίζει να σας γαργαλάει. Δυσκολεύεστε να καταπιείτε, αφού κάθε φορά νιώθετε ένα “τσίμπημα”, σαν γδάρσιμο στον φάρυγγα. Το κεφάλι είναι βαρύ. Έχετε γενικευμένους πόνους στο σώμα

Με λίγα λόγια, ξέρετε ότι σας... τριγυρνάει ένα κρυολόγημα. Είμαστε όλοι λίγο-πολύ εξοικειωμένοι με τα κλασσικά αυτά συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Της ολιγοήμερης ενοχλητικής ασθένειας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.

Αλλά τι θα συνέβαινε εάν υπήρχαν απλές λύσεις για να σταματήσετε το κρυολόγημα προτού αυτό εξελιχθεί σε πλήρη ασθένεια; Παρακολουθήστε το ακόλουθο βίντεο για τις καλύτερες στρατηγικές, προκειμένου να σταματήσετε το κρυολόγημα στις αρχές του.

Δεν έχετε χρόνο να παρακολουθήσετε το βίντεο; Δεν πειράζει! Διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς αναφέρει:

Πιείτε νερό

Μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα, εστιάστε στην πολύ καλή ενυδάτωση του οργανισμού σας.

Αλάτι

Εάν έχετε ενόχληση στον λαιμό, προσθέστε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και πιείτε το. Το αλάτι βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής και καθαρίζει τις βλεννώδεις και ερεθιστικές ουσίες από τον φάρυγγα. Εξαλείφει, επίσης τα βακτηρίδια και τους ιούς, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη ενός κρυολογήματος.

Έγκαιρη επίσκεψη στο... φαρμακείο

Μέσα στις δύο πρώτες ώρες από όταν νιώσετε το κρυολόγημα... να έρχεται, πηγαίνετε στο φαρμακείο. Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως ακεταμινοφαίνη, για να καταπολεμήσετε τους πόνους στο σώμα. Επίσης, τα φάρμακα για τις αλλεργίες μπορούν να βοηθήσουν στην ρινική καταρροή και τα υγρά μάτια.

Μέλι

Αντί να ξεκινήσετε επιτόπου με σιρόπι για τον βήχα, δοκιμάστε να φάτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι, ή ανακατέψετε τις σε ένα καυτό φλιτζάνι τσάι.

Μην το παρακάνετε με τα διάφορα φαρμακευτικά προϊόντα

Ξεχάστε τις παστίλιες και τα σπρέι ψευδαργύρου. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι δουλεύουν.

Καθαρή και “ελεύθερη” μύτη

Μην ξεχάσετε να διατηρήσετε την μύτη σας καθαρή. Χρησιμοποιήστε ένα φυσιολογικό ρινικό σπρέι αμέσως μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ντους

Κάντε ένα ζεστό ντους. Η ζεστή υγρασία μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε την ρινική οδό καλύτερα.

Καλή διατροφή

Προτιμήστε κοτόσουπα για μεσημεριανό γεύμα. Ακόμα ψάχνουν οι επιστήμονες να εξηγήσουν την ευεργετική της δράση στο κρυολόγημα, αλλά κάθε έρευνα την επιβεβαιώνει.

Κάντε ένα διάλειμμα

Θα σας κάνει πολύ καλό να καθίσετε στο σπίτι την πρώτη μέρα που θα νιώσετε τα συμπτώματα και να κάνετε όλα τα παραπάνω. Το σώμα σας μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό καλύτερα εάν είστε ξεκούραστοι. Επίσης, θα αποφύγετε και την μετάδοση του ιού στους συναδέλφους σας στην δουλειά. Αν δεν μπορείτε να μείνετε σπίτι, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό gel με βάση το αλκοόλ.

health.com

bobes pota

Με επικίνδυνα ποτά «μπόμπες» είχαν γεμίσει την Αττική τα μέλη μεγάλου και οργανωμένου κυκλώματος, που λειτουργούσε με τρεις ανεξάρτητες υποομάδες, με δραστηριότητες σε σχεδόν όλη την Ελλάδα, το οποίο εξαρθρώθηκε χθες από την Ασφάλεια Αττικής, μετά από στοχευμένες έρευνες και μία καλά συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο εργαστήρια παρασκευής και νόθευσης αλκοολούχων ποτών στο Καματερό και ένα κοντέινερ-αποθήκη στον Ασπρόπυργο, ενώ συνελήφθησαν εννέα άτομα και αναζητούνται άλλα έξι.

Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται ότι δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά και συστηματικά με την εισαγωγή, παρασκευή, επανατυποποίηση, νόθευση και περαιτέρω διάθεση στην αγορά παράνομων αλκοολούχων ποτών, τα οποία προέρχονταν -κατά κύριο λόγο- από τη Βουλγαρία και όπως ανακοίνωσαν σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης και η εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Ιωάννα Ροτζιώκου, προμήθευαν κάβες και άλλα καταστήματα στην Αττική, αλλά και άλλους πελάτες πανελλαδικά.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης κατασχέθηκαν πάνω από ένας τόνος αιθυλικής αλκοόλης, περισσότερες από 28.000 φιάλες αλκοολούχων ποτών, 7.100 πλαστές ετικέτες διάφορων εμπορικών οίκων αλκοολούχων ποτών, ποσότητες ποτών (690 λίτρα ούζο, 300 λίτρα κονιάκ και 110 λίτρα μαστίχα), καθώς και πλήρης εξοπλισμός νόθευσης ποτών, ειδικότερα πλήθος από φιάλες βενζίνης, κόλλες, παλέτες, ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ. Επίσης, κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα Ιδιωτικής Χρήσης και δύο μοτοσικλέτες, καθώς και 32.330 ευρώ.

Σύμφωνα με το αρμόδιο τελωνείο, οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι από την εγκληματική δραστηριότητα της οργάνωσης ανέρχονται περίπου στο ποσό των 300.000 ευρώ, με το οικονομικό όφελος των μελών της να ξεπερνά το ποσό των 500.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Τζεφέρης, «πέρα από την οικονομική διάσταση της υπόθεσης, πολύ σοβαρή παράμετρος είναι οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι εγκληματικές δραστηριότητες αυτού του τύπου στον τομέα της δημόσιας υγείας, που αφορά όλο το κοινωνικό σύνολο».

Ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής ανέφερε πως βασικό χαρακτηριστικό της εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι λειτουργούσε με επαγγελματική δομή και ιεραρχία, κατανεμημένη σε τρεις υποομάδες, οι αρχηγοί των οποίων διασυνδέονταν μεταξύ τους και ρύθμιζαν όλα τα επιμέρους στάδια της παράνομης δραστηριότητάς τους, από τη νόθευση και την τυποποίηση έως και το τελικό στάδιο της διακίνησης των παραποιημένων αλκοολούχων ποτών.

Τα μέλη των υποομάδων δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν τη δράση των Αρχών σε περίπτωση διακρίβωσης της δράσης τους, ενώ σε κάθε στάδιο των δραστηριοτήτων τους επιδείκνυαν ιδιαίτερη προσοχή, με ενισχυμένα μέτρα αντιπαρακολούθησης και χρήση κωδικών επικοινωνίας για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις.

Τα μέλη της σπείρας που δρούσε στην Αττική, είχαν αναπτύξει κωδικές ονομασίες για τα ποτά, προκειμένου σε περίπτωση που παρακολουθούνται τα τηλέφωνα να μην δίνουν στίγμα για την δράση τους.

Έτσι, το ποτό Haig ήταν το “Η”, τα χρήματα λέγονταν “λουλούδια και τριαντάφυλλα”, το Johny Walker “άνδρας”, το Bacardi “νυχτερίδα” ή Batman, το Johny Walker Black Label το έλεγαν... βλάκα, ενώ τα ρέστα τους έδωσαν στην βότκα “Absolut” που την αποκαλούσαν “χοντρή που@@@α”.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

eortastikooeario xristoug

Αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Συγκεκριμένα, το εορταστικό ωράριο τίθεται σε ισχύ την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, θα είναι συνεχές και υπάρχει πρόβλεψη για λειτουργία των καταστημάτων τρεις Κυριακές.

Την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020 προτείνεται, όπως παραδοσιακά και εθιμικά γίνεται, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου να παραμείνουν κλειστά.

Όπως έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) σε ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκεια των εορτών τα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν ανοικτά:

-Τις καθημερινές από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

-Τα Σάββατα από τις 9 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

-Και τις Κυριακές:

15 Δεκεμβρίου 2019, 22 Δεκεμβρίου 2019 και 29 Δεκεμβρίου θα είναι ανοικτά από τις 11 π.μ. έως και 8 μ.μ., έτοιμα να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό για τις αγορές του".

smarttv haker

Εάν διαθέτουμε ήδη μία έξυπνη τηλεόραση, ή σχεδιάζουμε να αγοράσουμε μια τέτοια συσκευή, μάλλον θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε όσα αναφέρει το FBI.

Για τι προειδοποιεί το FBI

Οι έξυπνες τηλεοράσεις είναι σαν τις κανονικές με τη διαφορά ότι τρέχουν ανεπτυγμένο λογισμικό, έχουν πρόσβαση στο internet και προσφέρουν πολλή περισσότερες δυνατότητες.

Με την εμφάνιση και ανάπτυξη των διαφόρων υπηρεσιών τύπου Netflix, αρκετοί αποφάσισαν να επενδύσουν σε μία smart TV. Ωστόσο, όπως και κάθε συσκευή που συνδέεται με το διαδίκτυο, έτσι και οι έξυπνες τηλεοράσεις μπορεί να γίνουν βορά των χάκερ.

Επιπλέον, πολλές smart TV διαθέτουν πλέον κάμερα και μικρόφωνο, για την πραγματοποίηση κλήσεων, την εκτέλεση φωνητικών εντολών, και τα λοιπά. Ωστόσο, για τους περισσότερους κατασκευαστές η ασφάλεια των δεδομένων του τελικού χρήστη δε αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτό ακριβώς είναι και το κύριο επιχείρημα του FBI, το οποίο λίγες ημέρες πριν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις του χρόνου, Black Friday και Cyber Monday, δημοσίευσε μια προειδοποιητική αναφορά σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν οι έξυπνες τηλεοράσεις.

Το FBI προειδοποιεί ότι οι χάκερ μπορούν να πάρουν τον έλεγχο της smart TV και στη χειρότερη των περιπτώσεων να ελέγξουν την κάμερα και το μικρόφωνο, ώστε να παρακολουθούν τον κάτοχο της και το σπίτι του.

Μπορεί οι επιθέσεις ενάντια των έξυπνων τηλεοράσεων να είναι σπάνιες, αλλά δεν είναι ανήκουστες. Κάθε έξυπνη τηλεόραση τρέχει ένα μοναδικό ή τροποποιημένο λογισμικό το οποίο έχει αναπτύξει ο κατασκευαστής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κενά ασφαλείας να εντοπίζονται δύσκολα και να διορθώνονται σπάνια.

Νωρίτερα φέτος, χάκερ αποκάλυψαν ότι μπορούν να υποκλέψουν τη ροή δεδομένων του Chromecast της Google και να εκπέμψουν τυχαία βίντεο, εξ αποστάσεως. Επιπλέον, η CIA έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μερικές από τις μεγαλύτερες ευπάθειες των έξυπνων τηλεοράσεων. Ευτυχώς για το κοινό, τα έγγραφα εκλάπησαν και δημοσιεύθηκαν στη WikiLeaks.

Το FBI προειδοποιεί με βάση το κοινό ένστικτο, κυρίως αναφέροντας λογικά σενάρια και πιθανές επιθέσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ερώτημα αφορά το πλήθος των δεδομένων του χρήστη που συλλέγονται από τις smart TV.

Νωρίτερα φέτος, η Washington Post ανακοίνωσε ότι μερικοί από τους πιο δημοφιλείς κατασκευαστές έξυπνων τηλεοράσεων, συμπεριλαμβανομένων των Samsung και LG, συλλέγουν τόνους πληροφοριών σχετικά με το τι παρακολουθούν οι χρήστες. Στόχος των εταιρειών είναι να βοηθήσουν τους διαφημιζόμενους να επηρεάσουν τους χρήστες μέσω στοχευμένων διαφημίσεων.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Το FBI συνιστά να τοποθετούμε μαύρη ταινία πάνω στις κάμερες των smart TV, να φροντίζουμε να ενημερώνουμε το λογισμικό της έξυπνης τηλεόρασης και να διαβάζουμε πάντα την πολιτική απορρήτου που συνοδεύει τέτοιου είδους συσκευές.

Επιπλέον, ο πιο ασφαλής τρόπος χρήσης της έξυπνης τηλεόρασης είναι να μην τη συνδέουμε στο διαδίκτυο, κάτι που φαντάζει σχετικά παράλογο, διότι τότε δεν θα υπήρχε λόγος να έχουμε smart TV.

TechBlog

ekptosis

Σήμερα, Παρασκευή 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν 15 ημέρες.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από .... % έως .... %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης, που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Όπως έχει επισημάνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, υπάρχει η δυνατότητα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, με προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 έως τις 18:00.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, «εκφράζοντας την πλειοψηφία των μελών του και θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, έχει καταθέσει πρόταση άμεσης κατάργησης του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων» όπως έχει γνωστοποιήσει.

Black Friday

H Black Friday ή αλλιώς Μαύρη Παρασκευή, oρίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών (28/11). Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» στις 29 Νοεμβρίου 2019.

Πώς προέκυψε η «Black Friday»

Ξεκίνησε ως συνήθεια στις ΗΠΑ και εξαιτίας της επιτυχίας που γνώρισε, έγινε θεσμός που υιοθέτησαν και άλλες χώρες.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία.

Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ' ου και η ονομασία Black Friday.

Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

Μετά την Black Friday, η Cyber Monday

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τρεις ημέρες μετά την Black Friday, έρχεται η Cyber Monday, μια ακόμα ευκαιρία για φθηνές αγορές, που αφορά τις αγορές που γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

Φέτος η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου 2019.

Newsbomb

Περισσότερα Άρθρα...