galopoules
 
Τι βρήκαν οι ελεγκτές τροφίμων μετά από έλεγχο σε ψυκτική αποθήκη
 

Κρέας γαλοπούλας συνολικού βάρους 10 τόνων, δέσμευσαν οι ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, μετά από έλεγχο σε ψυκτική αποθήκη του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια του υγειονομικού κτηνιατρικού ελέγχου, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν 10 τόνους κατεψυγμένης γαλοπούλας προέλευσης Γαλλίας.

Το συγκεκριμένο προϊόν δεν πληρούσε τις  απαιτήσεις των διατάξεων της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας ως προς τη σήμανση κλπ.

galabrefiko

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα τη μαζική ανάκληση γαλάτων βρεφικής ηλικίας που παράγει ο όμιλος Lactalis, τα οποία προορίζονταν όχι μόνο για τη γαλλική αγορά αλλά και για άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα.

Οι ποσότητες που θα ανακληθούν είναι "τεράστιες", παραδέχτηκε ένας εκπρόσωπος του ομίλου. Το υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με περισσότερες από 600 παρτίδες που ανακαλούνται, απαγορεύεται να καταναλωθούν και να εξαχθούν.

Η απόφαση αφορά πολλές χώρες στις οποίες εξάγονται τα προϊόντα της Lactalis, όπως τη Βρετανία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Ταϊβάν, τη Ρουμανία, το Μπαγκλαντές, την Κίνα, το Περού, τη Γεωργία, το Πακιστάν.
Στις 2 Δεκεμβρίου η Lactalis ανακάλεσε δώδεκα παρτίδες βρεφικού γάλακτος που παράγεται στο εργοστάσιό της στην Κραόν. Ωστόσο σήμερα, το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μέτρα που έλαβε ο όμιλος στις αρχές του μήνα δεν επαρκούν ώστε "να περιοριστεί ο κίνδυνος μόλυνσης" από το βακτήριο της σαλμονέλας.

Η προηγούμενη ανάκληση έγινε αφότου ασθένησαν 20 βρέφη κάτω των 6 μηνών που είχαν καταναλώσει προϊόντα της εταιρείας. Αυτήν την εβδομάδα ωστόσο αναφέρθηκαν πέντε νέα κρούσματα σε βρέφη. Στο ένα από τα μωρά είχε δοθεί γάλα ρυζιού, το οποίο δεν περιλαμβανόταν στα προϊόντα που ανακλήθηκαν στις 2 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση όλων των βρεφών εξελίσσεται καλά.

Η σημερινή ανάκληση αφορά "περίπου 7.000 τόνους προϊόντων", διευκρίνισε ο διευθυντής επικοινωνίας του ομίλου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. "Δεν είμαι σε θέση να πω ποια από αυτά έχουν ήδη καταναλωθεί", πρόσθεσε ο Μισέλ Ναλέτ. Μεταξύ αυτών που ανακαλούνται είναι γάλατα της πρώτης και δεύτερης παιδικής ηλικίας, γάλα σε σκόνη, με ή χωρίς λακτόζη, γάλα από ρύζι και άλλα. Ορισμένα προϊόντα πωλούνται αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει από ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι πιο σοβαρές μολύνσεις. Είναι πιο επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με αποδυναμωμένα ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο εκπρόσωπος της Lactalis είπε ότι η μόλυνση στο εργοστάσιο της Κραόν προκλήθηκε πιθανότατα στο διάστημα από την 1η έως την 6η Μαΐου. Αλλά "για προληπτικούς λόγους αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ευρύτερη ανάκληση όλων των προϊόντων που παρασκευάστηκαν μετά τις 15 Φεβρουαρίου", πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι ο όμιλος διέκοψε τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του αυτό το Σαββατοκύριακο προκειμένου να γίνουν πρόσθετες εργασίες καθαρισμού και απολύμανσης. "Σταματάμε τα πάντα!" τόνισε χαρακτηριστικά.

Το υπουργείο κάλεσε τους γονείς να μην χρησιμοποιούν τα προϊόντα που ενδεχομένως έχουν αγοράσει, τα οποία στη Γαλλία πωλούνται με την εμπορική ονομασία Milumel, Picot αλλά και Carrefour.

Ο εκπρόσωπος του ομίλου σημείωσε ότι είναι δύσκολο να διαπιστωθεί ποια από αυτά τα προϊόντα έχουν απομείνει ακόμη στην αγορά. Πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος αυτών των παρτίδων αναμφίβολα έχει ήδη καταναλωθεί από βρέφη τα οποία δεν έπαθαν τίποτα. Εξέφρασε πάντως τη βαθύτατη λύπη του και ευχήθηκε "ταχεία ανάρρωση στα μικρά παιδιά" που ασθένησαν.

kotopoulo salmonela

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Επίσημου Ελέγχου Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων και σε συνεργασία με τα Εργαστήρια Δοκιμών & Ερευνών Τροφίμων του Ε.Φ.Ε.Τ., διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το παθογόνο βακτήριο Salmonella spp.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΑΒ ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυρί», συσκευασμένο, με ημερομηνία κατάψυξης : 23.09.2017, αριθμό παρτίδας : Trace ID : 1517266608 και ημερομηνία ανάλωσης έως : 17.03.2019. Το ανωτέρω προϊόν παράγεται και συσκευάζεται για την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., Λεωφόρος Σπάτων.

efet mpaxariko

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), σχετικά με τη διακίνηση μπαχαρικού, κάρυ σε σκόνη, Ισπανικής προέλευσης, που βρέθηκε να περιέχει γλουτένη χωρίς αυτή να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος.

Η γλουτένη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτή. 
Πρόκειται για το βιολογικό κάρυ σε σκόνη με την εμπορική ονομασία "Artemis-Bio Curry 100% Bio", σε συσκευασία των 30 g, με αριθμό παρτίδας Η2891 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση πριν από 15.05.2020.

Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την Ισπανική εταιρεία "Herbes del Molí" και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την επιχείρηση "Σολδάτου Χρ. Γεωργία" (Τρικάλων 11, Αχαρνές).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφία ), εφόσον έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, να μην το καταναλώσουν.

ALLANTIKO NOMPOUKO KERKYRAS

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο τακτικών ελέγχων των επιχειρήσεων και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπίστωσε την ύπαρξη μη ασφαλούς-επιβλαβούς τροφίμου, στο οποίο ανιχνεύθηκε το επικίνδυνο παθογόνο βακτήριο Listeria monocytogenes.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «ΝΟΥΜΠΟΥΛΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ» συσκευασμένο, με lot No. 213 17, ανεξαρτήτως ημερομηνίας λήξης, που παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΪΑ ΑΒΕΕ», στην Κέρκυρα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας από την εσωτερική αγορά, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

ΕΦΕΤ: Αποσύρει προϊόν του «ΑΒ Βασιλόπουλος» που ανιχνεύτηκε σαλμονέλα

gyrps

Ο γύρος και το κεμπάπ δεν κινδυνεύουν με απαγόρευση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από δημοσιεύματα, κυρίως στον γερμανικό Τύπο, περί του αντιθέτου.

Η Επιτροπή δεν σχεδιάζει ούτε σχεδιάζε ποτέ ανάλογη απαγόρευση, δήλωσε εκπρόσωπος, αντιθέτως πρότεινε την παράταση της χρήσης φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος.

Οι συγκεκριμένες ουσίες επιτρέπουν την ομογενοποίηση της κατάψυξης του προϊόντος, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένου ψησίματος ή άλλης θερμικής επεξεργασίας.

Εξασφαλίζεται έτσι ότι το κρέας ψήνεται ομοιόμορφα στην ολότητά του και μπορεί να σερβίρεται με ασφάλεια στους καταναλωτές.

Με βάση την Κομισιόν, η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίχθηκε από 24 εκ των 28 κρατών - μελών της Ένωσης, ενώ ουδεμία χώρα αμφισβήτησε την ασφάλεια της χρήσης φωσφορικών αλάτων.

Το όλο θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να δώσει, στις αρχές του νέου έτους και τη δική του συναίνεση.

ΣΕΒΕΚ: Τα φωσφορικά άλατα δεν αφορούν στον γύρο

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), από την πλευρά του, σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε, αναφέρει ότι το ζήτημα των φωσφορικών αλάτων δεν αφορά τον γύρο που παράγεται στην Ελλάδα, καθώς δεν χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία του.

«Το θέμα αυτό δεν αγγίζει, όπως εκ παραδρομής αναφέρουν αρκετά μέσα ενημέρωσης, την παραγωγή του γύρου, σκεύασμα παραδοσιακά ελληνικό, από χοιρινό κρέας ή κρέας από κοτόπουλο, το οποίο δέχεται ελάχιστη επεξεργασία και στην παραγωγή του δεν χρησιμοποιούνται φωσφορικά άλατα (...)

»Ο ΣΕΒΕΚ, με γνώμονα την προστασία του γύρου, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος/ΕΠΙΠ. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την αναγκαιότητα της εν λόγω αίτησης του ΣΕΒΕΚ, αφού η αναγνώριση του γύρου ως ΕΠΙΠ θα τον προστατεύσει από κάθε επέμβαση που θα αλλοιώνει τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά».

Τα ελληνικα hoaxes διαψευδουν την ειδηση περι απαγορευσης του ελληνικου γυρου

naftemporiki

SOUVLAKI GYROS

Ένα απίστευτο νέο, που απειλεί να… καταστρέψει ένα βασικό στοιχείο της ελληνικής διατροφής και κουλτούρας, έρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει το γύρο και το ντονέρ!

Συγκεκριμένα, το διαχρονικό και διάσημο σε όλο τον κόσμο σουβλάκι κινδυνεύει από μία διαπίστωση που έκαναν οι Πράσινοι.

Η ομάδα τους, μετά από ελέγχους, διαπίστωσε πως πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και ντονέρ υπάρχει φωσφορικό άλας, το οποίο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

Περισσότερα Άρθρα...